Всеукраїнська акція "День зустрічі птахів"

Про матеріал
Матеріали до проведення Всеукраїнської акції "День зустрічі птахів" 2021рік
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ, СІМЇ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

КУЛИКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

КУЛИКІВСЬКИЙ ЦЕНТР ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

 

 

 

 

МАТЕРІАЛИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АКЦІЇ

«ДЕНЬ ЗУСТРІЧІ ПТАХІВ»

Картинки птахів для дітей

 

 

 

 

 

 

 

Картинки птахів для дітей | Animals, Bird

 

 

Роботу виконали: члени гуртка «Юний еколог»

Керівник:

Виниченко Алла Михайлівна

 

 

 

2021

 

  1. Свято зустрічі птахів «Пташок викликаємо до рідного краю» для учнів 5-7 класів.
  2. Гра «Найрозумніший» для учнів 8-9 класів.
  3. Конкурс малюнків.
  4. Операція «Допомога зимуючим птахам».

середня група - Сайт dnz12veselka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:  формувати знань учнів про роль птахів в природі і житті людини; дати уявлення про природоохоронну діяльність; розвивати спостережливість, цікавість до навколишнього світу; виховувати в учнів дбайливе ставлення до природи, бажання  допомагати, ставитися до пернатих друзів бережливо; закладати основи екологічної свідомості і культури.  

 

Обладнання: таблиці та малюнки  птахів, комп’ютерна техніка, мультимедійні презентації, відеоматеріали.

 

Хід заходу

(Звучить мелодія «Звуки весни». На фоні мелодії читці говорять слова)

 

Ведучий 1. Доброго дня усім, хто зібрався у цьому залі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні весняне свято – день зустрічі птахів

« Пташок викликаємо до рідного краю

Летіть дорогенькі на рідну земельку»

Ведучий 2. Вітаємо усіх, кому вже набридла ця холодна зима. Давайте сьогодні разом розтопимо її останній лід веселим весняним настроєм.

Ведучий 1.  Закликання весни – один із найцікавіших звичаїв нашого народу. Адже прихід весняного тепла давав поштовх початку нового хліборобського циклу та вливав потужний струмінь натхнення до селянської душі.
Ведучий 2. Наші предки отримували інформацію про прихід весни від птахів. Природа, як і багато років тому, не змінює своїх ритмів, і в середині березня починається справжній «пташиний» місяць.

Ведучий 1.  14 березня, щоб прискорити процес приходу весни дівчатам і дітям на шию або руку прив’язували шерстяні ниточки червоного і білого кольору «марти». Їх необхідно було носити до першого прильоту ластівок або лелек, лише тоді їх зав’язували на шиї тварин, на гілля плодових дерев або клали під камінь. Через декілька днів дивилися, що під каменем:  якщо там були комахи, то вважали, що народиться багато ягнят, якщо черв’яки, то буде багато лошат, а якщо сонечка – телят. Вважали, що такі ниточки володіють магічною силою.

Ведучий 2.  17 березня  – день Преподобного Герасима. За народною прикметою в цей день прилітають із-за моря граки.

Ведучий 1.  22 березня – день Сорока Святих мучеників. Скільки проталинок з’явилося, скільки й жайворонків прилетіло. Вважалося, що в цей день прилітають жайворонки. На Сорок святих печуть із тіста коржики у формі пташок на честь жайворонків, що тоді вилітають із вирію. Залишали «жайворонків»  в повітках, давали вівцям, а одного кидали в піч. Діти ходили на вулицю кликати літо, ходили в поле і закликали:  «Жайворонок, жайворонок, візьми зиму, а нам дай літо!»

Ведучий  2.  1 квітня – Міжнародний день птахів. Починаючи з 1928 року це свято стало уже традиційним і святкується у всій Україні. Щорічно певний вид птахів оголошується птахом року. Серед птахів символом цього року в Україні обрано  Синиця чубата    (слайд 1)

Ведучий 1.   4 квітня  – пташка хвалиться першим яєчком. Птиця – це вісник весни-радості й взагалі вісник сонця. Вона побуває в повітрі, «у небі», й несе людям утіху з неба ж, від сонця. А в собі носить яєчко – емблему сонця-життя, народження, воскресіння. Тому майже всі птахи надзвичайно цінувались у наших пращурів, та й тепер шануються. Був у давнину звичай тримати всю зиму пташатко в хаті, а на Благовіщення випускати на волю.

Ведучий 2.  7 квітня –  Благовіщення. За повір’ям на Благовіщення птахи не тільки не в’ють гнізд, а й не несуться. Цього дня господині навіть не брали яєць з кубел. Винятком були хіба що чорногузи (лелеки), які обов’язково мали знести по яйцю. Чи не найбільшим гріхом в народі вважалося на Благовіщення позичати вогонь, користуватися слід лише домашнім. Ця заборона відома по всій Україні.

Ведучий 2. Наступного дня після Благовіщення був Благовісник, котрим ушановували «володаря блискавок». Благовісник має сповістити про себе громом або блискавкою: первісно вважали, що пробудження природи починається тоді, коли вперше прогримить грім. З того дня «Благослов зиму руйнує», а тому «на Благовіщення весна остаточно зиму переборює».

Ведучий 1.   9 квітня  – на день Мучениці Мотрони Солунської примічали: «Щука хвостом лід розбиває, а вівсянка співає: «Кидай сани, бери віз».

 

Вчитель:
Усі ці свята супроводжуються різними обрядами і звичаями, за допомогою яких люди виглядали і заклинали Весну хороводами, веснянками, щедрими подарунками.
    Давайте і ми, діти, заспіваємо веснянку, може, й до нас прийде весна-красна.

 

 

Дівчинка-паняночка:
Благослови, мати,
Весну закликати!
Весну закликати,

Зиму проводжати.

Мати

Благословляю вас, діти,

весну закликати,

Весну закликати,

зиму проводжати!

З веселою посмішкою,

Із жайворон-пташкою,

З водою свяченою,

З колоском хліба,

І добром у серці

Усі разом стають у півколо та закликають весну

Прийди, прийди, весно,

Прийди, прийди, красна

Принеси нам збіжжя,

Принеси нам красок

 

Звучить веснянка «Прийди, прийди, весно красна»

Прийди, прийди, весно красна,

Чепури наш рідний край.

Засвіти нам сонце ясне,

З нами в гурті погуляй

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Да-ба-да. /2рази

Принеси весно нам рясні дощі, рясні дощі

Принеси весно нам радощі, радощі

Хай всюди пісня луна, пісня луна, пісня луна

Хай нам зустрінеться дівчина гарна

 

Прийди, весно, в наші села,

Принеси нам дивних див

Очі синії веселок

З хуртовинами садів

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Там, та-ба-да-ба,

Да-ба-да. /2рази

Принеси весно нам рясні дощі, рясні дощі

Принеси весно нам радощі, радощі

Хай всюди пісня луна, пісня луна, пісня луна

Хай нам зустрінеться дівчина гарна

 

Весна.
Вийшла я з лісу, лугові вклонилася.
Од вітрів і сонця—луг зазеленився.
А до мене трави у поля прослались,
А до мене птахи з гаю озивались,
А за ними в лузі зацвітали квіти.
Починаю, друзі, по землі ходити.

Дівчинка
Люба Веснонько благаю!
Поверни пташок до рідного краю,
Щоб гаї всі і луки піснями озвались,
Веселі промінця з небес засміялись!

 

Весна   ( роздає жайворонків, а діти  закликають птахів)


Добре дівчатка,
Прилетять до Вас пташатка,

Із краю кураю
Пташок викликаю:
– Летіть, жайворонки,
До нашої сторонки,
Спішіть, ластів’ята,
До нашої хати –

Весну зустрічати,
Зиму проводжати!


 

 

 

Весна    (повільно проходжується і закликає)
Пташок викликаю з теплого краю!
Летіть, соловейки, на нашу земельку.
Спішіть, ластівоньки, пасти коровоньки!!!
Вилинь, вилинь, гоголю! Винеси літо з собою!
Винеси літо, літечко, зеленеє житечко,
Хрещатий барвіночок, запашний васильочок!

 

Вчитель
А чи знаєте ви пташок, перших вісників весни?

(розповідь супроводжується слайдами)

Ведучий 1.   Першими прилітають жайворонки (ще в ХVІ столітті це були свійські птахи), тому їм присвячено багато весняних співанок. Старі люди розповідали, ніби пташка-жайворонок народилася із сонячного жару. Вона прокидається із сонечком і своїм срібним дзвінким голосочком сповіщає, що прийшла весна. (слайд 2)

Ведучий 2. Шпаки  прилітають, коли на полях з’являються перші проталини. Перші кілька днів літають зграями, шукають місце для житла. То ж не баріться: зробіть шпаківні і повісьте їх у своєму садку. Ви почуєте різноманітний спів і, навіть, деякі людські слова. Так, це, шпак, може і співати, і говорити. (слайд 3)

Ведучий 1. Зозуля -  рекордсмен зі знищення комах? Послухайте, скільки вона з'їла за день: коників зелених — 39, червів капустяних — 43, личинок хруща — 5, павуків — 4, лялечок метеликів - 3 і ще і 8 молодих ящірок завдовжки від 7-10 см. 

Ведучий  2.   Кажуть, якщо хто навесні перший раз почує кування зозулі, то буде мати гроші цілий рік. Як закувала зозуля, то можна купатись. Вірять також, що той, хто перший раз навесні почув зозулю, житиме стільки років, скільки разів прокує зозуля.

Ведучий  1. Першою летить у вирій і останньою повертається звідти зозуля. На це є дуже вагома причина: в зозулі зберігаються ключі. Вона — «ключниця вирію». (слайд 4)

Ведучий 2.  Як побачиш весною журавлів, то необхідно казати: «Веселики», то цілий рік весело тобі буде, а як скажеш: «Журавлі», то будеш цілий рік журитися. Вони вже в дорозі, і будуть на Україні у кінці березня.

Ведучий 1. Зимували лелеки у Південній Африці. Дістались туди лише в грудні, та вже через місяць зібрались назад до рідної домівки. Цікаво, що лелеки летять до вирію довго, а повертаються на Батьківщину удвічі швидше. Крім того, вони можуть спати протягом 10 хв. прямо в польоті. Втомлений птах просто переміщається в середину зграї і зависає ненадовго, ширяючи в повітряному потоці, створюваному сусідами. Під час сну у лелек загострюється слух, що допомагає їм зберігати висоту та орієнтуватися в просторі. Ніхто з птахів не сумує так за рідним краєм, як лелеки.

Ведучий 2.   Нашу Україну здавна називали лелечою. Можливо, це тому, що

на солом’яних стріхах наших предків любили мостити свої гнізда лелеки. Подивіться на цього птаха, коли він стоїть у гнізді! Спокійно, немов господар, оглядає подвір'я, гніздо, пильно охороняє дружину, а потім — і молоде потомство. Нам затишно і добре, коли десь недалеко клекочуть лелеки. Люди люблять їх за подружню вірність, за дивовижну прихильність до раз і назавжди обраної хати, куди вони повертаються з року в рік, за зворушливу турботу про пташенят, за величезну користь, яку приносять людям, винищуючи шкідливих комах, мишей та інших гризунів. Тому їх із радістю зустрічають навесні. (слайд 5)

Ведучий 1.  Полетіли дикі гуси. У небі диких гусей часто можна споглядати клином. Вони летять таким чином не лише для того, щоб зменшити опір вітру, а й для того щоб бути завжди одне в одного на видноті. У ключі попереду летить найсильніший птах, за ним слабші, а в кінці ключа – наймолодші. Упродовж тисячоліть гуси летять одним і тим же шляхом. Міграція гусей загалом збігається із сонячним циклом. Після осіннього рівнодення вони масово відлітають на південь, а після весняного – повертаються на північ.  Гуси є справжніми чемпіонами по висоті польотів: пролітаючи на Гімалаями, піднімаються на висоту в 8 км над рівнем моря. Для порівняння, авіалайнери летять на висоті 10-11км. (слайд 6)

Ведучий 2.   Ластівка – найкрасивіший з перелітних птахів. Назвалася сусідкою людини ще задовго до того, як люди стали осілими будівниками. Річ у тім, що гніздо ластівки не боїться сирості, міцне, але відкрите зверху, йому потрібен дах. І цим дахом ластівка вибрала будівлю людини. Поселившись поряд із людьми, ластівки щоденно бачать людей, звикають до них і зовсім їх не бояться.

Ведучий 1.   Люблять ластівки супроводжувати череду корів та овець. Ті приваблюють комах, а ластівки, шугаючи понад самою головою, без промаху ловлять здобич. Оскільки живляться ластівки комахами, то прилітають до нас найпізніше. А восени відлітають найперші, бо комах стає менше. На початку вересня вже готуються до міграції. Подорож до Африки триває шість тижнів. Вони мігрують у світлий час доби, летять повільно, вночі відпочивають великими зграями в очеретяних заростях у традиційних місцях зупинок. (слайд 7)

Ведучий 2.  Соловей – невеличка пташка. Моторний, і спритний, його побачити серед природи дуже важко. Прилітають із вирію одними з останніх на початку травня, коли на деревах уже досхочу комах. Починають дзвінко витьохкувати спочатку про свій приліт, а згодом, зазиваючи подруг.

Ведучий 1.   Цікаво, що за солов'їним співом люди здавна роблять погодній прогноз. Якщо на весні пернатий співає усю ніч значить буде тепла сонячна погода: «Соловей співав усю ніч – перед гожим днем» (слайд 8)

Ведучий 2. Не можна уявити собі ліс, парк або сад тихим, беззвучним. Весну — без пісні жайворонка, співу синиці, без цвірінькання горобців. А пісня соловейка! Як приємно слухати ці співи! Вони створюють гарний настрій, запалюють серце любов'ю до рідної природи, до своєї землі.

Ведучий 1.  Є у нас і сумна історія – Червона книга. А червоний колір, то сигнал тривоги, сигнал небезпеки. І записані на сторінках цієї книги всі рідкісні та  зникаючі види рослин і тварин. У Червону книгу України занесено 87 видів птахів.

Ведучий 2.  1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, тому цей день – 1 квітня є Міжнародним днем птахів, але ми закликаємо вас пам’ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди.

(слайд 9)


Вчитель

Діти, бережіть птахів,

Бо з кожним роком

Все менш лунає

Їх голосистий дзвінкий спів.

Влітку гнізд їх не чіпайте,

Приймач у лісі не вмикайте,

вас прошу, діти. Пам’ятайте

І взимку про братів малих,

Бо голод є страшним для них.

Біля віконця на гілочку

Повісьте птахам годівничку,

До неї будуть прилітати,

Вам вдячно, весело співати.

А влітку теж стануть у пригоді:

В саду у вас і на городі.

Шкідників не буде – ні!

Лиш лунатимуть пісні.

Любі діти, пам'ятайте:

Все живе оберігайте!

На планеті на віки

Щоб не гинули птахи.


Ведучий 1.  Ось і добігло до кінця наше свято. Гадаю, що всі ви будете оберігати природу й наших вірних друзів – птахів! Пам’ятайте – найдорожче для пташки – це воля. Милуйтеся, слухайте і захоплюйтеся цими чудовими творіннями природи.

Ведучий 2.  А на завершення давайте «поселимо» наших вісників весни на наше символічне весняне дерево (учні приклеюють вирізані малюнки, фото птахів на малюнок дерева).

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210317120759.jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210317122924.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210317125044.jpg

Мета: продовжити формування поняття «птахи»; розвивати пам'ять, мислення, зв’язне мовлення; виховувати естетичне сприймання природи, прагнення берегти природу, охороняти її.

Хід заходу

 

Частина  1

Ведучий 1. Птахи завжди були не тільки об'єктами вивчення в біології, з давніх-давен про них співали пісні, складали легенди, прислів'я.

Ведучий 2. Так, справді, прислів'я це голос краю, в якому ми живемо, це момент фольклору України. От послухайте самі.

Ведучий 1.

Птах

  • У всякої пташки свої замашки.
  • Видно птаха по польоту.
  • Кожна птиця знайде свого Гриця.
  • Де багато пташок, там нема комашок.
  • Доспівалась   пташка до зими, прийшлося під стріхою зимувати.
  • Яка пташка, така й пісня.

Гніздо

  • Всяка пташка своє гніздо знає.
  • Кожна пташка своє гніздо хвалить.
  • Свого гнізда не цурайся.

Ворона

  • Від ворон відстала, до пав не пристала.
  • Вліз між ворони, каркай , як і вони.
  • Ворона вороні ока не виклює.
  • Ворона хоч мала, а рот великий.
  • Вороні соколом не бути.

Ведучий 2.

Горобець

  • Горобець маленький, а серденько має.
  • Горобців боятися - проса не сіяти.

Журавель

  • Унадився журавель до бабиних конопель.
  • Журавлі прилетіли - весну принесли.
  • Лови журавля в небі.

Ластівка

  • Де ластівка не літає, а на весну додому прилітає.
  • Ластівка день починає, а соловей його кінчає.
  • Ластівка весну починає, осінь накликає.

 

Частина  2

«Поєдинок знавців птахів»

(по 1 балу за вірну відповідь)

1. Які птахи співають вночі ? (соловей)

2. Які птахи не літають ?(страуси, ківі, пінгвіни)

3. Який ряд птахів в Україні має найбільшу кількість видів?(горобцеподібні)

4. Який ряд має найменшу кількість видів?(дятли)

5. Який з наших дятлів найбільший?(чорна жовна)

6. Який птах не висиджує яєць?(зозуля)

7. Які птахи здійснюють найдальші перельоти?(полярні крячки)

8. Які птахи прилітають найпершими?(граки)

9. Що птахам страшніше голод чи холод, зимою?(голод)

10. Які наші співочі птахи не відлітають на південь?(горобці, голуби)

11. Які міста літають?(орел, сокіл)

12. Який птах має назву, що збігається з прізвищем письменника?(гоголь)

13. Які річки літають?(ворона, тетерев)

14. Хто двічі народжується, а раз помирає?(птах)

15.  Який птах найбільший?(страус)

16. Який птах найменший?(колібрі)

17. Чим живляться колібрі?(нектаром)

18. У воді купаються, сухими залишаються?(качки, гуси)

19. Яка сова літає вдень?(полярна)

20. Хто з птахів найважчий? (страус – 90 кг)

21. Хто з птахів найлегший? (колібрі -1,5-2,5 г)

22. Хто з птахів найшвидше літає? (сапсан, стриж – 17 км/год.)

23. Хто з птахів найглибше пірнає? (пінгвін – 265м)

24. Хто з птахів найбільш морозостійкий? (качка, гуска – до 10 °С)

25. Хто з птахів неперевершений співак? (соловей)

26. У кого з птахів найбільший розмах крил? (у південноамериканського кондора – 4,2м)

27. У кого з птахів найдовший дзьоб? (у пелікана – 51 см)

28. Чиє яйце найважче? (страуса – 1500г)

29. Чиє яйце найлегше? (колібрі – 2 мг)

30. Який птах є символом мудрості? (сова)

«Зоожарти»

Розгляньте малюнки. Які птахи складаються з даних частин?

(по 1 балу за вірно вгаданого птаха)


Голова, шия, хвіст - індик;

Гребінь - півень;

Дзьоб - гусак;

Тулуб - курка;

Ноги - качка.

Дзьоб - пелікан;

Голова - папуга;

Ноги - страус;

Тулуб і крила - пінгвін;

Хвіст - павич.

Дзьоб - тукан;

Шия - лебідь;

Тулуб, крила - пінгвін;

Хвіст - фазан;

Ноги - страус;

Голова - сова;

Тулуб - журавель;

Чубчик - удод;

Шия - гриф;

Ноги - фламінго.

Голова і дзьоб - орел;

Ноги - гуси;

Дзьоб - шишкар;

Голова - одуд;

Крила - ластівка;

Хвіст - райський птах;


 

Ведучий 1.  Ви гарно попрацювали, а тепер давайте відпочинемо. Я розповім вам про птахів, цікаві дуже речі,  якщо ж правдиві будуть вони, плескайте швидко в долоні. Якщо я скажу нісенітницю, ви будь ласка голосно тупотіть. Готові…

Завдання:

1. Птахи переважно не співають знаходячись на землі. Ф

2. Шпаки полюбляють запрошувати у шпаківню гостей. М

3. Тільки птахи мають пір'я. Якщо якась тварина має пір'я- то це птах. Ф

4. Зозуля знищує яйця в чужих гніздах і замінює на свої. М

5. Перелітні птахи летять клином щоби зменшити опір повітря. Ф

6. Синичка може імітувати різні звуки. М

7. Найменший у світі птах – колібрі-бджілка. Ф

8. Знайшовши собі пару, сірі гуси виявляють сильну взаємну прив’язаність. У разі загибелі партнера інший учасник подружжя довго тужить і тримається осібно від решти гусей. Часом овдовілі птахи не шукають нового партнера і до кінця днів залишаються на самоті. Ф

 

Ведучий 2.  А зараз давайте ми з вами пограємо в гру «Загадка-відгадка».

(по 1 балу за вірно вгаданого птаха)

  • І живе з нами під стріхою одною. (Ластівка)
  • Маленький хлопчик у сірій свитинці

          По дворах стрибає, крихти збирає. (Горобець)

  • Ось хатина, в ній - Співак .

Як цю пташку звати.. .(Шпак)

  • Стрекотуха білобока

          Звуть усі її .. .(Сорока)

  • Не лікар, а дерева лікує.

З дерева лунає звук:

         Хто там стукає: тук-тук? (Дятел)

  • Сам вечірньої години

Заховався в кущ малини.

Та на дуду голосну

Грає пісню чарівну. (Соловей)

  • Ноги довгі, мов жердини,

Чванькувата ця пташина,

Нові чоботи убрала,

По болоту почвалала. (Чапля)

  • Довгі ноги - довгий ніс.

Прилетів - обід приніс.

Смачних жабеняток

Для своїх маляток.(Лелека)

  • В хазяйстві я господар,

Воджу череду пташок,

Вранці рано вас розбуджу –

Дасте проса кушільок. (Півень)

  • Швидко скрізь цей літає,

Безліч мошок поїдає,

За вікном гніздо будує,

Тільки в нас він не зимує. (Ластівка)

  • Уночі гуляє,

А вдень спочиває,

Має круглі очі,

Бачить серед ночі.(Сова)

  • Вірно людям я служу,

Їм дерева стережу,

Дзьоб міцний і гострий маю,

Шкідників ним добуваю. (Дятел)

  • Усі в блакитнім піджаку, рожевій сорочці

У нас зимою по саду гуляють, як гості. (Снігурі)

  • В хвойнім лісі я живу,

Там пісні співаю.

Шишки дуже я люблю,

З них зернятка маю.

В лісі я ще санітар,

А зовуть мене …(Шишкар)

  • Дивний ключ у небі лине,

не залізний, а пташиний.

Цим ключем в осінні дні

відлітають…    (Журавлі)

  • У мене є великий хист,

я співаю як артист.

Спів мій радісний усюди

дуже люблять слухати люди.  (Соловей)

  • У садочку понад тином,

я зробив йому хатину.

Він навколо обдивився,

засміявся й оселився.    (Шпак)

  • Ніс у мене білий,

Сам чорний,

Дуже меткий,

Товариш садів, полів,

З'їдаю черв'яків.     (Грак)

  • Із сонечком разом встає пташеня!

Цвірінька, стрибає, шука черв'яка.

Хто відгадає – той молодець.

Сіренька пташина – це …  (Горобець)

  • Має біле, як сніг

Чорне, як жук,

Вертиться, як біс,

І повертається в ліс.   (Сорока)

  • Біле, як сніг,

Надуте, як міх,

Лопатами ходить,

А рогами їсть.     (Гуска)

  • Майстер цей підвівся рано,

На даху помудрував –

І без цегли, і без крана

Дім собі побудував.    (Лелека)

 

 

Ведучий 1                «Голоси птахів»

Звучать записи голосів птахів, пропонується відповісти, чий крик або спів вони почули.

Ведучий 2                     «Екологічне лото» 

Учасники по черзі витягають із «гнізда» картки з запитаннями

(по 1 балу за вірну відповідь)

Запитання

1. Зозуленя викидає з гнізда яйця або пташенят названих батьків та саме поїдає корм, який вони приносять. Але потім приносить користь. Яку?

(Поїдає волохатих гусениць, яких не їдять інші птахи)

2. Які птахи прилітають до нас з півдня першими? (Жайворонки, Шпаки, граки)

3. У якого птаха такий міцний хвіст, що він підтримує птаха на дереві? (Дятел)

4. Коли шпаки прилітають навесні, вони беруться  за  чищення місць гніздування, старанно викидають із них сміття та будують нові гнізда. У нове гніздо вони приносять духмяний полин, м’яту та інші рослини, що сильно пахнуть. Навіщо шпаки приносять у гніздо ці рослини? (Щоб відлякувати паразитів)

5. Які птахи влаштовують по кілька гнізд на одному дереві? (Граки)

6.  У назві якого птаха є 40 літер? (Сороки)

7. Де влаштовують собі гнізда шпаки , яким не вистачило шпаківень? (В гаях і садах, в дуплах)

8. Навіщо шпаки і галки катаються верхи на коровах, вівцях і конях? (Тягають шерсть для гнізд і викльовують комах та їх личинок зі шкіри старих тварин)

9. Чому домашні качки і гуси навесні починають раптом тоскно кричати і приходять в сильне збудження? (Предки наших гусей і качок були перелітними птахами. Навесні, під час прольоту диких, домашні гуси та качки тужать, їх теж тягне кудись летіти)

10. Чому не можна чіпати руками яєць у гніздах? (Тому що птах кидає гніздо, якщо зачепити його руками, у птахів гарний нюх)

11. Чому гнізда зяблика, щигля, пересмішника так мало помітні на гілках? (Тому, що ці пташки прибирають, «маскують» свої гнізда зовні лишайниками, зростаючими на тих деревах, на яких будують гнізда)

12. Пташка ще не народилася, а вже віддана на виховання, - у кого це?

(У зозулі)

13. Чому кажуть: «Як з гуся вода»? (Оперення гусака завжди покрито жиром, тому вода не змочує пір'я і краплями скочується з них)

14. Пташенята який птиці шиплять з дупла як змії? (Пташенята крутиголовки)

15. Чому стрижі і ластівки в гарну погоду літають високо, а в сиру - над самою землею? (Літаючи, ластівки ловлять мошок , комарів і інших крилатих комах. У ясну погоду повітря сухе, і ці комахи піднімаються високо над землею. У сиру погоду повітря важке, повне вологи і не дає їм підніматися вгору)

16. Якого кольору найбільший з наших дятлів? (Чорний з червоною шапочкою)

17. Що всередині пташиних кісток? (Повітря)

18. Що птахам страшніше взимку: голод або холод? (Голод птахам страшніше. Качки , лебеді , чайки іноді залишаються на зиму, якщо їм є чим годуватися, якщо де-небудь залишається не покрита льодом вода)

19. Чи в'ють наші перелітні птахи гнізда на півдні взимку? (Гнізда не в'ють, пташенят не виводять)

20. З прильоту яких птахів вважаємо ми початок весни? (З прильоту граків)

 

Ведучий  1                   «Пам’ятники птахам»

А чи знаєте ви, що птахам поставлені пам’ятники? Спробуйте здогадатися яким.

1. На підводному човні були пошкодженні система підйому і зв’язку. З допомогою спеціального апарату був запущений на волю птах, щоб доставити повідомлення про аварію. Незабаром екіпаж був урятований. Птаха нагородили вищою військовою нагородою й навічно зарахували до екіпажу човна. Це відбулося 1942 року в Англії. Птаху було споруджено пам’ятник. Назвіть його.  (Голуб)

2. Під час війни в місті люди помирали з голоду. Коли вони на кріпосній стіні

виставили птаха, ворог вирішив, що в місті ще багато продовольства, і зняв облогу. Це відбулося в Німеччині в ХХІ ст. Вдячні люди поставили пам’ятник птахові. Що це за птах?      (Півень)

3.  1850 року в Америку вперше завезли птаха, котрий невдовзі там освоївся.

Трапилося так, що в передмісті Бостона дуже розмножилися комахи. Гусінь

завдавала серйозної шкоди посіву. На допомогу прийшов птах. Він знищив комах -шкідників. На знак подяки мешканці поставили йому пам’ятник у парку міста Бостона. Назвіть цього птаха?  (Горобець)

4.  Цьому птахові поставили два пам’ятники на честь урятування ними посіву від сарани: один – у США, штат Юта, а другий – в Австралії. Що це за птах?

(Чайка)

 

Ведучий  2                     «Склади прислів'я»

Кожному учаснику роздаються  прислів'я, які складаються з частин. Потрібно скласти і прочитати прислів’я.

1. Всяка пташка своє гніздо знає.

2. Щастя – вільний птах: де захотів, там і сів.

3. Ластівка весну починає, а соловей закінчує.

4. Ластівка під дахом -  на щастя!

5. Слово – не горобець:  вилетить – не піймаєш!

6. Як багато птиць, не буде гусениць.

 

Ведучий  1

Допоки журі підбиває бали давайте послухаємо ще декілька цікавих фактів про птахів.

Цікаве про птахів

  • Зозуля за літо з'їдає до 270 т. крупних гусениць і травневих хрущів.
  • Родина ластівок за літо з'їдає близько мільйона різних шкідників.
  • Якби людина мала пташиний апетит, то за день з'їдала б стільки, скільки їсть за місяць.
  • Полюючи за комахами, стриж за день пролітає 1000 кілометрів.
  • Із 100 грамів пуху морського птаха Гаги можна пошити шубу.
  • Дивно, але у горобця в два рази більше шийних хребців ніж у жирафа.
  • Швидкість польоту сокола під час полювання становить 360 кілометрів.
  • Ластівка за літо виловлює один мільйон мух, комарів і попелиць.
  • Індик бігає швидше за коня.
  • Сіра мухоловка прилітає з кормом до гнізда 400 разів на день.
  • Найдрібніша пташка – корольок, знищує протягом року 10 мільйонів дрібних комах.
  • Шпаки разом із своїми пташенятами за місяць знищують 22 тони сарани.
  • У різних птахів є свої види сигналізації. Згадайте деякі з них:                                               

 

 Гуси - гогочуть

  солов'ї  - свистять

  ворони  - каркають

  ластівки  - щебечуть

  голуби  - воркують

  Синиці  - пищать

 

  сови  - регочуть

  журавлі - курличат

  качки  - крякають

  лебеді  - сурмлять

  Філіни -  ухають

  лелеки  - тріщать


 

 

Ведучий 2.

А зараз пропонуємо Вам прослухати вірші про птахів у виконанні учнів

Омелюх

Не лінивець, і не сплюх

Гість північний – омелюх.

Влітку тут він не буває,

Лиш на зиму прилітає.

Скаче він по горобині

В червонесенькій хустині,

Одне гронце оббирає,

А на інше позирає.

Птах в роботі не сумує,

Всі дерева облітає,

Скрізь стрибає, наче свій,

А, як стихне сніговій,

День весняний завітає –

Знов на північ відлітає.

 

Снігур

Подивіться: удворі

В чорних шапках снігурі,

Ще й червоні фартушки

Одягли собі пташки.

Значить сніг і холоди

наближаються сюди.

Снігурами через те

Їх тепер і ви звете.

Ви мене не тільки в книжці –

Бачили в садку.

У червоній я манишці,

В сірім піджачку.

Зсуну шапочку на очі

У дворі гуля.

Жити в клітці я не хочу.

Діток звеселя.

 

 

 

Зозуля

Зозуля  кувала  серед  ночі,

вві  сні  здригнулась  липа  мовчазна.

У  чарах  тиші  голосом  пророчим

сполохано  озвалася  луна.

Чого  не  спиться  вісниці-зозулі?

Чи  журиться  сама  вона  в  біді,

чи  десь  її  дитятко  не  заснуло

в  чужому  непривітному  гнізді.

Чи,  може,  літ  комусь  недокувала,

і  хтось  чудний  при  місячнім  вогні

чатує,  щоб  зірниця  не  упала,

не  згасла  у  захмареному  сні...

Чумацький  Шлях  зачаєно  блискоче

у  зоряній  роздмуханій  золі.

Зозуля  закувала  серед  ночі,

посіявши  тривогу  на  землі.

 

 

Ведучий 1. Ось і підійшло до завершення наше свято, сподіваюсь, що ви почули багато цікавої і корисної інформації, яка вам знадобиться у житті в гармонії з природою.

 

Ведучий 2. Птахи не тільки прикрашають наше життя, вони перші помічники людини у боротьбі проти шкідливих комах та гризунів. Їх здавна називають санітарами лісу та полів. Тому люди також повинні дбати про пернатих.

 

 

Оголошуються бали. Нагороджуються переможці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210317131052.jpg

H:\День зустрічі птахів\ДЗустріч птахів\IMG_20210317_133033.jpgH:\День зустрічі птахів\ДЗустріч птахів\IMG_20210317_133214.jpg

C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG20210317132032.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H:\День зустрічі птахів\ДЗустріч птахів\IMG_20210317_135040.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210322201535.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210322201141.jpgC:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG20210322201408.jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210322201206.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG20210322201347.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Новая папка (2)\IMG20210322201227.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG20210322201440.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG20210322201549.jpgC:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG20210322201807.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 березня 2023
Переглядів
708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку