За Н.Гербіш «Мандрівка з чарівним атласом»

Про матеріал
Літературне читання. 3 клас. Богданець-Білоскаленко. Презентація. За Н.Гербіш «Мандрівка з чарівним атласом»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За Н. Гербіш «Мандрівка з чарівним атласом»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Розмова на книжковій полиці»Ці – ці – ці – на книжковій полиціКи – ки – ки – стояли книжки. Ні – ні – ні – вони були різніАх – ах – ах – в яскравих обкладинках. Рі – рі – рі – інші зовсім старіНо – но – но – стояти приємно. На – на – на – сказала щойно видрукувана. КА – ка – ка – розумна книжка. Не – не – не – це не головнеІст – іст – іст – головне цікавий зміст

Номер слайду 4

Надійка Ге́рбіш (до шлюбу Шевченко) (12 грудня 1987, Збараж, Тернопільська область) — українська письменниця, перекладачка, колумністка, ведуча подкасту «Слово на перетині», директорка з міжнародних літературних прав для Європи та Нордичних країн американської компанії Riggins Rights Management, книжкова продюсерка («Подолати минуле: глобальна історія України» професора Ярослава Грицака, «Навігатор з історії "Світові війни"» для видавництва «Портал»).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мандрівка з чарівним атласом(...) Коли діти поїли й допили чай, дідусь (...) розгорнув атлас. Чарівне скельце зблиснуло в його руках. Лука сподівався, що буде дуже уважним у момент подо- рожі й збагне, як працює атлас, та даремно: розплющивши очі, він побачив розлогий парк з яскраво-зеленою травою та квітучими деревами. (...)Він дивився в далечінь, а Терезка радісно пританцьову- вала. Аж тут дівчинка помітила щось на пагорбі позаду:— Дідусю, дивися, ця червона куля на даху падає вниз!— Значить, зараз рівно перша пополудні.— А звідки ти знаєш, дідусю? — поцікавився Лука.— Ота цегляна будівля на пагорбі — Королівська обсерваторія. Її добре видно з річки, тож у давнину, коли ще не існувало мобільних телефонів, а бортові годинникибули досить неточними, екіпажі кораблів, що пропливали річкою, звіряли час за допомогою цієї червоної кулі: вона опускається рівно о першій пополудні. (...)

Номер слайду 7

Хлопчик ще раз оглянувся. Королівська обсерваторія? Хмарочоси... Маленькі будиночки з коричневої цегли внизу. Гм... Хмарочоси йому більше асоціювалися з Північною Америкою, але ж обсерваторія королівська...— Це Канада?— Ні, Луко, це ближче до дому. Терезка помітила прапор на одній із будівель обсерваторії і вигукнула:— Це Лондон! Лондон!— Майже, — зрадів дідусь. — Це його передмістя. Ми в Гринвічі. Знаєте таке місто?— Ой, щось чув, — закивав Лука, — але не можу згадати, що саме.— Ходімо, я щось вам покажу.

Номер слайду 8

Дорогою він устиг розповісти дітям, як почала працювати обсерваторія в 1676 році, як стала осередком важливих відкриттів в історії астрономії та мореплавства. (...)— От ми й прийшли. Терезко, іди-но сюди. Постав одну ногу тут, а другу — ось тут, за цією широкою лінією. Луко, ти теж. Молодці! Зараз ви одночасно опинилися у двох півкулях — Західній та Східній. А ця ось лінія вказує на …— Нульовий меридіан! — видихнув Лука схвильовано. — Згадав!— Точно!Терезка побігла до підзорної труби, а Лука обернувся до обсерваторії і побачив позаду себе, як хлопець років дванадцяти, мабуть, старший брат, підкотив інвалідний візок із трохи молодшим хлопчиком так, щоб одне колесо опинилося в Західній півкулі, а інше — у Східній.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

— Денні, Дже, нам пора, беріть Джонні із собою! —гукнула дітей мама, виходячи з обсерваторії з татом. Лука зустрівся поглядом із хлопцем, якого звали Денні,і той йому усміхнувся. Лука відповів усмішкою та помахав рукою. Діти поспішили до своїх батьків, а Лука нарешті зауважив, що дідусь продовжує розповідь.— А ще за Гринвіцьким меридіаном визначають середній час... Ну що, зайдемо всередину?Діти кивнули. Терезці не терпілося зайти до планетарію, але Лука прожогом залетів у залу, де були розставлені різні експонати: вони крутилися і миготіли перед очима своїми залізними руками. (...) Зайшовши в наступну залу першим, Лука вражено охнув:— Дідусю, Терезко, дивіться! Тут написано, що це —уламок астероїда!Очі дівчинки округлилися від захоплення, і вона повільно відпустила дідусеву руку.— То він, значить, прилетів з неба?..— Авжеж, — засміявся дідусь.— А колись він собі просто літав у відкритому Космосі...— Ну, ми з вами теж літаємо в Космосі. Уявляєте: просто зараз наша планета крутиться довкола своєї осі й дуже швидко переміщується в просторі Всесвіту, — докинув дідусь і підсадив Терезку, щоб та могла доторкнутися до космічного уламка.

Номер слайду 11

Правильно вимовляй слова: Астрономія — наука, що вивчає зоряне небо та Сонячну систему. Гринвіч — селище у Великій Британії, де знаходиться Королівська Гринвіцька обсерваторія, якою проходить нульовий меридіан, що розділяє Західну та Східну півкулі. Лондон — столиця Великої Британії. Планетарій — заклад, де знаходиться пристрій, за допомогою якого створюється реалістична картина зоряного неба.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання : Читати виразно фрагмент оповідання на с.129-131.

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, 3 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
19 березня 2023
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку