Заломлення світла на межі двох середовищ. Закони заломлення світла.

Про матеріал
Розробка презентаціїдо уроку фізики в 9 класі на тему: "Заломлення світла на межі двох середовищ. Закони заломлення світла"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заломлення світла на межі двох середовищ. Закони заломлення світла. Урок 25 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Експеримент

Номер слайду 3

Дайте відповіді на запитання. Що називається світловим променем?Що таке кут падіння? кут відбивання?Сформулюйте закони відбивання світла. Пригадайте, як розраховується синус гострого кута у прямокутному трикутнику.

Номер слайду 4

Експеримент Зміну напрямку поширення світла на межі поділу двох середовищ називають заломленням світла

Номер слайду 5

Заломлення світла

Номер слайду 6

Закони заломлення світла1. Промінь падаючий, промінь заломлений і перпендикуляр до межі поділу двох середовищ, встановлений із точки падіння променя, лежать в одній площині.2. Відношення синуса кута падіння до синуса кута заломлення для двох даних середовищ є величиною незмінною:

Номер слайду 7

Причина заломлення світла. Зміна швидкості поширення світла в разі переходу з одного прозорого середовища в інше є причиною заломлення світла. Оптична густина середовища: чим менша швидкість поширення світла в середовищі (чим більший показник заломлення), тим більшою є оптична густина середовища.

Номер слайду 8

Показник заломлення. Відносний показник заломлення (n21) показує, у скільки разів швидкість поширення світла в середовищі 1 більша (або менша), ніж швидкість поширення світла в середовищі 2:

Номер слайду 9

Підсумуємо:1) чим більше на межі поділу двох середовищ змінюється швидкість поширення світла, тим більше світло заломлюється;2) якщо промінь світла переходить у середовище з більшою оптичною густиною (тобто швидкість світла зменшується), то кут заломлення є меншим від кута падіння;3) якщо промінь світла переходить у середовище з меншою оптичною густиною (тобто швидкість світла збільшується), то кут заломлення є більшим за кут падіння.

Номер слайду 10

Абсолютний показник заломлення. Абсолютний показник заломлення показує, у скільки разів швидкість поширення світла в середовищі менша, ніж у вакуумі:

Номер слайду 11

Повне внутрішнє відбивання. Явище, за якого заломлення світла відсутнє(світло повністю відбивається від середовища з меншою оптичною густиною), називаютьповним внутрішнім відбиванням світла.

Номер слайду 12

Повне внутрішнє відбивання

Номер слайду 13

Повне внутрішнє відбивання

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання. Які досліди підтверджують явище заломлення світла на межі поділу двох середовищ? Сформулюйте закони заломлення світла. У чому причина заломлення світла? Що показує показник заломлення світла? Як швидкість поширення світла пов’язана з оптичною густиною середовища? Дайте означення абсолютного показника заломлення.

Номер слайду 15

Розв’язування задач (усно)Поясніть «фокус» із монетою, згаданий на початку уроку.

Номер слайду 16

Розв’язування задач

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити § 12 Впр. 12(8) – усно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Омельченко Наталія Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
18 вересня 2021
Переглядів
5172
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку