Ярослав Мудрий - символ мудрості, духовності Київської Русі.

Про матеріал
Ярослав Мудрий був визначним правителем. За його князювання Русь, перша українська держава, вступила у період найвищого розквіту і стала однією з наймогутніших країн середньовічної Європи. Презентацію підготувала вчитель історії Паньків В.П.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЯрослав Володимирович1015 -1054 Мудрий княже Ярославе,Свого батька гідний сину,Ти підніс до сили, слави,До могуття Батьківщину.

Номер слайду 2

ЯРОСЛАВ МУДРИЙДорога до великого лежить через мале, до вселюдського через національне, до вічного – через земне. Однак, щоби не піти манівцями, а досягти того великого – важливим є наше духовне життя, внутрішня сила і благодіяння. Про це промовисто свідчить приклад святого благовірного князя Ярослава Мудрого, пам’ять якого ми з вами сьогодні вшановуємо. Він – зразок мудрого й успішного державного управлінця, реформатора, будівничого, просвітителя, пам’ять про якого живе вже майже тисячу років, і, цілком переконаний, житиме ще дуже довго.

Номер слайду 3

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

Номер слайду 4

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЦерква при ньому стала справжнім фундаментом – міцною, цементуючою і життєдайною частиною великої держави.

Номер слайду 5

ЯРОСЛАВ МУДРИЙСвята Софія – мовчазний свідок багатьох славних подій, нашої історії та й сучасності, і вона підказує нам «ключ» успішності святого Ярослава Мудрого: любити Бога більше за земні статки і блага земного світу, творити закони людські за християнською мораллю і жити за ними.

Номер слайду 6

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

Номер слайду 7

ЯРОСЛАВ МУДРИЙСьогодні Софіївський собор знаменитий своїми унікальними фресками (понад 3000 метрів квадратних) та мозаїками (на площі у 260 метрів квадратних) XI століття. Храм має такі розміри:довжину – 41,7 метра,ширину – 54,6 метра,висоту до зеніту головного куполу – 28,6 метра. Грандіозні розміри, інтер'єр та ускладнена структура – середньовічна модель Всесвіту, а вигляд ззовні відтворює образ Небесного Єрусалиму. Стіни викладені з природного каменю – рожевого кварциту та граніту.

Номер слайду 8

ЯРОСЛАВ МУДРИЙСофія Київська – одне з 100 чудес світу, яке охороняється ЮНЕСКО.

Номер слайду 9

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЦентральний купол (символ Ісуса Христа) оточують чотири куполи поменше (символи чотирьох євангелістів: Матвія, Марка, Луки та Іоанна), а до них примикають інші вісім куполів. Всього їх 13, по числу учнів та їхнього вчителя. Чотири глави навколо головного купола.

Номер слайду 10

ЯРОСЛАВ МУДРИЙБудували собор давньоруські майстри під керівництвом архітекторів з Візантії. Матеріалом для будівництва була рожева плінфа. Колони клали з цегли. Карнизи, огорожі, підлоги виконали з місцевого сланцю, так званого червоного шиферу, який має красивий малиново-фіолетовий колір. Підлоги покривали мозаїкою. Зовні собор прикрашали ніші і вікна, викладені з плінфи хрести і меандри - геометричні орнаменти, кладка з прихованим поруч і смуги шорсткого, необробленого каменю. У ХVІІ-ХVШ ст. собор піддався переробкам. У наш час древня кладка видна лише на ділянках, де спеціально знята штукатурка.

Номер слайду 11

ЯРОСЛАВ МУДРИЙПресвятая Богородице, Київська Оранто, Нерушимая Стіно, під Твій покров віддаємо наш український народ. Маріє, врятуй Твоїх дітей. Амінь.

Номер слайду 12

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

Номер слайду 13

ЯРОСЛАВ МУДРИЙІнтер’єр собору майже без змін зберігається з XI ст. Ледве переступивши поріг Софії, опиняємось у світі гармонії, де довершеність форм і чарівна краса фарб символізують Рай, Премудрість, що перебуває у храмі. Архітектуру інтер’єра вирішено так, щоби відправу добре бачили і чули всі присутні, аби людина, де б вона не стояла, була введена у храмове дійство. Архітектура і живопис створюють зримий образ соборності, народжуючи радісне чуття єднання всіх у Христі. В інтер’єрі Софії немає нічого випадкового, все вражає продуманістю і ясністю замислу.

Номер слайду 14

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЧудовий інтер'єр Софійського собору багато в чому зберігся. Це мозаїки та фрески. Шматочки смальти (кольорового непрозорого скла), з якої виконані мозаїки, мають різний нахил і тому іскряться на світлі, створюючи враження «мерехтливого живопису».

Номер слайду 15

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

Номер слайду 16

ЯРОСЛАВ МУДРИЙКиєво-Печерська Лавра. Лавра – одна з найбільших та найвеличніших православних святинь в Україні. Монастир Української православної церкви зі статусом лаври. Заснований в 1051 році, за князя Ярослава Мудрого монахом Антонієм як печерний монастир.

Номер слайду 17

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

Номер слайду 18

ЯРОСЛАВ МУДРИЙВід часу свого заснування як печерного монастиря у 1051 році. Києво-Печерська обитель була центром православ'я у Київській Русі. Ставропігія Константинопольського патріарха (1592—1688); 1688 року монастир отримав статус лаври. Разом із Софійським собором внесена до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 19

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ1. Троїцька надбрамна церква. Вхід на територію лаври.2 – Велика Лаврська дзвіниця.3 – Успенський собор.4 – Церква Всіх Святих.5 – Церква Спаса на Берестові.6 – Трапезна палата з церквою.7 – Хрестовоздвиженська церква. Вхід у Ближні печери.8 – Аннозачатіївська церква. Вхід у Дальні печери.9 – Церква Різдва Богородиці. А – Музей мікромініатюр. В – Національний музей українського народного декоративного мистецтва. С – Музей книги і друкарства України. D – Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України. Е – Музей історичних коштовностей України. S – Сувенірні магазини. V – Виставкові зали.

Номер слайду 20

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

Номер слайду 21

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЯк і Софія Київська, Золоті ворота належать до найдавніших споруд Східної Європи. Пам’ятка згадується у відомій літописній статті 1037 року, що розповідає про будівничу діяльність князя Ярослава Мудрого: “Заложив Ярослав город – великий Київ, а в города сього ворота є Золоті.

Номер слайду 22

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЦя споруда була не лише найпотужнішою ланкою в системі укріплень стародавнього міста, але й головним парадним в’їздом до Києва. Саме цими воротами в’їжджали посли з Візантії та інших держав Європи й Сходу, які намагалися встановити дружні зв’язки з Руссю. Під цими склепіннями входили до міста учасники воєнних походів зі славою й здобиччю. Мабуть, через Золоті ворота урочисто в’їжджало посольство французького короля Генріха I Капетінга сватати дочку Ярослава Мудрого – Анну.

Номер слайду 23

ЯРОСЛАВ МУДРИЙНа фасаді Золотих воріт мало бути зображення Богородиці — ймовірно фреска чи мозаїка. Про існування цього зображення свідчить літописний запис від 1151 року.

Номер слайду 24

ЯРОСЛАВ МУДРИЙЗолоті ворота не згадуються у писемних джерелах у період після грудня 1240 року, період монгольської навали до 16 століття. В період 16-17 століття з'являються записи, про те, що ворота майже зруйновані. Зокрема про це писав Мартін Ґруневеґ у 1584 році.

Номер слайду 25

ЯРОСЛАВ МУДРИЙПоруч з Золотими воротами - Золотоворітський сквер. У сквері також є старовинний чавунний фонтан та пам’ятник Ярославу Мудрому, що тримає на долоні Софію Київську в мініатюрі.

Номер слайду 26

ЯРОСЛАВ МУДРИЙБібліотека Ярослава Мудрого. Ярослав Мудрий, як ніхто інший, розумів значення навчання і читання для розвитку людини та держави загалом. Він був першим правителем Європи, який надавав значення освіті. За роки правління князя було написано книг більше, ніж за весь час існування Київської Русі.

Номер слайду 27

ЯРОСЛАВ МУДРИЙУ «Повісті минулих літ» заснування бібліотеки датується 1037 роком. Літописець говорить, що «Ярославъ же сей, якоже рекохом, любил бе книги, много написав и положи в святей Софии церкви»."У тому ж році, коли була заснована і бібліотека, в соборі організували першу школу, заснували майстерні перекладачів і переписувачів книг.Із 1054 року, на превеликий жаль, сліди бібліотеки губляться. Ряд дослідників вважає, що книжкові скарби Софіївсього собору не загинули і зберігаються десь в київських підземеллях. Оскільки печерних лабіринтів в Києві багато - більше 50, то і версій де захована бібліотека Ярослава Мудрого, теж багато. Вчені цілком допускають версію, за якою історичні книги досі зберігаються у надрах київських земель. Катакомби стародавніх храмів, глибинні печери та підземелля із цілковитою вірогідністю могли слугувати надійною схованкою колекції.

Номер слайду 28

ЯРОСЛАВ МУДРИЙПРЕЗЕНТАЦІЮ ПІДГОТУВАЛАПАНЬКІВ ВАСИЛИНА ПЕТРІВНАВчитель історіїЗОШ І – ІІІ ступенів с. Оглядів

pptx
Додано
26 травня
Переглядів
178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку