Дидактичні матеріали до теми « Утворення імперії Александра Македонського».

Про матеріал
В даному матеріалі подані бібліографічні дані та оригінальна інформація про життя й діяльність найбільш видатних осіб стародавнього світу. Паралельно з інформативним матеріалом пропонуються завдання різного рівня складності: робота з документами, вправи з історичної математики, визначення причин і наслідків історичних подій, пояснення походження виразів, коментування уривків з документів. Їх використання сприятиме розвитку самостійності учнів на уроці, формування в них історичного мислення, вміння виконувати логічні дії –зіставляти, аналізувати, висловлювати судження, робити висновки, давати оцінки історичним подіям, явищам, процесам. Поданий матеріал можна використовувати на всіх етапах процесу навчання: вивчення нового матеріалу, закріплення, актуалізації та перевірки знань учнів.
Перегляд файлу

Александр Македонський

 Дельфійським оракулом у сиву давнину було передвіщено Македонії, що як тільки Боттіеє, закладаючи табір, побачить уві сні череду кіз, то відтоді на тому місці буде закладене велике місто. Перекази говорили, що тільки завдяки тому самому дельфійському оракулові й змогла виникнути древня столиця Македонії. Раніше вона називалася «Едесса», а люди її знали як місто «багате на воду». Для самих македонян воно було «козячим містом», і вони називали його коротко - Егі. Саме в цьому місті 356 р. до н.е. народився найвідоміший завойовник усіх часів - Александр Великий, син царя Філіпа ІІ Македонського та Олімпіади, царівни Епіру.

 Александр у дитинстві був дуже непосидющим хлопчиком.Волелюбний, чутливий і дуже легко збуджувався. Викладачі вважали його то відверто зухвалим, то сповненим щирого послуху. Хлопчик мав дуже чутливу натуру, схильну як до гніву, так і до щирої любові. Пристрасті іноді просто зводили його з розуму, хоча він усе-таки міг їх контролювати завдяки своїй залізній волі й гордому духу. Чимало своїх рис, зокрема непохитність, уміння опановувати себе, невблаганність юний Александр, очевидно, успадкував від своєї матері.

Минали роки, він дорослішав. Філіп, його батько, почав відчувати, наскільки холодно до нього ставиться його син. У ньому не відчувалося звичайної синівської прихильності. Філіп, як міг, намагався знайти спільну мову з ним, але всі його спроби закінчувалися розчаруванням. Він прекрасно усвідомлював, що вплив матері на Александра набагато більший, ніж його власний .Цар довірив виховання сина суворому воїнові Леоніду. Вихователь не жалів юного царевича, привчаючи його стійко терпіти негаразди, виховував з нього загартованого, витривалого воїна. І вихованець помітно виділявся серед своїх однолітків силою і спритністю. Подарувавши Александрові коня, захоплений батько сказав: «Сину мій, пошукай царство для себе; Македонія для тебе занадто мала». Кінь, названий Буцефалом (бик), став вірним супутником царя в його походах. Коли хлопцю виповнилося 13 років, батько, прагнучи дати сину різнобічну освіту, запросив для нього вчителя — грецького вченого і філософа Арістотеля.

Аристотель зумів побачити в юному Александрі найбільшого проводиря еллінів і до того ж наймогутнішого володаря Європи. Тому філософ і погодився на пропозицію Філіпа навчати його сина. Аристотель не прагнув стати радником при дворі, тому що його цікавив тільки юнак. У той час філософові було приблизно сорок років. Аристотель не хотів видатися Александру мудрецем з уже усталеним світоглядом. Його постійно кликала вперед спрага нового, незвіданого. Він просив Александра не вважати його всезнаючим філософом, якому відомі відповіді на всі питання, тому Аристотель і Александр так потоваришували й навіть полюбили один одного. Вони разом шукали нове, прагнули осягнути невідоме.

Минав час, Александр ріс, перетворюючись на дорослу людину. Настав такий момент, коли Філіп вирішив, що син став дорослим. Він вирішує довірити йому управління державою.

  У 338 році до н. е. Александр уже входив до штабу Філіпа, а в битві під Херонеєю, коли йому було всього вісімнадцять років, командував одним із флангів македонської армії, на чолі гетайрів розбив стрій і в такий спосіб вирішив результат бою. Спадкоємець, імовірно, почувався щасливим, коли батько надав йому можливість діяти самостійно. Незабаром Александра почала гнітити роль спадкоємця такої діяльної й геніальної людини, якою був його батько; починають виникати розбіжності між батьком і сином.

через два роки після битви під Херонеєю Філіп був убитий одним із наближених. Новим царем військо проголосило юного Александра. Він вирішив продовжити справу свого батька і здійснити похід в Азію.

   У 334 р. до н.е. 30 тис. піхотинців і 5 тис. вершників під проводом Александра Македонського переправилися через протоку Геллеспонт, що відокремлювала Європу від Азії, аби завоювати Персію. Перейшовши ріку Гранік, військо Македонського відразу вступило в бій із переважаючими силами персів і здобуло першу блискучу перемогу. Усі грецькі міста Малої Азії захоплено вітали Александра як свого визволителя.

  Перський цар Дарій III на чолі величезного війська вирушив назустріч Александрові. Перси і македонці зустрілися біля міста Ісса, що неподалік Середземного моря. Александр особисто очолив атаку своїх військ, прорвався до колісниці перського царя і захопив у полон його дружину, матір і двох дочок. Дарій злякався і втік з поля бою. Опір персів було зломлено усього за дві години. Перський цар попросив миру, але Александр відкинув його пропозицію. Однак і переслідувати Дарія не став: його подальшою метою була Фінікія.

   Багате фінікійське місто Тир вирішило чинити опір. Розташоване на скелястому острові, воно вважалося неприступним. Понад півроку тривала його облога. Збудувавши насип до острова, македонці доступилися до мурів міста. Коли під ударами таранів повалилися стіни, вони увірвалися в місто, розграбували і підпалили Тир, вбили його захисників, а тисячі мешканців продали в рабство. Далі Александр спрямував війська в Єгипет.

   У Єгипті його зустріли як визволителя від персів. Жерці урочисто оголосили його богом і сином бога сонця Амона. У дельті Нілу, де острів Фарос захищав від вітру морську гавань, цар заснував місто, назвавши його на свою честь Александрією.

   У 331 р. до н.е. почався похід Александра вглиб Персії. Біля селища Гавгамели його очікував Дарій III із величезною армією: колісницями, піхотою, кіннотою і бойовими слонами. Бій тривав цілий день з перемінним успіхом і лише на вечір стався перелом. Влучивши мить, коли стрій персів порушився, вишикувавшись клином, македонська кіннота на чолі з Александром атакувала ворога, прорвала його бойовий стрій і кинулася до того місця бою, де знаходився Дарій. Слідом рушила фаланга. Перський цар, злякавшись вступити в поєдинок з Александром, знову втік. А з ним — усе його військо.

  Після ганебної поразки Дарій III був убитий своїми наближеними. Александра Македонського проголосили царем Азії. Під його владу перейшли міста і області Перського царства, куди він призначав намісниками як македонців, так і знатних персів.

  Одна з причин перемог Александра Македонського полягала в тому, що він був талановитим полководцем. Але була й інша. Перська імперія включала 20 великих областей, народи яких або нічого не знали один про одного, або ворогували між собою. Правителі цих областей (сатрапи) були намісниками «царя царів». Багато з них хотіли стати повновладними царями. Після кожної перемоги Александра над персами хто-небудь із сатрапів вступав з ним у переговори, щоб перейти в його підпорядкування. Александр охоче йшов на це, і поступово перські сатрапії підкорилися йому одна за одною.

  Після підкорення Персії, Александром опанувало бажання завоювати весь світ. Македонці вирушили у північно-східні області Перського царства, але зустріли там завзятий опір місцевих племен. Зламавши його і підкоривши Середню Азію, Александр вторгся в долину Інду. Тут він зустрівся з могутнім військом царя Пора. Після довгої і кривавої битви переміг усе ж таки Александр. Окрилений успіхом, він оголосив про похід у долину Гангу. Однак його військо, змучене важкими боями і переходами, відмовилося підкоритися.

Десятилітній похід завершився в 325 р. до н. е. у Вавилоні, котрий цар проголосив столицею своєї держави. Влітку 323 р. до н. е. Александр Македонський раптово занедужав і помер у віці 32 років. Смерть царя сталася в момент, коли він готував похід на захід, який мав завершити об'єднання під його владою всього відомого світу.

 

 

Картинки по запросу анимации для презентацииЗапитання та завдання

 

1. Вправи з «історичної  математики».

1) У 331 році до н. е. Дарія ІІІ було вбито. Перська держава перестала існувати. Скільки років минуло від часу об’єднання персів до загибелі Перської імперії?

 2) Спаливши Персеполіс, Александр Македонський помстився за знищення міст під час греко-перських війн. Скільки часу минуло від захоплення персами Афін до знищення Персеполіса?

3)Скільки років минуло від битви при Марафоні до битви при Херонеї?

4)Скільки років тому відбулася битва при Гавгамелах?

2. Поставте події в хронологічній послідовності (позначте цифрами).

Битва біля Гавгамел                        Битва біля Ісса

Знищення Персеполіса                   Похід до Сирії та Фінікії

Битва на річці Гранік                      Похід до Індії  

Похід до Єгипту                             Війна в Середній Азії  

Смерть Александра Македонського     

 3. Вставте пропущені слова.

Македонський цар ... (Філіпп ІІ) підкорив Грецію і почав готувати похід до ... (Персії), але був убитий. Престол посів ... (Александр). У 334 році до н. е. він розпочав східний похід проти ... (Персії). Перша битва відбулася біля річки ... (Гранік), наступна поблизу міста ... (Ісс). Александру підкорилася вся Мала Азія, Сирія та Фінікія, тільки місто ... (Тір) він намагався захопити протягом п’яти місяців. Захопивши Єгипет, він заснував у дельті річки ... (Ніл) місто ... (Александрію). У вирішальній битві біля ... (Гавгамел) армія Дарія ІІІ була розбита. Підкоривши Персію, Александр повів армію до ... (Середньої Азії), а звідти — до ... (Індії).

4. Виправте помилки в тексті

   327 р. до н. е. Александр вирішив дійти до Дворіччя. Наступного року на березі річки Пелла він переміг військо місцевого царя Пора. Ця битва була першою великою битвою македонського царя в Східному поході. Складний перехід у тропічних джунглях і запекла боротьба індійців за свою землю вкрай виснажили стомлену армію індійців. На цьому Східний похід Александра було завершено. У 325 р. до н. е. Александр захворів і невдовзі помер.

5. Визначте за описом, про які битви та епізоди з життя Александра Македонського йдеться.

1. «Александр не стримав гніву, який зазвичай міг опанувати. «Так ви, — вигукнув він, — покладаючись на те, що займаєте острів, зневажаєте наше сухопутне військо? Але я невдовзі покажу вам, що ви живете на материку! Знайте ж: або ви впустите мене у ваше місто, або я візьму його силою». (Захоплення Тіра)

2. «Тоді варвари пустили на Александра свої колісниці з косами, розраховуючи, у свою чергу, спричинити розлад у його фаланзі. Тут вони абсолютно помилилися. Одні колісниці… зустрічали градом дротиків, як тільки вони наближалися; на інших у візників виривали віжки, їх самих стягували вниз, а коней убивали. Деяким вдалося проскочити крізь ряди: солдати розступилися, як їм і було наказано, перед колісницями, що мчалися». (Битва при Ґавґамелах)

3. «У Мазака, перса, якого Дарій поставив сатрапом, не було власного війська, і він, дізнавшись про результат битви при Іссі, про ганебну втечу Дарія і захоплення Александром Сирії, Фінікії і значної частини Аравії, без перешкод впустив Александра до країни та її міст». (Вступ до Єгипту)

6.Про дотепність і мудрість Олександра ми можемо судити зі збережених до наших днів висловів молодого царя. Продовжіть їх

- Коли цар Філіп II, його батько здобував перемоги, Олександр спочатку радів, а потім темнів і говорив…(Батько завоює все, що можна, і мені вже не вдасться зробити нічого великого і блискучого.)

- Александр, слухаючи обвинувача (позивача), завжди закривав одне вухо. Коли його запитували, навіщо це робиться, то він відповідав…(Друге вухо я залишаю, щоб слухати обвинуваченого.)

- Коли Александр у присутності батька зміг приборкати і об’їздити непокірного коня Буцефала, що не вдалося нікому з людей при дворі, то цар вигукнув…(Шукай, син мій, царство по собі, Македонія занадто мала для тебе!)

- Александр високо цінував свого вчителя Аристотеля і коли порівнював його з батьком, то говорив.. (Філіпу я зобов’язаний тим, що живу, а Арістотелю - тим, що живу гідно.

- Коли Александра запитали, чому свого вчителя — філософа Аристотеля — він шанує більше, ніж батька, то царевич відповів…(Батько, виховавши моє тіло, звів мене з неба на землю, а Аристотель, виховавши мою душу, підняв з землі на небо.)

- У юності Александр прочитав твори про існування безлічі світів і засмучено вигукнув… (А я не керую навіть цим світом!)

- Зустрівшись з філософом Діогеном, Александр розповів йому про своє бажання завоювати весь світ, на що Діоген відповів… (Ти хочеш завоювати те, що мені і даром не треба.)

- Коли Александр відвідав Діогена, то запитав філософа, чи немає у того якогось прохання, і отримав відповідь… (Посунься трохи вбік: ти загорожуєш мені сонце.)

- Згадуючи про Діогена , Александр говорив… (Якщо б я не був Александром, то хотів би бути Діогеном.)

7. Співвіднести події з наслідками походів Македонського.

1.Облога та взяття міста Тір у 332 р. до н.е.

2. Битва на річці Гранік в 334 р. до н.е.

3. Битва біля містечка Гавгамели у 331 р. до н.е.

4. Битва біля міста Ісси в 333 р. до н.е.

5.Завоювання Єгипту в 332 -331 рр. до н.е.

6. Спалення Персеполя в 330 р. до н.е.

7. Поразка індійського царя Пора в 327 р. до н.е.

А)Відкрито шлях до Малої Азії

Б)Перси втратили Сірію, Фінікію

В)Втеча з поля бою перського царя

Г)Повністю знищене військо Дарія ІІІ

Д)Остання велика битва Македонського царя в Східному поході

Е)Знищення резиденції перських царів.

Є)Забезпечено підвіз продовольства до Греції та інші області Македонської держави

 

8. Розшифруйте вислів

 

 

Олександр Македонський Дізнавшись про нескінченність Всесвіту, Александр Македонський заплакав і промовив:

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

А

і

н

д

С

у

г

з

о

я

е

в

ю

т

к

б

є

 

2.5.3.6.17.   14.1.15. 16.17.1.14.9.  5.12.2.16.2.12. 1. 10.

 

3.11.  8.1.12.9.13.12.1.12  2.9.4.3.9.7.9.   

 

Відповідь: «Існує так багато світів, а я не завоював і одного!».

Розпач великого чоловіка можна зрозуміти, проте навіть не завоювавши цілого світу, він підкорив половину. Македонянин пройшов Малою Азією, подолав греків і персів, дістався Індії.

 

 

9. Робота з документами

 

 Із розповідей римського історика Плутарха про Александра Македонського

 

 Кожен раз, коли приходила звістка, що цар Філіпп ІІ завоював якесь місто або здобув славну перемогу, Александр ставав хмурним і говорив друзям: «Хлопці, батько встигне захопити все, так що мені разом із вами не вдасться зробити нічого великого і блискучого». Одного разу молодого Александра, який відзначався швидкістю у бігу, запитали, чи не бажає він, коли стане дорослим, змагатися на Олімпійських іграх. Він відповів: «Так, але якщо моїми суперниками будуть царі!». Перед походом проти Перського царства Александр Македонський вирішив поговорити зі старим мудрецем Діогеном. Цар прийшов, коли той лежав під відкритим небом і грівся на сонці. Діоген трохи підвівся і пильно поглянув на Александра. Привітавшись, цар запитав Діогена, чи має він до нього якесь прохання. «Маю, — відповів той. — Відступися трохи вбік і не затуляй мені сонця». Царю так сподобалася відповідь, що він вигукнув: «Якби я не був Александром, то хотів би бути Діогеном». У місті Гордії Александру показали колісницю, на дишлі якої був заплутаний вузол. При цьому цар почув такий переказ: хто розв’яже вузол, стане володарем світу. Александр вирішив випробувати долю, але вузол не піддавався. Тоді він вихопив меч і одним ударом розрубав його.

Запитання до документа

 На які риси характеру Александра вказує Плутарх?

 

Плутарх про битву на річці Гранік

...Парменіон не радив йому ризикувати... Але Александр відповів, що йому буде соромно перед Геллеспонтом, якщо після переправи через морську протоку він побоїться Граніка. І сам першим кинувся в річку з тринадцятьма відділами кінноти. Він вів військо на ворожі стріли й списи, на стрімкі скелі, вщерть заповнені піхотою і кіннотою ворога, через бурхливу річку, яка несла і топила коней і людей... Перси втратили там убитими 20 тис. піхотинців і 2,5 тис. кіннотників. ...Втрати Александра становили 34 особи, у тому числі дев’ятеро піхотинців.

Запитання до документа

Користуючись текстом, доведіть, що Александр був не тільки талановитим полководцем, а й хоробрим воїном.

 

Курцій Руф про битву на річці Гранік

...Обидві армії вже бачили одна одну і перебували на відстані, недосяжній для списа. Тоді перси, що були попереду, підняли ґвалт. Македонці відповіли їм криком, який не відповідав їх кількості, оскільки це було відлуння з гірських вершин і з глибин лісів: адже скелі й діброви завжди посилають назад із подвоєною силою кожен сприйнятий ними звук...

 Запитання до документа

Яку воєнну хитрість використали македонці у цій битві?

 

Курцій Руф про облогу міста …

 ...Александр не втримав гніву, з яким зазвичай міг впоратися. «Так ви, — скрикнув він, — покладаючись на те, що займаєте острів, нехтуєте нашим сухопутним військом? Але я скоро покажу вам, що ви живете на материку! Знайте ж: або ви самі впустите мене у ваше місто, або я візьму його силою». Із цими словами він відпустив послів. Друзі почали їх умовляти, щоб вони самі надали вільний доступ у місто цареві, якого прийняли і Сирія, і Фінікія. Але вони, покладаючись на неприступність місця, вирішили витримати облогу...

Запитання до документа

 Про облогу якого міста Александром Македонським розповідає Курцій Руф?

 

 Плутарх про переддень битви

… Дарій вишикував своїх воїнів у бойовий порядок і всю ніч в оточенні солдатів із смолоскипами об’їздив їх ряди. До ранку змучені безперервним напруженням перські воїни ледве тримались на ногах. Александр не хотів починати битву відразу. Після тяжкого переходу людям потрібно було дати відпочинок, і цар, упевнений, що перси не зійдуть з обраного ними місця, наказав своїм воїнам розташовуватись на ніч неподалік від перських позицій. Македонські полководці з жахом дивились на величезну рівнину, звідки, як шум хвиль, доносився гомін голосів. Правильні ряди перських вогнищ починалися зовсім поряд і тягнулись вдалину, наскільки вистачало очей. Налякані численністю ворожого війська, полководці на чолі з Парменіоном благали Александра, якщо вже він вирішив давати бій тут, напасти негайно, не чекаючи ранку, скориставшись темрявою, яка приховає нечисленність македонян. «Я не краду перемог!» — відповів Александр та, відпустивши наближених, заснув міцним сном.

Запитання до документа

Переддень якої битви описує Плутарх?

 

 Із книги грецького історика Арріана «Похід Александра»

 ...У цей час варвари пустили на Александра свої колісниці з косами, розраховуючи в свою чергу розладнати його фалангу. Тут вони абсолютно помилилися. Одні колісниці агріани і люди Балакра, що стояли попереду кінноти, зустрічали градом дротиків, щойно вони наближалися; на інших — у візників виривали віжки, їх самих стягували вниз, а коней вбивали. Деяким вдалося промайнути крізь ряди: солдати розступилися, як їм і було наказано, перед колісницями, що неслися...

Запитання до документа

1) Епізод якої битви Александра описує історик?

2) Як була нейтралізована основна ударна сила перської армії?

 

 Плутарх про битву Александра Македонського

...Наляканий видом слонів і численністю ворога, Александр сам напав на лівий фланг, а полководцю Кену наказав атакувати правий. Вороги похитнулися на обох флангах, але щоразу вони відходили до слонів, збиралися там і звідти знову кидалися в атаку зімкнутим строєм. Битва йшла з перемінним успіхом, і лише на восьму годину опір ворогів було зламано...

 Запитання до документа

Про битву з яким царем Александра Великого оповідає Плутарх?

 

Про похід Александра в  Індію

«...Ми стоїмо вже майже на самому краю світу... Ти ж готуєшся йти в інший світ і хочеш проникнути в Індію, невідому самим індам, хочеш підняти з затишного ложа людей, що живуть серед диких звірів та змій, і своєю перемогою висвітлити більше земель, ніж освітлює сонце. Це задум, гідний твого генія, але він нам не до снаги. Твоя доблесть буде зростати, а наші сили наближаються до результату...».

 Запитання до документа

 Чому Александр Македонський був змушений припинити свій похід в Індію?

 

10. Уявіть, що Александр дожив до глибокої старості.

Як, на вашу думку, могла б скластися доля його імперії та всього світу?

11. Вправа «Займи позицію»

Ким, на вашу думку, був Александр Великий: мудрим правителем чи жорстоким тираном? Поясніть свою точку зору.

12. Історичний диктант.

 1) Із якою державою розпочав війну Александр Македонський? (Персією)

 2) Коли Александр Македонський розпочав свій східний похід?

    (У 334 році до н. е.)

 3) Де відбулася перша битва перської армії з македонською?

    (Біля річки Гранік)

 4) Де відбулася битва в 333 році до н. е.? (Біля м. Ісса)

5) Яке місто тримала в облозі македонська армія? (Тір)

6) Яке місто заснував Александр в Єгипті? (Александрію)

7) Де відбулася вирішальна битва армій Александра та Дарія ІІІ?

    (Біля м. Гавгамел)

8) Як звали дружину Александра? (Роксана)

9) Куди вирушила армія Александра Македонського після походу до

      Середньої Азії? (До Індії)

10) Коли помер Александр Македонський? (У 323 році до н. е.)

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 березня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку