Вікторина "Кращий кулінарний ерудит"

Про матеріал
Вікторина-гра містить 4 тури: розминка, "Чорний ящик", склади слово, зайвий продукт. Крім цього ведучий має можливість перевірити знання глядачів. Під час проведення вікторини подається матеріал (цікаві факти про овочі і фрукти; історична довідка про кулінарію) , який показує яка багатогранна і складна професія кухар. Увага, акуратність і високий рівень організованості - це ті характеристики, що можуть проявитись у учнів під час проведення гри.
Перегляд файлу

Інтелектуальна вікторина

«Кращий кулінарний ерудит».

 

 Мета заходу: виховати інтерес до знань з обраної професії;  розвивати логічне мислення учнів; розвивати уяву, кмітливість; виховувати почуття прекрасного, взаємоповагу.

Тип: позакласний захід.

Обладнання: ноутбук, роздатковий матеріал (електронний варіант).

Хід заходу:

Привітання з учнями.

    Вибір професії - це друге народження людини. Від того, наскільки правильно вибраний життєвий шлях, залежить суспільна цінність людини, її місце серед людей, задоволеність роботою, фізичне та нервово-психічне здоров'я, радість і щастя.

     Задля зацікавленості учнів у обраній професії  я і пропоную проведення даного конкурсу.

   Умови і тури вікторини. Учні змагаються між собою. За кожну правильну відповідь отримують картку - у вигляді кухаря, яка відповідає 1 балу. В кінці вікторини підраховується кількість балів у всіх учнів. Перемагає один учень, у кого найбільша кількість балів.

 

1 тур «Розминка».

 

10 питань. Учні, що знають відповідь піднімають руку і відповідають. Правильна відповідь - 1 бал (одна картка C:\Users\Zver\Desktop\вікторина 22\images.jfif ).

 Якщо відповідь неправильна, то відповідає інший учень, який наступним підняв руку.

Питання:

 

1.   Батьківщина томатів (Перу)  

 2.  Що треба зробити, щоб смажена печінка була ніжнішою?  ( замочити в молоці)

3.   В якій країні вперше  томати назвали помідорами? (В Італії)

4.   Коли краще солити картоплю в “мундирі”?  (На початку приготування)

5.   Яку назву мають вареники без начинки? (Ліниві вареники)

 6.   Банан відносять до овочів, фруктів чи трави? (трава)  

 7.   Які овочі не рекомендують солити у процесі варіння?  (Столові буряки, горошок)

8.     Що необхідно вийняти з приготованого супу?  (Лавровий лист)

9.  Яку страву під час святкування дня народження прикрашають свічками? (торт)

10.  Який напій у Китаї користується найбільшою популярністю? (чай)

 

 

2 тур «Чорний ящик».

 

  Увага, конкурс «Чорний ящик». Пил, порожнеча, чого тільки не було у середині таємничого коробу за роки гри. Здогадайтесь, що я сховала на цей раз.

  Питання про овочі та фрукти.

 Умови конкурсу: зачитується питання, на яке учень повинен дати правильну відповідь. Якщо учні не знають правильну відповідь, то вони слухають підказки. Правильна відповідь на питання – 3 бали, після другої – 2 бали, після третьої – 1 бал.

 

КАРТОПЛЯ

 

1. Коли вона вперше з’явилася в Україні, люди довгий час ставилися до неї з недовірою. Деякі намагалися їсти його “плоди”, які виростають на стеблах, труїлися ними - 3б. C:\Users\Zver\Desktop\вікторина 22\images (1).jfif

2. Помідори і баклажани з точки зору ботаніки є спорідненими рослинами - 2б. C:\Users\Zver\Desktop\вікторина 22\1648509198_1-kartinkin-net-p-kartinki-povarenka-1.png

3. Приготовлена разом зі шкіркою, корисна тільки поки вона молода. Чим більше коренеплід перебував на землі, тим більша кількість соланіну встигла зібрати його шкірка.-1б. C:\Users\Zver\Desktop\вікторина 22\images.jfif

 

ЦИБУЛЯ

 

1. Це рід рослин, який налічує понад 1200 видів. - 3б.

2. Почистиш, а тоді заплачеш вмить.

Вона відкаже: «А не будеш лізти!»

Та від хвороби все одно спасає,

Бо вітаміни й добрі ліки має! - 2б.

3.Зовнішні луски сухі та жорсткі і служить захистом для соковитих, м'ясистих внутрішніх листочків. - 1б.

 

ТОМАТ

 

1. У Франції його називали «яблуком кохання», так як вважалося, що він має властивості афродізіака. - 3б.

2. Смачний, кругленький,

Має щічки червоненькі.

До смаку я в кожній страві.

Роблять соки і приправи.

Соус, борщик і салат

Люди з радістю їдять - 2б.

3. Варять з мене томат, в борщ кладуть і так їдять -1б.

 

ЯБЛУКО

 

1. Невибагливе фруктове дерево, що дає лікувальні плоди, виростає майже у всіх кліматичних зонах планети й належить до категорії недорогих за ціною продуктів. - 3б.

2. У м’якоті цього  плода ховається великий арсенал лікарських здібностей: профілактика онкологічних захворювань, поліпшення стану клітин організму, зниження ризику патологічних відхилень маси тіла  -2б.

3.Соковите, червоненьке, круглобоке, солоденьке – 1б.

 

3 тур «Склади слово».

 

 Кожному учневі  дається набор літер і завдання: Т, О, С, Т, Е, Р

 «Його використовують для підсмаження шматочків хліба».

Потрібно зібрати назву страви, використовуючи всі букви.

 Перший хто правильно зібрав слово, отримує картку - 1 бал.

Правильна відповідь: тостер.

 

Проміжні підсумки.

 

 Кухар – одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Люди впродовж всього свого життя три рази на добу віддають себе у владу представників однієї з самих стародавніх професій на землі – кулінарної.

Поки учні складають слово, пограємо з глядачами.

 

Самий найрозумніший глядач»

 

1.  У якій воді краще мити петрушку?  (У теплій – вона буде ароматнішою)

2.  Як краще зберігати куплений у магазині сир?  (У поліетиленовому пакеті в холодильнику)

3.  Як перевірити готовність котлет?  (На розрізі має бути сірий колір, а при натисканні – прозорий сік)

4.  Що таке фрітюр?  (Суміш жирів)

5.  Що краще смажити в суміші рослинного і тваринного жирів?  (Рибу, овочі, вироби з борошна)

6.  Коли треба солити смажену картоплю?  (Лише тоді, коли вона підрум’яниться. Якщо зробити це одразу, то сіль змішається з жиром і порізана картопля втратить форму та смак.)

7.  Як корисніше всього вживати моркву?  (Заправляти маслом чи сметаною – організм засвоїть 60% вітамінів, інакше – лише 6%)

8.  Чим треба помішувати страву в ході приготування, щоб вітаміни збереглися краще?  (Дерев’яною ложкою)

9.  Чому в банці з медом не можна залишати металічний ніж чи ложку?  (Тому, що руйнуватимуться кислоти, які містяться в цьому цінному продукті)

10.  Найсмачніша страва, яку можна приготувати з редьки.  (Салат)

 

4 тур конкурс «Зайвий продукт»

 

    Безпечне харчування починається з джерела продуктів. Переконайтеся, що продукти, які ви купуєте, свіжі та мають дійсний термін придатності. Не забувайте ретельно мити фрукти та овочі, використовуючи чисту воду.

Під час проведення цього конкурсу ми перевіримо ваші знання з рецептури деяких улюблених, розповсюджених страв.

 

Оселедець під шубою: картопля, морква, цибуля, оселедець, ковбаса, буряк, яйце, майонез.

Вінегрет: буряк, картопля, квашена капуста, патисон, цибуля, олія, квасоля.

Плов: рис, морква, м’ясо, цибуля, буряк, томатний соус, прянощі.

Юшка: риба, вода,  морква, цибуля, огірок, картопля, помідори, перець.

Медальйони: свиняча вирізка,  часник, булка, сіль, перець, олія.

Гречана каша: молоко, сіль,  гречана крупа, масло, вода, олія.

 

Додатковий конкурс «Овочева історія»

 

Учні розповідають цікаві факти з історії овочів.

 

Цікаві факти про овочі

 

1: Одна полуниця містить в середньому близько 200 насінин. Плоди малини і полуниці – не ягоди, так як це єдині у своєму роді фрукти, які «носять» на своїй зовнішній стороні насіння. Вони складаються з безлічі маленьких кістянок, які зростаються в один складний плід - багатокостянку.

 

2: Дуріан - фрукт з пекельним запахом і гарним смаком, також називають «королем всіх фруктів». Він виділяє мікс ароматів – тухлих яєць, спітнілих шкарпеток, сміття разом з солодкими фруктовими нотами.

 

3: Як свідчить історія, рідкісною була не тільки картопля, а й огірки. Одного разу турецький султан Магомет Другий, який був відомий як жорстокий і жадібний правитель, наказав розрізати животи своїм сімом підданим, дізнавшись, що хтось з них з'їв один із присланих йому в подарунок огірків.

 

4: Якщо сьогодні ананас вважається екзотичним фруктом, то за часів Катерини II його подавали в оцеті, шаткували, як капусту, зберігали в діжках і навіть варили борщ.

 

5: У це важко повірити, але спочатку дика морква була фіолетовою, іноді білою. Звична для всіх морква з'явилася в результаті селекції. Вивели її голландці — в далекому XVI столітті.

 

6: Довгий час помідор вважався отруйною рослиною. Наприклад, у книзі «Повний посібник з садівництва», виданої в Данії в 1774 році, написано: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». А на Русі томати називали «скаженими ягодами».

 

7: Залишки яблук були знайдені в доісторичних поселеннях, що сходили до 6500 року до нашої ери, і ми все ще можемо спробувати деякі з тих же сортів яблук, які вживали в їжу наші стародавні предки.

 

8: На Сейшельських пальмах ростуть найбільші в світі фрукти. Сейшельські горіхи можуть важити близько 42 кілограмів.

 

9: Більшість диких бананів неїстівні через насіння всередині і мають дуже маленькі розміри. За тисячі років вдосконалення, схрещування та вирощування людям вдалося створити банани, які ми маємо сьогодні.

 

10. Жителі Давнього Риму вважали, що кислий лимон – отруйний фрукт. Його навіть записали в список смертоносних продуктів і використовували проти молі.

 

Підбиття підсумків.

 Журі підраховує бали учнів.

Історична довідка.

 

 Мистецтво кулінарії – це мистецтво приготування смачної страви. Слово «кулінарія» походить від латинського слова «culina» - кухня й означає кухарська справа. Кулінарія має багатовікову історію, що зібрала воєдино досвід і навички прийомів приготування їжі різних народів, які дійшли до наших днів.  Про мистецтво кулінарії писали мислителі Древнього Риму, Греції і Сходу. У Межиріччі були знайдені перші кулінарні книги - древні глиняні таблички, які містили рецепти приготування страв. Найдавнішою кулінарною книгою в Європі вважається «Апіціевскій корпус», яка була написана в кінці IV - на початку V століття на латині. Перше друковане видання книги датоване 1483 роком. Автор описує суміш стародавньої грецької та римської кухні.

 

Оголошується ім'я переможця, який набрав найбільшу кількість карток (балів).

Переможець нагороджується почесною грамотою.

Додатковий бал надається за зовнішній вигляд (елементи спецодягу (максимально повний комплект), оригінальність)

 

№ за/п

1 тур «Розминка»

2 тур «Чорний ящик»

3 тур

«Збери слово»

4 тур «Зайвий продукт»

Овочеві історії

Всього

Примітки

1

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гайдаш Тетяна Тарасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 жовтня 2022
Переглядів
2132
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку