Презентація допомагає унаочнити класифікацію вуглеводів, їх функції, провести лабораторні досліди для виявлення функціональних груп у глюкозі, зясувати її структуру, ознайомитись із процесами бродіння.
Функції вуглеводів. Енергетична: поставка енергії для діяльності мозку за рахунок окиснення глюкози. Пластична: участь у синтезі ферментів, ліпідів, нуклеопротеїдів. Захисна: вязкі секрети (слиз) багаті вуглеводами і захищають стінки органів від механічних пошкоджень. Регуляторна: клітковина, що міститься в їжі, сприяє перистальтиці кишківника.
Номер слайду 5
Добування. У рослинах вуглеводи утворюються із оксиду карбону (IV) і води в процесі фотосинтезу, що здійснюється за рахунок сонячної енергії за участю зеленого пігмента рослин - хлорофіла.
Номер слайду 6
Задача. У процесі фотосинтезу рослина поглинула 168 л (н.у.) вуглекислого газу. Яка маса глюкози утворилась при цьому? Скільки літрів кисню виділилось у результаті реакції?Відповідь: 225 г С6 Н12 О6, 168 л О2.
Номер слайду 7
Тверда, кристалічна речовина. Без кольору. Має солодкий смак. Добре розчиняється у водіВизначтете характер середовища розчину глюкози індикатором. Висновок : Фізичні властивості глюкози
Номер слайду 8
Яка реакція є якісною набагатоатомні спирти? Проведіть реакцію між свіжоосадженим купрум (ІІ) гідроксидом та розчином глюкози Висновок: Доведення складу і будови глюкози
Номер слайду 9
Нагрійте (обережно!)пробірку із сумішшю речовин УТВОРЕННЯ ЦЕГЛЯНО-ЧЕРВОНОГО ОСАДУ СВІДЧИТЬ ПРО НАЯВНІСТЬ АЛЬДЕГІДНОЇ ГРУПИ-СНОВисновок:
Номер слайду 10
Повна структурна формулаглюкози Н Н Н ОН Н О │ │ │ │ │ // Н─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С │ │ │ │ │ \ ОН ОН ОН Н ОН Н
Номер слайду 11
1. Глюкоза – альдегідоспирт2. Глюкоза існує у циклічній формі
Номер слайду 12
Як багатоатомного спирту ( по гідроксильній групі)2. Як альдегіду (по альдегідній групі)3. Специфичні властивості глюкози. Хімічні властивості глюкози
Підсумки уроку: У збалансованому харчуванні вуглеводи складають 60% від добового раціону. Вуглеводи Нестача вуглеводів у їжі шкідлива і приводить до того, що в організмі починається посилене використання енергетичних можливостей білків і жирів. У цьому випадку різко збільшується кількість продуктів їх розпаду, шкідливих для людини. За складом їх можна класифікувати на СКЛАДНІкрохмаль (С6 Н10 О5)n. ПРОСТІглюкоза С6 Н12 О6 Вони містять двіфункціональні групи:1) гідроксильну, -ОН2) карбонільну, -НС=ОНадлишок вуглеводів в їжі шкідливий і приводить до ожиріння. Надлишкове вживання цукру негативно відображається на функції кишківникової мікрофлори, приводить до порушення обміну холестерину і підвищенню його рівня в сиворотці крові. Вуглеводи в організмі людини можуть запасатись!глюкоза. С6 H12 O6окиснення до вуглекислого газу СО2 і води Н2 Оз виділенням енергії(1 г ууглеводів – 4,1ккал.)