Задачі з правознавства 9 клас

Про матеріал
Задачі з правознавства для практичних робіт 9 клас допоможуть учням систематизувати свої знання по курсу.
Перегляд файлу

Задача № 1

     16-річний Гнат грав із друзями у футбол поблизу приватного будинку. Незадоволена  господарка нацькувала на них свою собаку. Той порвав Гнату спортивний костюм й укусив його.  Хлопець підібрав палицю й вдарив собаку. Розлючена власниця будинку продовжувала нацьковувати собаку, який ще кілька разів укусив Гната, заподіявши йому легке тілесне ушкодження. Тоді хлопець ударив палицею згадану жінку, спричинивши їй  середньої тяжкості тілесне ушкодження. Суд засудив жінку за заподіяння Гнатові легких тілесних ушкоджень. Гната ж було засуджено за спричинення власниці будинку зазначеного  ушкодження.

     Чи законні та обгрунтовані  вироки  суду? Див. ст. 36 КК.

Задача № 2

     На уроці фізичної культури вчитель Шкуренко грубо ображав учнів і дуже непристойно висловлювався на їхню адресу. Батьки школярів подали скаргу. Відповідна перевірка підтвердила наведені у ній факти. За  дії, про які ідеться, Шкуренко був звільнений. Він подав позовну заяву до суду з проханням поновити його на роботі. Свою вимогу до роботодавця він обгрунтовував наступними доводами: розірвання трудового договору є безпідставним; від дня виявлення зазначеного проступку до його звільнення пройшло 38 днів; роботодавець не вимагав від нього письмових пояснень. Шкуренко при цьому посилався на ст.148 і 149 КЗпП України.

     Чи є законним звільнення Шкуренка? Див. ст. 41 КЗпП, п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06. 11. 92 р. «Про практику розгляду судами трудових спорів».

Задача № 3

     До Сорокіної підійшов 15-річний Астахов, вихопив з руки сумочку та кинувся тікати. Патруль поліції, побачивши це, затримав хлопця.

     Кваліфікуйте дії Астахова. Визначте стадію кримінального правопорушення. Див. ст.186, 15 КК.

Задача № 4

     Руденко та його дружина мали трьох дітей – Олександра (14 років), Марію (10 років) і Остапа (7 років). Коли вони вирішили розірвати шлюб і жити окремо, виникло питання, як  визначатиметься  місце проживання їхніх дітей.

     Проконсультуйте подружжя. Чи повинна під час вирішення зазначеного питання враховуватися думка їхніх дітей?  Див. ст. 160, 161, 171 СК, ст. 29 ЦК, ст. 12 Конвенції про права дитини.

Задача № 5

     Дмітрієв (15 років), Степченко (13 років) та Міхненко (16 років) проникли вночі в магазин. Погрожуючи обрізом гладкоствольної мисливської рушниці літньому сторожу, вони зв’язали його і засунули йому до рота ганчірку. Схопивши декілька пляшок горілки та продукти, хлопці втекли. Через кілька годин сторож задихнувся і помер.

     Кваліфікуйте дії юнаків. Чи має місце співучасть у кримінальному правопорушенні? Див. ст. 187, 263, 26 КК.

 Задача № 6

     2 червня 2017 року Микита Петрович подарував онукові Дмитру, якому виповнилося 13 років, ноутбук. Оскільки у хлопця вже був ноутбук, він через кілька днів продав цей дарунок за шість тисяч гривень 16-річному Костянтину. Дізнавшись про це наступного дня, батьки Дмитра в розмові з сином розцінили його вчинок як прояв неповаги до діда. Напередодні нового навчального року батьки згадали про цю проблему і звернулися до Костянтина з вимогою забрати свої гроші і повернути ноутбук. Проте юнак відмовився, заявивши, що ноутбук належав Дмитру, а не його батькам. Костянтин також повідомив, що гроші за нього він сплатив власні, накопичивши їх. Джерелом цих коштів є стипендія Президента України, яку він отримує як переможець міжнародної олімпіади з хімії. Батьки Костянтина підтвердили слова сина в частині походження грошей, за які він придбав ноутбук, і погодилися з доцільністю такої покупки. Проте вони заявили, що своєї згоди на зазначений правочин з  Дмитром сину не давали і вважали, що Костянтин купив ноутбук у магазині.

      Назвіть вид цивільної дієздатності Дмитра і Костянтина та схарактеризуйте її обсяг. Чи є дійсним з урахуванням наведених обставин договір купівлі-продажу, укладений  хлопцями? Див. ст. 31, 32, 33, 1178, 1179, 221, 222 ЦК.

Задача № 7

     Анікєєв (16 років) вирішив придбати наркотичні речовини, щоб вигідно їх перепродати. З цією метою він звернувся до Іванова (19 років), який мав зв’язки в медичних колах. Останній під виглядом наркотиків продав Анікєєву дешеві ліки проти застуди.

     Кваліфікуйте дії Анікєєва та Іванова. Визначте стадію кримінального правопорушення. Чи є в діях хлопців ознаки співучасті у кримінальному правопорушенні? Див. ст. 307, 190, 26  КК.

Задача № 8

     15-річні Петро та Микола йшли берегом озера. Зустрівши однокласницю, вони жартома  зштовхнули її у воду. Дівчина потонула, бо не вміла плавати.

     Кваліфікуйте дії хлопців. Чи є в їхніх діях ознаки співучасті у кримінальному правопорушенні? Див. ст.119, 26 КК.

Задача № 9

     Семен склав і посвідчив заповіт, відповідно до якого будинок (600 тис. грн)  та автомобіль (200 тис. грн), придбані ним під час перебування в шлюбі з Тамарою, заповів релігійній громаді. На їх придбання він витратив гроші, які заробив як підприємець під час подружнього життя. Щодо земельної ділянки (100 тис. грн), яку йому подарував після реєстрації шлюбу з Тамарою друг, заповідального розпорядження Семен не зробив. Після його смерті в нього залишилися рідний брат-інвалід, якого він  матеріально підтримував, згадана 60-річна дружина, 25-річна донька, що працювала в лікарні, 17-річні сини-блізнюки Іван та Василь.

     Як буде поділено майно Семена між спадкоємцями?  Див. ст. 1261, 1241 ЦК, ст.57, 60, 70, 75 СК.

Задача № 10

     Петренко (15 років) та Ткач (16 років) проникли вночі до аптеки, намагаючись  викрасти наркотичні речовини. Однак вдома вони з’ясували, що викрали пакунок з ліками проти застуди.

     Кваліфікуйте дії хлопців. Визначте стадію кримінального правопорушення. Див. ст. 308, 15 КК.

Задача № 11

     Учень 11 класу Петро  побачив у соціальній мережі фотографію, на якій  комічно й не досить пристойно виглядав. Цей знімок оприлюднив його знайомий 18-річний Мирон. Він скористався фотокамерою, коли Петро заснув  удома  під час бурхливого святкування Нового року в  компанії друзів. Фотографію супроводжував іронічний коментар Мирона, з якого недвозначно випливало, що Петро є наркоманом. Останнім часом відносини між згаданими хлопцями погіршилися і у такий спосіб Мирон виявив своє негативне ставлення до колишнього приятеля. При цьому він  усвідомлював, що  написав неправду.

     На які види поділяються особисті немайнові права фізичної особи відповідно до ЦК України? Які з цих прав були порушені в описаній ситуації? Дайте правову пораду Петру щодо захисту його прав.  Див. ст. 297, 307, 308, 23, назви глав 21, 22 ЦК.

Задача № 12

     Нікішин (14 років) і Клугман (13 років) на безлюдній вулиці підстерегли Соломатіну. Нікішин спробував відібрати у дівчини сумочку, однак зустрів опір. «Дай ніж», – загрозливо сказав він Клугману. Після цих слів Нікішин легко відібрав сумочку і хлопці втекли. Насправді ножа у них не було.

     Кваліфікуйте дії юнаків. Чи є в описаній ситуації ознаки співучасті у кримінальному правопорушенні? Яка була б стадія кримінального правопорушення, якщо б хлопців було затримано на місці і вони не змогли відняти сумочку? Чи будуть притягнуті до юридичної відповідальності батьки Клугмана? Див. ст. 187 КК, ст. 184 КУпАП.

Задача № 13

      16-річний Артем працював помічником кондитера. Відзначивши день народження друга, він прийшов на роботу в стані алкогольного сп’яніння. Виконуючи свої трудові обов’язки, Артем через неуважність зіпсував партію цукерок на суму 15 тисяч гривень. Роботодавець вимагав від нього компенсувати шкоду у повному обсязі. Порадившись з  юристом, Артем заявив, що неповнолітні не можуть нести повну матеріальну відповідальність. Він погодився відшкодувати заподіяну ним шкоду у розмірі свого середнього місячного заробітку 4 тисяч гривень.

      Визначте передбачений законом розмір відшкодування заподіяних Артемом збитків. Чи можуть його батьки бути притягнуті до субсидіарної відповідальності для відшкодування зазначених збитків?  Див. ст. 134, 135-1, 187 КЗпП.

Задача № 14

     16-річний  Денис у стані сильного алкогольного сп’яніння підійшов до дівчат, які відпочивали на лавці у міському парку. Він почав нецензурно лаятися і нав’язливо робити непристойні пропозиції. Дівчата викликали правоохоронців. Денис двічі відмовився пред’явити документи, що посвідчують його особу, а також назвати свої прізвище та ім’я. Крім того, він кілька разів відмовився проїхати у відділ поліції для складання протоколу. При цьому Денис продовжував нецензурно висловлюватися на адресу дівчат. Під час затримання він відштовхнув  поліцейського,  вдарив його у плече, зірвав погон і образливо висловився на адресу правоохоронців.

     Кваліфікуйте дії Дениса. Див. ст. 173, 178, 185 КУпАП, ст. 342 КК.

Задача № 15

     Омельченко пообіцяв племінникові, що передасть йому у власність 50 тис. гривень у випадку закінчення ним з відзнакою університету. На підтвердження своїх слів дядько уклав з племінником відповідний письмовий договір. Проте невдовзі Омельченко помер. Після закінчення університету з відзнакою племінник звернувся до сина Омельченка, який успадкував все його майно, з вимогою передати обіцяні дядьком гроші. Отримавши відмову, він звернувся до суду.

     Чи задовольнить суд позов племінника до спадкоємця свого дядька? Чи зміниться Ваше рішення, якщо б Омельченко пообіцяв племінникові передати зазначену суму в усній формі при свідках? Уявіть, що дядько не помер, але після закінчення племінником університету з відзнакою відмовився передати гроші, посилаючись на істотне погіршення свого майнового стану. Чи задовольнить у такому випадку суд позов племінника до дядька з вимогою передати 50 тис. гривень? Див. ст. 719, 723, 724 ЦК.

Задача № 16

     Влітку 14-річний Микола відпочивав у таборі «Лісова казка». Він заприятелював зі своїм однолітком Стасом, який мешкав неподалік. Якось Микола непомітно залишив територію табора і пішов до Стаса. Друзі вирішили порозважатися і побігли до тітки Стаса. Діставши ножиці, хлопці почали вирізати геометричні фігури на білизні, що була розвішана у дворі. Образившись, тітка звернулася до батька свого племінника та адміністрації табору з вимогою про відшкодування заподіяних їй збитків. Батько Стаса відмовився відповідати за вчинок сина. «По-перше, – сказав він, – у Стаса є власні гроші, які він отримав як дарунок на день народження. Тому він сам повинен відповісти за свою поведінку. По-друге, сина виховує мати, а у мене після розлучення з дружиною інша сім’я». Адміністрація табору теж відмовилася відшкодувати шкоду, заподіяну Миколою, вважаючи це обов’язком його батьків.

     Яким чином має бути відшкодована заподіяна Миколою і Стасом шкода? Див. ст. 1182, 1179 ЦК.

Задача № 17

     15-річний Степан проводжав однокласницю Ольгу додому. На безлюдній вулиці до них підійшов 17-річний Ігор. Він ударив Степана кулаком в обличчя. Погрожуючи насильством й Ользі, він почав вимагати, щоб вона віддала йому ювелірні прикраси. Степан схопив камінь і вдарив ним Ігоря по голові, внаслідок чого той помер.

     Кваліфікуйте дії Степана. Див. ст. 36 КК.

Задача № 18

     16-річний Гриценко працював реалізатором у приватного підприємця. Бажаючи придбати комп’ютер, він позичив 6 тис. гривень. Довідавшись про це, батьки Гриценка заявили вимогу про розірвання договору позики, оскільки його було укладено без їхньої згоди. Проте позикодавець Ковальчук зазначив, що оскільки Гриценко працює за трудовим договором і має свій заробіток, то він має повну цивільну дієздатність. Тож, на його думку, хлопець мав право без згоди батьків укладати договір позики. Сторони, не дійшовши згоди, звернулися за роз’ясненням до юриста.

     Проконсультуйте їх. Див. ст. 32, 35, 222 ЦК.

Задача № 19

     16-річний Петренко підозрювався  органами досудового розслідування  у закінченому замаху на крадіжку  станка  для  гоління вартістю 198 гривень. Цей товар він намагався винести з магазину, але був затриманий працівниками охорони. Коли матеріали кримінального провадження були передані до суду, кваліфікація дій Петренка змінилася. Суд дійшов висновку, що поведінка підсудного дійсно містить ознаки діяння, передбаченого ч. 2 ст. 15 і ч. 1 ст. 185 КК, але через малозначність не становить суспільної небезпеки відповідно до ч. 2 ст. 11 КК. Свою правову позицію суд обґрунтував тим, що Петренко: не зміг довести свій намір до кінця; без заперечень пройшов до приміщення охорони і добровільно видав майно, що намагався вкрасти; спробував викрасти предмет, який має невелику вартість. Тож суд зробив висновок, що у діях Петренка немає складу злочину і він повинен понести  адміністративну відповідальність за дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки відповідно до ст. 51 КУпАП.

     Чи правильне рішення прийняв суд? Див. ч. 3 ст. 51 КУпАП.

Задача № 20

     У квітні 2017 р. до районного суду звернулася Лапікова з позовом до свого колишнього чоловіка. Вона просила суд стягнути з відповідача аліменти на користь їхньої неповнолітньої дочки Симонової Надії 2000 року народження. Позивачка зазначила, що у січні 2017 р. Надія з дозволу суду уклала шлюб із Симоновим Миколою. Молодята наразі проживають разом з нею. Заробітної плати матері не вистачає на утримання дочки, студентки коледжу. Проте батько Надії відмовляється надавати їй матеріальну допомогу.  Коли до суду був викликаний  батько Надії, він обґрунтував свою відмову допомагати дочці двома аргументами. По-перше, він є особою з інвалідністю і періодично проходить дороге лікування. По-друге, його дочка перебуває у шлюбі, тому надавати їй матеріальну допомогу повинен її чоловік, а не батько.

     Чи є підстави для задоволення позову Лапікової? Чи врахує суд доводи батька дівчини? Див. ст. 180, 182, 188, 190 СК.

Задача № 21

     Марченко зберігав удома мисливську рушницю, маючи на неї дозвіл. Коли він був на роботі, його 15-річний син узяв цю рушницю і пішов на вулицю показати її знайомим хлопцям. Через необережність він зробив постріл, внаслідок чого загинув юнак.

     Кваліфікуйте дії Марченка та його сина. Див. ст. 264, 22 КК.

Задача № 22

     17-річний Євген, 16-річний Петро та 15-річний Сергій вирішили заволодіти велосипедом, який надавала на підставі договору прокату спортивна школа. З цією метою вони взяли напрокат згаданий велосипед і оплатили послугу із розрахунку на одну годину. Після закінчення сплаченого часу хлопці, як і планували, велосипед не повернули.

     Дайте правову оцінку дій юнаків. Див. ст. 190 КК, 787 ЦК.

Задача № 23

     В одній із гімназій Харкова відзначали новорічні свята. Іграшки і ялинкові прикраси  виготовили учні на уроках трудового навчання. При цьому діти і педагог виконували вимоги навчальної програми. Після презентації своїх виробів учні отримали оцінки, які вчитель зафіксував у класному журналі. Електропроводку для освітлення ялинки провів робітник гімназії у свій робочий час. Моновиставу біля ялинки показав актор театру юного глядача за окрему винагороду.

      Суб’єктами яких правовідносин були учні, вчитель, робітник і актор? Які юридичні факти були підставою виникнення цих правовідносин? Див. ст.21 КЗпП, 901 ЦК, Закони України «Про освіту» і «Про повну загальну середню освіту».

Задача № 24

     15-річний Дмитро і 16-річний Павло, яким потрібні були для розваг гроші, вирішили їх легко здобути. Пізно ввечері у нетверезому стані вони вийшли на вулицю. Зустрівши дівчину, хлопці почали вимагати віддати їм сумочку і ювелірні прикраси. Вона відмовилась і спробувала комусь зателефонувати. Тоді Дмитро схопив дівчину за руку і попередив, що у випадку невиконання їхньої вимоги зламає їй палець. Водночас Павло дістав із куртки кастет і почав загрозливо наближатися до дівчини. У цей час із сусіднього будинку вийшов чоловік із собакою. Дмитро відпустив перелякану дівчину і розчаровані приятелі втекли через прохідний під’їзд.

     Дайте правову оцінку дій хлопців. Див. ст.187, 22, 263, 26, 33 КК.

Задача № 25

     Коли Родіону виповнилося 16 років він з дозволу батьків зареєструвався як приватний підприємець. Через півроку він захопився участю у міжнародному освітньому проекті та припинив підприємницьку діяльність. Позитивні результати участі в проекті дозволили йому на два місяці поїхати до США. Повернувшись додому, Родіон вирішив почати більш самостійне життя. В його плани входило продати мотоцикл, який йому подарували батьки, та купити акції господарського товариства. Однак знайомий студент юридичного факультету повідомив його, що для вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортного засобу необхідна нотаріально посвідчена згода батьків.

     Чи може, на Вашу думку, Родіон здійснити свої наміри без згоди батьків? Див. ст. 35 ЦК.

Задача № 26

     16-річний Сашко і 14-річний Павло їхали в трамваї, не оплативши  проїзд. Цей факт виявив контролер.

     Дайте правову оцінку поведінки хлопців. Якою буде  Ваша правова позиція, якщо уявити, що разом з Павлом їхала його  мати, яка оплатила лише свій проїзд? Див. ст. 12, 13, 135, 184 КУпАП.

Задача № 27

     Після закінчення школи 17-річний Роман влаштувався на авторемонтне підприємство. Через кілька місяців до директора підприємства прийшов його батько. Він розповів, що син витрачає заробітну плату на розваги, купівлю слабоалкогольних напоїв і цигарок. Мати Романа є інвалідом першої групи, два його молодші брати – школярі. На думку батьків Романа було б краще, якщо б син купляв конче необхідні для нього речі, зокрема, одяг і взуття. Директор викликав юриста підприємства, який сказав, що закон передбачає можливість обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком. Батько Романа написав відповідну заяву, а директор наказав головному бухгалтеру, щоб заробітна плата хлопця до настання повноліття видавалася його батькам. Роман звернувся до юридичної консультації з проханням дати правову оцінку дій його батька і директора.

     Проконсультуйте Романа. Див. ст. 32 ЦК.

Задача № 28

     15-річна Аліна палила сигарету на дитячому майданчику.  Цей факт зафіксував патруль поліції, на вимогу якого вона пред’явила паспорт і повідомила, в який школі навчається.

     Дайте правову оцінку поведінки Аліни і назвіть передбачені законодавством її наслідки. Див. ст. 12, 175-1, 184 КУпАП, ст.13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Задача № 29

     16-річна Оксана влаштувалася на роботу посудомийкою, уклавши з власником кафе трудовий договір строком на один рік. Через місяць до роботодавця Оксани прийшов її батько. Він заявив, що батьки не давали згоду на працевлаштування дочки, тому трудовий договір укладено незаконно. Крім того сім’я матеріально забезпечена і дочка повинна не працювати, а навчатися у денній школі з метою здобуття повної загальної середньої освіти.

    Дайте правову оцінку аргументам батька Оксани. Див. ст. 53 Конституції України, ст. 188, 199 КЗпП.

 

 

 

 

Задача № 30

     16-річний Василь, посварившись з однокласником, голосно нецензурно облаяв його у шкільному коридорі у присутності однолітків. Свідками цього конфлікту також були батьки одного з учнів, які зробили Василю зауваження.

     Дайте  правову оцінку поведінки Василя. Які виокремлюються стадії провадження у справах даної категорії?  Які органи держави уповноважені здійснювати провадження у справі Василя?  У чому полягають їхні основні повноваження у цій справі? Див. ст. 173 КУпАП.

Задача № 31

     16-річний Павло мріяв стати більш самостійним. Дізнавшись про те, що в його віці можна достроково набути повну цивільну дієздатність, він почав розмірковувати як це краще зробити за умови найменшого впливу на цей процес батьків. Павло вивчив передбачені законом підстави та порядок набуття неповнолітньою особою повної цивільної дієздатності і дійшов висновку, що досягнути своєї мети без згоди батьків як юридичного факту неможливо.

     Чи погоджуєтеся Ви з висновком Павла? Проаналізуйте роль органів опіки та піклування, а також суду у процесі набуття неповнолітньою особою повної цивільної дієздатності. Див. ст. 34, 35 ЦК, ст. 23 СК.

Задача № 32

     Роман (16 років) і Петро (15 років), знаходячись у нетверезому стані, з метою заволодіння чужим майном проникли через вікно до приватного будинку. Хлопцям було відомо, що господарі на роботі. Вони вважали, що зробили це непомітно і для сторонніх. Проте із сусіднього будинку за їхніми діями спостерігала літня жінка, яка викликала поліцію. Обшукавши одну з кімнат, зловмисники прихопили кілька тисяч гривень. У цей час із школи несподівано повернулася 13-річна дочка господарів будинку Марина, яка відчула себе на уроці зле. Побачивши розкидані речі та в руці Петра гроші, вона зрозуміла, що саме коять незнайомі хлопці. Дівчина спробувала зв’язатися з батьками, але Роман відібрав у неї телефон і кинув його на підлогу. Щоб Марина їм не заважала, хлопці заштовхнули її в підсобне приміщення і закрили там. Дівчина плакала, стукала в двері, називала незваних гостей злодіями і вимагала, щоб вони забиралися геть. Роман попередив Марину, що якщо вона не заспокоїться, її зв’яжуть. Потім приятелі нашвидку оглянули решту приміщень будинку, знайшли та взяли кілька стодоларових купюр і золоту каблучку. Почувши за вікном голоси, Роман і Петро через двері вибігли на вулицю, але біля ганку були затримані нарядом поліції. Було встановлено, що Роман мав при собі фінський ніж, а Петро – кастет.

     Дайте всебічну правову оцінку дій хлопців. Див. ст. 22, 185, 186, 26, 263, 33 КК.

Задача № 33    

          Група нетверезих вболівальників після невдалої гри улюбленої футбольної команди тривалий час грубо порушувала громадський порядок у місті, демонструючи при цьому явну неповагу до суспільства. Були нанесені легкі тілесні ушкодження кільком поліцейським, які намагалися їх заспокоїти. Коли до наведення порядку приєдналися бійці Національної гвардії, 16-річний юнак кинув під ноги одному з них бойову гранату з зірваною чекою. Здавалося, станеться непоправне, але граната, на щастя, не вибухнула.

         Здійсніть юридичний аналіз описаної ситуації. Див. ст. 296, 263, 348 КК.

Задача № 34

      17-річний Дмитренко у нетверезому стані їхав у маршрутці. Побачивши, що усі пасажири вийшли, він під час руху підійшов до водія і загрозливо продемонстрував йому фінський ніж. Потім Дмитренко наказав змінити маршрут і терміново відвезти його за місто. У разі невиконання цієї вимоги він пригрозив вбити шофера. Порушуючи на вимогу Дмитренка швидкісний режим, водій не впорався з керуванням і завдав пішоходові середньої тяжкості тілесне ушкодження.      

     Кваліфікуйте дії  Дмитренка і водія. З якого віку настає кримінальна відповідальність за вчинені Дмитренком дії? Див. ст. 289, 263, 40, 22 КК.

Задача № 35

     Студент НТУ «ХПІ» Іван запізнювався на тренування. Він згадав, що його сусідові 16-річному Василю батьки подарували мотоцикл і той зареєстрував цей транспортний засіб, а також отримав посвідчення водія. Іван попросив Василя терміново відвезти його у спортивну залу. Під час подорожі він умовив останнього перевищити дозволену швидкість. Не впоравшись з керуванням, Василь заподіяв  пішоходові середньої тяжкості тілесне ушкодження.

     Кваліфікуйте дії Василя. Чи є згадані хлопці співучасниками кримінального правопорушення? Уявіть, що Василь не порушив правил безпеки дорожнього руху, а пішохід отримав зазначене ушкодження через власну необережність. Незважаючи на це він вирішив подати позов до батьків Василя щодо відшкодування заподіяної йому шкоди. Проконсультуйте пішохода з приводу правової обгрунтованості його наміру.  Див. ст. 286 КК, ст. 1187, 1179 ЦК.

 

 

Задача № 36

     Знаходячись на дачі за містом, 16-річний Влад отримав згоду свого батька покататися на його автомобілі. Умовою цього дозволу було те, що син не буде виїжджати на трасу. Влад запросив місцевого хлопця Дмитра скласти йому компанію. Катаючись по сільським дорогам, юнаки зупинилися у безлюдному місці біля річки. Там вони випили вино, пляшку якого прихопив з дому Дмитро, і трохи поплавали. На зворотному шляху в одному з селищ їх зупинила поліція. Влад заявив, що його не можна притягувати до відповідальності з урахуванням відсутності для цього підстав, неповноліття і належності автомобіля, яким він керував, батькові.

     Які нормативно-правові акти регулюють правовідносини, що виникли? Дайте правову оцінку дій Влада і його батька. Чим відрізняється провадження у справах Влада і батька? Див. ст. 12, 13, 130,  126 КУпАП.

Задача № 37

     17-річний Сашко, що жив в успадкованій від бабусі квартирі, закохався у Тетяну, якій було 18 років. Дівчина була з іншого міста і проживала у гуртожитку. Хлопець їй не подобався, але вона вирішила скористатися можливістю покращити свої побутові умови. Тетяна повідомила Сашка, що не проти укласти з ним шлюб. Хоча батьки Сашка не були у захваті від його наміру, він отримав дозвіл суду на укладення шлюбу. Після його реєстрації Тетяна переїхала до Сашка. Їхнє подружнє життя постійно супроводжували сварки. Тетяна нерідко не ночувала вдома, а одного разу відверто зізналася Сашку, чому вона стала його дружиною.

     Що порадить Сашку юрист? Уявіть, що суд визнав шлюб між ними недійсним до досягнення Сашком повноліття. Після цього хлопець вирішив продати свою квартиру. Чи може він це зробити без згоди батьків? Змоделюйте ситуацію, коли після визнання шлюбу між неповнолітнім Сашком і Тетяною недійсним хлопець не зможе без згоди батьків продати квартиру. Уявіть, що шлюб між зазначеними особами припинився внаслідок його розірвання або смерті Тетяни до досягнення Сашком повноліття. Чи зможе Сашко у цьому випадку здійснити свій план по продажу квартири без згоди батьків? Див. ст. 40 СК, 34 ЦК.

Задача № 38

      Вночі до Петра (16 років) постукали у двері. Відчинивши, він побачив свого однокласника  і однолітка Дмитра, одягнутого в закривавлену куртку. Гість повідомив, що щойно вбив людину. Він попросив  сховати його, знищити куртку і дати йому інший одяг. Петро, батьки якого були у відрядженні, виконав прохання Дмитра.

 Кваліфікуйте дії Петра. Чи є Петро і Дмитро співучасниками кримінального правопорушення? Див. ст. 396, 27 КК.

Задача № 39

     Учні 10 «А» класу вирішили привітати вчительку правознавства Тамару Володимирівну з днем народження і подарувати їй французькі духи. Випадково дізнавшись напередодні про їхні плани, педагог вирішила поговорити з класом. Вона попередила вихованців, що кращим дарунком для неї будуть їхні гарні оцінки і поведінка на уроках. Тамара Володимирівна підкреслила, що інші дарунки їй не потрібні. Проте учні не відмовилися від свого наміру. За погодженням з батьками вони зібрали гроші, а староста класу Ольга разом з мамою придбала відповідний парфумерний виріб у спеціалізованому магазині. Продавець красиво упакувала дарунок, а учні прикріпили до нього вітальну листівку. На ній вони написали, що це французькі духи – дарунок для їхньої улюбленої вчительки Тамари Володимирівни. Перед першим уроком вони поклали згаданий пакет на стіл вчительки у кабінеті правознавства. Коли Тамара Володимирівна побачила його, то, прочитавши листівку, сховала дарунок у шафу. Щоб не псувати собі та дітям настрій вона нічого їм не сказала.   Наступного дня у Тамари Володимирівни не було уроків, а прийшовши потім до школи, вона повернула класу дарунок, не розпаковуючи його. Вчителька щиро подякувала учням, але зазначила, що з етичних міркувань не може  цей дарунок прийняти.

     У якій формі укладається згаданий вище договір дарування? З якого моменту виникає право власності обдаровуваного на дарунок? Чи можна вважати, що в описаній ситуації договір дарування було укладено?  Див. ст. 719, 722, 717 ЦК.

Задача № 40

        Угрюмов працював водієм вантажного автомобіля на приватному підприємстві. Згідно з розпорядженням директора він повинен був доставити продукцію підприємства до заміського ресторану. В дорозі Угрюмов вчинив наїзд на пішохода, який був у нетверезому стані та порушив правила дорожнього руху. Вини водія у цій дорожньо-транспортній пригоді не було. Після лікування пішохід вирішив звернутися з позовом до суду, вимагаючи від Угрюмова відшкодувати йому майнову та моральну шкоду.

 Чи правильне з юридичної точки зору рішення прийняв пішохід? Див. ст. 1187 ЦК, 130 КЗпП.

Задача № 41

       У січні 2010 р. Борисенко позичив у Кротова 35 тис. грн. Договір позики був оформлений письмово і в ньому зазначалося, що борг буде повернуто до 14 липня 2010 р. Однак обіцянку Борисенко не виконав і борг не повернув. 30 серпня 2010 р. Кротова як військовослужбовця відправили у складі миротворчого контингенту України у зону бойових дій. Він перебував там до грудня 2010 р., а після поранення повернувся додому. У квітні 2011 р. після багаторазових нагадувань Борисенко повернув 5 тис. грн. У грудні 2012 р. було повернуто ще 4 тис. грн. У листопаді 2013 року Борисенко надіслав Кротову листа, в якому обіцяв до кінця року повернути борг. Але обіцянку знову не виконав. У січні 2015 р. Кротов вирішив подати позовну заяву до суду. Однак працівниця канцелярії суду сказала, що строк позовної давності пропущено і звертатися до суду запізно. Проте Кротов вважав, що звертається до суду вчасно.

     Хто правий – Кротов чи працівниця суду? Див. ст. 257, 261, 263, 264, 267 ЦК.

Задача № 42

             Марія Петрівна у віці 58 років уклала шлюб із Петром Васильовичем, якому було 59 років. Подружжя вирішили проживати в квартирі дружини. Через три роки Марія Петрівна померла. У неї залишилися дві дочки, яким вона заповіла зазначену квартиру. Петро Васильович звернувся до адвоката із запитанням, чи може він взяти участь у спадкуванні цієї квартири разом із дочками Марії Петрівни? Див. ст.1241, 1261 ЦК. 

 

        

Задача № 43

           Петренко працював на молокозаводі шофером та розвозив по магазинах його продукцію. Одного разу, знаходячись у нетверезому стані, він з’їхав з траси та перекинувся. Директор  притягнув його до юридичної відповідальності, бо ця пригода спричинила підприємству збитки.

 Про яку відповідальність ідеться? Які види такої відповідальності Вам відомі? В якому розмірі директор має право вимагати відшкодування заподіяної Петренком шкоди? Який порядок притягнення його до такої відповідальності? Чи можна за описані дії шофера ще й звільнити його? Див. ст. 130, 134, 136, 233 КЗпП України.

Задача № 44

(витяг з листа до юридичного відділу газети)

 «У 2014 році помер мій батько й не залишив заповіту. Право власності на будинок належало йому, мама на той час була з батьком розлучена. Я, дочка, не переоформляла на себе будинок, бо хворіла. Цей будинок знаходиться в місті Харкові, на момент смерті батька я проживала й зараз проживаю у ньому. Підкажіть, будь ласка, чи не втратила я право на спадщину?»

     Проконсультуйте жінку. Див. ст. 1268 – 1270 ЦК.

Задача № 45

            Подорожуючи на власному автомобілі, Семко збив Ткаченка. Після лікування той звернувся до суду з позовом про відшкодування майнової та моральної шкоди. Як відповідач Семко повідомив, що був визнаний невинним у цій ДТП і звільнений від кримінальної відповідальності. Тому він вважав, що на нього не може бути покладено обов’язок відшкодування шкоди.

Яке рішення повинен постановити суд? Чи зміниться Ваше рішення, якщо б Семко застрахував свою цивільну відповідальність? Якою буде ваша правова оцінка описаної ситуації, якщо б він їхав на орендованому автомобілі або машині, якою йому дозволив тимчасово скористатися приятель? Чи будете ви інакше оцінювати зазначені події, якщо припустити, що Ткаченко умисно кинувся під колеса автомобіля Семка, спробуючи звести рахунки з життям? Див. ст. 1187, 1194 ЦК.

Задача № 46

Подорожуючи на автомобілі, Бірюхіни потрапили в аварію, що відбулася 17 вересня 2017 року о 10 годині ранку. Бірюхін миттєво помер на місці ДТП, а його дружина – о 23-30 цього ж дня у реанімаційному відділенні місцевої лікарні. Подружжя мало двох повнолітніх доньок – Інну і Марію. Інна є особою з інвалідністю ІІ групи. Бірюхін мав також рідних брата і сестру, а у його дружини залишились батько, мати і рідна сестра. Після себе Бірюхін залишив нотаріально посвідчений заповіт, у якому все своє майно заповів дружині.

 Яким чином буде розподілена спадщина подружжя? Чи зміниться Ваше рішення, якщо б дружина Бірюхіна померла на годину пізніше? Яким буде Ваше рішення, якщо б у ДТП загинув лише Бірюхін? Див. ст. 1220, 1241, 1261, 1276 ЦК.

Задача № 47

          Ганна Петрівна дала розписку своєму чоловікові Івану Микитовичу. Її зміст полягав у тому, що під час складання заповіту вона зробить у ньому вказівку про позбавлення спадщини їхнього повнолітнього сина Миколи. Останній постійно конфліктував з батьком і ображав його. Проте після смерті Ганни Петрівни з’ясувалось, що у заповіті Микола все ж зазначений як спадкоємець. Іван Микитович звернувся до суду з позовом про визнання заповіту недійсним, посилаючись на попереднє письмове зобов’язання дружини.

 Чи задовольнить суд позов Івана Микитовича? Див. ст. 27 ЦК.

Задача № 48

          Василь Петрович і його дружина Марія Павлівна мали двох синів – Олексія і Миколу. У Василя Петровича також були рідний брат і племінник. У Марії Павлівни були, крім згаданих синів, мати та племінниця. Обидва сини Василя Петровича і Марії Павлівни були одруженими. У Олексія була дочка Ірина, яка мала маленького сина. Микола дітей не мав. У 2016 р. Олексій загинув у аварії. Через два роки пішла з життя Марія Павлівна, яка не залишила заповіту.

 Кому із зазначених осіб ви порадите подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини Марії Павлівни? У чому полягають особливості прийняття спадщини дітьми? У чому полягають особливості їхньої відмови від прийняття спадщини? Див. ст. 1261, 1266, 1268, 1269, 1273 ЦК.

Задача № 49

         Керуючи вантажівкою у нетверезому стані, слюсар автобази Войтов учинив ДТП. Внаслідок цього пішохід Іщенко зазнав каліцтва і був визнаний особою з інвалідністю ІІ групи. Було встановлено, що Войтов, який проживав у гуртожитку автобази, вночі вийшов на свіже повітря. Біля адміністративного корпусу автобази він побачив залишену без охорони згадану вантажівку і вирішив покататися. Запустивши двигун за допомогою розплющеного цвяха, він виїхав на вулицю і о четвертій ранку вчинив наїзд на Іщенка. Після чотирьох років лікування потерпілий звернувся з позовом до автобази, вимагаючи відшкодування завданих йому майнової та моральної шкоди. Представник відповідача заперечив позов, посилаючись на те, що автомобіль вибув із володіння автобази поза її волею. Суд притягнув Войтова до участі у справі як співвідповідача і поклав відповідальність за вимогами Іщенка на автобазу і Войтова солідарно.

 Чи не запізно звернувся до суду Іщенко? Чи правильне рішення прийняв суд? Див. ст. 268, 1187 ЦК.

Задача № 50

          Петров уклав шлюб з Романовською. Подружнє життя у них не склалося.  Незабаром, не розриваючи шлюб з Романовською, Петров  уклав шлюб з Берко та переїхав до неї. Перша його дружина не знала, що чоловік зареєстрував ще один шлюб. Вона вважала, що Петров живе з іншою жінкою у «цивільному шлюбі». У свою чергу Берко не знала, що він знаходиться у шлюбі з Романовською. Через півроку, не залишивши заповіту, у ДТП загинула Романовська.

 Чи зможе Петров успадкувати майно Романовської? Див. ст. 39 СК, 1261 ЦК.

Задача № 51

До районного суду звернулась Загорська з позовом до свого чоловіка про розірвання шлюбу. У заяві вона зазначила, що шлюбні відносини між ними припинилися і відповідач проживає з іншою жінкою. Суд призначив подружжю строк для примирення і після його спливу постановив рішення про розірвання шлюбу. Через тиждень після його проголошення відповідач загинув у ДТП. 

Визначте підставу і правові наслідки припинення шлюбу між Загорською та її чоловіком. Див. ст. 104 СК.

Задача № 52

             За дві години до закінчення робочого дня Галкін і Кірко залишили робочі місця та пішли до кафе відмітити день народження одного з них. Святкували вони протягом години, вживаючи спиртне. Потім Галкін пішов додому, а Кірко повернувся на робоче місце, щоб закінчити роботу.

            Чи є у роботодавця підстави звільнити цих працівників за порушення трудової дисципліни? Див. ст.40 КЗпП.

Задача № 53

             Стельмах уклав трудовий договір. Роботодавець видав наказ про прийняття його на  посаду слюсаря, прийняв у нього трудову книжку і зробив у ній відповідний запис. Сторони домовилися, що Стельмах почне працювати з наступного понеділка. Проте у цей день Стельмах не став до роботи з неповажної причини. Тоді роботодавець видав наказ про звільнення Стельмаха за прогул.    

             Чи правомірні дії роботодавця? Див. ст.24 КЗпП України, п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України  Про практику розгляду судами трудових спорів № 9 від 06. 11. 92.

 

 

 

 

 

 

 

              Завдання склав Кузьменко Олександр Васильович, доцент кафедри права НТУ «ХПІ», кандидат педагогічних наук, дійсний член Асоціації правників України. Телефон для запитань: 050 589 78 62.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

                                 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Губар Ольга Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Крылова Алина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
25779
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку