Ядерний реактор 9 клас

Про матеріал
Презентація для проведення уроку в дев'ятих класах з теми "Ядерний реактор".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ядерний реактор. Будова та принцип дії.

Номер слайду 2

Визначення. Ядерний реактор — пристрій, призначений для організації керованої самопідтримуваної ланцюгової реакції поділу, яка завжди супроводжується виділенням енергії.

Номер слайду 3

Історія винайдення Перший у світі реактор СР-1 був спроектований і сконструйований Енріком Фермі у співпраці з Андерсеном, Цінном, Леоной Вудс і розміщувався у тенісному залі під трибунами стадіону Чиказького університету. Реактор почав працювати 2 грудня 1942 р. при розрахунковій початковій потужності 0,5 Вт. У перший урановий реактор СР-1 було завантажено 6 т металевого урану і деяка кількість (точно не відомо) оксиду урану через брак урану в чистому вигляді.

Номер слайду 4

Реактори розрізняють: за енергією нейтронів, що викликають розпад (реактор на теплових, швидких і проміжних нейтронах) за характером розпаду ядерного палива (гомогенні і гетерогенні) за використовуваним сповільнювачем (графітові, водяні та ін.) за призначенням (енергетичні, дослідницькі)

Номер слайду 5

Основні елементи ядерного реактора

Номер слайду 6

Як працює ядерний реактор?Ланцюгова реакція, яка відбувається в урані й деяких інших речовинах, є основою для перетворення ядерної енергії на інші види енергії (теплову, електричну). Під час цієї реакції безперервно з'являються нові й нові осколки ядер, які летять із великою швидкістю. Якщо шматок урану занурити в холодну воду, то осколки гальмуватимуться у воді й нагріватимуть її. У результаті холодна вода стане гарячою або навіть перетвориться на пару.

Номер слайду 7

Схема роботи ядерного реактора

Номер слайду 8

Ядерний цикл

Номер слайду 9

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
2235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку