Вимова звуків, що позначаються буквами [г], [ґ]

Про матеріал
Поглибити знання про звуковий склад української мови, навчитися правильно вимовляти звуки, що позначаються буквами г і ґ; формувати вміння розрізняти букви г і ґ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови Вимова звуків, що позначаються буквами ґ і г Черповодівська загальноосвітня школа І- ІІ ст. Савранська О. І.

Номер слайду 2

Мета:поглибити знання про звуковий склад української мови, навчитися правильно вимовляти звуки, що позначаються буквами г і ґ; формувати вміння розрізняти букви г і ґ; розвивати фонематичний слух, мислення, пам'ять, увагу, спостереження; вміння римувати, навички використання орфографічного та тлумачного словників; розширювати словниковий запас дітей; виховувати любов до рідної мови.

Номер слайду 3

Настановчо-мотиваційний етап. Сьогодні в нас буде незвичайний урок,Сьогодні ми зробимо ще один крок В країну прекрасну, в країну чудову, Що нас так чекає й збагачує мову. Країна цікава, тож парти своїПеретворіть у всюдиходи малі. Всі сядьте рівненько, працюйте уважно. Потрапить туди, щоб було вам неважко.

Номер слайду 4

Вправа «Хвилинка настрою»Психологічна вправа « Сонечко світить…» хто вже прокинувся…хто хоче працювати…хто в доброму гуморі…хто хотів би дізнатися щось нове…хто хоче спілкуватися…хто переглядає цю презентацію. Усім вдалої роботи!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Лінгвістична гра «Фонетична скринька»

Номер слайду 7

Галасливі ґави й галкив гусенят взяли скакалки. Гусенята їм ґелґочуть,Що й вони скакати хочуть.

Номер слайду 8

Інтерактивний метод «Мікрофон» «Закінчіть речення» « На уроці я хочу дізнатися…»« На уроці я хочу навчитися…»

Номер слайду 9

Презентація «Буква Ґ, ґ». Буква Ґ з ріжком вгоріПосміхнулась дітворі:— Щоб дзвінкіш лунала мова,Я прийшла в абетку знову,Бо колись у ній жила,Мов та маківка, цвіла. В багатьох словах цікавих. Красувалась, наче пава:Ґрунт і ґрати, і ґирлиґа,Ґуля, ґніт, дзиґар і дзиґа,Ґаламаґа, ґринджолята... Тож прийміть мене, малята. Придивляйтеся, вивчайте,Букву Ґ не забувайте.

Номер слайду 10

Робота з таблицею аґрусґелґотатиґроноґаваґирлиґаґрунтґаздаґлейґрунтовнийґанджґнітґудзикґанокґонтґумаґатунокґратиґумкаґвалтґречнийдзиґаґедзьґринджолизиґзаґ

Номер слайду 11

Орфоепічна хвилинка. Прочитайте слова, правильно вимовляючи звуки [ґ] і [г]. Голова, ґрати, гімназія, ґніт, ґринджоли, гості, дорога, ґуля, дзиґа, говорити, орфографія, Ольга, ґанок, ґазда, Євген, ґвалт, гора, аґрус, ґава.

Номер слайду 12

Розподільний диктант ( робота в парах)Розподілити слова у дві колонки 1- з літерою г, друга – з ґ.(Г,Ґ) айок, (г, ґ) алас, (г, ґ)ава, (г, ґ) андж, (г, ґ)алицький, (г, ґ)аньба, (г, ґ)рунт, (г, ґ)іркий, (г, ґ)ість, (г, ґ)удзик, (г, ґ)уля, (г, ґ)едзь.

Номер слайду 13

Розподільний диктант ( робота в парах)Самоперевірка за ключем. Г:гайок, галас, галицький,ганьба, гіркий, гість.Ґ: ґава, ґандж, ґрунт, ґудзик, ґуля, ґедзь.

Номер слайду 14

Лінгвістична гра «Зашифроване слово»(біля дошки)1)Площадка зі східцями при вході в будинок2)Кущ із колючими гілками та зеленими чи коричнюватими кисло – солодкими на смак ягодами. 3)Верхній шар землі, на якому ростуть рослини і де є різні живі організми.4)Невеликий предмет, найчастіше круглої форми, який пришивають на одяг для застібки чи прикраси.(ґанок)(аґрус)( ґрунт)( ґудзик)

Номер слайду 15

7)Ламана лінія, напрямок по ламаній лінії.6)Дитяча іграшка у вигляді кола або кулі на осі, яка при швидкому обертанні утримується у вертикальному положенні.5)Скупчення значної кількості невеликих плодів або квітів на гілці.8)Маленькі дитячі санчата.( ґроно)(дзиґа)(зиґзаґ)( ґринджоли)

Номер слайду 16

Творча робота (в парах)а)Завдання записані на картках: у тлумачному словнику знайти й пояснити в зошити лексичне значення слів. Грати –ґрати;Гніт – ґніт;Гуля – ґуля.

Номер слайду 17

 Грати - виконувати щось на музичному інструменті або грати в гру Малюнковий словникҐрати- переплетення металевих (зрідка дерев'яних) прутів, що використовується для загорожі.

Номер слайду 18

Малюнковий словникҐНІТ- стрічка або шнур, що використовується для горіння у деяких освітлювальних та нагрівальних приладах. ГНІТ- те, що морально пригнічує, мучить: тягар

Номер слайду 19

Малюнковий словник. Гуля – 1)жіноче ім’я; 2)веселе проведення часу з танцями та розвагами.Ґуля- заокруглена опуклість, наріст на тілі людини або тварини від запалення, удару і т. ін.

Номер слайду 20

Творча робота (колективна)1. За м’ячем ганялась Гуля. Стрибнув м’яч І в Гулі ґуля. б)Творче завдання: із однією з цих пар слів скласти вірш.

Номер слайду 21

Мовна гра „Коректор”(самостійна робота)Завдання: виправити помилки, правильні відповіді записати, підкреслити слова, в яких були допущені помилки. Ґолос, грудень, ґрецький, гава, дзиґа, ґавкати, ґумовий, гелготати, гребінь, газда, газета, гудзик.

Номер слайду 22

Мовна гра „Коректор”(самостійна робота)Самоперевірка. Голос, грудень, грецький, ґава, дзиґа, гавкати, ґумовий, ґелготати, гребінь, ґазда, газета, ґудзик.

Номер слайду 23

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКАГуси гучно ґелґотали —Горобці зерно клювали. Гуси гонять горобців,Голубок на ґанок сів.

Номер слайду 24

Бліцопитування:- У чому схожість і відмінність вимови звуків [г] і [ґ ]? Г ґ

Номер слайду 25

Прийом «Лінгвістичний волейбол»У чому різниця між буквами г і ґ?Яка з букв г чи ґ частіше зустрічається в словах?Які слова з літерою ґ ви запам’ятали?

Номер слайду 26

Рефлексійна анкета. Сьогодні на уроці я: Дізнався…Повторив…Навчився…Зрозумів…Зробив успіхи в…Труднощі я відчув…

Номер слайду 27

КАРТА УСПІХУ

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Домашнє завдання: Обов’язкове: Опрацювати § 18,ст. 104. За допомогою тлумачного словника з'ясувати значення незрозумілих слів з літерами Г, г і Ґ, ґ. Для учнів високого й достатнього рівня: Скласти кросворд із слів з цими буквами. Для учнів середнього рівня: Записати 10 слів з літерою ґ, з трьома скласти речення.

pptx
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
1209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку