Вільям Шекспір "Ромео і Джульєтта"

Про матеріал
Розробка підійде до уроків зарубіжної літератури. Тема:" Вільям Шекспір. Ромео і Джульєтта".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вільям Шекспір«Ромео і Джульєтта»Підготувала Гегач Любов Ярославівна. Вчитель зарубіжної літератури. КЗ КОР » Броварський спортивний фаховий коледж»

Номер слайду 2

Життєвий шлях Шекспіра. Народився 23 квітня 1564 року в провінційному англійському містечку Стретфорд-на-Ейвоні в родині дрібного торговця. З семирічного віку хлопчик Вілл із золотаво-каштановим волоссям навчався в “граматичній школі”, де давали знання з латини, грецької мови, логіки, риторики, історії, міфології .

Номер слайду 3

Коли Вільяму було 18 років, він одружився з донькою фермера Енн Хесуй, набагато старшою за себе. Через 3 роки він мав 3 дітей.

Номер слайду 4

- У 23 роки покинув рідне місто і подався в Лондон, де заробляв на прожиття, виконуючи різноманітну роботу: стеріг перед театром коней, працював суфлером та актором. З 1590 року Шекспір пише п'єси для театру.1611 року він повернувся до Стретфорда, де й помер 23 квітня 1616 року. Похований в церкві Святої Трійці, як почесний громадянин міста.

Номер слайду 5

Творчий шляхІ період (1590-1594) історичні хроніки про англійських королів. “Генріх ІV”, “Річард ІІІ”Комедії:“Приборкання непокірної”“Сон літньої ночі”

Номер слайду 6

ІІ період (1595-1600) історичні хроніки:“Річард ІІІ” “Король Джон” “Генріх V”,Комедії: “Багато галасу даремно”, “Як вам це сподобається”,“12 ніч”,Трагедії: “Ромео і Джульєтта”

Номер слайду 7

ІІІ період (1600-1608) Трагедії: “Юлій Цезар”, “Гамлет”, “Отелло”, “Король Лір”“Античні” трагедії: “ Антоній і Клеопатра”, “Коріолан”, “Тимон Афінський”,“Проблемні п'єси”: “Троїл і Крессида”, “Кінець вінчає справу”, “Міра за міру”, style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 8

ІV період (1609-1613) Трагікомедії: “Цимбелін”, “Зимова казка”, “Буря”style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

Словникова робота. Трагедія -з грецької – “цапова пісня”;драматичний жанр;в його основу покладено особливо напружений конфлікт, який часто завершується смертю героя. Конфлікт (з лат. – зіткнення, сутичка) – зіткнення, протиборство протилежних інтересів і поглядів зображене у літературному творі.

Номер слайду 10

Вічні образи«Вічним» називають образ, який виходить за межі літературного твору й має загальнолюдське значення. Ромео і Джульєтта – утілення самовідданого кохання.

Номер слайду 11

Історія створення п’єси «Ромео і Джульєтта»Автор написав це безсмертне творіння на основі трьох раніше написаних новел:“Трагічна історія Ромеуса і Джульєтти”, створена в середині XVI століття відомим на той час драматургом Артуром Бруком. Саме вона стала основою для написання п’єси Шекспіром.“Ромео і Джульєтта” італійця письменника Маттео Банделло.“Історія двох благородних закоханих”, написана Луїджі Да Порто.

Номер слайду 12

Місце і час дії – Італія, Верона. Подіії відбуваються за 5 днів, XV століття.

Номер слайду 13

“Ромео і Джульєтта” аналіз. Автор – Вільям Шекспір. Рік написання – 1594-1595р. Жанр – трагедія. Напрям – романтизм. Тема – пристрасне кохання Ромео і ДжульєттиІдея – людські почуття святіші за вікові станові забобони. Основна думка – для справжнього кохання немає нічого неможлмвого, не існує перешкод. Проблеми- кохання; життя й смерть; батьки і діти; помста й прощення

Номер слайду 14

Головні герої “Ромео і Джульєтта”

Номер слайду 15

Композиція 5 дій, дії поділені на сцени“Ромео і Джульєтта”. Елементи сюжету:експозиція – зіткнення Монтеккі і Капулетті, бесіда Бенволио і Ромео, підготовка до балу в будинку Капулетті;зав’язка – зустріч Ромео і Джульєтти на балу у Капулетті і зародження любові;

Номер слайду 16

кульмінація – сцена в склепі, коли кожен герой, вважаючи свого коханого померлим, приймає рішеня піти з життя;розв’язка – розповідь брата Лоренцо і примирення сімей.

Номер слайду 17

світлосвятістьборотьбасамо-відданістьрозумінняоднеодногочистотасоюз сердецьжиттявизначення значущостііншоїлюдини. Ромео іДжульєтта

Номер слайду 18

Новаторство Вільяма Шекспіра- Поєднав у творі елементи трагедії і комедії;- Засудив феодальний розбрат, ворожнечу;- Зобразив кохання як життєствердну основу людської природи, котра звеличує людину.

Номер слайду 19

Дякую за увагу !

pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку