"Вікові проблеми підлітків та шляхи їх вирішення" БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ-презентація

Про матеріал
БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ - презентація Тема:Вікові проблеми підлітків та шляхи їх вирішення Мета: познайомити батьків з психологічними віковими особливостями підлітків; обговорити з батьками основні проблеми, з якими стикаються діти в підлітковому віці; допомогти батькам визначити правильні методи виховання підлітків. + презентація до батьківських зборів (завантажу окремо)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИВікові проблеми підлітків та шляхи їх вирішення

Номер слайду 2

Структура особистості підлітка … в ній немає нічого сталого, остаточного та нерухомого. Все в ній – перехід, все тече… / Л. С. Виготський /Підлітковий вік – це початок пошуку себе, свого унікального «Я». ПІДЛІТОК впертість складний вік конфлікт проблема дорослішання

Номер слайду 3

Психофізичні особливості підлітків: Статеве дозрівання. Зміна інтересів. Критичне ставлення до колишніх ідеалів. Зниження навчальної успішностіПідвищена втомлюваність. Емоційна нестійкість Відчуження по відношенню до рідних. ПротирічливістьІнтерес до протилежної статіПошук сенсу життя

Номер слайду 4

Дев’ятикласники знаходяться на третьому етапі розвитку самостійності: «Намагаюся бути самостійним, хоча не дуже вмію». Даний етап супроводжується наступними моментами:Є своя думка, не завжди правильна. Вважає свою думку достеменно правильною. Не рахується з думкою батьків. Чинить так, як хоче.Є прагнення спробувати все, що роблять його однолітки та дорослі (покурити, спробувати алкоголь і так далі). Вважає, що він все може і з ним нічого не станеться (не піклується про власну безпеку).

Номер слайду 5

Для успішного проходження і оптимізації розвитку самостійності дитини батькам необхідно: Аргументувати заборони;Обговорювати: якщо ти вчиниш так, то які будуть наслідки (зіпсуєш своє здоров’я, можеш потрапити в погану компанію, з тобою може трапитися щось лихе тощо);Рахуватися з думкою підлітка (інакше він не навчиться зважати на вашу думку);Не вважати свою позицію на 100% правильною;Підтримувати підлітка, хвалити (можливо навіть не зовсім заслужено, для підвищення його впевненості в собі);Не лаяти його друзів або тих, з ким він зустрічається (марно, викличете лише заперечення і негатив), хіба що тих, з ким він вже розлучився або посварився;У суперечках намагайтеся домовитися.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Трирічні діти Підлітки Протестують проти батьківських вимог. Протестують проти батьківських вимог. Тягнуться до однолітків. Тягнуться до однолітків. Необхідна допомога аби навчитися задовольняти свої потреби: вчасно сходити в туалет, вчасно поїсти. Необхідна допомога, аби навчитися контролювати власні бажання: вчасно приходити додому, розподіляти вільний час, своєчасно готуватися до занять.Їх необхідно вчити бути обережними з небезпечними «іграшками». Їх необхідно вчити бути обережними з небезпечними друзями. Змагаються за владу в грі. Змагаються за статус і владу серед однолітків. Все підряд тягнуть до рота – від ґудзиків до тарганів. Все підряд тягнуть до рота – від алкоголю до наркотиків. Потребують постійної батьківської уваги та допомоги (тобто повної доступності батьків для задоволення своїх потреб в спілкуванні з ними). Потребують постійної батьківської уваги і допомоги (тобто повної доступності батьків для задоволення своїх потреб в спілкуванні з ними).

Номер слайду 7

Формування кола інтересів дев’ятикласників на основі особливостей їхнього характеру та здібностей. Максимальне скорочення періоду їхнього вільного часу – «час дозвільного існування та неробства». Залучення до таких занять як читання, самоосвіта, заняття музикою, спортом, що позитивно впливає на формування особистості. Залучення підлітка до такої діяльності, що лежить у сфері інтересів дорослих, але в той же час дає можливості йому реалізувати і затвердити себе на рівні дорослих. Зниження прояву агресії шляхом відвідування спортивної школи, щоденної гімнастики вдома з використанням гантелей, еспандера, залізних гир, боксерських рукавичок (нехай підлітки стукають один одного в мирній бійці, даючи вихід енергії, що накопичилася, щоб агресія не накопичувалася подібно до статистичної електрики, що має властивість вибухати болючими розрядами. Не пред’являти підліткові завищену вимогу, не підтверджену можливістю дитини. Чесно вказувати підліткові на його успіхи та невдачі (причому успіхи пояснювати його здібностями, а невдачі – недостатньою підготовкою). Не захвалювати підлітка, пояснюючи його невдачі випадковістю, оскільки це формує у дев’ятикласників ефект неадекватності. Шляхивирішенняпроблеми

Номер слайду 8

Поради батькам: Будьте завжди чуйними до справ своїх дітей. Аналізуйте з дітьми причини їх успіхів і невдач. Підтримуйте дитину, коли їх складно. Прагніть не захищати підлітка від труднощів, а вчіть долати їх. Порівнюйте свою дитину лише з нею самою (!), обов’язково відзначаючи просування вперед. Постійно контролюйте дитину, але без гіперопіки, за принципом «Довіряй, але перевіряй!». Розповідайте дитині про свої проблеми, про те, що хвилювало вас у її віці. Будьте завжди особистим прикладом (навчайте справами, а не словами). Розмовляйте з дітьми як з рівними, поважайте їхню думку, уникайте моралізації, криків, повчальності і тим паче іронії. Слідкуйте за тим, які книги читає дитина, які фільми та передачі дивиться по телевізору, які Інтернет сайти відвідує. Проявляйте інтерес до спілкування підлітка в соціальних мережах Інтернету (ВКонтакті, Однокласники, Фейсбук та інші).

Номер слайду 9

Радьте дитині стежити за своєю зовнішністю: одягом, зачіскою, особистою гігієною. У жодному випадку не забороняйте підлітку стосунків з протилежною статтю, не обходьте розмов на тему взаємин хлопців та дівчат, щоб уникнути недовіри між вами. Розкажіть дитині про свої стосунки з протилежною статтю у підлітковому віці, зробивши акцент на благородстві, культурі почуттів, повазі один до одного, відповідальності один за одного. Вчіть підлітка відповідати за свої вчинки. Познайомтеся з друзями дитини, попросіть їх інформувати вас про способи проведення часу, але не перетворюйтесь на шпигуна, що стежить за кожним кроком дитини. Пам’ятайте: недовіра ображає! Будьте для своєї дитини перш за все старшим, мудрішим другом і тільки потім люблячими батьками.

Номер слайду 10

Аналіз результатів тесту:16-35 балів – готовність номер один. Ваша дитина не страждає від недостатньої уваги і знає, що батьки завжди будуть на його боці і в будь-який момент прийдуть на допомогу. Щоденна батьківська праця дає вам підставу для впевненості в тому, що все «вкладене» в дитину не дозволить йому скоїти непоправних помилок. Тим не менше не потрібно забувати принцип «Довіряй, але перевіряй!». Яким би самостійним не здавався підліток, все-таки він ще не зовсім дорослий. Контролювати місцеперебування, успішність та коло спілкування можна побічно і ненав’язливо, наприклад через спільних знайомих чи батьків друзів підлітка. Не треба заохочувати зайву фамільярність в спілкуванні і намагатися бути для дитини «своїм в дошку». Для гармонійного розвитку дитині потрібно відчувати міцні життєві принципи батьків, їх спокій та впевненість.36-55 балів – у страху очі великі. Ви надзвичайно сприйнятливі до труднощів перехідного віку. Вас лякають газетні статті про підліткову злочинність, наркоманію та СНІД. Дикувата підліткова мода, сучасна музика, вживання жаргонів – все це викликає у вас внутрішній протест, який може змусити сина чи доньку «закритися». В ваших стосунках з дитиною не вистачає невимушеності. Якщо щоденно не давати можливості проявляти самостійність, як вона навчиться відповідальності? Гіперопіка та повчальні бесіди ніколи не виправдовують покладених на них надій. Краще просто час від часу розмовляти з дитиною про фільми, музику, про якість незначні події, поволі розпитуючи про друзів, поглядах на життя, і ненав’язливо висловлювати свою думку. Підліток обов’язково прийме це до відома.56-75 балів – без диктатури. Вам необхідно переглянути свої стосунки з дитиною, щоб вберегти і її і себе від серйозних конфліктів. Основна проблема полягає в надлишковій вимогливості, небажанні приймати систему цінностей підлітка і миритися зі змінами в його характері. Жорсткий контроль, постійні заборони, відсутність особистого простору змушують дитину протестувати і відстоювати власну свободу, часто проявляючи грубість і навіть жорстокість. Не маючи можливості запрошувати друзів до себе додому, дитина весь свій вільний час проводить на вулиці або «висить на телефоні». В такій ситуації необхідно поміркувати, що ви можете запропонувати їй замість подібних розваг. Наприклад, можна записати дитину в туристичний клуб, якщо вона відчуває потяг до пригод, або в танцювальну студію, якщо вона цілими днями слухає реп.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Я та моя РОДИНАЗ родини йде життя людини.

Номер слайду 13

Слова вдячності (бліцопитування). Завдання дітям. Продовжити речення: «Я поважаю батьків за те , що...»Завдання батькам. Продовжити речення: «Більше всього я ціную в своїй дитині ...»  

Номер слайду 14

«Мої батьки»Автор слів: Козаченко І.  Композитор (музика): Злотник О. Мої батьки, любов'ю осіяні,Живуть собі в містечку край ріки. Онуки в них, мов спогади весняні,Мої батьки, святі мої батьки. Чому так мало, часом, пам'ятаєм. Що невмолимо котяться роки. Коли в краї далекі відлітаєм,Не забуваймо - ждуть на нас батьки. Мої батьки, мов голуби сивенькі,Воркуючи, очікують дітей. Не забувайте, діти, батька й неньки,Що моляться за вас серед ночей. Вже ми самі давно батьками стали.І клопоти старіше день у день. Не забуваймо, як нас пригортали. Ці найдорожчі нам серед людей. Щоб наші діти все до нас горнулись,Горнулися до рідної руки,Аби вони від нас не відвернулись,Не забуваймо - ждуть на нас батьки. Мої батьки, мов голуби сивенькі,Воркуючи, очікують дітей. Не забувайте, діти, батька й неньки,Що моляться за вас серед ночей. Мої батьки, мов голуби сивенькі,Воркуючи, очікують дітей. Не забувайте, діти, батька й неньки,Що моляться за вас серед ночей. Мої батьки, мов голуби сивенькі,Воркуючи, очікують дітей. Не забувайте, діти, батька й неньки,Що моляться за вас серед ночей. 

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
3183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку