Водні ресурси Кривого Рогу

Про матеріал
На Криворіжжі водні ресурси представлені водами рік і штучних водоймищ, підземними водами кількох водоносних горизонтів. Криворіжжя забезпечене водою крупних водосховищ в об'ємі 530,2 млн. м³. Частка води, що потенційно може вважатися питною складає 406,5 млн. м³. Такої кількості води достатньо для задоволення потреб населення у воді для пиття, а також промисловості і сільського господарства у чистій воді для технологічних процесів. Так для промислових виробництв м. Кривого Рогу до економічної депресії необхідно було 60-70 млн. м³ води. На одну людину в регіоні припадає близько 400 м³ питної води трьох водосховищ - Карачунівського, Іскрівського та Південного. Мета презентації: ознайомлювати учнів із значенням води в природі та в житті людини, навчити їх розумно користуватись дарами природи, зокрема водою, викликати інтерес до знань про неї, вчити правильно та економно витрачати її ресурси; сприяти розвитку логічного мислення, допитливості дітей, ровивати навички пошуково-дослідницької діяльності; виховувати дбайливе ставлення до природних багатств, розуміння значимості та шанобливого ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водні ресурси Кривого Рогу

Номер слайду 2

Мета заняття:1. Навчальна: ознайомлювати вихованців із значенням води в природі та в житті людини, навчити учнів розумно користуватись дарами природи, зокрема водою, викликати інтерес до знань про неї, вчити правильно та економно витрачати її ресурси;2. Розвиваюча: сприяти розвитку логічного мислення, допитливості дітей, ровивати навички пошуково-дослідницької діяльності;3. Виховна: виховувати дбайливе ставлення до природних багатств, розуміння значимості та шанобливого ставлення до природи.

Номер слайду 3

Річка ІНГУЛЕЦЬ Довжина річки Інгулець 549 км. Початок річки знаходиться в заболоченій балці біля с. Топило Знам'янського р-ну Кіровоградської області на висоті близько 175 метрів. Тече по Придніпровській височині по території Кіровоградської та Дніпропетровської областей України. У нижній течії протікає по Причорноморській низовині в межах Миколаївської та Херсонської областей України. Нижче с. Тарасівки (Білозерський район Херсонської області) Інгулець утворює лиман завширшки до 1 км і впадає в Дніпро декількома рукавами в 45 км від гирла останнього, біля с. Садове. Висота гирла над рівнем моря -0,1 м. Падіння річки становить 175 м, ухил річки - 0,32 м / км. Швидкість течії річки на плесах незначна, на перекатах 0,2 - 0,5 м / сек Площа басейну річки 13 700 км². Заплава річки 60-120 м. У нижній течії долина террасована, шириною до 5 км, заплави шириною до 1,5 км. Зустрічаються заболочені ділянки, солончаки. В районі с. Лозуватка (Криворізький р-н) річка Інгулець має широке русло, але вздовж за течією, ближче до с. Мар'янівка (Криворізький р-н.) русло звужується. У самому м. Кривий Ріг р. Інгулець - дуже вузька у вигляді каналу.

Номер слайду 4

Річка Саксагань Через Дніпропетровщину протікає річка довжиною 144 км із колоритною назвою Саксагань, що в перекладі з тюркського означає «сорока». Витік її знаходиться недалеко від населеного пункту Малоолександрівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області на висоті 140 метрів над рівнем моря. Вона тече в межах Верхньодніпровського, П’ятихатського, Софіївського та Криворізького районів і має 28 приток загальною довжиною 88 км. На річці є унікальний каскад Саксаганського водосховища, на берегах якого розташовані житломасиви Кривого Рогу – Олександра Поля та Мудрувата. У нижній частині водойми виявлені виходи гранітних оголень і червоного залізняку, що має велике значення для вчених і геологів. Вода з неї використовується для зрошення полів. Долина річки Саксагані в межах міста Кривий Ріг переважно трапецієвидна, заплава відкрита, лугова, суха.

Номер слайду 5

Водні ресурси поверхневих водних геосистем На ріках, у балках та подах Кривбасу створено 5 водосховищ і понад 100 ставків, більша частина з яких знаходиться в межах Дніпропетровської області. Тільки на території Криворізького району збудовано 30 ставків загальною площею 728 га. у межах Широківського району - 47 ставків загальною площею водного дзеркала 703 га. На річці Інгулець (у межах Кривбасу) створено 2 водосховища - Іскрівське та Карачунівське. На річці Саксагань збудовано 3 водосховища (згори униз по течії) - Макортівське, Кресівське і Саксаганське (колишня назва –Дзержинське).

Номер слайду 6

Іскрівське водосховище Іскрівське водосховище розташоване вище Карачунівського, його основна частина розташована в межах Кіровоградської області. Споруджено у 1958 році Площа водосховища 11,2 км², повний об'єм 40,7 млн. м³ (корисний 31,0 млн. м³). Довжина 35 км, ширина до 1,7 км. Пересічна глибина 3,67 м, максимальна 14,5 м.

Номер слайду 7

Карачунівське водосховище Карачунівське водосховице саме найбільше за розмірами. Перша черга Карачунівського водосховище вступила до ладу в 1932-1938 рр., розширене до сучасних меж у 1954-1958 рр. Площа водосховища 26,9 км², повний об'єм 308,5 млн. м³, у тому числі корисний об'єм 288,5 млн. м³. Довжина водосховища 35 км, протяжність берегової лінії 43 км, середня глибина 6,88 м, максимальна глибина - 19,1 м, середня ширина 1,28 км, максимальна ширина - 3 км (Булава, 1990). У 80-х рр. ХХ ст. водами водосховища зрошувалися землі на площі 6 тис. га. Водами водосховища затоплені нижні частини річкових долин Бокової та Боковеньки (приток Інгульця).

Номер слайду 8

Води Карачунівського та Іскрівського водосховищ придатні для пиття, зрошення, промислового та побутового споживання, ведення рибного господарства. Саме в таких цілях вода цих водоймищ і використовується. Частково води Іскрівського водосховища йдуть і за межі Кривбасу - на водопостачання м. Жовті Води.

Номер слайду 9

Макортівське водосховище Створене у 1958 р. Має площу 13,3 км², довжину 57 км, незначну ширину - до 0,35 км. Пересічна глибина становить 4,35 м, максимальна - 32,5 м. Повний об'єм водоймища 57,9 млн. м³.

Номер слайду 10

Дзержинське водосховище Самим нижнім водосховищем є Дзержинське. Знаходиться між РУ ім. Артема та металургійним районом м. Кривого рогу в меандрі ріки - так званому Галківському Куту. Споруджене у 1952 р. Площа водоймища 1,5 км², повний об'єм 2,6 млн. м³.

Номер слайду 11

Кресівське водосховище Кре́сівське водосхо́вище — водосховище, на річці Саксагань в межах Кривого Рогу. Перша черга будівництва греблі Кресівського водосховища була закінчена в 1929 році у зв'язку з будівництвом Криворізької районної електростанції (КРЕС), побудованої в тому ж 1929 році. У повоєнний період, у 1948 році була завершена друга черга будівництва греблі, після чого площа водосховища збільшилася, затопивши більшу частину долини і гирла балок, кілька населених пунктів, кладовищ і сільськогосподарських площ. Під час Другої Світової Війни при наступі радянських військ німецьке командування планувало підірвати греблю і затопити водами Кресівського водосховища долину річки вниз за течією. Але в лютому 1944 року спецзагін підполковника Аркадія Шурупова, захопив і розміновував греблю і далі утримували її будучи в оточенні, врятували греблю від вибуху, а місто — від затоплення

Номер слайду 12

Води усіх саксаганських водосховищ призначені виключно для технічних цілей, хоча на їх берегах і розвинуті рекреаційні об'єкти - лісопарки, пляжі, профілакторії. Води також йдуть на зрошення дач та інших сільськогосподарських угідь, розвинуте рибальство.

Номер слайду 13

Водоспад Біле каміння знаходиться на порогах річки Інгулець у Кривому Розі. Вода падає з висоти чотириповерхового будинку – близько 12 метрів. Каміння сходів водоспаду майже завжди вкриті білою піною води. Унікальне диво природи утворилося на початку 30-х років минулого століття, після того як збудували Карачунівське водосховище. Основа водоспаду – гранітна порода, що виходить назовні. Поруч з водоспадом є залізничний міст через Інгулець. Це найвищий міст Криворізького басейну. Його висота – 53 метри, довжина – понад 160 метрів.

Номер слайду 14

Підземний водоспад Саксаганський дериваційний тунель – це підземна річка на 65 м. Тунель довжиною 5,2 км створили у 1953 році, щоб відвести води річки Саксагань від великих запасів залізної руди. В тунелі є 24 метровий водоспад – єдиний в Україні. Назовні річки також є невеликий водоспад.

Номер слайду 15

Озера в кар’єрах У Кривому Розі налічується 21 озеро, які утворилися у відпрацьованих кар’єрах. Вони вражають туристів своїми масштабами і приваблюють можливістю насолодитися видовищем строкатого рельєфу. Влітку навіть можна скупатися в теплій озерній воді. Глибина озер досягає 40-70 метрів.

Номер слайду 16

Блакитне озеро Озеро у відпрацьованому бурожелезняковом кар'єрі. У народі його називають «Блакитне». Кар'єр закладений в нижній течії балки Зеленої. Родовище експлуатувалося в 1960-і роки. Озеро отримало назву через колір води. Місцеві кажуть, що вода тут дуже чиста. Знайти цю водойму можна пройшовши трохи більше 1-го км на північний захід від селища Зёлений (колишнє село Зелене), що в Інгулецькому районі.

Номер слайду 17

Червоне озеро Червоне озеро (народна назва) - технічний водойму, створений штучно для відкачування шахтних вод, не дивлячись на зашкалює концентрацію оксидів заліза, став притулком для безлічі видів водоплавних птахів. Як вони тут живуть незрозуміло ... Ця водойма знаходиться недалеко від шахт «Артем-1», «В-4», «Артем-2», буквально поруч з водосховищем річки Саксагань, в місті Кривий Ріг. Саме озеро розташоване на величезному пустирі, який покритий рясно квітучої рослинністю ... Здалеку його абсолютно не видно, тому якщо вчасно не зорієнтуватися - можна пройти повз. Але на щастя, птиці (особливо чайки і чаплі) допомагають це зробити ще на підході до нього.

Номер слайду 18

Карачунівський гранітний кар’єр Гранітний кар'єр, бере свій початок від 1936 р. Спочатку видобуток здійснювався вручну. Після вибуху вагонетки заповнювалися гранітом і піднімалися на гору за допомогою тросу. Пізніше була збудована вузькоколійка по якій у вагонетках, за допомогою коней і коногонів граніт піднімали на поверхню. І лише з 1958 року вивіз граніту з кар'єру почали здійснювати за допомогою машин ЗІЛ і МАЗ. Видобуток будівельного щебеню почався потужністю 63 тис. куб. м. щорічно на Карачунівському родовищі граніту. В 1948 році відбулося об'єднання трьох кар'єрів: Карачунівського, Октябрського, Коломойцевського з річним об'ємом видобутку гранітного щебеню 400 тис м куб. Видобуток продукції припинився в 2004 році на Карачунівському та Октябрському кар'єрах, вони затоплені і навряд чи можливе їх відновлення.

Номер слайду 19

Затоплений гранітний кар'єр «Жовтневий»Серед інших – відпрацьований гранітний кар'єр «Жовтневий» біля 7-го мікрорайону «Зарічний». Глибина водойми сягає 35 метрів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тішечко Наталя Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
6014
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку