Заняття "Безпека дитини в Інтернеті"

Про матеріал
розширити й поглибити знання батьків про Інтернет; розповісти про позитивні і негативні сторони Інтернету; розвивати уважність, спостережливість, пам’ять, формувати культуру батьківського сприйняття навчальних умінь своєї дитини; дати батькам поради щодо впливу інтернету на розвиток дитини та як убезпечити дітей від негативних факторів використання Інтернету.
Перегляд файлу

Тема: Безпека дитини в Інтернеті

Мета: розширити й поглибити знання батьків про Інтернет; розповісти про позитивні і негативні сторони Інтернету;

розвивати уважність, спостережливість, пам’ять, формувати культуру батьківського сприйняття навчальних умінь своєї дитини; дати батькам поради щодо впливу інтернету на розвиток дитини  та як убезпечити дітей від негативних факторів використання Інтернету.

Обладнання: ноутбук,проектор, інтерактивна  дошка, пам'ятки для батьків.

Форма проведення: батьківські бори

Хід зборів

1.Організаційний момент

Привітання

 Шановні тати й мами! Тема наших батьківських зборів «Безпека дитини в Інтернеті».Сьогодні я вам розповім про наслідки Інтернету.

 

2.Вправа «Моє бажання»

Мета:  створити гарний настрій. 

Батьки представляють себе по колу та продовжують наступну фразу:

« Найбільше я люблю  ..Я мрію, щоб …..» (Час для виконання завдання- 5 хв).

Всі ви згадали свою дитину і ви розумієте, що успіхи вашої дитини в навчанні й інших видах діяльності багато в чому залежить від вашої уваги та любові до неї.

 3.Інформаційне повідомлення «Про вплив Інтернету на розвиток дитини».

 У наш час стрімко розвивається техніка, з’являються нові інформаційні технології. Здавалося б, не так уже й давно персональні комп’ютери були дивиною, а зараз вони є майже в кожному офісі, магазині. Все більше комп’ютерів з’являється вдома, мобільні телефони за своїми можливостями наближаються до комп’ютерів, у якихє все – від органайзера до ігор. Звичайно, комп’ютери значно полегшують наше життя–в цьому їх безперечний«плюс».Про переваги комп’ютерів знають навіть малюки. У більшості вдома є компютери, в інших –планшети, мобільні телефони. Кількість користувачів мобільних телефонів та інтернету щодня невпинно збільшується. Більшою їхньою частиною є молодь. Незважаючи на безумовно позитивну роль сучасних комунікаційних засобів та інтернету, існують певні ризики у використанні інформаційних технологій. Особливу небезпеку незахищений інформаційний простір приховує для дітей. Інтернет може містити інформацію агресивного чи соціально небезпечного змісту. А надання переваги віртуальному світу перед реальним справляє негативний вплив на психіку і здоров’я дитини та може погіршити не тільки зір, поставу та сон, але й викликати тривожність, дратівливість, соціальну дезадаптованість і узалежнену поведінку. На жаль не всі учні про це знають.

Дуже важливо зрозуміти, в якому вигляді та обсязі необхідний Інтернет дітям у тому чи іншому віці. Тому перш за все визначимо, для яких справ може використовуватись Інтернет дітьми різних вікових категорій, адже різні вікові категорії різняться інтересами,  розумінням навколишнього світу та реакцією на різні події.

З 7 до 11 років, діти як і раніше люблять грати та прагнуть використовувати Інтернет саме як майданчик для ігор. Але в цьому віці в дітей прокидається т.зв. соціальне «Я». Дітям важливо зайняти значуще місце в житті свого маленького світу: класу, школи, дружити з однолітками. Тут їй буде потрібна реальна допомога та просто увага батьків. Перші невдалі спроби дружби в початковій школі можуть травмувати дитину. В цьому випадку батьки зможуть дати йому практичні поради щодо встановлення контакту з однолітками, разом беручи участь у віртуальному спілкуванні в мережі. Зрозуміло, у всьому необхідно дотримуватись міри, і тоді Інтернет стане дитині помічником у подоланні бар'єрів спілкування, партнером по розвиваючим іграм, учителем у вивченні іноземних мов, джерелом необхідної інформації для уроків і просто – музики, картинок та фотографій, мультфільмів і позитивних емоцій.

4.Відео «Як ваш телефон змінює вас?» та відео-мультфільм «Корисні підказки.Увага Інтернет!»

Як зробити Інтернет безпечним

Загрози Інтернету зводяться до мінімуму в тих родинах, де складаються довірливі відносини між дітьми і батьками. Тому  намагайтесь обговорювати з дітьми всі проблеми, що виникають в її житті. Дитина повинна знати, що головні експерти у всіх життєвих ситуаціях – його мама й тато, а не сумнівні сайти. Не повинно бути таких тем, які дитина боялася б обговорювати з батьками, і питань, які дитина посоромилася б задавати.

Ніколи не відмовляйтесь від пояснень і не лайте дитину, якщо вона звернувся до Вас з питанням на «слизьку» тему. Дитина повинна знати, що у Вас вона може отримати всі необхідні роз'яснення.Регулярно розмовляйте з дитиною про те, які сайти вона відвідала та про що цікаве там довідався. Не забувайте самі розповідати та показувати, що корисного Ви знайшли в Інтернеті, чи якщо навиками роботи в мережі не володієте – в інших джерелах інформації.

5.Відео-ролик «Стоп!Батьки!»

Пам’ятайте, що дитина – джерело життя своїх батьків. Як у краплині води відбивається сонце, так у дітях відбивається вся організація життя сім’ї, працьовитість, духовне багатство й моральна чистота матері та батька.

Майбутнє належить тільки дітям! Робіть усе, щоб дитинство й майбутнє наших дітей було прекрасними.

Любові та взаєморозуміння, успіх і щастя вам і вашим дітям

Батькам роздають пам’ятки( додаток 1та додаток 2) та наголошують що  пам’ятайте, Інтернет -це не тільки осередок розпусти та жорстокості, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. Ви повинні навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації. Та найголовніше, дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а, насамперед, оберігаєте. Дитина повинна Вам довіряти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

5 простих правил для батьків

 

1. Підвищуйте власну комп'ютерну та інтернет-обізнаність

2. Опановуйте інтернет разом із дитиною

3. Станьте другом дитині у соціальній мережі, або попросіть близьких знайомих зробити це

4. Встановіть "Батьківський контроль". Регулярно оновлюйте антивірус

5. Створіть територію безпечного інтернету. Використовуйте поновлюваний перелік безпечних для дитини сайтів.

 

 

 

Додаток 2

Рекомендації для батьків

ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ У МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ:

 

- розміщуйте комп’ютери з Internet-з’єднанням поза межами кімнати вашої дитини;

 

- поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з яким вони спілкуються в он-лайні, довідайтесь як вони проводять дозвілля і чим захоплюються;

 

- цікавтесь, які веб-сайти вони відвідують та з ким розмовляють;

 

- вивчіть програми, які фільтрують отримання інформації з мережі Інтернет, наприклад, Батьківський контроль в Windows*;

 

- наполягайте на тому, щоб ваші діти ніколи не погоджувалися зустрічатися зі своїм он-лайновим другом без вашого відома;

 

- навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів;

 

- контролюйте інформацію, яку завантажує дитина (фільми, музику, ігри, тощо);

 

- цікавтесь, чи не відвідують діти сайти з агресивним змістом;

 

- навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в он-лайні. Вони не повинні використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пліток, погроз іншим та хуліганських дій;

 

- переконайтеся, що діти консультуються з Вами, щодо будь-яких фінансових операції, здійснюючи замовлення, купівлю або продаж через Інтернет мережу;

 

- інформуйте дітей стосовно потенційного ризику під час їх участі у будь-яких іграх та розвагах;

 

- розмовляйте зі своєю дитиноюяк з рівним партнером, демонструючи свою турботу про суспільну мораль.

 

Використовуючи ці рекомендації, Ви маєте нагоду максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет. Але пам’ятайте, Інтернет -це не тільки осередок розпусти та жорстокості, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. Ви повинні навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації. Та найголовніше, дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а, насамперед, оберігаєте. Дитина повинна Вам довіряти.

docx
Додав(-ла)
Васюра Наталия
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
2369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку