Заняття гуртка Біофізика "Структура відбитків пальців кінцівок. Дактилоскопія. Криміналістика"

Про матеріал
План-конспект заняття гуртка «Біофізика» допоможе ознайомити вихованців з структурою відбитків пальців кінцівок людини, з тим, як використовують ці знання у криміналістиці; вдосконалювати практичні навички учнів, розвивати міжпредметні та соціальні компетентності вихованців, зорієнтувати їх у виборі професії.
Перегляд файлу

План-конспект заняття гуртка «Біофізика»

 

Тема: Структура відбитків пальців кінцівок. Дактилоскопія. Криміналістика.

Мета: ознайомити вихованців з структурою відбитків пальців кінцівок людини, з тим, як використовують ці знання у криміналістиці; вдосконалювати практичні навички учнів, розвивати міжпредметні та соціальні компетентності вихованців, зорієнтувати їх у виборі професії.

Методичне забезпечення: демонстраційний матеріал (картки з зображеннями відбитків пальців, відео).

Обладнання: мультімедійне обладнання, папір, фарби, вологі серветки, грифелі від простих олівців, наждачний папір, скотч, бланки особистих картки, склянки з відбитком пальця, пензлики, ножиці, лупа, рукавички, маркер, ручка.

Основні поняття: відбитки пальців, дактілоскопія.

Тип заняття: комбінований.

 

Хід заняття

1. Організаційний момент

     Перевірка присутності гуртківців та їх готовності до заняття.

 

2. Мотивація учнів. Виставка унікальних витворів мистецтва «Це можеш зробити тільки ти!».

Давайте сьогодні спробуємо створити унікальний витвір мистецтва.

Намалюй дерево на папері, лишаючи достатньо місця для зеленої крони.
Змочи подушечку пальця у воді, а потім у фарбі. Важливо аби палець був не сильно мокрий, щоб на подушечці пальця лишилося трішки фарби і вона не стікала з водою по руці. Лиши свій відбиток на папері створюючи гарну зелену крону власного дерева. Не бійся експериментувати з кольорами. Гарно вийшло?

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2020/09/dc2a76dd43c2a233ee507e949cf7b073.jpg

 

(Можна зробити й інші малюнки)

Малювання пальцями з дітьми - майстер-клас по дитячому малюванню відбитками  пальців       Падалка для малюків своїми руками поетапно: цікаві задумки, покроковий  майстер-клас для самих маленьких з фото готових робіт https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2020/09/d3f7d3a396777c5acbb55571582385f2.jpgПадалка для малюків своїми руками поетапно: цікаві задумки, покроковий  майстер-клас для самих маленьких з фото готових робіт        https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2020/09/f47254eec6b77cc5c1c71a4909946ae9.jpg

Ви запитуєте, в чому унікальність ваших картин? Зараз ми про це дізнаємося.

 

3. Виклад теоретичного матеріалу.

 

3.1 Структура відбитків пальців кінцівок.

Відбиток пальця у вузькому сенсі це відбиття, яке залишають папілярні лінії (візерунок) людського пальця. Збір відбитків пальців на місці скоєння злочину є важливим методом судової експертизи. Відбитки пальців легко залишити на різних поверхнях (на кшталт скла, металу чи шліфованого каменю) завдяки природному виділенню поту з екзокринних залоз, що є присутніми на епідермальній нерівності.

У ширшому розумінні, відбитки пальців це сліди відбиття папілярного візерунку будь-якої частини людської руки, або руки приматів. Слід від стопи також може залишити відбиття папілярного візерунку.

Папілярний візерунок — це підняті місця епідермісу на пальцях (рук та ніг), долонях рук та стопах ніг, що складаються з одного й більше поєднаних папілярних ліній шкіри. Часом їх ще називають «епідермальними гребінцями». Вони слугують для посилення викликаних вібрацій, наприклад, коли кінчики пальців ковзають по нерівній поверхні, для покращення передачі сигналу до нервових закінчень, залучених до точного сприйняття текстури. Ці гребінці також можуть допомагати у хапанні нерівних поверхонь та покращувати контакт з поверхнею у вологих умовах.

3.2 Інтерактивна вправа «Я-унікальний».

Подивіться на свої подушечки пальців: який паттерн твоїх подушечок пальців? Порівняй їх візерунок з відбитками на картках та класифікуй: завитки, петлі, дуги чи рідкісний подвійний завиток утворюють твої папілярні лінії?

 

3.3 Перегляд відеофрагмента «Чому відбитки пальців унікальні»

 

3.4. Дактилоскопія.

Дактилоскопія — розділ криміналістики, який займається дослідженням конфігурації папілярних ліній на пучках пальців рук із метою встановлення ідентичності. Метод ідентифікації людей за відбитками пальців, заснований на унікальності малюнка шкіри. Широко застосовується в криміналістиці.

Заснований на ідеях англійця Вільяма Джеймса Гершеля, що висунув в 1877 році гіпотезу про незмінність папілярного малюнка долонних поверхонь шкіри людини. Ця гіпотеза стала результатом довгих досліджень автора, що служив поліцейським чиновником в Індії.

Відомо, що ідея про унікальність відбитків пальців існувала в Китаї і Японії ще в VII ст. н. е. Однак, незважаючи на широке практичне використання, припущення про унікальність відбитків не має достатнього наукового обґрунтування, а для методу ідентифікації за відбитками немає оцінки достовірності (на практиці приймається за 100%).

Англійський антрополог Френсіс Гальтон домігся введення дактилоскопії як метод реєстрації кримінальних злочинців в Англії в 1895 році. 13 вересня 1902 р. у Великій Британії відбитки пальців з місця злочину вперше використані як доказ провини по відношенню до затриманого Гаррі Джексона.
 

3.5 Перегляд відеофрагменту «Чи є надійним аналіз відбитків пальців?»

(Цікаво про відбитки пальців і «страшну» кримінальну справу «Хто випив його каву?» Відео представлено англійською мовою, наявні субтитри)

 

4. Практичне заняття «Як зняти відбитки пальців в домашніх умовах?»

А зараз ми спробуємо стати справжніми криміналістами.

Зняти відбитки пальців вдома нескладно. Для цього зовсім не обов’язково володіти навичками детектива або спеціальними пристосуваннями. Майже в кожному домі знайдеться все необхідне.

Перегляд відео «Зняття відбитків пальців - криміналістика». На відео представлено цікавий спосіб зняття відбитків пальців з гладкої поверхні.
(До перегляду рекомендовано до 1:23)

 

5. Рефлексія.

C:\Users\Nata\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\_.png

Використані відео

  1. Зняття відбитків пальців – криміналістика. Електронний ресурс. Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=6vvHT-Us_9g
  2. Чи є надійним аналіз відбитків пальців? Електронний ресурс. Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=IVcrO5iIFuE
  3. Чому відбитки пальців унікальні. Електронний ресурс. Режим доступу:        https://www.youtube.com/watch?v=96uQxwOYdg8&t=1s

 

docx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
989
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку