Вступ. Українська мова

Про матеріал
УРОК НА ТЕМУ:"Вступ. Значення мови в житті суспільства. Українська мова – державна мова України. Літературна норма української мови"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ. Значення мови в житті суспільства. Українська мова – державна мова України. Літературна норма української мови

Номер слайду 2

Друге вересня. Класна робота Тема: Вступ. Значення мови в житті суспільства. Літературна норма української мови У світі існує близько п'яти тисяч мов. Кожна з них є засобом спілкування. За допомогою мови: люди формують думки, пізнають світ, об'єднуються в одну спільноту, передають один одному досвід. Для кожного народу рідна мова – найцінніший скарб. Її не можна забувати. Як парость виноградної лози, Плекайте мову. Пильно и ненастанно. Політь бур'ян. Чистіше від сльози. Вона хай буде. Максим Рильський

Номер слайду 3

Першим до нас приходить слово. З колисковою материнською піснею, тихою бабусиною казкою, доброю дідусевою ласкою. Із кожним словом світ ширшає, розкриває свої принадні обрії… У нас барвиста, солов'їна, світанкова, кольорова українська мова. Злочином було б занедбати таке неоціненне духовне багатство як рідна мова. Правильно говорити своєю мовою повинен кожен українець. Це не тільки ознака, а й обов'язок кожної культурної людини.

Номер слайду 4

Наша мова одна з найвидатніших, наймилозвучніших і найбагатших на епітети (художні засоби) мов світу. Адже вона калинова, світанкова, солов'їна, барвінкова українська рідна мова. Своїм корінням вона сягає глибини тисячоліть. Без якоїсь науки ще можна обійтися;Без знання рідної мови обійтися не можнаІ. Срезневський Чи погоджуєтеся ви з думкою вченого-мовознавця? Ще в давнину люди зрозуміли, що мова є не лише засобом спілкування, вона робить людину людиною, шліфує душу, формує світогляд, робить людину істотою духовною, відрізняє від неодухотворених істот. Саме за допомогою слова в людські душі можна вкласти знання й почуття, любов і милосердя, що навертають до добра й справедливості, виплекають найкращі риси.  Але, на жаль, через слово у людські уми можна вкласти зло та агресію.

Номер слайду 5

«Рідна мова дається народові Богом, а чужа — людьми, які приносять її на вістрі ворожих списів». Таке чітке визначення дав один з українських письменників у ще мирні роки. Хоч складається враження, для української ніколи не було мирних років чи століть.

Номер слайду 6

Українська мова є національною мовою нашого народу та держави. Вищою формою вияву української національної мови є літературна мова. Літературній мові не властиві діалекти, жаргони, розмовна просторічна лексика. Найголовнішою ознакою літературної мови вважають її унормованість, властиві їй норми. Літературна норма - це загальноприйняте правило вимови, уживання слова, граматичні форми, побудови словосполучення, речення тощо.

Номер слайду 7

Підсимки уроку. Що люди можуть робити за допомогою мови?Чому наша мова сама мелодійна?Що можна вкласти в людську душу та сере за допомогою слова?Чого немає в літературній мові?

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Виписати в робочі зошити 5 прислів'їв та 5 загадок про мову, намалювати ілюстрацію на тему «Тобі мова личить», «Люблю свою мову» або «Мова – це скарб наробу». Знати напам'ять визначення: Літературна мова, літературна норма.

pptx
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку