Виникнення українського козацтва. Презентація

Про матеріал
Презентація наочно демонструє основну інформацію про козаків як особливий прошарок тогочасного суспільства. Цікаві ілюстрації та картинки дають можливість учням краще запамятати матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виникнення українського козацтва та Запорізької Січі

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: охарактеризувати причини виникнення українського козацтва; проаналізувати особливості господарського життя; визначити місцезнаходження перших Січей; прослідкувати характерні риси суспільного устрою Запорізької Січі. розвиваюча: продовжити працювати з історичними джерелами; робота з картою; аналіз понять: «козак», «пороги», «клейноди». виховна: виховати почуття патріотичності, поваги до пам'яті і творчої спадщини українського козацтва.

Номер слайду 3

План Особливості соціально-економічного і політичного життя в кінці XV століття. Утворення перших Січей. Господарська діяльність козаків. Заснування Запорізької Січі. Політичні символи нової держави.

Номер слайду 4

Територія сучасної України та сусідніх держав в кінці ХV століття

Номер слайду 5

Літопис Григорія Граб'янки – одне із джерел про походження козацтва.

Номер слайду 6

Основні причини виникнення козацтва  1) Польща і Литва обмежувалися самоврядування цих земель аж до ліквідації залишків їх автономії;  2) окатоличення православних; 3) консолідація шляхетства, що вело до розширення його землеволодіння;  4) посилення феодального гніту.

Номер слайду 7

Таким чином, до початку XVI століття козаками було освоєно середнє Подністров'я та Запоріжжя. У середині XVI століття на Дніпрі за порогами був створений козацький центр Запорізька Січ.

Номер слайду 8

Січ – укріплена фортеця

Номер слайду 9

Пороги Дніпра і місця створення Січей

Номер слайду 10

Козацький зимівник Чайка козацьке судно

Номер слайду 11

Вогнепальна зброя козаків Холодна зброя козаків

Номер слайду 12

Дмитро Вишневецький Український політичний і військовий діяч, один з організаторів запорізького козацтва, козацький гетьман і засновник Запорізької Січі.

Номер слайду 13

К О З А Ц Ь К А Р А Д А

Номер слайду 14

Символи влади Печатка Бунчук Пірнач і булава Литаври Козацькі корогви - прапори

Номер слайду 15

Домашнє завдання 1. Вивчити матеріал за підручником, для самоперевірки використати питання після параграфу. 2. Намалювати портрет козака у повний зріст або козацькі клейноди.

ppt
Додано
27 березня 2020
Переглядів
1520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку