Визначення походження дитини

Про матеріал
Методична картка та презентація до теми сімейного права "Визначення походження дитини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ

Номер слайду 2

Навчальна мета заняттянавчитись надавати консультативну допомогу щодо порядку встановлення батьківства (материнства) в органах РАЦСу та суді;перевірити рівень засвоєння знань та вмінь, необхідних в процесі надання консультативної допомоги та вирішення конкретних ситуацій, з якими звертаються громадяни з питань визначення походження дитини;вдосконалити навички роботи з питань сімейного законодавства.

Номер слайду 3

Актуальність теми:полягає у розумінні майбутніми соціальними працівниками поняття і значення питання походження дитини та роль органів опіки і піклування у спорах про батьківство

Номер слайду 4

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО МАТЕРІАЛУДати визначення поняття розірвання шлюбу та назвати підстави його розірвання. Назвати органи, які мають повноваження щодо розірвання шлюбу. Назвати, ким і в яких випадках шлюб може бути визнаний недійсним. Визначити правові наслідки розірвання шлюбу.

Номер слайду 5

ПЛАНЗагальні поняття про визначення походження дитини. Оспорювання батьківства (материнства) та встановлення факту батьківства. Договір про сурогатне материнство. Реєстрація народження дитини

Номер слайду 6

ПОСТАНОВКА ЗАГАЛЬНОЇ ПРОБЛЕМИзнання норм чинного законодавства України щодо визначення походження дитини та державної реєстрації народження дитини як необхідний чинник в майбутній професійній діяльності соціального працівника.

Номер слайду 7

1. Загальні поняттяпро визначення походженнядитини.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

2. Оспорювання батьківства (материнства) та встановлення факту батьківства

Номер слайду 13

Оспорювання батьківства (материнства) це невизнання зареєстрованою особою себе батьком (матір'ю) дитини.

Номер слайду 14

Оспорювання батьківства можливе такими особами:

Номер слайду 15

ОСПОРЮВАННЯ МАТЕРИНСТВА- невизнання материнства жінки, яка записана матір'ю дитини;- визнання свого материнства.

Номер слайду 16

Подружжя Совенків перебували у шлюбі протягом п’яти років і мали від цього шлюбу 10-річного сина. В результаті аварії дитина померла. Чоловік не міг з цим змиритися і почав зловживати спиртними напоями. Дружина подала до суду позов про розірвання шлюбу. Через два роки після розлучення чоловік звернувся до суду з позовом про вилучення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Номер слайду 17

3. ДОГОВІР ПРО СУРОГАТНЕ МАТЕРИНСТВО

Номер слайду 18

Номер слайду 19

СУРОГАТНЕ МАТЕРИНСТВО - запліднення жінки шляхом імплантації ембріона з використанням генетичного матеріалу подружжя, з метою виношування і народження дитини, яка в подальшому буде визнана такою, що походить від подружжя, як правило, на комерційній основі на підставі відповідного договору між подружжям та сурогатною матір'ю

Номер слайду 20

УМОВИ ДОГОВОРУПредмет. Ціна. Строк. Сторони, їх права та обов'язки. Умови розірвання та припинення. Відповідальність сторін

Номер слайду 21

4. РЕЄСТРАЦІЯ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Реєстрація народження провадиться при пред'явленні:документа медичного закладу про народження дитини;паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з батьків);документа, який є підставою внесення відомостей про батька.

Номер слайду 24

Коробченко Т., не перебуваючи у зареєстрованому шлюбі, подала до органу РАЦСу підписану нею і Коваленком О. заяву про добровільне визнання ним свого батьківства стосовно сина Олега. Вона пояснила, що Коваленко не може сам з’явитися до органу РАЦСу, оскільки виїхав у тривале відрядження, але його підпис на заяві засвідчений керівником підприємства, де він працює. Чи може один із батьків дитини не з'являтися до органу РАЦСу для реєстрації встановлення батьківства за сумісною заявою батьків ?Якщо так, то хто повинен засвідчити підпис відсутнього батька ?Назвіть правові наслідки встановлення батьківства за сумісною заявою батька і матері дитини до органу РАЦСу.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ПОСТАНОВКА ЗАГАЛЬНОЇ ПРОБЛЕМИзнання норм чинного законодавства України щодо визначення походження дитини та державної реєстрації народження дитини як необхідний чинник в майбутній професійній діяльності соціального працівника.

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:1. Повторити тему лекції «Визначення походження дитини». – Сімейний кодекс ст. 121-140.2. Виконати самостійну роботу «Дати правову оцінку договору про сурогатне материнство» Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи: Користуючись нормативно-правовими актами законодавства України (Сімейним кодексом, Цивільним кодексом, законом "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині") проаналізувати суттєві та додаткові умови договору про сурогатне материнство та визначити відповідальність за порушення вимог до укладання договору.

pptx
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
1224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку