Як не стати жертвою насильства

Про матеріал
Дана розробка є помічником учням,батькам,вчителям при розгляді такої складної теми,як насильство. В ній висвітлені види насильства, поради ,як не стати жертвою насильства, куди звернутися вразі насильства.
Перегляд файлу

 

Що таке насильство?

 

Насильство- дія або бездіяльність однієї людини стосовно іншої, що завдає шкоди здоров’ю як фізичному так і психічному, принижує почуття честі та гідності .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Види насильства.

 

Економічне насильство – умисне позбавлення одним членом сім›ї іншого члена сім›ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Психологічне насильство – насильство, пов›язане з дією одного члена сім›ї на психіку іншого члена сім›ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров’ю.

Сексуальне насильство – протиправне посягання одного члена сім›ї на статеву недоторканість іншого члена сім›ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім’ї.

Фізичне насильство – умисне нанесення одним членом сім›ї іншому члену сім›ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як не стати жертвою насильства?

1. У пізній час не ходіть одні по вулиці.

2 . Знайте елементарні прийоми самооборони.

3 . Майте при собі один з засобів безпеки: газовий балончик, дезодорант, пилочку і т.д. Продумайте їх використання в разі здійснення акту насильства.

5 . Якщо щось не так, тікайте.

6 . На вас напали, кричіть, біжіть, привертайте до себе увагу. Дзвоніть в поліцію.

7 . Виключте вживання наркотиків та зловживання алкоголем, вони можуть вплинути на ваше сприйняття дійсності.

8 . Не впускайте в будинок незнайомців, особливо, якщо ви почуваєте себе неспокійно.

9. Не сідайте з незнайомцями до машини.

10. Не впускайте в будинок чужих без дозволу дорослих.

11. Продумайте свої дії в тому випадку, якщо акт насильства вже відбувався і може повторитися знову.

12. Розповідайте про насильство тим, кому Ви довіряєте (друзям, родичам). Знайдіть таке місце, куди Ви змогли б піти у випадку небезпеки.

13. Підготуйте документи (паспорт, свідоцтво про народження і т.д.), гроші та інші необхідні речі та покладіть їх в одне місце, так, щоб у будь-який момент Ви змогли б їх легко взяти і втекти з ними.

14. Якщо ситуація критична, то залишайте будинок негайно, навіть якщо Вам не вдалося взя необхідні речі.

15. Попрактикуйтесь у тому, як можна швидко й безпечно вийти з будинку. Визначте, які двері, вікна, ліфти або сходи підходять для цього щонайкраще.

16. Заздалегідь довідайтеся телефони місцевих служб, які зможуть надати Вам необхідноїпідтримки (кризовий центр для жінок, телефон довіри, телефон дільничного інспектора,телефон Національної дитячої «гарячої лінії» та ін.).

«Куди звернутись по допомогу»

ƒ Правоохоронні органи

ƒ Соціальні служби

ƒ Служби у справах дітей

ƒ Неурядові організації

ƒ Телефони довіри та «гарячі лінії»

ƒ Лікарні тощо.

Національна дитяча «гарячої» лінії,

Телефон 0 800 500 225 (безкоштовно) в межах України (з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 20.00, в суботу – з 10.00 до 16.00). На «гарячій лінії» можна отримати інформаційні, психологічні та правові консультації щодо протидії жорстокому поводженню з дітьми, експлуатації дітей і захисту їх прав та інтересів.

 

 

 

Як не стати жертвою насильства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1 Веселівської селищної ради»

docx
Додав(-ла)
Рябчук Ольга
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку