Внутрішнє середовище організму. Лімфа. Кров, її склад та функції.

Про матеріал
Обмін речовин між організмом і зовнішнім середовищем полягає в надходженні в організм кисню і поживних речовин через органи травлення і дихання та наступному виділенні з нього продуктів життєдіяльності. Зв'язок між цими органами і клітинами тіла здійснюється через внутрішнє середовище організму, що складається з крові, лімфи і тканинної рідини.
Перегляд файлу

Урок № 18

Внутрішнє середовище організму. Лімфа. Кров,  її склад та функції.

 

2.Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

Вправа «Консультує лікар»

  • У хворого спостерігається дертя в горлі, сухий кашель, який поєднується з відчуттям болі в зіві та за грудиною. Голос стає хриплим.

(трахеїт)

  • У хворого кашель, частіше з виділенням слизового чи слизогнійного харкотиння, задишка, біль у грудях, підвищення температури, хрипи в легенях.

(бронхіт)

  • У хворого відчуття стискання горла, біль під час ковтання, підвищення температури, загальне нездужання.

(ангіна)

  • У хворого t -38-40°С, рясне потовиділення, кашель (спочатку сухий, а потім вологий), виділення харкотиння, кволість, млявість, запаморочення, задишка

(пневмонія)

4.Засвоєння нового матеріалу

1. Внутрішнє рідке середовище організму, його склад

Пояснення вчителя:

Обмін речовин між організмом і зовнішнім середовищем полягає в надходженні в організм кисню і поживних речовин через органи травлення і дихання та наступному виділенні з нього продуктів життєдіяльності. Зв'язок між цими органами і клітинами тіла здійснюється через внутрішнє середовище організму, що складається з крові, лімфи і тканинної рідини.

Складання опорної схеми:

 

 

 

 

 

Незважаючи на активний обмін, склад внутрішнього середовища залишається практично незмінним, тобто підтримується гомеостаз.

Гомеостаз – це сукупність складних пристосувальних реакцій організму, направлених на усунення або максимальне обмеження дії чинників зовнішнього і внутрішнього середовища, які порушують відносну динамічну сталість внутрішнього середовища організму (наприклад сталість температури тіла, концентрації глюкози і йонів Кальцію у крові, концентрації йонів Гідрогену, рівня кровяного тиску тощо)

Сталість внутрішнього середовища забезпечується безперервною роботою органів дихання, виділення, травлення і регулюється нервовою та ендокринною системами.

Пригадайте:

  • Що таке дифузія?( Дифузія — процес випадкового невпорядкованого переміщення частинок під впливом хаотичних сил, зумовлених тепловим рухом і взаємодією з іншими частками. Дифузія – це процес взаємного проникнення речовин при безпосередньому стиканні або крізь мембрану)
  • Що таке осмос?(Осмос— спонтанний перехід, однобічна дифузія через напівпроникну перегородку (мембрану), яка відокремлює розчин від чистого розчинника або розчину меншої концентрації)

Обмін речовин між кровю і тканинною рідиною відбувається за допомогою дифузії та осмосу.

2.Функції рідин внутрішнього середовища організму людини

Розповідь вчителя:

Між трьома складовими внутрішнього середовища (кров, тканинна рідина, лімфа) існує тісний зв'язок.

Самостійна робота з підручником

Завдання:

  • Який зв'язок існує між складовими внутрішнього середовища?
  • Які утворюються тканинна рідина і лімфа?
  • Які функції виконують рідини внутрішнього середовища?

Обговорення відповідей учнів

3. Склад та функції крові

Пояснення вчителя:

Кров – липка, солонувата на смак рідина, що циркулює по кровоносній системі та об’єднує весь організм в єдине ціле. В організмі людини кров становить 7,7% від загальної маси тіла. Швидка втрата 1/3 частини крові є небезпечною для життя людини.

Біологічна задача:

  • Визначте масу крові у власному організмі.

Розповідь вчителя:

 

Свіжовипущена кров являє собою червону непрозору рідину. Якщо вжити заходів, які б запобігали зсіданню крові, то при відстоюванні, а ще краще при центрифугуванні вона виразно розділяється на два шари. Верхній шар – трохи жовтувата рідина – плазма і нижній – осад темно-червоного кольору. На межі між осадом і плазмою – тонка світла плівка. Осад разом із плівкою складається з формених елементів крові– еритроцитів,лейкоцитіві кров'яних пластинок – тромбоцитів. Всі клітини крові живуть визначений час, після чого руйнуються.

Проектування зображення на екран:

 На частку формених елементів припадає 40 - 45%, на частку плазми - 55 - 60% від об'єму крові. Це співвідношення одержало назву гематокритного співвідношення, або гематокритного числа. Часто під гематокритного числом розуміють лише обсяг крові, що припадає на частку формених елементів.

Плазма крові — жовтувата рідина, компонент крові, що складається із розчинених у воді білків, вуглеводів, солей, біологічно активних речовин (гормонів, ферментів тощо), а також продуктів клітинної дисиміляції, які підлягають виведенню із організму. У людей вона становить близько 60% об’єму крові. Плазма крові, проходячи через кровоносні капіляри, безперервно отримує і віддає різні речовини, але її склад залишається відносно стабільним.

Самостійна робота з підручником:

  • Який хімічний  склад плазми крові?

Очікувана відповідь учнів:

  • Вода — 90%
  • Білки — 7- 8% (альбуміни, глобуліни, фібриноген).

Доповнення вчителя:

Вони утримують воду в плазмі (при голодуванні, зменшується кількість білків, вода переходить з крові до тканин, утворюючи голодні набряки); глобуліни можуть перетворюватись на антитіла, які знешкоджують мікроби і утворюють імунітет; білки створюють певну в’язкість крові, яка зростає при втраті води (потіння, пронос), що може привести до утворення тромбів; фібриноген – бере участь у зсіданні крові; білки також переносять поживні речовини, продукти розпаду білків та н.к., гормони, мікроелементи, вітаміни.

  • Жири – 0,7 -  0,8%.
  • Вуглеводи  – 0,12%.

Доповнення вчителя:

При зниженні рівня вуглеводів (глюкози) – підвищується збудження клітин головного мозку (судоми), порушується кровообіг, дихання, настає смерть.

  • Сечовина та сечова кислота – 0,05%.
  • Мінеральні солі – 0,9%, з них найбільше припадає на долю NaCl, солі Са, К, Mg. Ця концентрація підтримується на сталому рівні.

Запамятайте:

Сироватка крові — плазма крові, з якої видалено згортувальні білки - фібриноген. Сироватки отримують або шляхом природного згортання плазми (нативні сироватки), або осадженням фібриногену іонами кальцію.

У сироватках збережена велика частина антитіл, а за рахунок відсутності фібриногену різко збільшується стабільність.

Сироватку виділяють при аналізі крові на інфекційні захворювання, при оцінці ефективності вакцинації.

 

Розповідь вчителя:

   Водний розчин солей, зокрема натрію хлориду, концентрація якого дорівнює 0,9% називають фізіологічним. Він підтримується ена сталому рівні. Його використовують у медицині для поповнення об’єму крові в організмі у разі значних крововтрат.

Це цікаво:

  • Існує велика практика збирання донорської плазми крові. Плазма відділяється від еритроцитів центрифугуванням за допомогою спеціального апарату, після чого еритроцити повертаються донору. Цей процес називається плазмаферезом.
  • Клітинии крові постійно відмирають і заміняються новими. У дорослої людини щогодини відмирає мільярд еритроцитів, 5 мільярдів лейкоцитів і 2 мільярди тромбоцитів. На зміну їм приходять нові клітини, вироблювані в кістковому мозку і в селезінці. За добу замінюється приблизно 25 грамів крові.
  • Кістковий мозок дорослої людини важить в середньому 2600 грамів. За 70 років життя він дає 650 кілограмів еритроцитів і тонну лейкоцитів.
  • Кров людини має слаболужну реакцію. Величина рН артеріальної крові дорівнює 7,4; рН венозної крові внаслідок більшого вмісту в ній вуглекислого газу дорівнює 7,35.

Додатковий матеріал для вчителя:

Кількість крові в організмі є досить сталою величиною. З розрахунку на кілограм маси тіла кількість циркулюючої крові в чоловіків становить – 52-83 мл/кг; у жінок – 50-75 мл/кг. Кров, яка є в організмі, циркулює не вся по судинах. Частина її знаходиться в так званих депо: печінці – 20 %, шкірі – 10 %, селезінці – 16% від загальної кількості крові. Депонована кров циркулює в 10-20 разів повільніше, вона містить більше формених елементів.У здорової людини об’єм циркулюючої крові може збільшуватися (при підвищенні температури середовища, підйомі в гори, виконанні фізичної роботи без значного потовиділення) чи зменшуватися (при зниженні температури середовища, значному потовиділенні).

Розповідь вчителя:

Кров безперервно циркулюючи по кровоносним судинам, виконує роль транспортної системи, що забезпечує виконання нею різних функцій.

Запитання до учнів:

  • Які функції виконує кров?

Обговорення відповідей учнів та складання опорного конспекту

Основні функції крові:

1.Дихальна функція полягає в переносі кисню від легень до тканин організму та СО2 від клітин до легень.

 

2.Функція живлення – кров розносить по тілу поживні речовини від кишечнику або з місць їх накопичення (глюкозу з печінки).

 

3.Видільна функція полягає у видаленні з клітин та тканин організму кінцевих продуктів обміну речовин.

 

4.Теплорегуляційна, тобто збереження сталості температури тіла. Ця функція здійснюється за рахунок фізичних властивостей води плазми крові. Кров рівномірно розподіляючись в організмі створює умови або для тепловіддачі (посилюючи рух крові в капілярах шкіри), або для збереження тепла (розширюючи судини внутрішніх органів).

 

5.Регуляторна – кров розносить по організмові фізіологічно активні речовини, які регулюють та об’єднують діяльність різних органів та систем, тобто здійснює гуморальну регуляцію функцій організму.

 

6.Гомеостатична (підтримання динамічної сталості внутрішнього середовища організму) досягається завдяки тому, що кров, знаходячись у безперервному русі, здатна нормалізувати склад внутрішнього середовища під контролем нервової системи.

 

7.Захисна функція –кров бере участь у захисті організму від отруйних речовин, вірусів, мікроорганізмів.(Лейкоцити крові забезпечують фагоцитоз, а також виділення антитіл проти антигенів; здатність крові до зсідання, внаслідок чого припиняється кровотеча (тромбоцит).

 

5.Узагальнення і закріплення знань

1.                                                    Лабораторна робота №1

Тема: Мікроскопічна будова крові людини

Мета:  вивчити мікроскопічну будову крові людини

Обладнання: постійні мікропрепарати крові людини, мікроскоп.

Хід роботи

1.Підготуйте мікроскоп до роботи, переведіть його в робоче положення.

2. Розгляньте постійний мікропрепарат крові людини під малим і великим збільшенням мікроскопа. Знайдіть формені елементи крові.  Зверніть увагу на форму клітин, наявність ядра.

3. Замалюйте  побачене в полі зору мікроскопа. Позначте та  підпишіть клітини крові.

4. За результатами роботи зробіть висновок.

 

7.Домашнє завдання

Зразок заповненої таблиці:

Внутрішнє середовище

Склад

Місце -знаходження

Джерело і місце утворення

Функції

Тканинна рідина

(від 20 л, 26,5 % від маси тіла)

Вода, розчинені в ній поживні речовини, кисень, вуглекислий газ, продукти  розпаду, які виділились з клітини

Проміжки між клітинами всіх тканин

За рахунок плазми крові і кінцевих продуктів розпаду

1. проміжне середовище між кровю і клітинами організму;

2.переносить в крові у клітини органів кисень, поживні речовини, гормони,тощо.

3.повертає у кровяне русло через лімфу воду, продукти розпаду

Лімфа

(1 – 2 л)

Вода, розчинені в ній продукти розпаду органічних речовин, лімфоцити

Лімфатична система

За рахунок тканинної рідини

1.Повернення у кровяне русло тканинної рідини;

2.фільтрація і знезараження тканинної рідини, які здійснюються в лімфатичних вузлах завдяки лімфоцитам

Кров

(7,7 % від загальної маси тіла)

Плазма (55-60% об’єму крові)

Вода – 90%

Білки – 7-8%

Жири – 0,7 – 0,8%

Вуглеводи 0,12 %

Мінеральні солі – 0,9%

Кровоносні судини

За рахунок всмоктування білків, жирів і вуглеводів, мінеральних солей їжі та води.

1.взаємозвязок усіх органів організму із зовнішнім середовищем;

2.транспорт поживних речовин;

3.видільна

4.захисна

6.регуляторна

Формені елементи (40-45% від об’єму крові); еритроцити, лейкоцити, тромбоцити

Плазма крові

Червоний кістковий мозок, селезінка, лімфатичні вузли

1. транспортна

2.захисна

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Литвин Артем
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
2193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку