Вимова і інтонація( життєві пріоритети)

Про матеріал
Людський голос – явище унікальне. Це безцінний дар, завдяки якому людина отримує можливість виражати свої думки, спілкуватися з людьми, які її оточують, домагатися визнання у суспільстві, робити кар’єру. Але звукова енергія голосу невелика. Органи дихання є енергетичним відділом голосового апарату, резонаторна система — це верхні та нижні резонатори. За рахунок верхніх резонаторів (рот, глотка, ніс, додаткові пазухи носа —гайморові, лобові) голос стає дзвінким, легким, «польотним» і поширюється на велику відстань. За рахунок нижніх резонаторів (трахея, бронхи, легені, діафрагма) голос набуває сили, потужності і, як кажуть вокалісти, «металу».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вимова й інтонація(Підготувала вчитель української мови та літератури Одеської ЗОШ № 46 Гульченко Л. Я)

Номер слайду 2

Шукаємо відповіді на запитання:1. Чи змінюєте ви манеру спілкування, тон голосу, лексичні одиниці залежно від того, з ким говорите?2. Що таке інтонація?3. Чому так важливо інтонувати своє висловлення?

Номер слайду 3

Прочитайте тексти. Що їх об’єднує? Про які невербальні засоби спілкування йдеться? Чи погоджуєтеся ви з автором? Якщо вам траплялися такі випадки в житті, розкажіть про це. 1. Гучний голос асоціюється з прагненням нав’язати свою волю. Але людей, які розмовляють надто тихо, можуть сприймати як невпевнених чи сором’язливих. 2. Вільна, впевнена мова має подібний до співу ритм, тому її легко слухати. Монотонне мовлення звучить нудно. А якщо ви звучите нудно, то й люди думають, що ви й самі нудні.3. Темп впливає на розбірливість мовлення. Також співрозмовник може подумати, що ви поспішаєте або тривожитеся (За Дж. Борґом).

Номер слайду 4

Правило:Інтонація – (від лат. intono — голосно виголошую) сукупність мелодики (тону), ритму, темпу, наголосу. Мовці дотримуються різної інтонації, читаючи поетичні і прозові тексти різної тематики. Коли, наприклад, читаємо гумореску, байку, обов’язково має звучати інтонація легкої іронії, сміху. Пауза – це тимчасова зупинка, перерва у мовленні. Поділ мовлення на окремі інтонаційно оформлені частини допомагає відчути повну чи відносну завершеність думки.

Номер слайду 5

Правило: Логічний наголос – це виділення голосом слова в реченні для підкреслення його логічного (смислового) значення. У кожному тексті є слова, на які завжди падає логічний наголос. Ці слова називають дійову особу, про яку вперше йдеться. Такою дійовою особою може бути людина, предмет, конкретні чи абстрактні поняття. Якщо ж у тексті ці образи повторюються, вони ніколи не виділяються логічним наголосом.

Номер слайду 6

Прочитайте текст, дотримуючись норм вимови. Правильно інтонуйте настрій. Зверніть увагу на інтонацію й паузи. Розмалюю настрій свій в кольори осінні, В жовтий і червоний. А захочу – в синій. І додам по крапельці я всі барви в міру, Щоб здалась веселкою ця буденність сіра. Заховаю смуток свій в кущик хризантеми, А якісь невдачі – у траву зелену. В пелюстках гарячих жовтої жоржини Усмішка хай сяє в цю осінню днину. Ольга Дриль

Номер слайду 7

Прочитайте. Чи поділяєте ви думки авторки тексту? Складіть поради для тренування й збереження голосу, вживаючи дієслова. Людський голос – явище унікальне. Це безцінний дар, завдяки якому людина отримує можливість виражати свої думки, спілкуватися з людьми, які її оточують, домагатися визнання у суспільстві, робити кар’єру. Але звукова енергія голосу невелика. Якщо людина безперервно говоритиме, вона лише за 100 років виробить кількість теплової енергії, необхідної для того, аби зварити чашку кави. Органи дихання є енергетичним відділом голосового апарату, резонаторна система — це верхні та нижні резонатори. За рахунок верхніх резонаторів (рот, глотка, ніс, додаткові пазухи носа — гайморові, лобові) голос стає дзвінким, легким, «польотним» і поширюється на велику відстань. За рахунок нижніх резонаторів (трахея, бронхи, легені, діафрагма) голос набуває сили, потужності і, як кажуть вокалісти, «металу». Якщо ви довго говорили, упродовж двох-трьох годин уникайте тривалих розмов. У холодну пору року не треба відразу виходити на вулицю. Після голосового навантаження необхідно залишатися в приміщенні 15-20 хвилин. (За О. Миколюк)

Номер слайду 8

Рефлексія: Мені вдалося / не вдалося на уроці…Найбільше мене зацікавили такі завдання:.. Своїми досягненнями сьогодні я вважаю… Я неодмінно врахую…

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Сформулюйте 4-5 порад для формування вмінь виразного читання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Єскіна Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єскіна Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
2164
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку