Використання, отруйність, шкідливий вплив на організм людини спиртів

Про матеріал

Повідомити фактичні дані про напрямки застосування спиртів, їх конкретний вплив на органи та системи, шкоду здоров'ю. Виховувати свідому неприязнь до алкоголю, позицію тверезого способу життя.

Перегляд файлу

 

Організаційна інформація

Тема уроку

Використання, отруйність, шкідливий вплив на організм людини спиртів

Предмет

Хімія

Клас

9-Б

Тип уроку

Урок – гра

Цілі уроку

Формувати знання учнів про використання спиртів, показати їх отруйність, шкідливий вплив на організм. Антиалкогольна пропаганда.

Завдання уроку

Повідомити фактичні дані про напрямки застосування спиртів, їх конкретний вплив на органи та системи, шкоду здоров’ю. Виховувати свідому неприязнь до алкоголю, позицію тверезого способу життя.

Знання, уміння, навички, якості, компетентності, компетенції, які актуалізують /набудуть/ закріплять тощо учні в ході уроку

Знати напрямки застосування спиртів, загрози для здоров’я. Розвивати уміння аргументувати свою позицію, відстоювати власну точку зору, вести діалог, слухати і сприймати іншу точку зору. Використовувати та контролювати емоції. Виробляти вміння моделювати ситуацію, долати нерішучість, досягати поставленої мети.

Технології, методи, форми роботи

Рольова гра з високим рівнем самостійності учнів. Бесіди, дискусія, монологи, діалоги

Необхідне обладнання і матеріали

Малюнки печінки, мозку, крові людини, що п’є. Відеоролики мозку, шлунку, печінки, серця, крові.

Секретар: Встати, суд іде!

Суддя: В відкритому судовому процесі розглядається позов до Спирту. Прокурор, оголосіть звинувачення.

Прокурор: Спирт, в даному процесі підсудний, звинувачується в численних злочинах проти людства, зокрема ­­- завдання шкоди здоров’ю,  вбивствах.

Суддя: Підсудний, вам зрозуміло в чому вас звинувачують?

Спирт: Так, зрозуміло.

Суддя: Ви визнаєте себе винним?

Спирт: Ні, ваша честь, не визнаю. Я ні в чому не винний.

Суддя: Підсудний, представтесь суду.

Спирт: Мене звати Етанол, прізвище Спирт. Я маю давнє походження, мої предки були відомі близько 8000 років до нашої ери, з того часу,як появився керамічний посуд. Вони походять від меду, плодових соків, дикоростучого винограду. Давні люди шанобливо називали моїх предків викрадачами розуму. Відомий мандрівник Міклухо-Маклай вважав, що люди ще до того як навчилися добувати вогонь – уже знали моїх далеких родичів. А мій близький родич – чистий спирт – народився в VI ст. Араби називали його алкоголь, тобто одурманюючий. Так що в мене давнє походження, велика рідня і популярність в усьому світі.

Прокурор: Ваша честь. Це не звільняє підсудного від відповідальності за скоєне. Прошу запросити до зали першого свідка звинувачення – лікаря-невропатолога.

Суддя: Запросіть свідка.

Лікар-невропатолог: Ваша честь. Я знаю підсудного дуже добре. Внаслідок інтенсивного кровопостачання головного мозку, Етанол дуже швидко проникає в мозок. Якщо концентрацію спирту в крові прийняти за 1, то в спинному мозку вона буде 1,5 , а в головному мозку 1,75. Уже після прийняття одного кухля пива, або стакана вина, або 100 г горілки Спирт починає руйнувати кору великих півкуль. Спочатку Спирт викликає ніби то нешкідливий стан сп’яніння, ейфорії. А в цей час в мозкові німіють, потім відмирають клітини та цілі ділянки. І страждає в першу чергу сіра речовина, центр розумової діяльності. Скоро мозок людини від Спирту покривається безліччю кіст діаметром 1-2 мм, звивини згладжуються, атрофуються, з’являються безліч дрібних крововиливів. Кора мозку починає нагадувати землю після вибуху, вся у воронках. Тут кожна випивка залишає свій слід.

Спирт відключає нормальні функції мозку, сповільнюються і ускладнюються розумові процеси, рухи на перших порах прискорюються, потім сповільнюються. Паралізується розсудливість і критичність. Наростають самовпевненість, хвастощі, жести. А в цей час паралізуються воля, зникають правила, перешкоди. Ще академік І.П. Павлов довів, що від малих доз алкоголю рефлекси зникають і відновлюються лише через 10-12 днів. А рефлекс – це основа нервової діяльності організму. Наприклад друкарка, прийнявши перед роботою 25 г Спирту (горілки) робила на 15-20% помилок більше, ніж зазвичай, водій пропускав заборонні знаки, снайпер не влучав в ціль.(відео №1)

В цьому винуватий Спирт. Вимагаю суворо наказати його, ізолювати від людей.

Адвокат: Ваша честь, ми протестуємо. Свідок однобоко викладає факти. Мій підзахисний добре зігріває організм, лікує при простудах, ефективний при багатьох захворюваннях. Його використовують як компрес, при полосканні, знезараженні, ним обробляють рани, дезінфікують медичні інструменти. Він корисний і ні в чому не винуватий. Я прошу надати слово нашому свідкові хіміку-технологу.

Хімік-технолог: Наші підприємства займаються виробництвом синтетичного каучуку та гуми. Всі розуміють, що без гуми зупиниться весь автотранспорт, адже гума  - це шини, камери, шланги, ущільнювачі та багато іншого на транспорті. А виготовляти каучук, виробляти гуму не можливо без Спирту. Він обов’язковий учасник виробничих процесів, незамінний компонент хімічних реакцій. Крім того без Спирту не можливе виробництво  полімерів, пластмас. Не буде Спирту – зупиняться зазначені та інші процеси виробництва. Ми за Спирт.

Прокурор: Ваша честь. Адвокат спрощує ситуацію. Просимо заслухати другого свідка звинувачення – лікаря-гастроентеролога.

Суддя:Запросіть лікаря.

Лікар-гастроентеролог: В організмі людини від Спирту першими страждають стравохід та шлунок. Обпалюючи клітини слизової оболонки спирт заважає всмоктуванню поживних речовин, перешкоджає розщепленню їх на молекули, пригнічує виділення травних ферментів підшлункової залози. Залози, що виділяють шлунковий сік, під дією спирту спочатку виробляють багато слизу, а потім атрофуються, відмирають. Їжа повноцінно не перетравлюється, вона або застоюється в шлункові, або надходить до кишечника не переварена. Виникає гастрит, який спирт швидко може перевести в рак. Спирт викликає опіки стінок шлунка. Він покривається нальотом, як зварений білок яйця. Тканини мертвіють, шлунок болить, людину нудить. Страждає і підшлункова залоза. Спирт часто викликає цукровий діабет. Людина стає інсулінозалежною, непрацездатною, інвалідом.

Печінка, як захисний бар’єр, затримує і окислює спирт до ацетат альдегіду. А це небезпечний і сильний яд. Він вбиває клітини печінки, перероджує їх. Так виникає цироз печінки, потім рак і смерть.(відео №2)

Ваша честь Спирт шкідливий. Це наш ворог. Прошу його засудити.

Спирт:Ваша честь. Це наклеп. Ну який я ворог? Я – друг! Подумайте самі я підбадьорюю, збуджую настрій, поліпшую самопочуття, роблю бесіду більш оживленою, цікавою. Мене приймають проти утоми, смутку, на свята. Згадайте рекламу. Я знімаю бар’єри, допомагаю познайомитись, потоваришувати, налагоджую контакти. Я допомагаю сором’язним, нерішучим. Я корисний. Прошу мене виправдати.

Адвокат: Ваша честь це ще не все. Розвиток сучасної електронної промисловості, комп’ютерні винаходи, нанотехнології важко уявити без Спирту. Прошу заслухати в суді спеціаліста-електронщика.

Електронщик: В своїй галузі ми широко використовуємо мініатюрні джерела енергії, такі маленькі батарейки в яких Спирт перетворює хімічну енергію на електричну. Такі батареї широко застосовуються в стільникових телефонах, цифрових відеокамерах, надтонких ноутбуках, PDA й MP3-плеєрах. Наша галузь без Спиртів, тобто Етанолу та його рідного брата Метанолу просто не зможе існувати і розвиватись.

Адвокат:Ваша честь, прошу заслухати ще одного спеціаліста – директора автотранспортного підприємства.

Директор АТП:Важко уявити роботу нашого та інших автотранспортних підприємств без Спирту. Саме спиртові добавки до бензину, біодизельного пального покращують їх якість, зменшують їх витрати, а значить економлять кошти. Спирт допомагає робити автоперевезення більш рентабельними. Надзвичайно ефективною добавкою до бензину став Спирт тетраетилсвинець (мовою водіїв – етил). Спирт приносить нам, транспортникам, велику користь.

Спирт:Я - висококалорійний продукт, швидко забезпечую енергетичні потреби організму. Це особливо важливо в походах, на природі.

Прокурор: Ваша честь, а якими калоріями можна виміряти долі дітей- сиріт, які втратили батьківське піклування з вини Спирту. Тисячі, десятки тисяч дітей живуть в інтернатах, жебракують на вулицях, не доїдають, мешкають в антисанітарних умовах через дружбу батьків зі Спиртом. Прошу заслухати наступного свідка –лікаря-кардіолога.                              

Лікар-кардіолог:Потрапляючи в кров спирт відразу починає руйнувати еритроцити. Замість активних червоних клітин залишається місиво бурих грудок. Серце збільшується, стає так зване бичаче.                (відео №3).       Еритроцити, гемоглобін виходять у плазму і уже не можуть виконувати свої функції.

 Шкідливий сам факт надходження в організм надмірної кількості рідини. Ні води, ні чаю людина не вип’є стільки, скільки випиває пива, або іншого алкогольного напою. Це виснажує, перевтомлює нирки, печінку, підшлункову залозу..     (відео 4 ).   Спирт шкідливий. Він – велика загроза для життя і здоровя.

Адвокат: Ваша честь. В суді присутні свідки захисту. Так біолог-лаборант може розповісти наскільки корисний Спирт при консервуванні біологічних препаратів, рослинної сировини. Дизайнер сучасних інтер’єрів може засвідчити наскільки модні зараз каміни, що працюють на етиловому Спирті. При потребі їх можна викликати і заслухати. А я прошу надати слово ще одному свідку захисту – троюрідному брату підсудного Спирту Гліцерину.

Спирт Гліцерин:Я теж Спирт, трьохатомний. Якщо забороняти мого брата Етанола, то треба забороняти і мене. Але тоді вам доведеться обходитись без туалетного мила, в якому моя масова частка становить 8-15%. Не стане зубних паст, медичних і парфумерних мазей, гелів, кремів для взуття. Я входжу до їх складу, розмягчую шкіру, запобігаю зневодненню та висиханню. Я – чудовий розчинник, тому застосовуюсь в медицині. З моєю допомогою видаляють плями від чаю, кави, молока, чорнила. З моєю участю виробляють папір, пакувальні матеріали, пластмаси, ліки. Саме мій близький родич Нітрогліцерин допомагає під час нападу стенокардії, тобто лікує серце. Він є основою для виготовлення динаміту – вибухівки. Всього цього і багато іншого не буде, якщо заборонити Спирти.

Прокурор:Ваша честь. Дія Спирту на організм людини універсальна. Він вражає практично всі органи і системи. Спирт ушкоджує механізм регуляції глюкози (цукру) в крові, внаслідок чого можливе як підвищення, так і зниження цукрового рівня.

Деякі розлади здоровя ми наводимо в додатку. І це далеко не повна картина.

Спирт – небезпечний ворог. Він велика загроза здоровю та життю людини. Прошу визнати його винним.

Суддя:Ми заслухали усіх заявлених свідків. Розгляд справи закінчено. Суд іде до нарадчої кімнати.

Вирок:Спирт Етил визнати винним в заподіяні шкоди здоровю та загрозі життю людини. Заборонити його вживанням дітям, підліткам. Рекомендувати обмежити вживання Спирту всім людям, кому не байдуже власне здоровя.

http://2.bp.blogspot.com/-syf8w8ThI2s/Uvn0kAvhyjI/AAAAAAAAABU/1dgqfIdZwiA/s1600/img10_3.jpg

http://harchi.info/files/images/images/754-alcohol-brain.jpg

http://www.tvereza.info/alcohol/effects/images/erytr_g.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-O2Gcui72q3s/Unqu35VVn7I/AAAAAAAAAAg/9ggBFXBa1vQ/s1600/alcohol1.png

 

 

http://3.bp.blogspot.com/-NvmRzqzQv24/UnqvHPw74yI/AAAAAAAAAAo/8lIzNKVfZU0/s1600/alkogol_ubivaet.jpg

 

 

1

 

docx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
31 березня 2018
Переглядів
1832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку