Як правильно вибрати лайм?

Про матеріал
Корисні властивості фрукта лайм різноманітні. Плоди мають унікальні смакові характеристики, цей фрукт додають до приготування страв і напоїв. Розглянемо основні особливості вибору фрукта лайм, а також головні ознаки, за якими можна визначити достатню зрілість фрукта.
Перегляд файлу

Як правильно вибрати лайм?

Лайм належить до категорії екзотичних фруктів, але в магазинах його можна придбати у будь-яку пору року. Сортів лайму існує багато, але найпопулярнішими вважаються три різновиди: Флоріда, персидські і мексиканські. Відрізняються плоди за розміром, по наявності та кількості кісточок у середині, а також по незначних нюансах форми фруктів.

 

За кольором лайм може бути:

 

  • зеленим;
  • жовтувато-зеленим;
  • темно-помаранчевим.

Помаранчевий лайм доки є рідкістю на українських ринках, але від його купівлі відмовлятися не варто. Такий сорт відрізняється смаком, що нагадує лимон і мандарин одночасно. Гіркоти в таких плодах практично немає.

Як вибрати лайм?

При купівлі лайму потрібно оцінити зовнішній вигляд плодів і їх щільність. Якщо візуально *фрукт здається зів’ялим або зіпсованим, то купувати його не варто. Лайм відрізняється гіркуватим присмаком, а недозрілі, перезрілі або зіпсовані фрукти матимуть смакові властивості, через які їх проблематично споживати.


Який лайм можна купувати:

 

  • поверхня стиглого та якісного лайму завжди гладка, з характерним блиском і без западин або горбів;
  • забарвлення лайму завжди рівномірне (плями будь-якого відтінку свідчать про незрілість або зіпсованість плодів);
  • плід стиглого лайму пружний, але не твердий;
  • при розрізанні лайму мають бути добре видимі гранули, з яких складається м’якуш;
  • м’якуш стиглого лайму завжди соковитий;
  • при купівлі лайму звертати увагу на розмір плодів не варто (різні сорти фрукта мають різні розміри, а найбільший лайм може досягати в діаметрі 9 см);
  • лайм насиченого зеленого кольору можна купувати (навіть, якщо фрукт не дозрів, споживати його можна, але гіркота в нім буде більша відчутною);
  • персидський лайм краще купувати в період з травня по серпень (в інші місяці є ризик купити плід, який потрапляє на прилавки після тривалого зберігання з використанням хімічних сполук для продовження терміну придатності);
  • блиск шкірки лайму має бути природним (якщо плід занадто блищить, то це може бути ознакою використання парафіну для продовження терміну придатності, причому усередині фрукт може бути вже зіпсований);
  • аромат стиглого та якісного лайму повинен відчуватися навіть через шкірку.

На шкірці лайму допускається наявність коричневих плям. Не варто плутати такі ознаки з гниттям. Коричневий колір має бути присутнім тільки на верхньому шарі шкірки. Така ознака може бути результатом природного опіку лайму сонячними променями. Зіпсованим фрукт після цього не стає, і на смакові властивості це не впливає.

 

 Який лайм купувати не варто:

 

  • побиті або деформовані фрукти, купувати не рекомендується;
  • не можна купувати лайм з першими ознаками гниття;
  • не можна купувати лайм з пошкодженою шкіркою (на місці ушкодження активно розвиваються бактерії і зберігати такі плоди не рекомендується);
  • якщо лайм м’який, то усередині він зіпсований;
  • лайм з ознаками висихання або в’янення купувати не варто, оскільки в плодах буде мало соку (зморшкувата шкірка не є ознакою зіпсованості лайму, а є результатом його неправильного зберігання);
  • в сухих плодах лайму, практично немає вітамінів (чим більше зморщений фрукт, тим менше в нім соку та поживних речовин);
  • не варто купувати лайм з чорними точками на шкірці (жоден з сортів цих фруктів не має такої ознаки, а точки можуть з’являтися тільки при поразці захворюваннями, комахами або паразитами);
  • якщо аромат лайму віддає вогкістю, гнилизною або пліснявою, але зовні плоди виглядають не зіпсованими, то купувати їх не варто (сторонні запахи свідчать про неправильне зберігання плодів або початок процесу гниття усередині).

Зовні плоди лайму нагадують лимон. Нерідко у продажу можна побачити гібриди лайму та лимона, які дістали назву “лимонолайми”. Оцінювати стиглість і свіжість таких фруктів потрібно так само, як і звичайний лайм. За смаком лимонолайми значно солодші своїх найближчих побратимів.

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 грудня 2021
Переглядів
558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку