Візуальний супровід на тему "Первинна обробка молока"

Про матеріал
Візуальний супровід до лекційного заняття з дисципліни "Машини та обладнання для тваринництва" на тему "Видалення гною"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: первинна обробка молока

Номер слайду 2

Для збереження харчової і технологічної цінності молока на можливо довший період проводять первинну обробку молока. Первинна обробка молока – це комплекс операцій, які виконують із видоєним молоком у господарстві з метою збереження якості і запобігання скисанню.

Номер слайду 3

Пе. РВинна обробка молока складається із таких технологічних операцій:- очищення- охолодження- (іноді) пастеризації

Номер слайду 4

Технологічна схема первинної обробки молока.

Номер слайду 5

Структура операцій первинної обробки молока

Номер слайду 6

Якість молока оцінюється лабораторними дослідами. Державний стандарт визначає молоко першого, другого сорту та несортове. Молоко, яке не відповідає вимогам першого і другого сорту (несортове) не приймається на молочні підприємства. Температура молока при здачі не повинна бути вище 2…4 літом і 8°с зимою.

Номер слайду 7

Обладнання для очищення, пастеризації і охолодження молока

Номер слайду 8

Очисник – охолодник ом-1

Номер слайду 9

очисник – охолодник призначений для очищення і поточного охолодження молока. Зазор між тарілками в барабані становить 1 мм. У барабані очисника – охолодника нової конструкції пакет тарілок замінено на крильчасту вставку.

Номер слайду 10

Загальний вид очисника-охолодника

Номер слайду 11

Конструктивно-функціональна схема очисника-охолодника молока ОМ-1 А:1 — місткість для молока; 2 — патрубок; 3 — молочний насос; 4 — шланг; 5 — молочна трубка;6 — патрубок очищеного молока; 7 — напрямний диск; 8 — тарілкотримач; 9 — очисний барабан; 10 — кришка; 11 — основа; 12 — веретено: 13 — пружинна опора; 14, 15 — водопроводи;16 — патрубок охолодженого молока; 17 — водяний насос;; 18 - плита; 19 — пластини; 20 — ванна

Номер слайду 12

Робота Очисного барабана1-корпус (дно барабана); 2-тарілкотримач; 3-пакет тарілок; 4-кришка барабана; 5-верхня роздільна тарілка;

Номер слайду 13

Для охолодження молока використовують пластинчастий охолоджувач. Охолодження проводять холодною водою чи розсолом. Використовують прямоточну чи протитічну схему охолодження. Кінцева температура молока залежить від початкової температури води.

Номер слайду 14

Пластинчастий Охолодник молока

Номер слайду 15

Загальний вид

Номер слайду 16

Загальний вид

Номер слайду 17

Схема руху води та молока

Номер слайду 18

Схема роботи

Номер слайду 19

Схема о. Холодження молока

Номер слайду 20

Танк – охолодник то-2

Номер слайду 21

Танк – охолодник то-2 призначений для охолодження і зберігання молока. Цистерна охолодника омивається холодною водою чи іншим холодоносієм. Теплоізоляційний шар зменшує теплообмін з навколишнім середовищем і сприяє підтриманню заданої температури всередині цистерни.

Номер слайду 22

Танк-охолодник молока ТО-2 А:1 – заливна горловина; 2 – накривка; 3 – важіль; 4 – електродвигун мішалки; 5 – редуктор; 6 – накривка мірної лінійки; 7 – лінійка; 8 – теплоізоляційний шар; 9 – водяна сорочка; 10 – кожух; 11 – молочний кран; 12 – патрубок для подачі холодної рідини; 13 – патрубок для відведення холодної рідини; 14 – регулювальна опора; 15 – термоконтактний датчик

Номер слайду 23

Схема роботи1 – заливна горловина; 2 – накривка; 3 –термоконтактний датчик; 4 – мішалка; 5 – накривка мірної лінійки; 6 – лінійка; 7 – патрубок для подачі холодної рідини 8,12 – теплоізоляційний шар; 9 – водяна сорочка; 10 – молочний кран; 11 – патрубок для відведення холодної рідини; 13 – резервуар

Номер слайду 24

Танк-охолодник молока «Kryos»

Номер слайду 25

пастеризатори

Номер слайду 26

Застосовують три типи пастеризації:- тривалий - короткочасний- миттєвий

Номер слайду 27

При тривалому способі пастеризації молоко нагрівають до 63…65⁰ і витримують 30 хв;-при короткочасному – нагрівають до 71…76⁰ і витримують 20…30 сек;-при миттєвому – нагрівають 85…90⁰ практично без витримки. Заражене патогенними мікроорганізмами молоко стерилізують при температурі 120…150°с під тиском.

Номер слайду 28

Пастеризаційно-охолодну установку ОПФ-1-300 використо­вують для очищення, пастеризації та охолодження молока. Вона складається з пластинчастого теплообмінного апарата, відцентрового очисника, трубчастого витримувача молока, вирівнювального бака, молочного насоса, насоса подачі гарячої води, бойлера, інжектора, перепускного клапана і пульта керування.

Номер слайду 29

Схема очистки, пастеризації, охолодження молока з рекуперацією теплоти1-приймальна вана; 2-сепаратор-молокоочисник; 3-пастеризатор; 4-рекуперативний обмінник; 5-охолодник молока; 6-резервуар-термос

Номер слайду 30

Конструктивно-функціональна схема пастеризаційно-охолодної установки ОПФ-1-300:1 — пластинчастий теплообмінний апарат; 2 — сепаратор-молокоочисник; 3 — молочний насос;4 — вирівнювальний бак; 5 — витримувач; 6 — паровий регулювальний клапан; 7 — водяний насос; 8 — бойлер; 9 — інжектор; 10 — перепускний клапан; 11 — пульт керування

Номер слайду 31

Пластинчастий апарат має п'ять теплообмінних секцій: І і II — регенерації, III — пастеризації, IV і V — охолодження. Секції розділені між собою плитами зі штуцерами для підведення відповідних рідин.

Номер слайду 32

Схема пластинчастого пастеризатора

Номер слайду 33

сепаратори

Номер слайду 34

Сепаратори використовують для очищення молока і розділення його на вершки і відвійки. Молочні сепаратори за призначенням поділяються на універсальні, для отримання вершків, нормалізатори та очисники; за способом подачі і відведення – на відкриті, напіввідкриті і закриті. Привід може бути ручним і від електродвигуна.

Номер слайду 35

Загальний вид сепаратора

Номер слайду 36

Загальний вид сепаратора

Номер слайду 37

Робота сепаратора

Номер слайду 38

Конструктивно – кінематична схема сепаратора сом-3-1000

Номер слайду 39

- Найкраще сепарувати свіже молоко, а холодне слід підігріти. - Оптимальна температура молока – 35…45°с.- зі зниженням температури в’язкість молока збільшується, білок і жир стають тягучими. - При температурі понад 45°с жирові кульки плавляться і робота сепаратора стає неможливою.- У разі забруднення та підвищення кислотності молока процес розділення також ускладнюється.

Номер слайду 40

Конструктивно-кінематична схема сепаратора СОМ-3-10001 – поплавець; 2 – центральна трубка; 3 – поплавкова камера; 4 – збірник вершків; 5 – збірник відвійок;6 – барабан; 7 – станина; 8 – горлова опора; 9 – накривка; 10 – шестірня; 11 – клинопасовий передавач;12 – електродвигун; 13 – натяжний пристрій; 14 – основа ; 15 – нижня опора веретена; 16 – вертикальний вал (веретено)

Номер слайду 41

Схема роботи сепаратора – очисника і віддільника вершків

Номер слайду 42

Принципові схеми роботи сепараторів молокоочисника (а) і віддільника вершків (б)1 – корпус барабана; 2 – тарілкотримач; 3 – пакет тарілок; 4 – накривка барабана; 5 – верхня роздільна тарілка;6 – канал виходу вершків

Номер слайду 43

Регулювання сепаратора для відокремлення вершків

Номер слайду 44

У процесі сепарування молока співвідношення вершків і відвійок можна регулювати у межах від 1:4 до 1:12 за допомогою зміни положення гвинта каналу барабану: - При закручуванні вивідний канал наближають до осі обертання барабану і відбирання вершків відбувається в зоні з меншим напором. Вершків виходить менше, Але жирність їх вища.- При викручуванні каналу – вершків більше, а їх жирність - нижча.

Номер слайду 45

Положення отвору для виходу вершків регулюють також відносно кромки їх збірника. Нижній край отвору має бути на 2…3мм вище кромки збірника. Якщо ця величина буде меншою, то вершки потраплятимуть у збірник відвійок. Регулювання виконують за допомогою гвинта нижньої опори вертикального валу. Внутрішню порожнину барабана очищають через кожні дві години.

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
1214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку