Презентація допомагає унаочнити класифікацію вуглеводів, їх функції, провести лабораторні досліди для виявлення функціональних груп у глюкозі, зясувати її структуру, ознайомитись із процесами бродіння.
Функції вуглеводів. Енергетична: поставка енергії для діяльності мозку за рахунок окиснення глюкози. Пластична: участь у синтезі ферментів, ліпідів, нуклеопротеїдів. Захисна: вязкі секрети (слиз) багаті вуглеводами і захищають стінки органів від механічних пошкоджень. Регуляторна: клітковина, що міститься в їжі, сприяє перистальтиці кишківника.
Підсумки уроку: У збалансованому харчуванні вуглеводи складають 60% від добового раціону. Вуглеводи Нестача вуглеводів у їжі шкідлива і приводить до того, що в організмі починається посилене використання енергетичних можливостей білків і жирів. У цьому випадку різко збільшується кількість продуктів їх розпаду, шкідливих для людини. За складом їх можна класифікувати на СКЛАДНІкрохмаль (С6 Н10 О5)n. ПРОСТІглюкоза С6 Н12 О6 Вони містять двіфункціональні групи:1) гідроксильну, -ОН2) карбонільну, -НС=ОНадлишок вуглеводів в їжі шкідливий і приводить до ожиріння. Надлишкове вживання цукру негативно відображається на функції кишківникової мікрофлори, приводить до порушення обміну холестерину і підвищенню його рівня в сиворотці крові. Вуглеводи в організмі людини можуть запасатись!глюкоза. С6 H12 O6окиснення до вуглекислого газу СО2 і води Н2 Оз виділенням енергії(1 г ууглеводів – 4,1ккал.)