Візуальний фразеологічний словник (5 тварин). Українська мова

Про матеріал
Візуальний фразеологічний словник виник як результат магістерської роботи на тему «Зоофраземи як експлікатори української, російської та німецької мовних картин світу». У ньому представлені п’ять тварин, які є частиною наївної картини українців. Це підтверджують не тільки надані фразеологізми про кожну з цих тварин, також слова-асоціації, які було отримано в результаті проведення асоціативного експерименту серед етноукраїнців по всьому світу. Словник стане в пригоді як для вивчення української мови, так і для ознайомлення з культурою рідної країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Візуальний фразеологічний словник 5 тваринта фразеологізми з цими тваринами

Номер слайду 2

Візуальний фразеологічний словник Анотація. Візуальний фразеологічний словник виник як результат магістерської роботи на тему «Зоофраземи як експлікатори української, російської та німецької мовних картин світу». У ньому представлені п’ять тварин, які є частиною наївної картини українців. Це підтверджують не тільки надані фразеологізми про кожну з цих тварин, також слова-асоціації, які було отримано в результаті проведення асоціативного експерименту серед етноукраїнців по всьому світу. Словник стане в пригоді як для вивчення української мови, так і для ознайомлення з культурою рідної країни. Список використаних джерел. Бюкерт Н. В. Асоціативний словник: тварини. Українська, російська, німецька. 2021. 62 с. Бюкерт Н. В. Короткий фразеологічний словник. Фразеологізми з тваринним компонентом. Українська, російська, німецька. 57 с. Ужченко В. Д. Фразеологічний словник української мови. Київ: Освіта, 1998. 224 с.

Номер слайду 3

ЗАЄЦЬшвидкийспритністьбоязкийвухасірийпухнастийспритністьстрахполе

Номер слайду 4

Лякливий як заєць: людина, яку легко сполохати; полохливий. Хто два зайці гонить, жодного не здогонить: не треба братися за кілька справ одразу, оскільки жодної можна не довести до кінця. Ліпше горобець, ніж заєць у лісі: про перевагу чогось незначного, але вже наявного, перед чимось дорогим, недосяжним, прекрасним. Захотів віл обігнати зайця: треба відповідно реальності оцінювати свої здібності.

Номер слайду 5

ЛИСхитрістьхитрийрудий. Колобокхутросказдосвідчений

Номер слайду 6

Хитрий як лис: хитра, улеслива людина. Лис і розумних курей їсть: про неминучість розплати.

Номер слайду 7

ВОВКсірийдосвідченийсобакахижакказкисамотністьзлийжадібнийліслицемірнийдурний

Номер слайду 8

Вовча натура в ліс тягне: людина, яка піклується тільки про себе, не змінює свої (погані) звички. Вовк линяє, а вдачі не міняє: незмінність поганого характеру людини. Біда, коли вовк вівці пасе: про людину, яка не підходить для обраної роботи та робить ситуацію ще гірше. Вовків боятися — в ліс не ходити: щоб досягти успіху, треба сміливо братися за справу. Вовчий апетит : жадібність. Вовком вити: бути у відчаї.

Номер слайду 9

пп. Мишамаленькасіразерносиршкідникнорабідна

Номер слайду 10

Бідний як церковна миша: дуже бідна, вбога людина. Кішці смішки, а мишці слізки: що для сильного є розвагою та грою, для слабкого – страждання. Худа та миша, що лиш одну діру до ями має: поганий той, хто знає тільки один спосіб розв’язання проблеми. Гратися у кота й мишки: хитрувати, затаювати що-небудь. Коли миші кота не чують, то собі безпечно гарцюють: про відсутність контролю. Не покине кішка мишей ловити: про незмінність поганого характеру, сутності людини.

Номер слайду 11

медсилавеликийсонлісміцьберлога. Росія. ВЕДМІДЬдурний

Номер слайду 12

Як ведмідь: вживається для вираження надзвичайно високого ступеня, дуже (міра). Робота не ведмідь, в ліс не втече: чекати з роботою, відпочивати. Ведмежа послуга: дуже сумнівна, безглузда послуга, що шкодить іншому, на користь якого воно було призначене.

pptx
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
2814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку