Задачі економічної спрямованості

Про матеріал
Задачі економічної спрямованості Довкілля — це природний капітал, Без нього людство жде загибель і провал. Слід повернутися обличчям до проблеми І не лише писати про красу поеми, А зберегти, примножити природу, Для нас і для майбутнього народу.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Довкілля — це природний капітал,
Без нього людство жде загибель і провал.
Слід повернутися обличчям до проблеми
І не лише писати про красу поеми,
А зберегти, примножити природу,
Для нас і для майбутнього народу.

  1. Кожен бачив у себе в квартирі або будинку електролічильник. Число на його панелі показує, скільки електроенергії витрачено. Якщо в кімнаті горить лампочка, то цифра в крайньому правому розряді поволі міняється від 0 до 9. Якщо крім того, включити які-небудь електроприлади, то зміна цифр відбувається набагато швидше.

Якщо 1 січня лічильник показував 3847, а 1 лютого 3923, то за січень витрачено (3923--3847=76 (кВт/ч)) електроенергії.

Вартість 1 кВт/ч складає 0,36 грн. Визначити плату за електроенергію за січень місяць.

  •                  Попроси батьків зняти показники лічильника;
  •                  Простеж, щоб не горіли лампочки без необхідності;
  •                  Підрахуйте економічний виграш в бюджеті вашої сім'ї.
  •                  Проведемо порівняння в оплаті з попереднім місяцем.
  •                  Підрахуйте кількість лампочок у класі й визначте вартість споживання   електроенергії   за   місяць,   за   умови,  що користуватися електроенергією будете  згідно світловому календарю.
  1. У під’їзді дев’ятиповерхового будинку на кожному поверсі вночі горить лампочка. За 10 годин одна така лампочка витрачає 1 кВт/ч електроенергії. У вересні світло в цьому будинку звечора до ранку горить по 10 годин.
  • Скільки коштує електроенергія, що витрачається лампочкою протягом
    вересня.
  • Всіма лампочками в  під’їзді (вартість 1 кВт/ч - 0,36 грн.)

Для економії електроенергії при освітленні  під’їзда  придумали вимикач, який автоматично вимикає світло через хвилину після включення. Застосування такого вимикача зменшує витрату електроенергії в 10 разів.

  • Скільки електроенергії буде заощаджено, якщо в під’їзді  встановити такий вимикач?             
  •     Використовуючи 1 кВт/ч можна виготовити 3 пари  черевик. Скільки пар черевик можна виготовити за рахунок заощадженої  енергії?
  •     Використовуючи  1  кВт/ч можна спекти 1000 буханців хліба. Скільки
    буханців хліба можна спекти за рахунок заощадженої енергії?

3аощаджуйте всюди енергію!

Пам'ятайте, що одна лампочка на 100 Вт дає на 20% більше світла ніж дві на 60 Вт.

  1.   Господар квартири кожного місяця платив за електроенергію в середньому 72 грн. Він вирішив економити, щоб плата в середньому була меншою на 1,5 грн. за місяць порівнюючи з попереднім.

 Скільки грошей зекономить господар за рік?

 Скільки всього грошей він заплатить за рік?

  1.  Флюоресцентна лампа потужністю в 18 Вт дає стільки ж світла, скільки лампа розжарювання в 75Вт. Заміна ними ламп розжарювання дозволяє зберегти споживання електроенергії в 4 рази. Крім того, нові лампи в 7 разів довговічніше за лампи розжарювання. Визначите в скільки разів флюоресцентна лампа ефективніша за лампу розжарювання.
  2. Якщо  з  цифр  задуманого  тризначного  числа скласти  всілякі  двозначні  числа,  а потім знайти їх суму, то третина отриманого результату буде рівна  задуманому  тризначному  числу.  Знайдіть витрату  електроенергії,  зафіксованої в Чаплинській СЗШ сел. Чаплине, за лютий місяць 2012 р, якщо відомо що кількість кВт/ч  витраченої енергії на 152 більша задуманого  тризначного  числа.

 

Очистимо струмки і будуть жити ріки,
Бо із малих струмків течуть річки великі.
Вода — це є життя, без неї не прожити.
Вже час прийшов для нас — природі послужити!

Не допускайте у помешканнях несправностей водопровідних кранів!

Одна краплина води, що падає з крана за 1 с, перетворюється за рік на 3 т марно втраченої води. А якщо з крана тече цівка води товщиною в сірник, то лише за одну добу це дає втрату 70 відер води.

  1. Коля вранці о 8 годині погано закрив водопровідний кран і вода цівкою товщиною в сірник текла аж поки він не повернувся додому (о 15 годині).
  2.  

Вирахуйте скільки літрів  води  витекло  і  скільки  це  буде коштувати? (Плату за воду брати свого регіону – 0,36 грн. за 1м3).

  1. Над діжкою приробили дві труби, з обох труб вода тече в діжку.
    З однієї труби водою наповнюється діжка за 24 хв, з іншої - за 15хв. Ще у діжці є  дірка з якої вода витече за 2 години (120 хвилин).

 Чи наповниться діжка і як скоро, якщо пустити воду з обох труб й вода витікатиме з дірки?

  1. Економісти підрахували, цівка води з несправного крана - це 140 кг води щодоби. Звичайно, у такому разі, треба терміново усунути несправність. Але уявіть, що кран справний, й просто погано закритий по недбалості. З нього кожну секунду капає всього одна крапля. Цікаво дізнатися чи багато води витече в цьому разі.

Щоб дізнатися про це, дайте відповіді на наступні питання:

  •      Скільки крапель витече за 1 годину, за добу?
  • Маса 100 крапель дорівнює  7 грамів. Скільки грамів води витече за годину? За добу? За місяць?
  • Обчисліть збиток, нанесений бюджету вашої сім'ї, якщо вартість 1 м3 – 4, 08 грн.

Отже! Якщо з крана витікає 1 крапля в секунду, то за добу з крана витікає 6048 грамів.

    Це більше шести кілограмів. Багато це чи мало?

а) Якщо в місті 200000 квартир, і в кожній протікатиме по одному такому крану, то скільки води  витече з них за добу? Записати отриману  відповідь в тонах.

б) Користуючись відповіддю до завдання а) - визначте, скільки води витікає за місяць (30 днів).

в) Вода необхідна для поливу сільськогосподарських культур. Для поливу капусти на  2 потрібний щомісячно 450 кг води. Користуючись відповіддю до завдання б) -визначте, капустяне поле якої площі можна було б цілий місяць поливати цією марно витраченою водою.

  1. Головний споживач води – сільське господарство. Воно споживає 70% всієї використовуваної людиною води. Щоб виростити 1 т пшениці, потрібно 1500 т води, а 1 т рису – 7000 т води.

Обчислити необхідну кількість води для вирощування пшениці на полі, площу якого 25га, якщо врожайність пшениці – 22 ц.

  1.   В світі в наші дні одна з найгостріших проблем – нехватка чистої води. Айсберги – це крупні уламки льодовиків, що спускаються з суші до моря. Айсбергом є своєрідне сховище прісної води. Обчислити потребу води на 1 людину в добу, якщо крижана гора завтовшки 150м, завдовжки 2км і шириною півкілометра містить в собі стільки прісної води дуже хорошої якості, якої б вистачило гігантському місту Москві з населенням10млн. людей на цілий місяць, якщо щільність води р=1000 кг/м?.
  2.  Байкал - найдрівніше по геологічному віку озеро, що існує мінімум 20 млн. років. У його водах мешкають 2360 видів і різновидів тварин і рослин, 80% з них ендемики (унікальні). Обчисліть кількість ендемиків.
  3.   Улов риби в Азовському морі з 50-х років скоротився з 1,5 млн. центнерів до 0,08. Вартість 1 кг риби 25 гривень. Обчисліть, скільки гривень складають економічні втрати.

 

Ліс не рубай, а вчасно захисти,

Дай дереву ще вище підрости.
Ліс виросте і захистить тебе —
Повітря дасть і небо голубе!

  1.  З переробленої макулатури виходить папір, маса якого складає 0,6 маси макулатури. Маса одного зошита складає 30 г. Кожному учневі на рік в середньому необхідно 20 зошитів.    (х зошитів)                                                                                                                    
  • Скільки макулатури повинен зібрати учень, щоб забезпечити себе зошитами на    рік?
  • Скільки макулатури повинен зібрати учень вашого класу, щоб забезпечити себе зошитами на рік?
  1.    (До задачі 13).

            При переробці деревини на папір маса паперу складає 21% маси деревини. Маса 1 м3   деревини складає 0,62 т. Використовуючи рішення задачі 13, дайте відповідь на питання:

  • Скільки деревини заощадить ваш клас (школа), якщо зібрана ними макулатура забезпечить їх зошитами?
  1.    Знайти площу однієї сторінки підручника математики та дати відповіді:
  •   яка площа всього паперу, з якого виготовлений підручник.
  •   дізнавшись тираж підручника, обчислити, скільки кв. км. паперу
    витрачено на виготовлення всіх екземплярів підручника математики.

(Для виробництва 1000 м паперу потрібно вирубати ділянку  лісу площею 0,25 га.)

  • з якої площі  потрібно вирубати ліс, щоб випустити всі екземпляри підручника математики?
  • комплекту підручників для 6 класу?
  • скільки треба зібрати макулатури, щоб зберегти ліс?
  •  Два працівники прожили у господаря рівний час. Один з них отримував
    по 15, а інший по 10 крб. в тиждень. При кінцевому розрахунку визначили, що перший працівник повинен отримати більше другого
    саме на ту суму, яку він забрав протягом работи, а забрав він спершу 4,5 крб.,  а потім 3,5 крб. й нарешті 7 крб.

 Скільки тижнів продовжувалася робота?

  •  Батько заповідав 1/3 свого маєтку сину й 2/5 – дочці. З капіталу, що залишився, 2500 крб. повинні були піти на сплату борга, а 3000 крб. на користь вдови.

 Який капітал залишив батько й по скільки повинні отримати син й дочка?

 

 

 

  1. Щорічно здобуваються в світі 300 млрд. т речовин, це означає, що протягом року утворюється приблизно така ж маса відходів. Рідкі і газоподібні відходи виробництва, якщо не враховувати каналізаційні води, складають 10% всієї маси відходів, а останні – це тверді відходи, їх треба кудись заховати, оскільки через збереження речовини і енергії вони не можуть зникнути. Зараз цю задачу вирішують, в основному, шляхом поховання твердих відходів в землю або шляхом затоплення в океані. Визначите кількість твердих відходів, що отримуються в світі протягом року.
  2.  Кожен виготовлений предмет має свій вантаж відходів, які німецькі вчені назвали екологічним рюкзаком”. Так, наприклад, золоте кільце на пальці вагою 10 г має екологічний рюкзак в 3,5 т відходів, 1т вугілля має екологічний рюкзак, рівний 3,5т, 1т сталі – 20т, а1т міді– 420 т. Обчисліть екологічний рюкзак для1кг золота,1кг вугілля, 1кг сталі, 1кг міді.
  3.  Кожна людина щодня має справу з продуктами, які швидко стають відходами. Для їх видалення в квартирах існує сміттєпровід, пластмасові мішки або звичайне помийне відро, а також – каналізація. В середньому кожен житель викидає в сміттєпровід щоденний від 0,5 до 2 кг тільки домашніх або побутових відходів. Коли викидається 1кг відходів, то вважається, що викидається ще 25 кг, оскільки в процесі виробництва використаного людиною продукту вже виникло 25 кг відходів. Таким чином, весь процес виробництва, вся наша економіка – це насправді гігантська машина по виробництву відходів. Визначте кількість відходів, що викидаються,  містом в 100 тисяч чоловік : а) за день;    б) за тиждень;     в) за рік.
  4.   Американська компанія “Дженерал енергетик” почала використовувати як джерело біомаси швидкорослі бурі водорості. З 1 га отримують 40м3 біогазу за рік, це еквівалентно 28 л бензину. У Китаї з 1т гною за допомогою установок, які його переробляють, отримують 500м3 біогазу, а це еквівалентно 350 л бензину. У скільки разів і в якій країні вигідніше використовують отримання біогазу.
  5.  Врожайність часнику – 20 кг з однієї сотки (100 м). Яка маса часнику, зібраного з ділянки завдовжки 50 м і шириною 40 м? Який доход отримає фермер, якщо часник був проданий по 50 грн. за кг, а на закупівлю насіння він витратив 100 грн. ? (ВИТРАТИ, ДОХОДИ, ФЕРМЕРСТВО)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ми посадим довкола берізки і клени.
Хай наш край розцвітає і буде зелений.
Ми очистимо землю свою від сміття
Й буде в нас чарівне і здорове життя!

 

 

Це слід пам'ятати!

Кожної години на нашій планеті:

 

  • 1000 людей помирають від отруєння  водою;
  • 1700 акрів продуктивної землі стають пустелею;
  • 200 дітей помирають з голоду;
  • 55 людей отруюються й гинуть від пестицидів, та інших хімічних речовин;
  • 2000 т кислотних дощів випадає у Північній півкулі;
  • 5-6 видів тварин або рослин зникають.

Кожної хвилини на нашій планеті:

  • знищується більше 51 акра тропічних лісів;
  • використовується близько 35000 барелів нафти;
  • знищується  50 т родючого  фунту через  неправильне  його використання;
  • виділяється більше ніж 12000 т вуглекислого газу в атмосферу.

Корисні практичні екологічні поради

  • Описание: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTweJTN-RIJxMHdBlKPgKvEI7FJPCwLNU6JnpenjSBRAjTJRmXqEwВикористовуйте кімнатні рослини. Вони здатні протягом 24 годин поглинути 875 шкідливих речовин з повітря, в тому числі - бензол, трихлоретан, формальдегід...
  • Не забувайте мити віконне скло, особливо восени. Забруднене пилом
    скло затримує від 10%  до 30% сонячного світла, і ви через забруднені
    шибки змушені будете взимку більше користуватися штучним
    освітленням.
  • Не сидіть перед працюючим телевізором ближче за 2 метри і більше
    ніж 4 години на день, бо це безумовно зашкодить вашому здоров'ю.
    Екран  телевізора,  особливо  кольорового,  є слабким джерелом
    рентгенівського випромінювання.

 

 

  1. Відомо, що ліси дають нам екологічне чисте повітря. Нині загальна площа лісового фонду України становить близько 10 млн. гектарів, у тому числі вкрито лісом — 8,6 млн. га. Але темпи відтворення лісів сповільнилися. Так з 1991 року площа лісових масивів в Україні зросла всього на 1,4%.

 Скільки це становить у га?

  1. Незважаючи на зростання виробництва, за останні 5 років вдалося знизити викиди в атмосферу з 3470 до 2710 тис. т. на рік.

 На скільки відсотків знизилися викиди в атмосферу?

  1. Сільські райони щорічно споживають 840 м3 води на 1 людину.

 Яка кількість води щорічно потрібно місту, населення якого 640 тис., якщо місто споживає у 10 разів  більше води з розрахунку на 1 людину, ніж сільські райони.

  1. Один гектар соснового лісу (20-річного віку) поглинає за рік 9,35 т
    вуглекислого газу і виділяє 7,2 т кисню, який забезпечує дихання 200 людей.

 Скільки кілограмів кисню потрібно на рік для дихання учням
вашого класу, школи?

  1. Ділянку у вигляді прямокутного трикутника треба по периметру обсадити кущами жасміну з умовою, що в кожній вершині ділянки повинен бути кущ.

 Скільки треба мати кущів, якщо гіпотенуза ділянки ділиться
проведеною до неї висотою на частини 2 м і 32 м, а відстань між
кущами не менша 2,7 м і не більша від 3 м?

  1.  Діма й Сергійко виготовляли кільце для баскетбольної гри. Діаметр
    м'яча 20 см, а „зазор" між м'ячем та кільцем повинен бути 1см.   
  • Якої довжини треба взяти металевий дріт для виготовлення кільця, щоб воно відповідало вимогам гри?
  1. Набрали 40 кг морської води, яка містить 4% солі. Якщо понизити
    прісною водою концентрацію солі на 40%, то вона стане придатною
    для виготовлення емульсії на виробництві.

 Скільки потрібно для цього прісної води?

  1. Завод переробляє за рік 28800 т харчових відходів. З відходів виготовляють пасту й борошно у відношенні 1:4. Один кілограм пасти рівноцінний 0,33  кормовим одиницям, а  1   кг борошна відповідно 1,03 кормовим одиницям. Щоб виготовити 100 кормових
    одиниць треба 1 м2 посівної площі.

Скільки  гектарів  посівної  площі  економиться  в  результаті переробки відходів цим заводом?

  1. Відомо, що брус, поперечним перерізом якого є прямокутник, має
    найбільшу міцність тоді, коли перпендикуляри, опущені з вершини
    цього прямокутника на його діагональ, ділять її на три рівні частини.
  • Визначте найбільші розміри бруса найбільшої міцності, якого треба випиляти із колоди циліндричної форми діаметром 24 см.
  1.  Встановлено, що 1  т нафти утворює на поверхні води пляму площею близько 6 км2.
  • Яку площу вкриє нафтова пляма у випадку аварії танкера
    водотоннажністю 5000 т?
  • Порівняйте з площею Київського водосховища? (Каховського
    водосховища).

Відповідь: Нафтова пляма займе приблизно ЗО тис. км2.

  1.  Підрахувати, яку кількість води потрібно місту з населенням 1 млн. жителів для розведення стічних вод протягом року, якщо відомо, що добові потреби міста у чистій воді 0,5 млн. м3, а перед скиданням у водойм стоки розводять у 20 разів.        Відповідь: 365*0,5*20 = 3650 (млн. м3)
  2.  Якими   шляхами   надходить   в   організм   людини   радіоактивні
    речовини?

Відповідь: Шляхи переміщення радіоактивних речовин з повітря у грунт, водойми, надходять у рослини і по ланцюгах живлення - у рибу, м'ясо, інші продукти до людини і викликає важкі захворювання.

  1. У м. Запоріжжя повітря містить 125 мт/м3 СО2 при нормі 3 мт/м3.
  •      У скільки разів перевищує норма?
  •      Чому вміст СО2 зростає взимку?

Відповідь: Норма перевищена в 42 рази! Влітку СО2 поглинається зеленими рослинами у процесі фотосинтезу, тому його вміст у повітрі зменшується.

  1.  Для утворення 1 кг  деревини дерево забирає з  атмосфери 3,1 кг вуглекислого газу. На  одному гектарі лісу приріст деревини складає M  кг  за рік.
    Скільки вуглекислого газу забирає з  атмосфери за рік ділянку лісу площею   S  км2?
    Чому для кожного з  нас важливе збереження вологих тропічних лісів в  басейні Амазонки, хоча від  нас до  неї майже 20 000  км.?
    Де ще, окрім деревини, знаходиться вуглець в  лісі?
    Чому ліс або луг є поглиначами вуглекислого газу, а  вирубка  лісу його джерелами?
  2.   Завдання до  теми «Координатна площина».
    Для розкладання в  природному середовищі паперу потрібно до 10 років, консервній банці  до 90 років, фільтру від  сигарети  до 100 років, поліетиленового пакету  до 200 років, пластмаси  до 500 років.
    Побудуйте на  координатній площині відповідну стовпчасту діаграму.
  • Якої шкоди завдають природі і  її  мешканцям відходи, що викидаються нами?
  • Папір роблять з  деревини, але  при її  спалюванні атмосфера забруднюється набагато сильніше, ніж при спалюванні  деревини. Чому?
  • Чому заборонено спалювати опале листя в  містах?
  1. Описание: Z:\newtek\_backgrounds_1.02\Tim\powerpoint templates\101-120\woodland_stroll\elements\tire_swing_swaying_hg_clr.gif Завдання до  теми «Системи рівнянь».
    Листя будь-якої дорослої рослини захоплює з  повітря велику кількість пилу. Так, 3 в'язи і 2 верби за  літо захоплюють і  утримують 132 кг  пилу, а 4 в'язи і 3 верби  187 кг  пилу. Від  скількох кг  пилу очищає повітря один в'яз? Одна верба? Скільки кубометрів повітря забруднив  би пил, захоплений одним в'язом?   На  3 повітря припадає  50  мг пилу.
       Яка здатність дерев є найважливішою для міських зелених насаджень: поглинати вуглекислий газ, виробляти кисень, поглинати шум або захоплювати пил? Чому?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Завдання до  теми «Безліч раціональних чисел».
    Прочитайте текст. Які приведені в  нім числа є: а) натуральними; б) цілими;   в) раціональними? Ще в 1935  р. на  метеорологічному конгресі в  Варшаві було вирішено під  кліматичними величинами розуміти величини, які прижилися за  попереднє тридцятиліття. Отже, в 1935  р. за стандартний клімат були прийняті середні значення середньомісячних температур або кількості опадів за 1901—1930 рр.  Зараз цим тридцятиліттям вважаються 1971—2000 рр., і  середньорічна температура Москви за  цей період складає 5,3 °C, а  за  період 1901—1930 рр. вона була 3,8 °C. Ці вимірювання були проведені з точністю до 0,1 С. Тому ми  упевнено говоримо, що клімат Москви змінився.

“Множення і ділення в межах 100”

  1.  Одна десятирічна тополя виділяє в середньому стільки кисню, скільки 25 молодих тополь. Скільки треба посадити молодих тополь, щоб вони замінили 5 безглуздо зрубаних десятирічних дерев? Для посилення екологічного аспекту ставимо питання: з якою метою висаджуються дерева? Чому необхідно проводити посадку після вирубки дерев?
  2.  Носороги-ссавці знаходяться під великою загрозою вимирання; ріг носорога важить 2,8 кг. Браконьєри вбили 500 носорогів. Міліція їх зловила, але виявила у них тільки 1000 кг рогів. Скільки кг рогів браконьєри все ж таки встигли продати?
  3. Описание: Animals_Birds_Seagull_in_the_sky_028842_.jpg Взимку Маша підгодовувала птахів. У годівнички в саду Маша щодня насипала по 250 г пшениці. Скільки грамів пшеничного зерна птахи з'їдали за тиждень? А скільки за 30 днів? Переведіть грами в кілограми.
  4.  Визначите, які з дерев, що ростуть на наших вулицях, є кращим “пилососом”

Береза – 28                    Сосна –17                     Тополя – 23

Щоб відповісти на питання, потрібно вирішити приклад: 15*8 –(48+49).    Відповідь прикладу вам вкаже на назву дерева

Після вирішення прикладу слід з'ясувати, чому тополя є кращим “пилососом”, яку користь приносить вона, очищаючи повітря від пилу і отруйних газів на вулицях міст і сіл.

“Дія галузей промисловості на навколишнє середовище”

  1.  Викид забруднюючих речовин в повітря на території  Дніпропетровської області в 2009 році склав 105,6 тис. тонн, в 2011 році – 98,1 тис. тонн.
  • Визначите: на скільки відсотків скоротився викид забруднюючих речовин в атмосферу.
  1.   Основні шляхи зниження і повної ліквідації забруднення атмосфери: розробка і впровадження очисних фільтрів, які є основними засобами боротьби з промисловим забрудненням атмосфери. Очищення викидів в атмосферу здійснюється шляхом пропускання їх через різні фільтри, воду  і хімічно активні рідини. Всі вони призначені для уловлювання пилу, пари і газів. При грубому очищенні викидів усувається від 70 до 84% забруднювачів, середньому – до 95-98% і тонкому -99% . Труби теплової електростанції компанії “Електросеті Франц”, які спалюють до 51 тис. т вугілля в місяць, щодня викидають в атмосферу 40 т золи та 33 т SO2, здатного при сприятливих метеорологічних умовах перетворитися на 50 т сірчаної кислоти. Обчисліть, яка кількість викидів буде в атмосферу, якщо ця компанія скористається:                      а) грубою очисткою;           б)средньою;             в) тонким очищенням.

 

“Забруднення навколишнього середовища”.

24. Підраховано, що кожен легковий автомобіль при середньому річному пробігу 15 тис. км. “видихає” 250кг вуглекислого газу, 93 кг вуглеводня, 27 кг оксидів азоту.

  • Підрахуйте кількість речовин що виділяються за рік в атмосферу в нашому районі, враховуючи, що в  районі 3000 особистих автомобілів.
  1.   В світі 600 млн. автомобілів. У США автомобіль є у кожного другого жителя,  а в Африці на 100 чоловік доводиться 9 автомобілів, в Індії – 2, в Китаї – 2, в Росії – 79.  Навіть легковому автомобілю для згорання 1 кг бензину потрібно 2,5 кг кисню. В середньому автоаматор проїжджає в рік 10 тисяч км. і спалює10 т бензину, витрачаючи 35 т кисню і, викидаючи в атмосферу 160 т вихлопних газів, в яких виявлено 200 різних речовин, зокрема 800 кг оксиду вуглецю, 40 кг оксиду азоту, 200 кг вуглеводнів, якщо бензин етілірований, то ще  3,5 кг отруйного свинцю, крім того, кожен автомобіль, стираючи шини, поставляє в атмосферу 5-8 кг гумового пилу щорічно.
  • Обчисліть, яку кількість забруднюючих речовин викинуть в атмосферу автомобілі жителів нашого села за рік, якщо їх в селі 156 штук?
  • Визначите витрату кисню одним автомобілем на відстані 10 тис. км. (за рік) і число забруднюючих речовин, що виділяються автомобілями миру (за рік).
  1.  З'ясуєте, яку кількість річкової води ми втрачаємо щорічно, якщо відомо, що в рік ми скидаємо у водоймища близько 28 км3 неочищених стічних вод, а 1 км3 цих вод робить непридатною до вживання 60 км3 вод?
  2.  36 млн. тонн шкідливих речовин викидається за рік автомобільним транспортом. Особливо небезпечні машини з дизельним двигуном, на сажі адсорбується бензопирен (канцероген). За 1 годину роботи двигуна “Камазу” на холостому  ходу викидається в повітря 87 г окислу вуглецю, 120 г окислу азоту, 7 г вуглеводнів. Визначите, яка кількість шкідливих речовин потрапляє в атмосферу за 1 годину, якщо біля підприємства на холостому ходу працюють 100 двигунів автомашин, що стоять там?
  3.    Рослини Землі щорічно очищають атмосферу, утворюючи близько 400 млрд. т кисню, забезпечуючи всьому живому можливість дихати. Гектар лісу протягом року 1 млн. м3 повітря. Обчисліть площу лісових насаджень Землі.
  4. Описание: Z:\newtek\_backgrounds_1.02\Tim\powerpoint templates\101-120\woodland_stroll\elements\tire_swing_swaying_hg_clr.gif 20 кг макулатури зберігають одне крупне дерево, а 1 т макулатури зберігає 0,5 га лісу середнього віку. Визначите кількість лісу, який можна зберегти, зібравши 20 тонн макулатури; 50 тонн макулатури; 100тонн макулатури.
  5.  1 га придорожнього ялинкового лісу затримує 30тонн пилу в рік. Скільки тонн пилу затримує 1 га придорожнього ялинкового лісу за 1 місяць, за 1тиждень, за 1 день?
  6. Площа міста 10,8 тис. га. Парки, бульвари, сквери займають 1/6 частину цієї площі. Скільки м2 зелених насаджень доводиться на людину, якщо вважати, що в місті 800 000жителів?
  7.   Лісові пожежі: Низова (горять сухі гілки, нижні суччя, чагарники, трави) швидкість розповсюдження 5-7 м/с. Верхова (горять крони дерев) швидкість розповсюдження 10-30 м/с. Визначите, на яку відстань може розповсюдитися низова пожежа за одну безвітряну червневу ніч?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вже людство не живе, а виживає,
невже воно цього не помічає?
І той кошмар, який воно створило
Усе живе сьогодні отруїло.
Чи ж не прийшла пора поміркувати,
Як людству на Землі мудрішим стати...

 

 

 

  1. Рівень шуму вимірюється в одиницях, що виражають ступінь звукового тиску, – децибелах. Цей тиск сприймається не безмежно . Рівень шуму в 20 – 30 дБ практично нешкідливий для людини, це природний шумовий фон. Що ж до гучних звуків, то тут допустима межа складає приблизно 80 дБ. Звук в 130 дБ вже викликає у людини больове відчуття,  а 150 становиться для нього нестерпним. Недаремно, в середньому столітті існувала стратапід дзвін”. Гул  дзвону мучив і поволі вбивав засудженого. Порівняєте силу звуку різних джерел з допустимою межею:
  • шелестіння листя і шум спокійного прибою – 20 дБ;
  • гучна мова – 60-70 дБ;
  • пилосос – 70 дБ;
  • гучна музика – 120 дБ;
  • шум вуличного транспорту (мотоцикл, автобус, вантажівка) – 80 – 100 дБ;
  • шум реактивного літака при зльоті – 140 дБ;
  • шум космічної ракети – 175 дБ.
  1. У місцях розселення людей століттями накопичувалися відходи, особливо в містах-довгожителях, які зростали на шарових відходах. Археологи називають їх культурними шарами. Товщина такого культурного шару в Парижі досягає 20м, в Лондоні– 25м, у Москві– 24м, а в Києві –44м. Визначте середню товщину культурного  шару  в цих містах.

Такі культурні шари можуть виявитися дуже небезпечними, оскільки зовсім ще недавно, яких-небудь 30-50 років тому, не існувало правил поховання відходів, зокрема небезпечних.Зараз при розширенні міст будівельники нерідко натикаються на такі шари, але частіше  не виявляють їх і будують прямо на небезпечному місці.

  1. У структурі населення СНД  66% – городяни, що складає 189 млн. чоловік. Обчисліть кількість жителів СНД. Скільки відсотків відводиться на сільських жителів? Візначте кількість сільських жителів .
  2. Одне доросле дерево липидає” 70 кг меду, 1 га липняка – 1 тонну меду, а 1 га гречки – 70 кг меду. Де вигідно збирати мед і чому?
  3. Ціна  одного  поліетиленового  пакету для  упаковки  покупок коштує 0,05 грн.

Людина  за  тиждень  в середньому  купує 4  таких  пакета. Скільки  грошей  в середньому  витрачає  сім'я,  що складається  з 5 чоловік,  в  місяць  на  купівлю  поліетиленових  пакетів?  Скільки  кілограмів  яблук  за  ціною 5 грн.  можна купити на заощаджені гроші, якщо замість пакетів для походів у магазин використовувати матерчату сумку?

  1.   Бюджет  сім'ї  з 5  чоловік  складається  із  заробітної  плати батька, що становить 2,5 тис.грн., і заробітної плати матери, яка дорівнює 1,2 тис.грн. У сім'ї троє неповнолітніх дітей, що не мають свого доходу.  Витрата сімейного бюджету включає декілька змінних величин:                        
  1. оплата квартири і комунальних послуг;                          
  2.  харчування;
  3.  інші потреби сім'ї;
  4.  вільні гроші (ті, що вдалося заощадити).

 

  • Оцініть значення величини  D, якщо відомо, що        

  0,2  A≤  0,3              0,8  ≤ B ≤ 1,2                            0,45 ≤ C ≤ 0,65

            Як ви вважаєте, чи багато вільних грошей залишилося у сім'ї?

  1. Батько отримує 3000 грн.  в місяць, а мама – 2000 грн.. Скільки грошей вони заробляють за 1 рік? Чи зможуть вони за три місяці купити телевізор за 8000 грн. і з'їздити у відпустку на 9 000 грн., якщо 2/3 зарплати йде на побутові витрати? (ЗАРПЛАТА, ПОБУТОВІ ВИТРАТИ, БЮДЖЕТ СІМ'Ї).

 

«Пізнай себе»

  1. Людина за хвилину робить в середньому 15 вдохів, поглинаючи за кожен вдох 0,55 л повітря. Який обм повітря вона вдихає за годину, за добу?

    Який обм повітря вдихає ваш клас за 1 урок? Виразіть його в куб. м. й порівняйте з обмом класної  кімнати.

  1.  100  г повітря, що вдихає людина, містить   20 г кисню, а  100  г повітря, що видихає,  містить 16 г кисню.

•На скільки гр. кисню менше в 1000 г повітря, що видихаємо ніж вдихаємо.

  1. Дітям 11—15 років на кожен кілограм своєї маси необхідно споживати в день: білків - 2,6 г, жирів - 2,3 г, вуглеводів - 10,4 г.
  • Підрахуйте, скільки повинен споживати щодня білків, жирів й вуглеводів хлопчик 11 років, маса якого 36,9 кг.
  1.  Кров складає 1/13 маси тіла людини, 54% всієї крові знаходиться кровоносних судинах, 20% міститься в печінці, 16% - в селезінці, 10 % у підкожних судинах.
  • Скільки крові знаходиться в кровоносних судинах, в печінці, селезінці й в підкожних судинах у людини маса якої 65 кг.
  •             Складіть кругову діаграму.

«Азбука споживача»

                                 (продукти харчування)

  1.  Дієтологи вважають, що для нормального розвитку дитини щомісяця потрібно принаймні: жирів тваринних 900 г, молока -15л, м'яса -5 кг, овочів - 9 кг, фруктів — 9 кг, риби - 1,8 кг, цукру - 3 кг, сиру -300 г, яєць- 3шт. Виконати відповідні перетворення і побудувати кругову діаграму.
  2.  Склад коров'ячого молока: вода - 87%, молочний цукор — 5%, жири - 4%, білки - 3%, мінеральні речовини - 1%. Побудувати стовпчату діаграму.
  3.  У яблуневих садах рекомендовано мати яблуні: зимових сортів - 67%, осінніх сортів - 25%, ранніх літніх сортів - 8%. Побудувати гістограму.
  4.  45% усіх ліків виготовляється з квіткових рослин, 2% - з грибів і бактерій (антибіотики), 8% - мають тваринне походження, 18% —неорганічне походження (йод, калій ...) і менше 2,7% виготовляють хімічним способом. Побудувати кругову діаграму.
  5. http://www.bonduelle-ua.pl/uploads/_articles/244/mini_francja_raratuji.jpg  Група з 4 дівчаток на уроці праці готували салат: Юля принесла на салат майонез, яйця й цибулю; Наталя - огірки і зелений горошок;Оля -ковбасу і картоплю; Леся продуктів не принесла - вона мала свою частку внести грошима.

Скільки грошей Леся має віддати кожній з дівчат, якщо огірки коштують 8 грн. 10 коп., зелений горошок - 6 грн. 40 коп., цибуля - 3 грн.70 коп., майонез — 8 грн. 60 коп., яйця — 10 грн. 50 коп., картопля - 2 грн.80 коп. і ковбаса - 16 грн. 10коп.?

  1.  Маса 10 слив така сама, як і маса 3 яблук і 1 груші. Маса 2 слив і 1 яблука така сама, як маса 1 груші.
  • Скільки слив треба взяти, щоб їх маса дорівнювала масі 1 груші?
  1.  Побудувати кругову діаграму вмісту продуктів в соусі, якщо для
    приготування змішують 100г сметани, 30г томату, 50 г води і 20 г муки.
  2.  Для приготування компоту взяти 60кг вишень, води - на 20 кг менше, а цукру на 20 кг менше, ніж води. Побудувати кругову діаграму вмісту продуктів у компоті.
  3. Описание: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtD7CcDdWEYPSUWVlyCLua8i_4gMvwYCIjM3NWkKQ_GTGiZoaAsg На товар 2 рази була знижена ціна, кожен раз на 15%. На інший товар, який був до зниження однієї ціни з першим, знижена один раз на 30 %.

Який із цих товарів став дешевшим?

 

  1.   З 640 найважливіших культурних рослин земної кулі 5/8 походять з Азії, 5/32 - з Північної і Південної Америки, а 5/64 - з Африки.

Скільки культурних рослин походять з інших частин світу.

Відповідь: 90.

 

В природі ми лиш часточки малі.
Земля не нам належить — ми Землі!

Завантаження...
docx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
28 січня 2019
Переглядів
2599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку