Узагальнення й систематизація знань з теми "Словосполучення і речення"

Про матеріал
У матеріалі містяться практичні завдання, які можна використати під час повторення теми та підготовки до контрольної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Словосполучення і речення. Головні члени речення. Просте речення. Повторимо вивчене у 5 класі

Номер слайду 2

Девіз нашого уроку. Не просто слухати, а чути!Не просто дивитись, а бачити!Не просто відповідати, а міркувати,Дружно й плідно працювати.

Номер слайду 3

Відповімо на запитання?Що називається словосполученням? Як пов’язуються слова у словосполученні?Як визначити в словосполученні головне і залежне слова? Які бувають речення за метою висловлювання? За емоційним забарвленням? За наявністю головних членів? За будовою (кількістю граматичних основ)?Що утворює граматичну основу речення?Які є другорядні члени речення?

Номер слайду 4

До кожного слова підберіть залежне слово з метою точнішого , конкретнішого визначення предмета, ознаки, дії. Школа. Читати. Вчити. Учень. Думати. Предмет

Номер слайду 5

Школа, майстер, виробництво, верстат, розкрій, підготувати, облицювати, лакувати, шліфувати, зняти. Доберіть до поданих головних слів залежні, складіть з ними 2 речення.

Номер слайду 6

Записати речення, підкреслити підмети й присудки. 1 Осінь ходить, яблука золотить.2 Падають тепло і глухо яблука в нашім саду.3 Чатує осінь на останнє листя старого дуба.45 Осінь на рябому коні їздить. Каштанів жовтий лист прощально одшумів.

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Переписати, ставлячи в кінці речень розділові знаки. Вказати, які це речення за інтонацією й за метою висловлювання. Підкреслити граматичні основи. Ви чули казочку про край царя Гороха Чи знаєте, чому людей там стало трохи Хтось іскру з люльки здув, а загасить не зміг. І знявсь пожар такий, аж загорівся сніг

Номер слайду 8

Обіймаю!До зустрічі на наступному уроці!

pptx
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
848
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку