Вплив Кока-Коли на організм людини

Про матеріал

Завданнями дослідження є:

1.з`ясувати особливості напою Кока-Кола;

2.вивчити історію розвитку напою;

3.розглянути цікаві факти про Кока-Колу;

4.визначити показання та протипоказання до вживання Кока-Коли;

5.дослідити вплив Кока-Коли на організм людини;

6.зробити висновоки з проведеного експерименту.

Перегляд файлу

ЗМІСТ

 

 

 

Вступ

Розділ 1. Основна частина

Розділ 2. Практична частина

Висновки

Список використаних джерел


ВСТУП

Сьогодні без Cоcа-Colа складно уявити собі Різдвяні й Новорічні свята. Уперше ж Санта Клаус у рекламі бренда з`явився ще в 1931 році. Авторство реклами належить художникові Хаддону Сундблому, який як добродушний дідусь намалював самого себе. Примітно, що до цього Санта Клауса зображували у всіляких по кольору й фасону вбраннях. І тільки Хаддон Сундблом уперше одяг цього героя різдвяних історій у червоно-білий костюм, використавши основні кольори бренда Cоcа-Colа.

У своїй роботі я розповім про вплив Кока-Коли  на організм людини.

Об’єктом дослідження є:  напій Кока-Кола.

Предметом дослідження є: вплив Кока-Коли  на організм людини. 

Метою дослідження є  з`ясування впливу Кока-Коли на організм людини  в цілому.

Завданнями дослідження є:

  1. з`ясувати особливості напою Кока-Кола;
  2. вивчити історію розвитку напою;
  3. розглянути цікаві факти про Кока-Колу;
  4. визначити показання та протипоказання до вживання Кока-Коли;
  5. дослідити вплив Кока-Коли на організм людини;
  6. зробити висновоки з проведеного експерименту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ 1. Основна частина

8 травня 1886 року CocaCola була винайдена Джоном Стітом Пембертоном. Продавати її почали в аптеці Джекобса.

1888 року Аса Кендлер почав процес з отримання патентів та контролю над формулою Coca-Cola у Джона Пембертона та його партнерів. І вже через чотири роки, в  1892, він завершив купівлю та перетворив компанію Coca-Cola на Корпорацію в Джорджії. А  в 1919 році були відкриті перші заводи по розливу в Європі - у Парижі та в Бордо. Пізніше компанію Coca-Cola придбала група інвесторів на чолі з Ернестом Вудраффом за 25 мільйонів доларів.

У 1915 році прототип контурної пляшки був створений Александром Самюелсоном у партнерстві з компанією Root Glass. Він був схвалений Асоціацією ботлерів і став стандартним дизайном пляшки. 

Кока-кола вперше була розлита в скляну пляшку в 1894 році, а в алюмінієву банку в 1969 році.

Інгрідієнти, які входять до складу  Coca-Cola:

Підготовлена артезіанська вода: приблизно 90% Coca-Cola складає вода. 

Цукор – від нього походить солодкий смак Coca-Cola Original. Coca-Cola Zero та Coca-Cola Light цукру не містять.

Діоксид вуглецю, який надає напою тих самих бульбашок та шипіння.

Барвник цукровий колер IV (карамель) – особлива карамель виробляється спеціально для Coca-Cola, щоб надавати їй характерного кольору. 

Ортофосфорна кислота – терпкості Coca-Cola надає саме вона.

Натуральні ароматизатори. Суміш ароматизаторів – наша конкурентна перевага вже більш ніж 130 років. 

Кофеїн – легка гіркота в смаку Coca-Cola від кофеїну. Після 125-річного зберігання відомої формули у банку в Атланті компанія Coca-Cola перемістила формулу до сейфу, який може побачити широка громадськість.

Тим не менш, не обов'язково їхати до Атланти, бо кожен споживач може прочитати перелік інгредієнтів на етикетці. Лише секретний компонент, який є сумішшю натуральних інгредієнтів, є конкуретною перевагою та комерційною таємницею уже більше 130 років.

 

Вважається, що в момент появи кока-коли її основними інгредієнтами були горіх коли, багатий кофеїном, і кущ коки, що містить кокаїн. Пізніше, як тільки стали відомі небезпечні властивості кокаїну, він був прибраний з рецептури, залишивши пам'ять про себе у назві напою. Смак сучасної кока-коли виходить за рахунок додавання ваніліну, лимонної есенції і масла гвоздики.

 Назву для нового напою придумав бухгалтер Пембертона Френк Робінсон, який, також володіючи каліграфією, написав слова «Coca-Cola» фігурними буквами, які до цього дня є логотипом напою.

Перший  рекламний щіт «Кока-Коли», намальований ще в 1904 году, до сих пір знаходится на своєму місті,  в містечку  Картерсвилл (штат Джоржия).

В Україні «Кока-Кола» є однією з перших міжнародних компаній, що виявила зацікавленість працювати на місцевому ринку та почала  інвестувати в економіку нашої країни з 1992 року. Перший завод в Україні відкрився у Львові в 1994 році. 

А вже в 1998 році на повну потужність запрацював новозбудований завод біля міста Бровари, що на Київщині, який є одним із найбільших та найсучасніших в Європі.

На сьогоднішній день компанія Cоcа-Colа провадить більш 200 видів різноманітних напоїв, серед яких – мінеральна вода Bonaqua, холодний чай Nestea, гіркуватий Schweppes і не тільки. Але 80 відсотків продажів як і раніше залишаються за напоями Cоcа-Colа, Fanta і Sprite.

Створена більш 130 років тому Coca-Cola продовжує залишатися самим пізнаваним брендом у світі. Її продукцію продають більш ніж в 200 різних країнах. Щодня по всьому світлі розкуповують більш 1 млрд пляшок цього напою. І це дає всі підстави припускати, що не важливо, що відбувається навколо, адже у відомої компанії й далі все буде Кока-Кола.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ ІІ. Практична частина

Експеримент 1.

Ми взяли 0.5 пляшки коли, відлили трохи напою, додали молока і швидко закрутили пляшку. Пішла бурна реакція. Фосфорна кислота, яка є в складі Кока – коли, поєднується з білками молока. Утворюється біло – коричневий осад, а зверху освітлена рідина. Хімічна реакція така: утворюється три кальцій фосфат та водень.

Висновок: якщо вживати «Колу» у великій кількості, то фосфорна кислота і цукор будуть шкодити здоров’ю і викликати серйозні хвороби.  

Експеримент 2.

Взяти дуже іржаві болти та цвяхи, поклали їх у скляночку та залили їх «Колою». Реакція була бурна, мов невеличкий гейзер. На протязі дуже довгого часу напій у склянках бурлив і бурлив. На стінках склянок ми бачимо чорні пластівці іржі, яка відділяється від цвяхів, їх треба потримати ганчірою. Іржа зникає!

Висновок: знов свою силу проявляє фосфорна кислота. Виходить що іноді «Колу» можна використовувати, як побутовий чистячий засіб. 

Експеримент 3.

Зараз дуже модні лавові лампи. Таку лампу можна зробити і з допомогою «Коли». Картина і реакція красиві хоч і відбувається все за короткий проміжок часу.

Нам знадобиться велика 1,5 – 2 літри пляшка «Коли», рослинна олія та 2 таблетки шипучого «Упсарину» чи «Аспірину»

Відливаємо півпляшки «Коли». Доливаємо у напій рослинну олію, але не до самого верха. Олія та напій не змішується. Гарно! Додаємо 2 таблетки «Аспірину» і дуже – дуже швидко закручуємо кришку! Реакція дуже бурна. Заворожує! Справжня лаво – лампа!

Висновок: олія і напій не змішується, так як мають різну густину! Складові «Коли» вступають у бурну реакцію з «Аспірином» і ми спостерігаємо дивовижні ефектні булькання. А якщо трішки відкрити кришку, тобто «додати» кисню, реакція знов бурна!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

Кока - кола - атрибут молоді. Саме на підлітків роблять ставку виробники і рекламодавці кока - коли. А підлітки, як правило, не люблять виділятися з-поміж себе. Їм комфортніше бути як всі. Про наслідки в такому віці, на жаль не замислюються ... Виконавши цю роботу ми переконалися, що кока кола не таки вже й нешкідливі продукти, як нам рекламують з екрана і з засобів масової інформації. Вивчивши матеріал, з'ясували, що в продажу є продукти, що містять небезпечні і безпечні харчові добавки.

Проаналізувавши етикетки, з'ясували, що не на всіх продуктах є інформація про містяться в них харчових добавках, але в окремих продуктах були виявлені вельми небезпечні інгредієнти. Виявивши великий перелік шкідливих харчових добавок в газованих напоях виробили рекомендації щодо вживання даних продуктів:

1. Потрібно зрозуміти, що без харчових добавок сьогодні не обійтися, тому не варто панічно боятися літери «Е» на етикетці.

2. Звертайте увагу на маркування та термін придатності продукту.

3. Нехай вас не бентежать «натуральні» або «ідентичні натуральним» барвники та ароматизатори, але довгий список Е-добавок повинен вас насторожити.

4. Якщо Ви схильні до алергічних реакцій, виключіть зі свого раціону продукти, що містять добавки, що викликають алергію.

5. Продукти швидкого приготування використовуйте тільки в екстрених випадках.

6. Намагайтеся менше вживати продуктів з тривалим терміном зберігання (копчені, консервовані).

7. Використовуйте тільки натуральні продукти для годування грудних і маленьких дітей.

8. Намагайтеся якомога рідше вживати солодку газовану воду, чіпси і сухарики.

Використовуючи дану роботу для проведення бесід про здорове харчування з однокласниками, друзями, молодшими школярами ми будемо сподіватися, що вони будуть більш відповідально і дбайливо ставитися до свого здоров'я. І якщо замість чіпсів хлопці куплять фрукти, то ми не дарма виконували цю роботу.

Пропрацювавши велику кількість матеріалу, провівши експерименти, ми бачимо, що вийшла цілісна, хоч і далеко не закінчена картина того, якої шкоди коли може бути завдано людині. З усіх складових коли безпечним виявився тільки один - вода. Так може краще просто водички чистої, негазованої попити?

Виконана робота по дослідженню кока - коли не тільки збагатила нас новими знаннями і вміннями, а й була дуже цікавою, вимагала самостійності і творчого підходу, сприяла розвитку комунікативних і ділових якостей. Робота представляє безперечний практичний інтерес, оскільки може бути використана як посібник для хімічних гуртків, курсів за вибором, факультативних занять.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

 

  1. Піль А. Моє тіло (Все про все). - М .: ТОВ «Видавництво Астрель», 2002..
  2. Байєр К., Шейнберг Л. Здоровий образ жізні.М. : Світ, 1997..
  3. Класі Л. та інших. Їжа - наш друг, їжа-наш ворог. Азбука здорового харчування. Пер. з англ. СПб. ; Рідерз Дайджест, 1999..
  4. Попов С.В. Валеологія в школі і вдома. СПб,: Союз, 1998..
  5. Сурін Ю.В. Методика проведення проблемних дослідів з хімії. Розвиваючий експеримент. - М.: Школа-Пресс, 1998..
  6. Краузер Б., Фрімантл М. Хімія. Лабораторний практикум. М.: Хімія, 1995.
  7. Використані інтернет ресурси. 1.www.wikipedia.org 2. www.kuking.net. 3. www.ximik.ru.

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Глоба Дарина
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
3055
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку