Задачі з математики екологічного змісту

Про матеріал

Стаття містить задачі екологічного спрямування. Розроблені задачі на відсотки, звичайні дроби на побудову діаграм.

Перегляд файлу

Екологічне виховання учнів на уроках математики

У державній національній програмі «Освіта» Україна ХХІ століття Концепції національного виховання , проекті Концепції екологічної освіти й  виховання в Україні й інших нормативних документах визначено, що метою екологічної освіти й виховання школярів є формування екологічної культури особистості як соціального замовлення.

Роль математики в екологічному вихованні полягає в тому, що методом доцільно дібраних задач, функціональних залежностей можна навчити учнів розуміти  окремі екологічні поняття, прищепити навички раціонального використання природних ресурсів, розкрити роль математики у пізнанні  найбільш загальних і фундаментальних законів природи.

На своїх уроках використовую цікаві задачі з екологічним змістом; діти готують цікаві повідомлення; проводжу інтегровані уроки. Крім того учні з задоволенням складають екологічного змісту задачі. Пропоную задачі складені учнями 5-6 класів.

 

Звичайні дроби

1. Восени шестикласники зібрали 5,3 кг жолудів, а каштанів на 1,6 кг менше. Скільки всього плодів зібрали учні?

2. З 60 кг макулатури можна виготовити стільки паперу, скільки його виробляють з одного великого дерева. Скільки дерев зберегли ці учні двох класів, якщо одні зібрали 300 кг макулатури, а другі – 360 кг                  

3. Середня швидкість краплі, яка наближається до землі 60 м/хв. За скільки хвилин долетить хмара до землі з висоти 2 км?

4. Щоб отримати 1000 кв.м паперу, треба вирубати ¼ га дерев. Скільки дерев потрібно вирубати, щоб отримати 15000 кв.м паперу?

Відсотки

1. На Далекому Сході площа, займана знаменитими кедрами, за три останніх десятиліття з 2,5 міл.га скоротилась до 800 тис. На скільки відсотків скоротилась площа під кедрами?

 2. У степовій зоні врожаї можуть знизитись на 30%. Яка буде врожайність пшениці, якщо теперішня становить 34 ц?

 

Діаграми

1. У Червоній книзі України знаходиться 429 видів рослин, 28 видів мохів, 30 видів грибів, 27 видів лишайників, 17 видів водоростей та 382 види тварин.

Побудуйте стовпчасту діаграму за цими даними.

 2. На земній кулі шкідливі викиди дають: металургійні підприємства (33%), енергетика (30%), вугільна промисловість (10%), хімічна – (7%), інші галузі (20%). Побудуйте за цими даними кругову діаграму.

   3. З Нікопольського Південнотрубного заводу у Каховське водосховище потрапляє 364 т органіки, 2 т нафтопродуктів, 3 т заліза. За цими даними побудуйте лінійну діаграму.

 

        

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку