«Викрадач розуму - алкоголь, тютюн, наркотики»

Про матеріал
Виховна година яка допомогає попредити студентів, що до вживання алкоголю, наркотиків і тютюну , формування у них мотивації до здорового способу життя.
Перегляд файлу

НІКОПОЛЬСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему:

«Викрадач розуму -  алкоголь, тютюн, наркотики»

 

 

 

 

                                                                                  Практичний       психолог

                                                                                           Шпонька О.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                   2017 р.

Мета: запобігання вживання алкоголю, наркотиків і тютюну підлітками, формування у них мотивації до здорового способу життя.

Завдання:

  •  формування розуміння того, що саме хімічні залежності можуть стати найстрашнішими та найнепоправнішими  для долі людини;
  • надати загальну інформацію про алкоголізм, тютюн, наркотики, його ознаки і форми.

Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства - тютюн і алкогол і наркотики. Ви, мабуть, не раз чули від дорослих про шкідливість паління і вживання спиртних напоїв. І я дуже добре розумію, що ви самі хочете розібратися в складних суперечностях життя, навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси й прагнення на власному досвіді перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети й чарки вина. Лише одна затяжка тютюновим димом і лише один ковток вина — спробую, мовляв, що буде... І ніхто над цим не задумується. А замислитися варто. 
Людина — складний, таємний багатогранний світ. Серце людини — вмістилище всесвіту, зосередження емоційної енергії і принципів ставлення до дійсності. Голова людини — орган творчості, створений природою за образом і подібністю світові. Людина повинна прожити життя як найкраще і присвятити себе цій цілі.

НІКОТИН - ОДНА З НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИХ ОТРУТ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

Проблема «шкідливих звичок» є найбільш актуальною у наші часи, а боротьба з ними це задача не тільки держави в цілому, а й кожної окремої людини. Паління - це розповсюджена звичка, яка веде до небезпечних порушень здоров'я, особливо у вас - дітей.

Тютюн однолітня рослина, листя якої є сировиною для тютюнової промисловості. Був завезений Христофором Колумбом, а у кінці XVI століття потрапив до Росії. З того часу цю рослину культивують і вирощують для виготовлення одного з продуктів повільного вбивства людства.

Кожні 10 секунд у світі помирає одна людина внаслідок вживання тютюну!

Найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму. Люди, які почали курити до 25 років, помирають від раку легень у 5 разів частіше, ніж ті, хто закурив після 25 років.

Смертельною є доза від 50 до 100 мг нікотину. Саме така доза може потрапити в організм після викурювання 20 сигарет!

Куріння: причини та наслідки

Головною причиною, через яку молоді люди починають курити, вчені вважають існування цієї звички в родині й найближчо­му оточенні, коли куріння розглядається як нормальне явище, що не суперечить жодним нормам поведінки, адже курять друзі, члени родини, авторитетні дорослі.

Близько 90 % курців вважають куріння шкідливим для себе, і лише дві третини роб­лять спроби кинути курити. Курці, особливо молоді, не знають, що існує кілька типів на­слідків куріння.

Миттєві негативні наслідки куріння (про­тягом кількох хвилин після першого затягу­вання) проявляються в прискоренні серцевих скорочень, підвищенні кров'яного тиску, подразненні тканин гортані, попаданні чадно­го газу у кров, прямому й швидкому попадан­ні канцерогенів у легені, подразненні очей.

Тривалі негативні наслідки куріння: рак легенів, порожнини рота, стравоходу, шлун­ка, підшлункової залози й жовчного міхура, захворювання серця, виразка шлунка, захво­рювання судин, хронічний бронхіт.

Інші негативні наслідки можуть вияв­лятися у пошкодженні слизової оболонки губ, язика, гортані, появі сильного кашлю, неприємного запаху з рота та захворювання порожнини рота; прискореній появі змор­шок на обличчі; появі жовтих плям на зубах; пошкодженні нормального дихання й зни­женні фізичної витривалості.

Творче завдання

Яким чином тютюнопаління впливає на оточення курця? Напишіть 15 причин, які можуть змусити вашого друга (подругу, бра­та, сестру) відмовитися від паління.

Доцільно чи недоцільно курити?

Кожен із нас прагне бути сильним, при­вабливим, мати хорошу роботу, щасливе особисте життя. А скільки мрій, що можуть збутися? Здійснюючи їх, ми постійно сти­каємося з різноманітними перешкодами, намагаємося їх здолати і рухатися вперед. Не завжди легко вдається нам досягти по­ставленої мети, але при бажанні, рано або пізно, ми здійснюємо свої наміри. Тоді чому ж способом вирішення наших проблем має бути тютюн? Чому рослина повинна бути «визначником» нашої долі? Адже кожен із нас у змозі бути хазяїном свого життя і має право на свободу — палити або не палити.

Якщо ми насправді не знаємо себе, своїх цінностей і цілей у житті, якщо ми не ус­відомлюємо існування зовнішнього тиску, що впливає на наш вибір, прийняті нами рішення можуть бути не зовсім вільними і не найкращими. Деякі молоді люди вважають, що в підлітковому віці, коли ти ще, здоровий і сильний, можна палити, а потім можна ки­нути в будь-який момент.

На жаль, це не так просто. Людині дуже важко не закурити в тих умовах і в той час, коли вона звикла палити. Організм уже звик до нікотину і бажання запалити стає нестерпним. Дехто здається і знову береться за сигарету, а дехто одержує перемогу над цією звичкою і врешті переконується, що без паління можна обійтися. Тому, щоб не мати таких проблем — краще не починати палити.

ПОРАДИ   ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ:

Любий друже! Бути здоровою людиною це велике щастя. Навіщо псувати своє здоров'я, залежати від нікотину? Візьми на себе відповідальність за своє майбутнє! Кинути налити може кожен. Для цього слід поставити це за мету.

Пам’ятка для учня

1. Протягом кількох днів аналізуйте, коли і чому виникає бажання палити.

2. Під час паління задавайте собі питання: чи приносить це заняття мені задоволення зараз?

3. Призначте день відмови від цієї шкідливої звички.

4. Переконайте себе, що куріння шкідливе для вашого здоров'я.

5. Щодня зменшуйте кількість викурених цигарок.

6. Почніть займатись фізичними вправами.

7. У разі виникнення бажання закурити випийте склянку води, займіться цікавою справою тощо.

8. За день до призначеного дня відмови від паління викуріть удвічі більше цигарок, ніж звичайно. (Відбудеться перенасичення організму нікотином, і ви відчуєте шкідливу дію цигарок на організм). Кинути палити буде легше.

9. Пам'ятайте: якщо людина викурює в день лише 1 - 2 цигарки, вона вже скорочує своє життя на 4- 6 років.

10. Усвідомте: нікотин-отрута, яка повільно вбиває ваші таланти, молодість, працездатність!
РУЙНІВНА СИЛА АЛКОГОЛЮ НА ВСІ ОРГАНИ І СИСТЕМИ ЛЮДИНИ

Алкоголь негативно впливає не тільки на того, хто зловживає цією речовиною, а й на майбутнє покоління.

Дослідження вчених показали, що у підлітків алкоголізм, як важко виліковна, серйозна хвороба, виникає і розвивається у чотири рази швидше, ніж у дорослих. Деградація особистості також відбувається набагато швидше.

Алкоголіки живуть на 15 років менше, ніж люди, які не мають звички систематичного пияцтва!

Дослідження вчених виявили, що наслідки одноразового вживання алкоголю здоровою людиною зберігаються в організмі протягом 2-х тижнів. 
Концентрація алкоголю у крові більше 5% вважається смертельною для дорослої людини!

Якщо людина знаходиться під виливом алкоголю протягом тривалого часу, біохімічні процеси мозку змінюються. Організм прагне підтримати процеси функціонування нервової системи. Таким чином формується звичка , стан, у якому алкоголь вже не має того ефекту, що раніше. Тоді мозок не може працювати без підтримки і стимуляції алкоголем. І, як наслідок, у людини виникає алкогольна залежність.

«Від пияцтва до злочину рукою подати»

Алкогольна залежність.

Говорячи про алкоголь, часто вживається термін «алкогольна залежність», це тому, що алкоголь — речовина, від зловживання якою можна потрапити у залежність. Універсаль­ною особливістю алкоголю є його здатність змінювати стан свідомості, саме тому багато людей вважають вживання алкоголю тра­диційним та необхідним елементом життя. Алкогольна поведінка формується за допомогою таких факторів: надлишок вільного часу, грошей, відповідна компанія, доступність алкоголю.

У більшості випадків підлітки починають пити через те, що це роблять інші. Але існує багато причин, щоб не починати вживати алкогольні напої.

Алкоголь впливає на мозок, він гальмує роботу тих мозкових центрів, які відповіда­ють за вищу діяльність людини (інтелект, совість, можливість критичної оцінки ситуа­ції, рівень культури). Тому часто трапляється так, що люди, які зібралися на дружню бесіду за чаркою, закінчують сваркою або бійкою. Внаслідок зловживання алкоголем у людини розвивається грубість, егоїзм, моральна роз­бещеність, деградація особистості.

Крім того, у людей, які багато п'ють, збільшується і починає гірше працювати печінка, виникають захворювання мозку серця, шлунка, кишкового тракту.
ПОРАДИ  ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ:

Шановні діти ! Не долучайтесь до алкоголю. Ви маєте усвідомити, що життя дарується нам Всесвітом. І ми самі повинні дбайливо ставитися до нього. А саме тому поважати і берегти свій організм. Тому контролюйте своє життя, підтримуйте свій фізичний стан. Привчайте себе до активного, здорового способу життя. Думайте про майбутнє, тому що кожна здорова дитина це майбутнє людства в цілому.
Пам’ятка для учня

1. Не долучайтеся до вживання алкоголю.

2. Алкоголь не може цілком зняти нервові напруження, вивести з депресії - це тільки тимчасове запаморочення свідомості.

3. Якщо ви знаходитесь в компанії, де всі люди вважають нормою вживати алкоголь, пам'ятайте, що Ви особистість.

4. З дитячих років привчайте себе до спорту.

5. Майте силу волі відмовлятись від пропозиції товаришів щодо вживання спиртних напоїв.

6. Знайдіть собі корисні і цікаві заняття (танці, співи, музика, малювання).

7. Отримуйте задоволення від тверезого спілкування.

8. Відпочивайте під час свят, не вживаючи спиртних напоїв.

9. Заздалегідь загартовуйте і піклуйтеся про здоров'я свого організму, з дитячих років замислюйтесь над майбутнім.
Пам'ятайте: ви несете відповідальність за стан свого здоров'я, народження майбутніх дітей.

НАРКОМАНІЯ ХВОРОБА, ЩО ВІДБИРАЄ ЖИТТЯ

Наркоманія це хвороба, що виникає внаслідок вживання наркотичних речовин та призводить до глибокого руйнування організму і навіть смерті. Існує два види наркоманії моно наркоманія (вживання якогось одного наркотику) і полі наркоманія (вживання декількох видів наркотиків одночасно). Якщо наркоман не отримує наркотик тривалий час, у нього з'являється абстиненція - болісні відчуття, які не кожен витримує і може навіть померти.

Підлітки вживають наркотики у шість разів частіше, ніж люди інших вікових груп.

За останні 10 років смертність від вживання наркотиків збільшилась у 12 разів, а серед підлітків у 42 рази!

Середня тривалість життя наркоманів 4-  4,5 роки після першої спроби! 
Наркоманія є джерелом поширення ВІЛ-інфекції.

70% ін'єкційних наркоманів є носіями вірусів СНІДу!

Кількість злочинів, пов'язаних з наркотиками та сильнодіючими речовинами наркотичного походження за останні п'ять років збільшилась у шість разів.

Наслідки вживання наркотиків

Відомі вчені 1.1. Мечников, О.О. Бого­молець вважали, що нормальна тривалість життя людини 150-160 років. Чому ж тоді люди не до­живають до цього віку? Відомий фізіолог Павлов казав: «Ми скорочуємо життя негідним ставлен­ням до свого організму». Звичайно, люди, що приймають наркотики, не відзначаються міцним здоров'ям.

        Наркоманія - жахлива хвороба. Роблячи важливі кроки в житті, гарно все

обміркуй, щоб потім не жалкувати.

        Наркоманія - загроза, страждання. Отруює, знищує, страчує.

Тягар для суспільства - біль для сімей.

Механізм розвитку залежності від наркотичних речовин

Залежність стає згубною, коли:

1. Обмежує можливості особистості в самореалізації.

2. Негативно впливає на стосунки між людьми.

3. Створює конфліктні ситуації між осо­бистістю і суспільством.

4. Спричиняє психічну і фізичну залежність.

      Соціальна залежність:

Незмінною умовою цієї стадії є наявність гру­пи, де вживають наркотики.

Фізична залежність:

Настає після того, як організм включає нарко­тики в процес обміну речовин. Це непереборна фізична потреба. На цій стадії людина потребує лікування.

      Психічна залежність:

На цій стадії змінюється поведінка людини. Во­на починає вживати наркотики з метою відчути певні емоції.

Ти вільна людина. Ти можеш обрати те, що хо­чеш. Ти маєш на це право. Але чи потрібні тобі наркотики? Невже-ти проміняєш радість здорово­го життя на прикрий кінець у світі наркотичних примар?

    А скільки знаменитостей стали жертвами пагубної звички. До вашої уваги і жахлива історія про страшну хворобу - наркоманію.

   Ця історія трапилась рано-вранці 3 жовтня 1849 року. На землі лежав виснажений чоловік, який іноді подавав слабкі ознаки життя, щось оглядався, несподівано посміхався. Поліцейський довго дивився на нього, ніяк не міг зрозуміти, що з ним.

   Раптом зрозумів. Це ж наркоман. Поліцейсь­кий доправив чоловіка в лікарню. Той був без свідомості і, не приходячи до тями, помер.

  Лише через деякий час з'ясувалося, що це був великий американський письменник Едгар По (1809-1849 рр.).

«Вузлики на пам'ять»

(поради для тих, хто ще має сумніви, спробувати наркотики чи ні)

1. Найголовніше - вміти сказати: «Ні!», коли тобі пропонують спробувати наркотик, будь-хто!

2. Не бійся виглядати «білою вороною» у ком­панії - це є твоє життя, і саме тобі вирішувати свою долю!


ПОРАДИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ::

Наркоманія найтяжча хвороба, яка без сумніву веде до смерті.

Залежність від наркотиків емоційний стан, для якого характерно: 
- непереборне бажання постійного прийому наркотиків, мета придбати його будь-якою ціною; 
- збільшення вживаної дози наркотичного засобу в залежності від потреби організму; 
- психічна залежність (психологічна або емоційна) вживання наркотиків;

Звикання - фізично необхідна звичка людини, для якої характерно: 
- підвищене бажання подальшого вживання наркотичних засобів з метою поліпшення настрою; 
- незначна тенденція до збільшення дози наркотиків; 
- незначна фізична, але висока психічна залежність.


Пам’ятка для учня

Усвідом, що ця хвороба має 4 етапи: 
1. «Я не наркоман!» (перекладаємо: відмова від своєї залежності, яка для всіх, окрім пацієнта, є наявною). 
2. «Я ненавиджу всіх» (перекладаємо: агресія на все навколо і на всіх навколо від розчарування у п. 1). 
3. «У мене повна депресія і нудьга!..» (перекладаємо: депресія від усвідомлення розвитку свого шляху до цвинтаря). 
4. «Так, я такий, але з цим треба щось робити...» (перекладаємо: усвідомлення своєї хвороби і пошук шляхів вилікування).

 

НАЙКОРИСНІША ПОРАДА ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ:

За будь-яких обставин необхідно відмовитись від спроби «скуштувати» наркотичні засоби. Бо навіть перші спроби можуть скінчитися звиканням до цих отруйних речовин. Ви повинні чітко собі уявити: наркоман це смертник, він обов'язково загине, якщо своєчасно не припинить вживати наркотики. І чим довший час вживають наркотики, тим складніше стає вилікування.

Не треба приховувати свою хворобу. Навколо є багато людей, які готові допомогти вам: батьки, вчителі, лікарі, старші товариші. І якщо ви потрапили до лабіринту наркозалежності, знайте, що є люди, які здатні допомогти вам знайти дорогу до виходу з нього.

Висновки

Профілактика «шкідливих звичок» це в першу чергу інформація про вилив на організм людини нікотину, алкоголю, наркотичних речовин. Кожен учень повинен знати, що нікотин, алкоголь, наркотики отрута, яка знищує людину, руйнуючи здоров'я, послаблюючи волю, позбавляючи людину життєвих і моральних цінностей.

Отже, ви дізналися про шкоду, якої зазнають організм і психіка від вживання тютюну, алкоголю та наркотиків. Подумайте про те, що чекає вас в майбутньому, якщо ви будете курити, вживати спиртне або наркотичні речовини. Треба ставитись з повагою до свого організму та поважати здоров'я оточуючих, тому що шкідливі звички однієї людини негативно впливають на організм іншої. Пам'ятайте: здоров'я, справжня радість життя і щастя не сумісні з тютюном, наркотиками і спиртними напоями. Живіть здоровим життям! Дайте змогу вашим дітям і онукам народитись здоровими і щасливими!

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
19 березня 2019
Переглядів
1803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку