Як зробити запам’ятовування простішим?

Про матеріал

Людство давно помітило, що одна інформація запам'ятовується краще, ніж інша. Існує навіть ряд законів запам'ятовування, які активно використовуються в психології, маркетингу, педагогіці, режисерському мистецтві. Про ці закони, а також, про те як їх застосовувати у педагогіці і йдеться у статті

Перегляд файлу

ЯК ЗРОБИТИ 

ЗАПАМ’ЯТОВУВАННЯ ПРОСТІШИМ?

 

Мозок людини складається з мільярдів нейронів, кожен з яких може утворювати до десяти тисяч зв’язків зі своїми сусідами (такі зв’язки ще називають «синапсами»). Інформація, яку розпізнали наші органи чуття і прихильно пропустили гіпокамп і лобова доля, стимулює цілу групу нервових клітин. Для того щоб записати інформацію в короткочасну пам’ять, такої стимуляції буде цілком достатньо.

 

Якщо подібну стимуляцію досить часто повторювати, вона призводить до зміни в структурі зв’язків між нейронами (синапсами), роблячи їх міцнішими і стабільнішими. Саме таким чином інформація потрапляє в довгострокову пам’ять. У короткочасної пам’яті утримуються сенсорні образи. Це вельми обмежений кеш, в якому зберігається трохи інформації протягом недовгого часу - до декількох годин.

 

У довготривалій же пам’яті зберігаються не просто образи, а епізодична або семантична складова. Це означає, що на наш своєрідний жорсткий диск записується весь наш особистий досвід (епізодична пам’ять), а також мовні категорії і запас придбаних знань (семантична пам’ять).

 

Саме на роботу довготривалої пам’яті розраховані ті вправи, до яких всі так звикли в школі. Багаторазове періодичне повторення вивченого матеріалу необхідно для того, щоб зміцнити створені зв’язки між нейронами. За відкриття і обгрунтування необхідності повторення в процесі навчання потрібно сказати спасибі німецькому психологу Герману Еббінгаузу.

 

Ще в 1885 році він провів кілька експериментів, в яких піддослідні заучували серії безглуздих складів. З’ясувалося, що вже через 10 годин у пам’яті залишається всього 35% від завченого; а через шість днів - не більше 20%. Так була отримана крива Еббінгауза, або крива забування, яка демонструє, як важливо постійно і своєчасно освіжати свої знання.

 

Як зробити запам’ятовування простішим? Звичайно, наш мозок, як складний високорівневий пристрій, теж може давати збої. Згадати (ха-ха!) хоча б відомі феномени «дежа вю» або явище «на кінчику язика» (коли не можеш згадати щось, що ніби крутиться на язиці).Людство давно помітило, що одна інформація запам’ятовується краще, ніж інша. Існує навіть ряд законів запам’ятовування, які активно використовуються в психології, маркетингу, педагогіці, режисерському мистецтві. Ось вони:

 

Найкраще запам’ятовується інформація на початку і в кінці.

 

Важливо! Запам’ятовується легше що завгодно, якщо ви скажете собі, як це важливо.

 

Мало хто знає, але найкраще запам’ятовуються незавершені рече...

 

Шок! Скандал! Розслідування! Добре запам’ятовується цікаве.

 

Щоб добре щось запам’ятати, потрібно повторити це декілька разів. Щоб добре щось запам’ятати, потрібно повторити це декілька разів.

 

На практиці все запам’ятовується краще. Спробуйте повторити ці правила.

 

Робота пам’яті за великим рахунком побудована на створенні асоціативних ключів і їх подальшому спрацьовуванні. Спогади дитинства пробуджуються від запаху парного молока; при згадці знайомого імені ми відразу згадуємо знайомих нам людей з цим же ім’ям; при погляді на формулу в голові спливають формули, які належать до суміжних законів. Для виклику спогадів і відтворення закладених знань потрібен подразник.

 

Штучним утворенням таких подразників з метою полегшення запам’ятовування і збільшення обсягу пам’яті займається мнемотехніка.

 

Добре, коли для виклику інформації з пам’яті навіть напружуватися не потрібно. А що робити, якщо цю інформацію не те що дістати з голови, її і покласти туди важко? Ну, наприклад, запам’ятати зовсім некругле цифрове значення або слова винятки в іноземній мові.

 

Мнемотехника потрібна якраз для цього: швидко створити асоціацію до непростої інформації, закодувати її і закріпити в довготривалій пам’яті. Асоціація може бути якою завгодно: зоровою, дотиковою, звуковою.

 

Ті, хто дивився британський серіал «Шерлок», відразу згадають що крім стандартних методів дедукції та аналізу для розкриття складних справ Шерлок XXI століття використовує цікаву методику: щоб вивудити з глибин довготривалої пам’яті потрібну інформацію, він входить в неї як в уявний візуалізований світ, взаємодіючи з усім, що він там бачить і, врешті-решт, добираючись до необхідного.

 

Це не вигадка сценаристів, такий метод насправді існує, і вже кілька тисячоліть. Він найбільш відомий як метод, або дорога Цицерона (оскільки першим до нього додумався і використовував саме блискучий оратор), або «Палац пам’яті».

За допомогою методики «Палац пам’яті» людина стає здатною вибудувати міцні асоціативні зв’язки, запам’ятати величезну кількість інформації, при необхідності вибудувати її елементи в правильному порядку і потім оперативно витягти цю інформацію з глибин пам’яті. Для того щоб використовувати потужності «Палацу пам’яті», потрібно його створити: подумки уявити собі будівлю з переходами, анфіладами, галереями і безліччю кімнат. Поступово все приміщення уявної будівлі будуть обростати меблями і предметами, кожен з яких буде асоціюватися з якоюсь частиною важливою для вас інформацією, та й сам палац згодом розростеться і стане частиною величезного вигаданого світу. Потім, коли вам буде потрібно витягти цю інформацію, ви відправляєтеся в віртуальну прогулянку по вашому палацу.

 

Мнемонічна методика «Палацу пам’яті» підходить не всім: для цього потрібна розвинена уява і значний творчий потенціал. Та й не завжди є потреба створювати цілий віртуальний світ.

 

Існують і більш прості, але ефективні прийоми мнемотехніки. Багато з них знайомі вам ще зі шкільної лави.

 

Ріфмізація - найпоширеніший з них.

Кодування звуком.

Використання допоміжних предметів.

 

Число днів у місяці по кісточках пальців вміють дізнаватися всі. Досить стиснути руки в кулаки і скласти їх поруч. Місяці потрібно відраховувати по виступаючим кісточках пальців і по впадинці між кісточками. Якщо місяць припадає на кісточку, значить він довгий, в ньому 31 день; на впадинку - короткий, в ньому менше 31 дня.

 

А якщо «приставити» палець до півмісяця на небі, можна дізнатися, зростає місяць чи убуває. Вийшла буква «Р»? Значить, місяць Росте.

 

Кодування послідовності також дуже поширений прийом, що дозволяє запам’ятати ряд пов’язаних об’єктів, зв’язавши їх в осмислену пропозицію.

 

І, нарешті, повернемося до номерів телефонів. Мнемотехника ховається прямо в клавіатурі набору номера на мобільному телефоні. Кожна цифра на клавіатурі відповідає набору буквених символів. Значить, в кожному номері можна зашифрувати зручне для себе слово.  

 

 

 

Белінський П. В.

 

pdf
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 серпня 2018
Переглядів
675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку