Воркшоп для батьків «Щасливий той, хто щасливий у себе вдома!»

Про матеріал
З давніх-давен більшість людей знаходить щастя в родині, сімейному затишку, атмосфері любові та підтримки. Майже для кожного з нас сім’я є сенсом життя, однак мало хто задумується про те, скільки потрібно зусиль, терпіння та прощення для того, щоб сім’я була справді гармонійною, а кожен з її членів щасливим. Ми забуваємо, що для порозуміння у родині не можна перекладати відповідальність за все на іншого, що слід починати із себе та завжди керуватися любов’ю.
Перегляд файлу

Воркшоп для батьків

«Щасливий той, хто щасливий у себе вдома!»

У перекладі з англійської цей термін, означає "майстерня" і відображає основний його задум, однак використовується в дещо іншому ракурсі. Коротко про поняття "воркшоп" можна сказати, що це груповий метод розвитку, тобто це навчання з мінімальною кількістю теорії і максимальним - практики. Його центральна ідея полягає в освоєнні якогось навику, отриманні знання шляхом взаємодії зацікавлених у ньому людей.

Актуальність: з давніх-давен більшість людей знаходить щастя в родині, сімейному затишку, атмосфері любові та підтримки. Майже для кожного з нас сім’я є сенсом життя, однак мало хто задумується про те, скільки потрібно зусиль, терпіння та прощення для того, щоб сім’я була справді гармонійною, а кожен з її членів щасливим. Ми забуваємо, що для порозуміння у родині не можна перекладати відповідальність за все на іншого, що слід починати із себе та завжди керуватися любов’ю.

Мета: усвідомлення себе, як щасливого сім’янина;  підняття емоційного настрою групи; емоційна розрядка; заохочування батьків до піклування про себе, усвідомлення стресу як передумови життєвих труднощів; ознайомлення з  психологічними техніками, які допомагають зробити сім’ю щасливішою.

 Обладнання: м’яка іграшка з зображенням сонечка, бланк з незакінченими реченнями, графин з водою, харчовий барвник; чистий аркуш блокноту для фліпчарту, маркери, релаксаційна музика.

 Тривалість: 1 год.

Хід проведення

 

Дитина є дзеркальним відображенням ситуації в родині,  відносин між батьками, хочуть це визнавати батьки чи ні.

 

Вправа «Знайомство».

Мета: підняти емоційний настрій групи, емоційна розрядка.

Матеріали: невелика м’яка іграшка сонечка.

Учасники передають іграшку по колу зі словами: «Добрий день! Мене звуть…. Ви про мене не знаєте,  що я ...» (іграшка має побувати у кожного).

Обговорення:

• Що нового ви дізналися один про одного?

• Що вас здивувало?

• Який ваш настрій?

 

Вправа «Асоціація» 

Мета: розвиток соціальної перцепції, спостережли­вості.
Кожний із учасників отримує бланк на якому треба продовжити речення:

                  Якщо сім’я -  це споруда, то яка…..

                  Якщо сім’я -  це колір, то який….

                  Якщо сім’я -  це музика, то яка…..

                  Якщо сім’я -  це геометрична фігура, то яка….

                  Якщо сім’я -  це настрій, то який…..

Обговорення
-Чи були такі асоціації, які стали для вас несподіва­ними?

-Які асоціації викликали найбільший емоційний відгук?

До уваги тренера!

Можна надавати підтримку тим членам групи, які цього потребують або самі про це попросять, але не наполягати на відповіді.

 

Притча «Щаслива сім’я»

В одному місті живуть по сусідству дві сім’ї. Одні подружжя постійно сваряться, звинувачуючи один одного у всіх бідах і з’ясовуючи, хто з них прав. А інші дружно живуть, ні сварок у них, ні скандалів. Дивується норовиста господиня щастю сусідки. Заздрить.

Каже чоловікові:

– Піди, глянь, як у них так виходить, щоб усе гладко і тихо.

Прийшов той до сусідського будинку, причаївся під відкритим вікном.

Спостерігає. Прислухається.

А господиня, якраз, порядок в домі наводить. Вазу дорогу від пилу витирає. Раптом задзвонив телефон. Жінка відволіклася, а вазу поставила на краєчок столу. Але тут її чоловікові щось знадобилося в кімнаті. Зачепив він вазу, та впала і розбилася.

– Ох, що зараз буде! – думає сусід.

Підійшла дружина, зітхнула з жалем, і каже чоловікові:

– Пробач дорогий. Я винна. Так невдало вазу поставила.

– Що ти, мила? Це я винен. Поспішав і не помітив вазу.

– Що ти? Не винен ти. Це я була неуважна. Хай, як то кажуть, буде на щастя!

Боляче защеміло серце у сусіда. Прийшов він додому засмучений. Дружина до нього:

– Щось ти дуже спритно. Ну що, подивився?

– Так!

– Ну і як там у них?

– У них-то кожен сам винен. Ось тому і не сваряться. А ось у нас всі і завжди праві ..

Oбговорення:

• Що саме відбулося в сусідській сім’ї ?

• Як часто Ви просите вибачення?

 

Групова робота

Мета: позитивно налаштувати учасників на роботу.

 Спочатку можна запитати, чи завжди батькам вдається без проблем знайти спільну мову з чоловіком (дружиною). На які поступки Ви можете піти, щоб підтримати гармонічні стосунки в вашій сім’ї.

Можна об’єднати батьків в 3 групи. Кожній групі пропонується продовжити речення «Щоб краще розуміти свою сім’ю, я...». Спікер(и) можуть представити свій рецепт розуміння сім’ї.

Обговорення

Які труднощі виникали при проведенні вправи?

Чи важко вдається піти на поступки в реальному житті?

 

Вправа – демонстрація «Склянка»

Мета: заохочувати батьків до піклування про себе, усвідомлення стресу як передумови життєвих труднощів.

Матеріали: графин з водою, харчовий барвник; чистий аркуш блокноту для фліпчарту, маркери.

Додайте кілька крапель харчового барвника у графин з водою (краще використайте синій, червоний або зелений барвник).

До уваги тренера!

Ця демонстрація є потужним засобом показати батькам, як важливо піклуватися про себе. Вони побачать, що їхня здатність долати життєві труднощі зростає або спадає залежно від того, наскільки вони піддаються впливу стресів.

Орієнтовні слова тренера

Відтоді, як з’явилося людство, батьки виховували дітей за допомогою «розгалужених сімейних систем» (бабусі та дідусі, дядьки, тітки, двоюрідні брати та сестри).

Батьки жили та помирали у тому самому селі або місті, в якому й народжувалися. Нині, коли за останні 50 років сім ’я як соціальний інститут зазнала багатьох змін, сімейні системи підтримки майже не існують. Однак допомога у вихованні дітей потрібна усім.

Стаючи батьками, ми в цілому знаємо, що це означає: ми маємо піклуватися про дитину — забезпечувати її їжею, одягом, домівкою, піклуванням та любов ’ю, яка їм потрібна для успішного зростання. Але багатьом із нас не розповідають, ЯК це робити, і часто ми не отримуємо допомоги, щоб краще дбати про дитину. Батьки є фундаментом сім’ї, і їм потрібна інформація про те, що означає бути батьками, а також допомога найкращим чином розкрити свій потенціал. Тому сьогодні ми зосередимось на тому, як можна збагатити себе та піклуватися про себе, щоб краще піклуватися про своїх дітей.

Запитайте, хто з батьків хоче допомогти в унаочненні заняття. Той, хто погодиться, має підняти дві склянки (одну із забарвленою водою, а іншу — порожню) так,  щоб усі їх добре бачили. Потім розпочніть демонстрацію і скажіть приблизно таке:

Уявіть, що наш день починається з відчуття, що ми добре відпочили, а у нашій сім ї' все гаразд.

Попросіть того, хто вам допомагає, показати усім склянку, наповнену водою. Ми підводимося з ліжка, а дитина починає кричати, бо в неї мокрий підгузок. Ми займаємося дитиною.

Попросіть помічника перелити трішки води у порожню склянку.

А тепер наша 2-річна дитина вирішила, що вже не любить вівсяну кашу і скидає тарілку на підлогу.

Вилийте із склянки ще трохи води.

Потім ми починаємо прання, яке запланували на сьогодні.

До уваги тренера!

Коли батьки зрозуміють, у чому сенс цієї демонстрації, ви можете їх залучати до складання сюжету, попросивши описати, що може відбуватися впродовж дня (підгоріло молоко, постійно дзвонить телефон, діти б’ються, прорвало кран тощо). Усі ці події виснажують нас.

Вилийте ще трохи води. Склянка майже порожня.

Якщо таке триває цілий день, з чого потрібно починати завтра?

Підніміть порожню склянку.

Та раптом зателефонувала сестра і сказала, що у неї вихідний день і вона, якщо потрібно, може допомогти по господарству чи у догляді за дитиною.

Вилийте воду назад у склянку.

Давайте поміркуємо, що наповнює нашу склянку?

 

Інформаційне повідомлення (можна показати, як презентацію)

Сімейні стосунки — це не спосіб втекти від безвиході та самотності, сподіваючись, що інша людина наповнить твоє життя змістом. Це взаємне рішення двох людей віддавати іншому частинку себе, щоб зробити коханого щасливішим.

Але навіть маючи добрі наміри, зберегти сім’ю виходить не завжди. Але психологічні техніки, які допомагають зробити сім’ю щасливішою.

  1.               Правила та межі: кожен з вас знає, що заходити далі не дозволено. На перший погляд, це здається дивним, таким, що відштовхує. Але на практиці це працює. Як чоловік, так і жінка знають особистісні кордони партнера, які не можна переступати. Наприклад, чоловік знає, що піднімати руку на дружину не входить до їхніх загальних правил стосунків. В іншому випадку, розлучення неминуче. Правила, рамки та межі допомагають поважати іншу людину, не робити те, що їй не подобається. Кордони дозволять жінці не розчинитися у чоловікові, а залишатися собою. Обом сторонам у таких стосунках легше виявляти повагу.
  2.               Вміння вчасно замовкнути. Це золоте правило щасливої ​​сім’ї, на думку психологів. Причому стосується воно і чоловіків, і жінок. Іноді, у пориві гніву, ми говоримо багато зайвого. Потім шкодуємо, але сказане не повернеш. Поранити кохану людину можна несвідомо, не бажаючи образити. Уміння вчасно замовкнути допоможе зберегти щасливий шлюб на роки. Зробити це просто – вийти і прогулятися або дати собі обіцянку, що протягом 5 хвилин ти мовчатимеш і не відповідатимеш образою. Це допомагає і це рятує стосунки від розриву.
  3.               Затишний будинок для чоловіка дуже важливий. Чоловіки тому й погоджуються створення сім’ї. Усвідомлення того, що ввечері повернешся додому, до коханої жінки, тішить і дає надію. Вона дарує гармонію, надію у світле майбутнє, вірить у нього. Конкуренція залишається поза домом. Тут він розслаблюється, отримує необхідну підтримку і набирається сил іти далі у світ, де чоловіки нещадні один до одного, де важливо бути конкурентоспроможним.
  4.               План, куди прямуєте як сім’я, цілі. На думку психологів, важливо поділитись цим перед створенням сім’ї, обговорити погляди на життя. Куди рухаєтеся, чи є спільні цілі та бажання створити затишний будинок та виростити дітей Усвідомлення цілісності сім’ї та наявність спільних бажань допоможе зберегти сім’ю.
  5.               Питання грошей. Гроші – це частина нашого життя. Люди по-різному ставляться до грошей, тому думки можуть не збігатися. І треба враховувати не лише свої потреби та бажання, а й потреби партнера. Сядьте, чесно і відкрито поговоріть — які очікування від фінансової складової стосунків, чи хочете, щоб чоловік утримував, чи вестимете спільний бюджет та інші подібні питання.
  6.               У кожного є свій час, в який партнер не втручається. Психологи радять цей час добровільно надати своїй половинці. Кожній людині в сім’ї хочеться побути наодинці, щоб ніхто не стояв над душею. Також цей час допомагає поглянути на себе збоку, усвідомити особисті уподобання та прагнення. Як результат – міцні стосунки у довгостроковій перспективі.
  7.               Вільний час витрачайте на саморозвиток. Чоловіки не перестають бути активними і не відмовляються від хобі, навіть одружені. Жінки ж навпаки, дбають про сім’ю, забуваючи про себе та власні інтереси. Чоловік стає більш зацікавленим у дружині, коли вона має улюблене хобі. Будуть нові теми для розмови, цікавіше відкриватимете себе один для одного.
  8.               Чоловік – мій найкращий друг. Займайтеся спортом або їдьте на пікнік разом із коханим чоловіком, як друзі. Важливо, щоб було відчуття, яка це прекрасна людина, і як пощастило, що сьогодні я повертаюся з нею додому разом.
  9.               Вміти просити вибачення та будувати діалог. Ми всі припускаємося помилок, але вміння просити пробачення допоможе відродити стосунки. Важливо не відкладати такі розмови, а вміти одразу поговорити та зізнатися, якщо помилився. Згодом для побудови щасливих стосунків жінці важливо вміти будувати конструктивний діалог із чоловіком. Людина може неправильно зрозуміти, і якщо обговорити непорозуміння відразу, не будуть накопичуватися зайві образи.
  10.           Сміятися разом. Сміятися треба не з людей, а з ситуацій. Коли ви зможете разом з легкістю дивитися на життєві ситуації та сміятися з них, тоді і сім’я буде щасливою. Можливо, ви захочете знайти спільне заняття, яке викликатиме позитивні емоції в обох.

 

Вправа – релаксація «Очищення від тривог»

Сідайте зручніше, закрийте очі і постарайтеся уявити собі все, що я буду говорити …

Давайте зберемо мішок. Покладемо в нього все, що заважає: всі образи, сльози, сварки, смуток, невдачі, розчарування … Зав’яжемо його і вирушимо в дорогу …

Ви вийшли з дому, де ви живете, на широку дорогу … Шлях ваш далекий, дорога важка, мішок тисне на плечі, втомилися і стали важкими руки, ноги. О-ох! Як хочеться відпочити! Давайте так і зробимо. Знімаємо мішок і лягаємо на землю. Глибоко вдихнемо: вдих (затримати 3 сек), видих (затримати 3 сек) – повторити 3 рази. Дихається легко, рівно глибоко … Ви відчуваєте, як пахне земля? Свіжий запах трав, аромат квітів наповнює дихання. Земля забирає всю втому, тривоги, образи, наповнює тіло силою, свіжістю …

Треба йти далі. Вставайте. Підніміть мішок, відчуйте – він став легше … Ви йдете полем серед квітів, стрекочуть коники, дзижчать бджоли, співають птахи. Прислухайтеся до цих звуків … Попереду прозорий струмочок. Вода в ньому цілюща, смачна. Ви нахиляєтеся до нього, опускаєте долоні в воду і п’єте із задоволенням цю чисту і прохолодну воду. Відчуваєте, як вона розтікається приємно по всьому тілу прохолодою. Усередині приємно і свіжо, ви відчуваєте легкість у всьому тілі … Добре! Увійдіть у воду. Вона приємно пестить ноги, знімає напругу і втому. Ви стрибаєте з камінця на камінець, вам легко і радісно, мішок зовсім не заважає, він став ще легшим … Різнокольорові бризки розлітаються і блискучими крапельками освіжають обличчя, лоб, щоки, шию, все тіло. Добре-е!

Ви легко перебралися на інший берег. Ніякі перешкоди не страшні! …
На гладкій зеленій травичці стоїть чудовий білий будиночок. Двері відчинені і привітно запрошує вас увійти. Перед вами грубка, можна посушитися. Ви сідаєте поруч з нею і розглядаєте яскраві язички полум’я. Вони весело підстрибують, танцюючи; підморгують вуглинки. Приємне тепло пестить обличчя, руки, тіло, ноги, … Стає затишно і спокійно. Добрий вогонь забирає всі ваші печалі, втому, смуток…

Подивіться, ваш мішок спорожнів …

Ви виходите з будиночка. Ви задоволені і заспокоєні. Ви з радістю вдихаєте свіже повітря. Легкий вітерець пестить ваше волосся, обличчя, тіло. Тіло ніби розчиняється в повітрі, стає легким і невагомим. Вам дуже добре. Вітерець наповнює ваш мішок радістю, добром, любов’ю …
Все це багатство ви несете в свій будинок. Поділіться зі своїми дітьми, рідними, друзями. (Пауза не менше 30 сек.)

Тепер можете відкрити очі і посміхнутися – ви вдома і вас люблять.

 

Заключні слова тренера!

Наше життя сповнене несподіванок та поворотних моментів. Гарантовано ми можемо визначити тільки одне: світ рухається та змінюється, а ми змінюємося разом з ним. Не забувайте, що щастя – схід сонця всередені кожної людини! Тож нехай у Вашому житті завжди буде момент для щастя, привід для посмішки і час для мрії! Бережіть себе та свою сім’ю!

 

 

Рефлексія :

  •                   Які вправи вам сподобалися та запам’яталися?
  •                   Що найбільше сподобалося або не сподобалося на заняття?
docx
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку