Презентація до уроку в 9 класі.Юридична відповідальність

Про матеріал

Презентація, яка розкриває одну із тем розділу, а саме юридична відповідальність. Даний матеріал дасть можливість учням легше опанувати цю тему.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна - поглибити знання учнів про поняття, ознаки та види юридичної відповідальності; Розвивальна – розвивати вміння в учнів розв'язувати ситуаційні завдання, а також використовувати отримані знання на практиці; Виховна – виховувати учнів в правовому руслі, формувати повагу до законодавства, а також розуміння неприпустимості правопорушень. Тип уроку: комбінований

Номер слайду 3

План уроку Поняття та ознаки юридичної відповідальності. Функції юридичної відповідальності. Види юридичної відповідальності . Обставини, що виключають юридичну відповідальність. Закріплення вивченого матеріалу.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Юридична відповідальність поділяється на перспективну (позитивну) і ретроспективну (негативну). Позитивна юридична відповідальність — сумлінне виконання своїх обов'язків перед громадянським суспільством, правовою державою, колективом людей та окремою особою.

Номер слайду 7

Ретроспективна юридична відповідальність специфічні правовідносини між державою і правопорушником внаслідок державно-правового примусу, та покладанням на останнього обов'язку перетерпіти позбавлення і несприятливі наслідки особистого, майнового, організаційного характеру за скоєне правопорушення.

Номер слайду 8

1) державно-правовий примус; 2) негативна реакція держави на правопорушення і суб'єкта, що винний у його скоєнні; 3) обов'язок правопорушника перетерпіти несприятливі наслідки за свою протиправну поведінку.

Номер слайду 9

2.Функції юридичної відповідальності. 1. виховна; 2. превентивна (попереджувальна); 3. репресивна (каральна); 4. компенсаційна (поновлювальна); 5. сигналізаційна (інформаційна).

Номер слайду 10

3. Види юридичної відповідальності Дисциплінарна Оголошення догани Звільнення з роботи Адміністративна Штраф, Відшкодування шкоди, Офіційне попередження, Виправні роботи Цивільно – правова Відшкодування збитків Конституційна відповідальність Відставка, дострокове припинення повноважень, імпічмент Кримінальна відповідальність Арешт, Позбавлення волі на певний строк

Номер слайду 11

4.Обставини, що виключають юридичну відповідальність. Необхідна оборона Може бути застосована безпосередньо в момент посягання Повинна відповідати характеру посягання Застосовується проти протиправного посягання Крайня необхідність Є підставою для звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності Завдана шкода повинна бути меншою, аніж відвернута Може застосовуватися лише в разі неможливості уникнути небезпеки чи відвернути її іншим шляхом

Номер слайду 12

ІІІ. Закріплення вивченого матеріалу. Визначте, до якого виду відповідальності мають бути притягнуті порушники в зазначених ситуаціях: 1.) хлопці – десятикласники, повертаючись з дискотеки напідпитку, відкрили дверцята чужої легкової машини та скористалися нею. 2.) дівчинка, поспішаючи до школи, перейшла дорогу в місті, де немає позначки пішохідного переходу. 3.) конгрес США розпочав процедуру імпічменту проти президента, звинувативши його в сприянні фальсифікації виборі 4.) школяр подряпав парту і порізав обшивку стільця. 5.) завідувач кафедри Зінченко, оголосив догану викладачу Іваньку за ухиляння від чергування на кафедрі. 6.) токар з власної неуважності пошкодив верстат.

Номер слайду 13

Відповіді: А) Кримінальна Б) Адміністративна В) Конституційна Г) Цивільно – правова відповідальність Д) Дисциплінарна Є) Матеріальна

Номер слайду 14

Підсумки та узагальнення: Сьогодні на уроці ми познайомились з Поняттям та ознаками юридичної відповідальності. Функціями юридичної відповідальності: А)виховна; Б) попереджувальна; В) каральна; Г) поновлювальна; Д) інформаційна. Видами юридичної відповідальності: А) дисциплінарна; Б) адміністративна; В) цивільна – правова; Г) конституційна; Д) кримінальна. Обставинами, що виключають юридичну відповідальність: А) Необхідна оборона; та Б) Крайня необхідність .

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Параграф 11стор. 67 – 77, завдання 1 – 7 (усно). Підготуватися до контрольної роботи стор. 78 – 79.

ppt
Пов’язані теми
Правознавство, Презентації
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку