Виступ на консиліумі " Ааптація п"ятикласників до навчанняв в основній школі"

Про матеріал
В цій роботі описано мій досвід роботи з учнями 5-го класу усанаторній школі. Доповідь готувала для виступу на шкільному консиліумі в кінці І-го семестру. Дані матеріали стануть у нагоді класним керівникам п"ятикласників.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

Філевич М.С.

Вихователь

КЗ ЛОР « Сокальська загальноосвітня

санаторна школа I-IIIст»

 

 Виступ на тему 

«Адаптація учнів 5 класу до навчання в основній школі»

 

 

Перехід учнів з початкової в середню ланку школи - одна з педагогічно найбільш складних проблем, а період адаптації в 5-му класі - один з найважчих періодів шкільного навчання. В останні роки в педагогічній і психологічній літературі багато говориться про складності цього періоду навчання, що він став сприйматися мало не як об'єктивна криза розвитку дітей 9-10 років, що породжує серйозні педагогічні проблеми. Підстав для такого твердження більш ніж достатньо: стан дітей у цей період з педагогічної точки зору характеризується низькою організованістю, іноді недисциплінованістю, зниженням інтересу до навчання та її результатами, з психологічної - зниженням самооцінки, високим рівнем тривожності. Це означає, що збільшується число дітей, що зазнають значні труднощі при навчанні та адаптації до нових умов організації навчального процесу. Для них особливо важлива правильна організація адаптаційного періоду при переході з початкової школи в середню ланку. Тому увага педагогічного колективу  повинна бути направлена на забезпечення якості освіти,розвитку вихованості школярів. Перехідний період з початкової школи в основну позначається на всіх учасників освітнього процесу: учнів, педагогів, батьків. Часто наслідки бувають негативними, що обумовлено:

  • зміною ролі учня;
  •  зміною соціальної обстановки;
  • збільшенням навчального навантаження;
  • зміною режиму дня;
  • різницею систем і форм навчання;
  • відмінністю вимог з боку вчителів-предметників;
  • зміною стилю спілкування вчителів з дітьми.

Спостереження за учнями, спілкування з ними в цей період показує, що вони дуже розгублені, не можуть зрозуміти, як будувати стосунки з педагогами, які вимоги обов'язкові для виконання - до школяра вперше пред'являється багато вимог з боку багатьох людей. На п'ятикласника обрушується потік інформації з незрозумілими для нього словами, термінами. Є і така категорія дітей, які в силу свого емоційного стану, створюють безліч організаційних труднощів.

Перехід з початкової до середньої школи викликає збільшення навантаження на психіку дитини. Дослідження свідчать, що на початку навчання в 5-му класі школярі переживають період адаптації до нових умов навчання, багато в чому схожий з тим, який був на початку навчання в першому класі. Це виявляється в зростанні тривожності, зниженні працездатності, підвищеній сором’язливості, чи навпаки, «розкутості», неорганізованості, забудькуватості.

 

Учні 5 класу доволі згуртовані та організовані, об'єднані спільними інтересами. Учнi класу навчаються iз задоволенням, активні,стараються   вчасно виконувати домашні завдання, на уроках не завжди  дисципліновані. Деякі предмети ( історія, математика) викликають у дітей труднощі, а до такі предмети, як образотворче мистецтво, трудове навчання, фізкультура у 5-тикласників викликають захоплення.

Більшість учнів, згідно опитування, не встигають за вчителем, хвилюються під час відповіді та виконання завдань біля дошки, не впевнені в тому, що добре запам’ятовують навчальний матеріал.

Спілкуючись з батьками, виявила, що ніяких вагомих труднощів у навчанні їхні діти не мають, і що інколи батькам не вистачає часу, деяким – терпіння, а іншим педагогічних знань для навчання та виховання дітей. Бiльшiсть дiтей у класi з не повних сімей, проте є родини де вихованням дитини займаються двоє батьків. Не всі батьки класу приділяють належну увагу навчанню та вихованню дітей.

 Загалом стосунки в колективі товариськi, толерантнi, приятельськi. Дiти можуть органiзовувати самостiйно справи, пiдтримувати одне одного й допомагати.

Спостерігаючи за п’ятикласниками я побачила що, дітям у школі цікаво: вони прагнуть бути активними, розумними, вони хочуть, щоб їх побачив, оцінив новий учитель і помітив у них усе найкраще. Більшість дітей переживає перехід у основну школу,адже багато учнів прийшло з інших шкіл, як важливий крок у своєму житті. Деякі пишаються тим, що вони подорослішали, інші мріють розпочати «нове життя». Адаптація в 5-му класі багато в чому схожа з адаптацією в 1-му класі.

 Що викликає стрес у п’ятикласників? Різкі зміни умов навчання, різноманітні та більш ускладнені вимоги, які ставлять до дітей середньої навчальної ланки, навіть зміна «статусу» в початковій школі на «наймолодшого» в середній – усе це є досить серйозним випробуванням. У цей період діти можуть стати невпізнанними: тривога, боязкість чи, навпаки, розв’язність, надмірна метушливість, збудження охоплюють їх. У зв’язку з цим у них може знизитись працездатність, вони можуть стати забудькуватими, неорганізованими.

Але ж і ми, учителі, також проходимо період адаптації: нам потрібно запам’ятати нових учнів, вивчити їхні особливості, переключитися на роботу з п’ятикласниками, враховуючи основні психологічні особливості дітей цього віку. І чим швидше ми, педагоги, і учні знайдемо ті спільні шляхи, тим швидше пройде адаптація в учнів 5-го класу.

Пам'ятайте:

Якщо дитину постійно критикувати - вона вчиться ненавидіти.

Якщо дитина живе у ворожнечі - вона вчиться агресивності.

Якщо дитину висміють - вона стане замкнутою.

Якщо дитина зростає у докорах - формується почуття провини.

Якщо дитину підбадьорюють - вона починає вірити в себе.

Якщо дитину хвалять - вона вчиться бути вдячною.

Якщо дитина зростає в чесності - вона вчиться бути справедливою.

Якщо дитина живе в безпеці - вона вчиться вірити людям.

Якщо дитину підтримують - вона вчиться цінувати себе.

Якщо дитина живе в розумінні і доброзичливості - вона вчиться знаходити любов у цьому світі 

 

1

 

docx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
1075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку