ЯК ВИЗНАЧИТИ КОРИСНУ ТА ШКІДЛИВУ ЇЖУ

Про матеріал
Тема: «Їжа». Мета: – формувати позитивне ставлення до власного здоров’я та прагнення правильно харчуватися для збереження і зміцнення здоров’я; – дати уявлення про те, які корисні поживні речовини містяться у різних продуктах; – формувати навички дослідницької діяльності, узагальнювати набуті знання та використовувати їх у повсякденному житті; – допомогти дітям усвідомити вплив емоційної атмосфери на засвоєння їжі; – вчити висловлювати свою думку, активно слухати в умовах усного спілкування, взаємодіяти з однокласниками.
Перегляд файлу

Інтегрований урок з курсу «Я досліджую світ» 1 клас

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.24.45.jpgТема: «Їжа».

Мета: – формувати позитивне ставлення до власного здоров’я та прагнення             

               правильно харчуватися для збереження і зміцнення здоров’я;

           – дати уявлення про те, які корисні поживні речовини містяться у

              різних продуктах;

           – формувати навички дослідницької діяльності, узагальнювати набуті

              знання та використовувати їх у повсякденному житті;

           – допомогти дітям усвідомити вплив емоційної атмосфери на

              засвоєння їжі;

           – вчити висловлювати свою думку, активно слухати в умовах усного

              спілкування, взаємодіяти з однокласниками.

Обладнання: ілюстративний матеріал; обладнання для дидактичних ігор; фішбоун; картки букв з розрізної абетки і картки з їжею; табличка «Ревізор»; ребуси  (корисна, шкідлива); тарілка здорової їжі, кошики та картки для роботи в групах;             

 

Хід уроку

І. Привітання.

В цьому класі друзі всі:                     (три хлопки)

Я і ти, і ми, і ви.                                    (три хлопки)

Добрий день, тому, хто зліва.            (поворот наліво, привітатися на ім’я)

Добрий день, тому, хто справа.        (поворот направо, привітатися на ім’я)

Ми – одна сім’я.                                (взятися за руки, підняти догори)

 

  • Діти, пригадайте правила роботи в групі.

ІІ. Обмін інформацією.

  • Діти, хто хоче розповісти, що цікавого відбулося у вас на вихідних?

ІІІ. Щоденні новини.

3.1. Календар.

- Яка зараз пора року? (Діти обирають вагон потяга «Пори року»).

- Який зараз місяць? (Діти обирають місяць березень).

- Яке сьогодні число? (Із поданих цифр діти утворюють число 26)

- Який день тижня? (За допомогою стрілочки на крузі «Дні тижня» діти позначають день понеділок).

- Визначимо погоду дня. (Діти обирають позначки стану неба: ясно, хмарно, похмуро; тепло чи холодно; опади: дощ, сніг, чи є вітер).

ІV. Гра «Коробка із секретом».

(Клас поділений на 4 груп).

- Діти, погляньте, що у мене в руках. Це незвичайні коробки. Вони – із секретом. Вам цікаво дізнатися, що саме у них лежить? Послухайте правила гри. Ви будете працювати у групах, по чотири. Я роздам вам коробки, кожній групі – одна. Поки що не відкривайте їх. Коли я промовлю: «Раз, два, три, - гру почали», ви відкриєте коробки. Необхідно на запах визначити, що у них знаходиться. Бажано не зазирати у коробку. Передаєте наступному учаснику своєї групи. Я продемонструю, як це робити. Отож, «Раз, два, три, - гру почали».

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.28.561.jpg C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.28.56.jpg

- Як ви вважаєте, що у коробках? (Відповідають по одному учаснику кожної групи. У коробках: яблуко, ковбаса, банан, огірок, мандарин, шоколад, сир. Діти демонструють, що у коробках.

- Діти, якою спільною темою можемо об’єднати ці предмети?(Їжа)

4.2. Повідомлення теми дня.

- Сьогодні ми поговоримо про їжу.

4.3. Відгадування загадок.

- Я пропоную вам відгадати загадки про їжу. Якщо ця їжа корисна – плескаємо у долоні, а якщо шкідлива – тупаємо ніжками.

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим …   (борщик).

Можу я його розбити,

Можу на обід зварити,

Курка нам його знесе,

Що це, діти? Це -          (яйце).

«Цей газований напій

Дуже часто ти не  пий!», -

Учать нас батьки і школа,

Бо шкідлива …       (кока-кола)

Є перлова, є гречана,

Рисова, а щепшоняна.

Заливаєм молоком,

Споживаємо гуртом. (Каша)

Кладе гроші мамин син

у кишеню, в джинси.

Хутко йде до магазину,

Щоб купити  ...         (чіпси)

На сметану, масло, сир нам воно згодиться.

І корисне, і смачне, тече, як водиця.

Колір в нього, наче сніг,

пригощу ним вас усіх! (Молоко)

                       

         4. 4. Робота над ребусами

 

 

                                                корисна                                    шкідлива

V. Обговорення «Що ми знаємо про їжу?»

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.26.51.jpg

            5. 1. Створення ментальної карти «Їжа мені дає …»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            5. 2. Графічний редактор «Фішбоун»

 

 

 

 

 

 

VІ. Формування поняття «Шкідлива  їжа»

          6. 1. Бесіда

C:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\1855_500_300_1.jpg           – Є чимало смачної їжі, яка шкідлива для дитячого організму.

                     Діти називають:

                           * чіпси,            * велика кількість солодощів,

                           * сухарики,     *  солодкі газовані напої,

                           * майонез,       * гостра їжа.         

C:\Users\Comp 1\Desktop\6c1643056efb79bbc6c583ffbb94d2d2.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\aca5522cf3e86400307cb1e16b8642c9.jpg          6. 2.Обговорення матеріалів стенду «Шкідливий цукор» 

 

         

 

                    

          6. 3. Гра «Що зайве?»

C:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\Новая папка (3)\1d7753fa96c95b600116991cd23406c7.jpg                      – Чи згодні з твердженням, що на малюнку зображені тільки 

                      шкідливі продукти?

                      – В кожному ряду знайди «зайву» їжу (корисну).

                      – Доведіть, що не помиляєтесь.

          6. 4. Обговорення життєвих ситуацій

                      1. На обід Марійка їсть борщ із сметаною, салат із свіжої капу-

                          сти з петрушкою та кріпом, приправлений олією, гречану ка-

                          шу з котлетою з курятини (на пару), хліб, компот із сіжих

                          фруктів.

                      2. На обід Оленка їсть оселедець, смажену картоплю з кетчупом,

C:\Users\Comp 1\Desktop\14678.jpeg                          солоний огірок, білий хліб, два тістечка із заварним кремом,

                          газований напій.

                      – Хто з дівчаток харчується правильно?

                      – Що ви порадите Оленці?

         6. 5. Вправа «Поясни наслідки»

                      – Складіть пояснення наслідків нездорового харчування: до чого              

                      це може призвести? (Від них псуються зуби, болить живіт, з’яв-  

                     ляються зайві кілограми, порушується обмін речовин, знижуєть-

                      ся імунітет).

          6. 6. Створення плакатиків «Заборона!» (групова робота)

                      Учні обирають на столах упаковки шкідливих продуктів, при-

                      кріпляють на плакатники, зверху – червоним скотчем познача-

                      ють «заборону» вживання шкідливих продуктів.

C:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\шкідлива їжа\godis.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\шкідлива їжа\b_4f852a777e280357798d47b43d94e0d2.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\шкідлива їжа\harmful-food-children.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\шкідлива їжа\images (2).jpg 

 

 

        6.  7. Дидактична гра «Ревізор»

                     – Так само дуже шкідливі продукти, в яких минув термін придат-

                     ності. Тому обов’язково, купуючи, слід дивитися на дату вигото-  

                     влення і термін придатності.

                     Вчитель пропонує учням роздивитися на партах упаковки проду-

                     ктів.

                          – Зверніть увагу на термін придатності продуктів.

                          – Визначте, які продукти не можна купляти? Чому?

                          – Після ретельної перевірки продуктів програма «Ревізор» …                       

                          рекомендує використовувати в їжу лише ті продукти, термін 

                          використання яких не вичерпано.

VІІ. Формування поняття «корисна їжа»

            7.1 Гра «Обери корисні продукти»

C:\Users\Comp 1\Desktop\НАВІЩО МИ ЇМО Омельчук Н. М\Матеріали для уроку\Гра ТАРІЛКА КОРИСНОГО ХАРЧУВАННЯ\3.jpg                         Гра «Продуктова  тарілка»

C:\Users\Comp 1\Desktop\НАВІЩО МИ ЇМО Омельчук Н. М\Матеріали для уроку\Гра ТАРІЛКА КОРИСНОГО ХАРЧУВАННЯ\1.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\НАВІЩО МИ ЇМО Омельчук Н. М\Матеріали для уроку\Гра ТАРІЛКА КОРИСНОГО ХАРЧУВАННЯ\2.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\НАВІЩО МИ ЇМО Омельчук Н. М\Матеріали для уроку\Гра ТАРІЛКА КОРИСНОГО ХАРЧУВАННЯ\4.jpg                   

 

 

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.27.46.jpg     C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.27.25.jpg            Гра «Кошик корисних продуктів» (робота в групах)

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.27.17.jpgC:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.27.20.jpgC:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.26.17.jpg

               7. 2. Гра «Корисно-некорисно. Так чи ні?»

Вчитель обирає питання (зміст та кількість) на свій розсуд.

                         1. Корисно об’їдатися цукерками та тістечками. 

                         2. Ви повинні їсти 20 разів на день.

                         3. Ви повинні вживати свіжу їжу, яка зберігає ваше здоров’я.

                         4. Ви повинні їсти різноманітні продукти – м’ясо, рибу, моло-

                             ко.                       

E:\ПРО ВСЕ\Школа\думати\51161753031d42d81c8f95c31a0a287a.jpg                         5. Вам корисно їсти тільки вермішель.

                         6. Ви повинні їсти більше овочів та фруктів.

                         7. Корисно їсти багато солодкого.

                         8. Необхідно випивати щодня 2 л води.

                         9. Газовані напої добре втамовують спрагу.

                       10. Не їжте солодке перед їжею – втратите апетит.

                       11. Чорний хліб корисніший за білий.

                       12. Накопичивши за літо вітаміни, ми повністю готові до зустрі-

                             чі з холодами.

                       13. Щоб перебити апетит, можна з’їсти яблуко чи апельсин.

                       14. Фруктові соки кращі за лимонад.

7. 3. Складання «Абетки корисних продуктів» (робота в групах)

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.26.06.jpg                        А – абрикос, ананас, айва, авокадо, арахіс

                        Б – банан, бобові, базилік, буряк, баклажан, борщ, брусниця,  бринза, бульйон

                        В – вода (негазована), виноград, варення, вінегрет, вівсянка

                        Г – голубці, груші, горіхи, горох, галетне печиво, гарбуз,  гранат, грейпфрут, гречка, гуляш

                        Ґ – ґоґель-моґель 

         Д – диня, джем, десерт (фруктово-ягідний)

C:\Users\Comp 1\Desktop\ТЕМАТИЧНІ ТИЖНІ\27. НАВІЩО ЇСТИ\вітаміни\zbkodv-qasanrlzs.jpg         Ж – желе, жовток

         З – запіканка (сирна), заливне

                        І – ікра, імбир, інжир

                       Й – йогурт

                       К – каша, кефір, кисіль, компот, курятина, крільчатина, котлети,

                              ківі, кріп, капуста, картопля, квасоля, кабачок, курага, квас,

                              какао, каркаде,  кокос, кукурудза, куліш

                       Л – лимон, лайм, лаваш

                      М – молоко, малина, масло, морс, мед, манго, меліса, мигдаль,

                              мюслі, морошка

                       Н – налісники (з сиром та фруктами)

                       О – омлет, огірки, ожина, олія, окрошка

                       П – помідор, петрушка, пастернак, персик, пудінг (сирний),

                              плов, пюре, перець (болгарський)

                        Р – риба, рагу (овочеве), ряжанка, родзинки, ревень, редиска

                       С – суниця, салат, слива, суп, смородина, сир, спаржа, сметана

                       Т – томати, тефтелі 

                       У – узвар

                       Ф – фініки, фісташки

                       Х – хліб, хурма, холодець

                       Ц – цибуля, цукати

                       Ч – черешня, чай, чорниця, часник

                      Ш – шніцель (нежирний), шпінат

                      Щ – щербети (напої на основі соків), щі, шавель

                      Ю – юшка

                       Я – яблука, яловичина (нежирна), ягоди, язик (відварний)

7. 4. Гра «Меню для кмітливців»

    – Впізнайте слова.

            Са…ат,  …іца, бо…щ, к…мпот (ягідний), сосис…и, пю...е

            (картопляне), …ліб, тор…, ко…лета (парова), де..ерт

            (фруктовий).

     – Визначте меню із корисних страв.

 

 

 

 

 

                                  

    

 

 

C:\Users\Comp 1\Desktop\738383973_w857_h642_pomidor.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\27. НАВІЩО ЇСТИ\90770d855152f5b709bf0adff909704c.jpg 7. 5. Гра «Кольоровий  овочевий  мікс-коктейль»

              червоний помідор – подарує мені радість,

C:\Users\Comp 1\Desktop\8613147bad6f43ceb29573eb82463655.jpegC:\Users\Comp 1\Desktop\ea22f6cebaeb225a2f222fcafe8f9748.jpg              оранжева морква – подбає про мої очі,

                                  жовта кукурудза – корисна для мого шлунка,

C:\Users\Comp 1\Desktop\content_ogurets.jpg                                  зелений огірок – покращить мою шкіру.

C:\Users\Comp 1\Desktop\otello.jpg                                  фіолетовий баклажан – покращить мій настрій, додасть

                                  бадьорості.

                      – Треба вживати у їжу якомога більше овочів, інакше при не-

                      стачі вітамінів імунітет людини знижується, може захворіти.           

VІІІ. Практична робота «Фруктово-ягідна  веселка»   

     (з використанням Lego та  зображень фруктів)

               8. 1. Вступне слово вчителя

       – І тоді весь світ стає похмурим, чорно-білим. Коли ж відступає хвороба та приходить здоров’я – світ навколо стає барвистим, яскраво кольоровим, як райдуга. Щоб підняти настрій, хочеться з’їсти щось смачненьке, але корисне.

 – Багато вітамінів знаходиться у фруктах. Тому пропоную незвичайниі фруктовий десерт.

C:\Users\Comp 1\Desktop\images.jpg «Фруктово-ягідна  веселка»       

C:\Users\Comp 1\Desktop\загружено.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\odessa-img-22455894.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\116_1.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\2837906971bb307136a35c1c1ed5ccde_big.jpegC:\Users\Comp 1\Desktop\blueberry.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\2cb55836fb.jpgC:\Users\Comp 1\Desktop\kisspng-kyoho-shine-muscat-grape-huxian-speciality-u6237u5-purple-grape-material-5a9ec291022a19.1997141615203539370089.jpg C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.25.30.jpg

                       

 

 

    

C:\Users\Надька\Desktop\viber image 2019-03-15 , 19.24.59.jpgІХ. Рефлексія

 – Чи сподобався урок? Чи були впевненими у своїх силах?

– Розставте в алфавітному порядку слова: цікаво, корисно, смачно.

C:\Users\COMP1\Desktop\люкс\Aibrdd8GT.jpg – Які завдання були найцікавішими?

 – Висловте свої враження від уроку «лайками». 

 

Вчитель початкових класів

ОЗ – «Вікнянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»:

Загара Надія Василівна

 

 

docx
Додав(-ла)
Загара Надія
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 1 клас, Розробки уроків
НУШ
Інкл
Додано
14 березня 2021
Переглядів
972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку