Презентація ''Вуглеводи. Глюкоза" 9 клас

Про матеріал

Презентація допомагає унаочнити класифікацію вуглеводів, їх функції, провести лабораторні досліди для виявлення функціональних груп у глюкозі, зясувати її структуру, ознайомитись із процесами бродіння.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи

Номер слайду 2

Вуглеводи – органічні речовини, молекули яких складаються із атомів Карбону, Гідрогену та Оксигену. Загальна формула: Сn(Н2 О)m

Номер слайду 3

Класифікація вуглеводів. Моносахариди. Дисахариди. Полісахариди. Рибоза. С5 Н10 О5 Глюкоза Фруктоза. С6 Н12 О6 Сахароза. Лактоза. Мальтоза. С12 Н22 О11 Крохмаль. Целюлоза(С6 Н10 О5)n

Номер слайду 4

Функції вуглеводів. Енергетична: поставка енергії для діяльності мозку за рахунок окиснення глюкози. Пластична: участь у синтезі ферментів, ліпідів, нуклеопротеїдів. Захисна: вязкі секрети (слиз) багаті вуглеводами і захищають стінки органів від механічних пошкоджень. Регуляторна: клітковина, що міститься в їжі, сприяє перистальтиці кишківника.

Номер слайду 5

Добування. У рослинах вуглеводи утворюються із оксиду карбону (IV) і води в процесі фотосинтезу, що здійснюється за рахунок сонячної енергії за участю зеленого пігмента рослин - хлорофіла.

Номер слайду 6

Задача. У процесі фотосинтезу рослина поглинула 168 л (н.у.) вуглекислого газу. Яка маса глюкози утворилась при цьому? Скільки літрів кисню виділилось у результаті реакції?Відповідь: 225 г С6 Н12 О6, 168 л О2.

Номер слайду 7

Тверда, кристалічна речовина. Без кольору. Має солодкий смак. Добре розчиняється у водіВизначтете характер середовища розчину глюкози індикатором. Висновок : Фізичні властивості глюкози

Номер слайду 8

Яка реакція є якісною набагатоатомні спирти? Проведіть реакцію між свіжоосадженим купрум (ІІ) гідроксидом та розчином глюкози Висновок: Доведення складу і будови глюкози

Номер слайду 9

Нагрійте (обережно!)пробірку із сумішшю речовин УТВОРЕННЯ ЦЕГЛЯНО-ЧЕРВОНОГО ОСАДУ СВІДЧИТЬ ПРО НАЯВНІСТЬ АЛЬДЕГІДНОЇ ГРУПИ-СНОВисновок:

Номер слайду 10

Повна структурна формулаглюкози Н Н Н ОН Н О │ │ │ │ │ // Н─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С │ │ │ │ │ \ ОН ОН ОН Н ОН Н

Номер слайду 11

1. Глюкоза – альдегідоспирт2. Глюкоза існує у циклічній формі

Номер слайду 12

Як багатоатомного спирту ( по гідроксильній групі)2. Як альдегіду (по альдегідній групі)3. Специфичні властивості глюкози. Хімічні властивості глюкози

Номер слайду 13

1) спиртове бродіння С6 Н12 О6 → 2 СН3-СН2 ОН + 2 СО2↑ Етиловый спирт2) молочнокисле бродіння С6 Н12 О6 → 2 СН3-СНОН –СООН Молочна кислота3) маслянокисле бродіння С6 Н12 О6 → С3 Н7 СООН + 2 Н2↑ + 2 СО2↑Специфичні властивості глюкози

Номер слайду 14

Підсумки уроку: У збалансованому харчуванні вуглеводи складають 60% від добового раціону. Вуглеводи Нестача вуглеводів у їжі шкідлива і приводить до того, що в організмі починається посилене використання енергетичних можливостей білків і жирів. У цьому випадку різко збільшується кількість продуктів їх розпаду, шкідливих для людини. За складом їх можна класифікувати на СКЛАДНІкрохмаль (С6 Н10 О5)n. ПРОСТІглюкоза С6 Н12 О6 Вони містять двіфункціональні групи:1) гідроксильну, -ОН2) карбонільну, -НС=ОНадлишок вуглеводів в їжі шкідливий і приводить до ожиріння. Надлишкове вживання цукру негативно відображається на функції кишківникової мікрофлори, приводить до порушення обміну холестерину і підвищенню його рівня в сиворотці крові. Вуглеводи в організмі людини можуть запасатись!глюкоза. С6 H12 O6окиснення до вуглекислого газу СО2 і води Н2 Оз виділенням енергії(1 г ууглеводів – 4,1ккал.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевякова Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пишна Марина Юліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Савчук Наталія Валеріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Туровець Олександр Антонович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Стёжка Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
10812
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку