Заняття гуртка "Місцеві ознаки та прогноз погоди""

Про матеріал
Мета заняття : дати учням поняття про погоду та її складові елементи; вчити спостерігати за погодою свого краю, перевіряти народні прикмети передбачення погоди, розвивати спостережливість, кмітливість; виховувати розуміння важливості для людей знань про погоду та її зміни.
Перегляд файлу

                  Центр дитячої  та юнацької творчості

                              Краснопільської селищної ради

 

 

 

 

Розгорнутий конспект відкритого заняття

гуртка «Історики – краєзнавці»

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала керівник гуртка

«Історики – краєзнавці» ЦДЮТ

Янкова Оксана Леонідівна

 

 

 

Краснопілля


 

Тема заняття:  Місцеві ознаки та прогноз погоди

Мета заняття : дати учням поняття про погоду та її складові елементи; вчити спостерігати за погодою свого краю, перевіряти народні прикмети передбачення погоди, розвивати спостережливість, кмітливість; виховувати розуміння важливості для людей знань про погоду та її зміни.

 

Обладнання: конспект заняття, малюнки, карти, книги

Використана література:

  1. Де живе жар-птиця. Упорядник Дмитренко М.К. – К.: Веселка, 1991.
  1. адок./ Уклад.: Л.Вознюк – Тернопіль: Підручники і посібники, 2006.

2.Жадан В.І., Пічугін Б.В.,Федченко Ю.І. Як вивчати свій край. - Київ: Рад. школа, 1981

3.Тюленева В.О., Леонтьєва Г. Г. Географія Сумської області 9 кл. –

 Суми 199

4.http://familytimes.com.ua/vybryky-p.html

5.million-sovetov.ru

Тип заняття:  нестандартне

Методи і прийоми: розповідь, бесіда, читання оповідання, ігри, вікторини,      кросворди

План заняття:

І Організаційний момент:

  1. Відмітка відсутніх.      

  2. Повідомлення теми і мети заняття.

ІІ. Розкриття теми заняття:

1.Способи вивчення стану погоди.

2.Перші інструментальні спостереження за погодою.

3. Про погоду і природу. Вибрики літери «П»

4. Бесіда з дітьми.

5.Кросворд «Явища природи».

6.Різне призначення  прогнозів погоди.

7.Оповідання «Температура повітря».

8. Місцеві ознаки погоди.

9. Гра «Народні прикмети».

10.Людина керує погодою. 

11.Цікаво знати.

12 .Вікторина «Пісні про погоду і природні явища».

ІІІ. Підведення підсумків заняття.

Хід заняття:

І. Організаційний момент.

 1. Відмітка відсутніх.

 2. Повідомлення теми і мети заняття.

ІІ. Розкриття теми заняття.

 

Лірична музика про погоду. Слово вчителя:

1.Способи вивчення стану погоди.

На Землі здійснюють систематичні спостереження за погодою з метою її про­гнозування та передбачення несприятливих атмосферних явищ. У стародавньому світі люди мало знали про особливості формування погоди. Свої спостереження вони передавали у вигляді прикмет, прислів'їв тощо. З тих часів пішли і примовки, які дійшли і до нашого часу (див додаток  №1).Наукові дослідження нижніх шарів атмосфери роз­почалися тільки наприкінці XIX ст. і здійснювалися за допомогою повітряних зміїв. Пізніше був винайдений аеростат(літальний апарат, легший за повітря), кулі-зонди та радіозонди (див додаток № 3, мал.3а). Їх піднімають на потрібну висоту за допо­могою аеростата. Це дає змогу визначити силу і напрямок вітру. Радіозонд фіксує елементи погоди та передає сигнали на наземні метеорологічні станції за допомогою супутників (див додаток  №3, мал.3 б).
2.Перші інструментальні спостереження. Такі спостережен­ня за погодою стали можливими в середині XVII ст., коли були винайдені барометр(прилад для вимірювання атмосферного тиску.) і термометр. Понад сто років тому були складені приземні карти погоди. 
Нині інформацію про погоду збирають наземні метеорологічні станції, а також радіолокатори і космічні літальні апарати - су­путники. В кожній країні діє мережа станцій, які мають однотипне обладнання, працюють за єдиною програмою і в узгоджені строки. Мережі спостережень окремих країн є складовими глобальної (планетарної) системи Всесвітньої служби погоди (ВСП).Спостереження за погодою ведуться постійно, але вся інформа­ція збирається кожні три години. Опади, хмари і хмарність, напрямок і си­лу вітру, грози та інші атмосферні явища позначають у щоденни­ках погоди загальноприйнятими умовними знаками.Прогнози погоди складають на незначний строк - від 1 до 4 днів, середній - 4-10 днів та на великий період часу - місяць, сезон.
На підставі проведених спостережень та аналізу зібраної інфор­мації складають карти погоди, які називають синоптичними (див.додаток№6 ).

 Синоптичні карти - це географічні карти, на яких позначені метеорологічні станції, а навколо них цифрами і значка­ми нанесені результати спостережень за погодою за певний строк. Вони відображають реальний стан атмосфери. Прогнози погоди для території України забезпечує Державний комітет з гідрометеорології.

3.Про погоду і природу. Вибрики літери «П» (див.додаток №5)

 

Вчитель: Запитання до дітей: Які погодні явища ви спостерігали у своїй місцевості? У яку пору року погода змінюється найістотніше? Діти відповідають.

Слухаючи постійно прогноз погоди, ми вже звикли до таких метеорологічних термінів, як циклон, анти­циклон, опади, відлига, гроза. Де б людина не працювала, що б не робила, вона так чи інакше «спілкується» з погодою. Навіть наст­рій людини та її самопочуття залежать від погоди. Що ж таке погода? 

Погода - це стан нижнього шару атмосфери в даній місцевості, в даний час чи за якийсь короткий проміжок часу. Основними характеристиками погоди є температура по­вітря, атмосферний тиск, вітер, вологість, хмари і хмарність, опади, гроза тощо.(див.додаток №4)

Найголовнішою особливістю погоди є її мінливість. Погода змі­нюється постійно, щодня і щогодини. Навіть коли здається, що по­года врешті-решт встановилася, вона все одно продовжує змінюва­тися непомітно для нас. Може, й ви колись спостерігали, особливо навесні, як дощ раптово змінювався сніговієм, а потім зникали хмари і на небі яскраво світило Сонце.
Сонце і рух повітря змінюють погоду. Які саме чинники зумов­люють мінливість погоди? Насамперед це зміна кута падіння со­нячних променів протягом доби, місяця, року, що впливає на тем­пературні умови кожної території. Значну роль у формуванні пого­ди відіграє також неоднорідність рельєфу та рух повітряних мас, утворення циклонів і антициклонів.

 

4. Бесіда з дітьми

 За допомогою якого приладу визначають температуру повітря?

 Що таке вітер? (Вітер — це рух повітря.)

Що таке хмарність? (Хмарність — це ступінь покриття неба хмарами.)

Які бувають дні та хмарність? (Дні бувають ясні, похмурі, хмарні.)

Які бувають опади?Які ви знаєте явища природи?

Як ви вважаєте, що найбільше впливає  на погоду? (Сонце, бо саме його промені зігрівають поверхню Землі.)

Які ж показники допоможуть охарактеризувати погоду?

(Температура повітря, хмарність, напрямок і сила вітру, опади, інші явища природи)

Погода -  це поєднання температури  повітря, хмарності,

опадів, вітру. Зміни  температури, хмарність, дощ, снігопад, вітер -  це  основні явища погоди.

5.Кросворд «Явища природи» (див.додаток №7)

 

6.Різне призначення  прогнозів погоди. Довгострокові прогнози є спеціалізованими, оскільки їх складають з урахуванням специфіки ведення відповідного господарства: авіації, автомобільного, морського транспорту, сільського господарства. Короткострокові прогнози - це прогнози загального користування. Їх складають пере­важно для населення. Останнім часом складають так звані біометеорологічні прогнози, щоб вчасно попереджати населення про

неспри­ятливий вплив атмосферних процесів на самопочуття. 

7. Читання оповідання «Температура повітря» (з книги «Погода на планеті»)

 

Що таке  погода? Уперше  Тарасик замислився  про це, коли мама подивилась на термометр за вікном і сказала:

- Справжня осінь надворі. Щодня температура повітря нижчає.

- Звідки у повітря температура? - Засміявся Тарасик.- Що, воно захворіло, чи що?

- Ти вважаєш, що температура буває лише у хворих? Ні, у тебе температура є й зараз, тільки  нормальна. Температуру має все довкола  земля, вода, повітря. Тільки  у людей температуру регулює  сам організм, а температура неживої природи - залежить від Сонця. Сонце нагріває  землю, а від землі нагрівається  повітря. Влітку воно тепліша, взимку холоднішає.

- А Сонце теж взимку холодне, а влітку  теплішає?

- Ну що ти! Сонце - то величезна розпечена куля, температура в нього завжди височенна. Просто наша планета Земля влітку наближається до Сонця, а взимку віддаляється. Ось чому, коли у нас зима, то на протилежній частині земної кулі, де Сонце наближається до Землі – літо.

 

Перерва. Рухлива гра «На болоті»
8.Місцеві ознаки погоди. Прогнози погоди складають зазвичай для великих територій, тому в кожній місцевості їх слід уточнювати. Для цього часто використовують місцеві ознаки погоди - явища природи, які вказують на стійкість погоди або на її зміну найближ­чим часом. Це, наприклад, зовнішній вигляд неба та хмар, зміни у поведінці деяких тварин і рослин. Місцеві ознаки погоди мають пев­не обґрунтування, їх легко зрозуміти.За місцевими ознаками складають прогноз погоди переважно на декілька годин (6-12), а іноді навіть на добу і більше. Про погоду, що нас очікує, можна дізнатися, спостерігаючи за Місяцем, зоря­ми, сходом і заходом Сонця, хмарами. Так, ознаками ясної, сухої погоди є безхмарне небо впродовж усього дня, роса вранці, чистий захід Сонця та ін. Ознаками ж нестійкої погоди є червоний захід Сонця, нерівний вітер протягом дня, наявність хмар різного забарв­лення.

9.Гра «Народні прикмети». Беруть участь 2 команди .Одна команда говорить

початок прикмети, а інша-кінець.(див.додаток №1)

            Надійною ознакою  грози є поява на небі вранці високо-купчастих хмар у вигляді пластівців або баштоподібних. Через 4-6 годин після їх появи починаються грози. Велика спека вдень при великій вологості повітря (парко) також є ознакою наближення грози. Те ж саме очікується, коли теплого спекотного вечора небо затягується суцільною пеленою хмар. Ознакою наближення негоди є яскраво-червона зоря, або коли Сонце сідає за густі хмари з пурпуровим забарвленням на краях. Якщо  ж при заході Сонця колір неба золотистий або світло-рожевий, то слід очікувати збереження сталої погоди без опадів. Це ж саме віщує неправильна форма диску Сонця чи Місяця під час заходу Сонця.

            Місцевою ознакою погоди може бути дим із різних димарів. Якщо дим іде стовпом угору, то це свідчить про гарну погоду. Коли ж дим стелеться понад землею, то це віщує негоду, яка буде ще тривати.
Дуже багато рослин і тварин часто називають «живими баромет­рами». Наприклад, кульбаба та фіалка заздалегідь відчувають наближення дощу і закривають свої квітки. Акація та жимолость перед дощем посилено виділяють нектар. Клен, злакові рослини «пла­чуть» перед опадами. З великою точністю передбачають погоду павуки. Поява їх рано-вранці означає наближення негоди, а під час спеки - сильного вітру чи грози. Доб­рий «синоптик» - риба голець. У ясну погоду вона нерухомо лежить на дні акваріума. Якщо голець почне мету­шитися, то скоро буде дощ. Спостерігаючи за тваринами, мож­на складати й довгострокові прогнози. Так, чим більші мурашники спору­дили восени лісові мурахи, тим су­ворішою буде зима. Якщо птахи мостять гнізда на сонячному боці, літо буде холодним. 

10.Людина керує погодою. Людина може на короткий час свідомо змінювати погоду. Так, за допомогою технічних засобів можна розсіяти тумани і хмари, розбити градову хмару, послабити несприятливу дію урагану, пилової бурі, знизити чи підвищити температуру тощо. Завдяки додатковому нагріванню повітря або за допомогою сухого льоду можна звільнити аеропорти від туману. А ввівши в хмару кристали вуглекислоти чи йодистого срібла можна розсіяти переохо­лоджені хмари і запобігти небезпечному для господарства граду.
Ваші метеорологічні спостереження. Спостереження за погодою можна організувати і в школі. Для цього на шкільному подвір'ї облаштуйте шкільний метеорологічний майданчик (див.додаток №3). Ба­жано, щоб він мав форму прямокутника, дві сторони якого збіга­лися б з напрямком північ - південь. На цьому майданчику має бути флюгер, опадомір, психрометрична будка, в яку помістіть термо­метри та гігрометр, снігомірна рейка та ґрунтові термометри. У приміщенні школи слід встановити барометр-анероїд. Показан­ня приладів потрібно знімати щодня в один і той самий час і бажа­но о 9-й годині ранку, 15-й та 20-й годині. Дані спостережень слід заносити у спеціальні щоденники, аналізувати їх і робити вітрину погоди для всієї школи. Відмічайте істотні погодні зміни, напри­клад: випав перший сніг, пройшли зливи, триває мряка. Корис­туйтесь умовними знаками елементів погоди . 

Дощі за розкладом. У районі екватора впродовж усього року пе­реважає волого-тепла безморозна погода, причиною якої є надзви­чайно висока температура повітря: зранку світить сонце, після полуд­ня починається злива, яку часто супроводжує дуже сильна гроза; над­вечір знову настає ясна тепла погода. І так буває щодня з року в рік.«Вічна сухість». У районах тропічних широт, зокрема в пустелях, погода майже впродовж усього року посушлива. Для такої погоди ха­рактерна висока температура і значна сухість повітря. Часто повітря в таких місцях насичене не вологою, а гарячим пилом, тому небо тут набуває білястого відтінку. 

11.Цікаво знати

- Одне із найсонячних місць на планеті Земля - це, виявляється, Мертве море в Йорданії. Тут близько 330 сонячних днів в році!

- Менше всього сонця на архіпелазі Північна Земля (Росія). Там, зірка на ім'я Сонце світить всього 12 днів в році. 
- Рекорд: Саме дощове місце на Землі - це один з Гавайських островів. На горі Уаї-аль-аль налічується 350 дощових днів в році, за які в середньому випадає більше 10 метрів опадів.

- Жителі держави Уганда не бояться грому. Тому що, за останні роки, грози спостерігалися в цій країні в середньому 250 днів в році. Це саме грозове місце планети.

- Рекорд: Найсильніший снігопад був зафіксований 50 років тому в Каліфорнії (США). На одному з гірськолижних курортів за 6 днів безперервного снігопаду випало майже 5 метрів снігу!

- 29 березня 1848 року Ніагарський водопад із-за льодових заторів на Ніагарі зупинився на 30 годин.

-Людина може залишитися під дощем абсолютно сухою, якщо перебуває в пустелі. Насправді дощі в пустелі бувають, але про дощ неможливо дізнатися, т. к. краплі просто не долітають до землі, випаровуючись під впливом гарячого повітря.

12 .Вікторина «Пісні про погоду і природні явища».
 

ІІІ. Підсумки заняття

Запитання і завдання для самоперевірки
Що таке прогноз погоди? Складіть свій прогноз погоди за кількома місцевими ознаками (поясніть їх). За якими елементами погоди можна спостерігати візуально, а за якими - за допомогою приладів? Наведіть приклади приладів. Що таке синоптична карта? Чи можна керувати погодою? Як змінювалися методи спостереження за погодою?
Підберіть загадки, прислів'я та приказки, які характеризу­ють різні типи погоди, проілюструйте їх малюнками. Спро­буйте пояснити їхній зміст. 
Яка основна причина різких похолодань навесні, сильної спеки влітку та значних потеплінь узимку на території України? 

Що таке погода? Які головні характеристики погоди? 


 Наукові дослідження погоди почалися в кінці XIX ст.
 Нині на Землі діє Всесвітня служба погоди.
 Спостереження за погодою ведуть постійно, інформацію збирають кожні три години і наносять на синоптичні карти.
 Прогнози погоди складають на незначний строк, а також на середній і великий періоди часу.
 Місцеві ознаки допомагають передбачати погоду.
 Погода — це стан нижнього шару атмосфери в певний час і в певній місцевості.
  Головна особливість погоди — мінливість.
 Температура, атмосферний тиск, напрямок і швидкість вітру, хмари, хмарність, опади є основними характеристиками погоди.
  Погоду розрізняють переважно за температурними умовами та характером переміщення повітряних мас. 

Рекомендації щодо проведення аналогічних занять

 Такі заняття потрібно проводити з дітьми  середнього  віку, підключати їх до роботи по пошуку потрібних матеріалів, які повинні бути достовірними, взятими з  періодичних видань, електронних носіїв і т.д.

Відомості про керівника гуртка

Янкова Оксана Леонідівна,1970 р.н., освіта вища філологічна, закінчила Сумський державний педагогічний інститут ім.. А.С. Макаренка.

 

 

 

 

Додаток №1

1 Народні прикмети про погоду

Восени, навесні і взимку, якщо було хмарно і не холодно, а до вечора хмари йдуть, починають з'являтися зірки - вночі та вранці буде мороз.

Червоний закат - до похолодання і негоди.

Рясна роса вранці - до погожого дня, без опадів.

Свинцеві хмари, з особливо темним гребенем у вигляді валу - не просто до дощу, а до сильної грози або бурі.

Затихли птахи - до бурі, грози.

Якщо хмари рухаються в одному напрямку, а вітер у землі дме у протилежному - до погіршення погоди, дощу.

Якщо купчасті хмари ростуть вгору, у формі ковадла (плоский верх) - до дощу, негоди.

Рідкісні купчасті хмари з довжиною в 2-2.5 рази більшою ніж висота - хмари гарної погоди.

Зірки мерехтять - до морозу.

Хмари у формі сочевиці - рийте бункер! Буде пекельна гроза і буря.

Дим від багаття стелиться по землі - до погіршення погоди, дощу.

Вдалих, а головне точних прогнозів вам!

2 Зимові народні прикмети про погоду

 Гусак лапу піджимає - холод викликає.

Довгі гілки ялинки перед метелицею згинаються, до ясної погоди розпрямляються.

Ворони і галки кружляють у повітрі - буде сніг.

Курка на одній нозі стоїть - до морозу.

Чим вище сідає курка на сідайло, тим сильніше буде мороз.

Коні сплять стоячи - до холоду, лягають - до тепла.

Заєць приходить у сад - бути зимі суворою.

Дим без вітру на землю лягає - чекай снігу, піднімається з труби стовпом - до морозу, опускається з труб вниз і розстилається по землі - до відлиги.

Пухнастий іній на деревах та кущах - чекай сонячного дня.

Якщо вночі або рано вранці при слабкому вітрі йде сильний сніг, вдень встановиться ясна, сонячна погода.

Снігова крупа - ознака близької відлиги.

Якщо після снігопаду білка залишає гніздо, спускається з дерева і бігає по снігу, скоро встановиться тиха погода.

Якщо сніг припинився після обіду або ввечері без прояснення небосхилу, на наступний день чекай снігопаду.

У мороз на льоду виступає вода - незабаром настане відлига.

Червоний вогонь у печі - до морозу, білий - до відлиги.

Якщо жар в печі швидко гасне, значить, буде відлига.

Подув північний вітер, хмар немає - буде мороз.

Лід тріщить - морозна погода встановилася ненадовго.

Сніг під ногами сильно скрипить, а голоси чути далеко - буде похолодання.

Зірки блимають до холоду.

Якщо хмари йдуть проти вітру, чекай снігу.

З'явилися хмари з півночі - тепла не жди.

Падають великі сніжинки - до відлиги.

Якщо в мороз запотіли вікна, чекай потепління.

Взимку тяга в печі сильна - чекай морозу, слабка-відлиги.

Чистий блакитний колір неба взимку - до ясної погоди.

Горобці ховаються в укриття, під дах або забираються в купи хмизу на мороз або до заметілі.

Снігур під вікном цвірінькає - до відлиги.

Якщо вночі був іній, вдень випаде сніг.

Додаток №2

Прогнозування погоди за народним календарем

 

По погодi перших дванадцяти днiв, що йшли за днем Спиридона (26 грудня), дiзнавались про погоду кожного з 12 мiсяцiв наступного року: погода 27 грудня свiдчила про погоду на сiчень, погода 28 грудня - про погоду лютого, 29 грудня - про березень i т.д.

Якщо на Меланiї (13 сiчня) вiтер вночi з пiвдня - на тепле лiто.

Якщо на преподобного Григорiя (23 сiчня) є iнiй на скиртах - лiто буде мокрим.

Коли ж багато iнею на деревах - на сухе i тепле лiто.

Якщо на Тетяну (25 сiчня) iде снiг - лiто буде дощовим.

Якщо на преподобного Павла Фiвейського (28 сiчня) вiтер, то буде рiк сирим.

Яка погода на Макарiя (1 лютого), таким буде цiлий лютий.

Добре, якщо на Стрiтення (15 лютого) до обiду iде снiг, а пiсля обiду морозно i ясно, то i лiто буде добрим.

Якщо на Водохрещi (19 сiчня) погода ясна й погожа - на посушливе лiто.

Якщо Григорiй (23 сiчня) скирти iнеєм вкриє, чекайте сирого i холодного лiта.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Січень відкриває новий рік. Два роки поспіль січень не буває холодним. Зазвичай вони чергуються. Якщо січень був холодним, то на наступний рік він неодмінно буде теплим, і навпаки. Холодний січень вказує на сухий липень. Якщо в січень стоять морози, то гриби будуть пізно восени. Якщо в січні часті снігопади, то липень буде дощовим. Довгі бурульки в першому місяці року означають хороший урожай.

1 січня. День пам'яті Іллі Муромця – богатиря оберегатель Русі. Зоряна ніч на перше січня говорить про багатий врожай ягід. Яка погода на перший день року, така буде і в перший день літа.

2 січня. День Ігнатія Богоносця. Яка погода на цей день, таким буде і серпень.

3 січня. День Петра московського. Який день, така погода на вересень.

4 січня. День Анастасії Узорішительниці. Який день, така погода в жовтні.

6 січня. Коляда. Ясний сонячний день до хорошого врожаю. Видно зірки на небі, до хорошого приплоду у худоби.

До першої зірки (до вечора) не сідають за стіл. Різдво зустрічають у світлому одязі. До 14 січня можна вимітати сміття з хати.

7января. Різдво Христове. Великі замети говорять про швидку гарній погоді. Відлига на цей день до ранньої весни. З цього дня по 14 січня селяни заготовляли колоди для зрубів.8 січня. Свято каш або бабин свято. Кожна людина, яка зайде в хату зі своєю ложкою може покуштувати заздалегідь приготовлену кашу. Чоловіки в цей день займалися тільки столярними роботами.

12 січня. Онисії зимові. Схожий на свято каш, тільки головними стравами цього дня вважалися гриби і смакоту.

13 січня. Васильєв вечір. Для збільшення врожаю яблук потрібно піти в сад і струсити з дерев сніг. Південний вітер вказує на спекотний рік, західний на багато риби і молока, а східний вітер на багатий урожай фруктів.

14 січня. Новий рік за старим стилем. Туман на цей день до урожаю.

15 січня. Сильвестров день. Січень гонить завірюху за сім верст. У цей день дарували дітям глиняні фігурки свійських птахів.

17 січня. Феклістов день. У цей день наші предки виготовляли обереги з чортополохом. Вони відганяли нечисту силу і допомагали в дорозі.

18 січня. Водохресний святвечір. У цей день збирали сніг і топили в лазні. Тала вода допомагала від недуг. Повний місяць на цей день до великого достатку.

19 січня. Хрещення. Холодний день до посушливого літа, сніжний до сильного урожаю. Якщо заметіль на Водохрещу, то вона повториться через три місяці. Повний місяць до сильної  повені. Хрещення в цей день, робить людину щасливою на все життя. Якщо на Хрещення  домовитися про весілля, то майбутня сім'я буде дуже міцною.

21 січня. Омелян зимовий. Який день на Омеляна, такий і залишок зими. Південний вітер вказує на безліч гроз влітку.

22 січня. День пам'яті Пилипа Московського. Ясна погода на цей день до хорошого врожаю.

23 січня. Григорій Летоуказатель. Іній на деревах і будівлях до холодного і сирого літа.

24 січня. Федосєєва тепло. Тепла погода говорить про ранню весну.

25 січня. Тетянин день. Сніг на цей день – дощове літо, сонце до раннього прильоту птахів.

28 січня. День Петра і Павла. Сильний вітер на сирій рік.

29 січня. Петро-полукорм. Домашня худоба повинна з'їсти не більше половини заготовлених кормів.

30 січня. Антон перезімній. Тепла погода до швидкої зміни на мороз.

31 січня. Афанасій ломонос. Зазвичай на цей день лютують морози.

 

Примовки


Ходи, ходи дощику,

Зварю тобі борщику

Та поставлю на вербі,

Щоб не їли  у комарі.

Вода, вода, холодная

(промовляють після купання)

Вода, вода холодная,

Стечи з мене,

Нагрій мене.

А з кого не стече,

Того сонце спече.


Додаток №3

 

http://uchni.com.ua/pars_docs/refs/5/4244/4244_html_m57fc3dd1.jpg

 

Мал.1 Людина досліджує погоду Мал.2 . Шкільний метеомайданчик

 

 

http://uchni.com.ua/pars_docs/refs/5/4244/4244_html_bcc4e1d.jpg

 

Мал.3.Зонд(а), супутникова антена (б)

 

 

 

 

Додаток №4

Для складання прогнозу погоди за місцевими ознаками використовують: Прикмети збереження ясної без опадів погоди


Хмарність, туман, опади. Вночі ясно і тільки о 10—12 годині з'являються розірвано-купчасті хмари, які надвечір зникають. Небо густого блакитного кольору і здається глибоким. Захід сонця чистий, золотавий або блідо-рожевий (але не червоний). Влітку в улоговинах та низинах рясна роса, увечері і вночі стелиться туман, а ранкам після сходу сонця розсіюється. Навесні і восени часто спостерігається іній (білий льодовий наліт на дахах будинків та деревах).
Температура повітря. Від сходу сонця до 14—15 години підвищується, а потім спадає до наступного ранку; взимку з кожним днем все холоднішає, вночі мороз посилюється. Атмосферний тиск. Поступово збільшується або тримається близько норми; якщо постукати по склу барометра-анероїда, стрілка відхилиться праворуч або залишається на місці.
Вітер. Уночі і вранці тихо, вдень, як прогріється повітря, вітряно. Вітер поступово посилюється до полудня і стихає надвечір.
Інші ознаки. Дим піднімається стовпом угору, вночі на деякій висоті над земною поверхнею він розтікається по горизонталі. Влітку бджоли вилітають з самого ранку; ластівки літають високо, жайворонки багато і довго співають, чайки сидять на воді Спостерігається активна дія мурашок і павуків; увечері мошка в'ється хмарами, Віддалені предмети вкриваються димкою; звуки приглушені.

Додаток №5

 

Про погоду і природу. Вибрики літери «П»

 

Погода погіршала. Похололо в повітрі, пеленою покрило передмістя Полтави. «Покрова», — полегшено промовив посивілий педагог Петро Панасович Прима, пильно поглянув у піднебесся і помаленьку пошкандибав до пішохідного переходу.Поспішали пригнічені перехожі, а подекуди повагом походжали по-модному приодягнуті поети, пильно придивлялись до перемін у природі, пірнали у простори прекрасної поезії. Підземні переходи переповнились підлітками, педагогами, покупцями, продавцями, пекарями. На перехрестях, у провулках пішоходів помітно поменшало, а півгодиною пізніше підкралася підступна пітьма, все поступово поглинаючи й покриваючи потемнілою пеленою.

Погода перемагала полтавчан. Приходив період її першородного правління. Пішоходи понамокали. А прогноз передав потепління — почулося в переході. Передостанні перехожі, посмутнілі приятельки, походжаючи парком з парасольками, помічають першу паморозь на пелюстках пожовклого плюща.

За першоджерельними повір’ями передбачалося похолодання, та повітря, переобтяжене післядощовими пахощами, переконувало в протилежному. А прохолода то поступалась, то перемагала. Пізній підвечірок полонив Полтаву, бо поважний Півмісяць поступився панянці Пітьмі.

 

Додаток №6

 

http://uchni.com.ua/pars_docs/refs/5/4244/4244_html_m6991a73b.jpg

 

Мал. 4.  Синоптична карта

 

Додаток №7

 

Кросворд «Явища природи»

 

 

 

б

у

р

я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б

у

р

я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

е

с

е

л

к

а

 

 

 

 

 

 

 

в

е

с

е

л

к

а

 

 

 

х

м

а

р

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

х

м

а

р

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д

о

щ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д

о

щ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

т

у

м

а

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

т

у

м

а

н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п

а

м

о

р

о

з

ь

 

 

 

 

 

 

п

а

м

о

р

о

з

ь

 

 

в

і

т

е

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

і

т

е

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б

л

и

с

к

а

в

к

а

 

 

 

 

 

б

л

и

с

к

а

в

к

а

 

 

 

 

 

 

г

р

і

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г

р

і

м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

р

о

с

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

р

о

с

а

 

 

 

 

 

 

 

 

г

р

а

д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г

р

а

д

 

 

 

 

 

 

 

х

у

р

т

о

в

и

н

а

 

 

 

 

 

х

у

р

т

о

в

и

н

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Не звір, а виє. (Буря)

 

  1. Хтось у лузі біля річки

Погубив барвисті стрічки.

Дощик вгледів, підібрав,

Небеса підперезав. (Веселка)

 

  1. З небокраю, з-за діброви

Вийшли кралі чорноброві.

Принесли водиці жбан,

Полили великий лан. (Хмари)

 

  1. У річці купався, у хмарці ховався

Від блискавки-грому полинув додому.

На землю спустився – на сто крапель розбився. (Дощ)

 

5. Йшов хлопчина через ліс,

Молоко в цеберку ніс.

Хлюпнув трішки молока,

Зникли поле, ліс, ріка. (Туман)

 

6. Рано-вранці увесь світ

Вбрався в білий оксамит.

А як вітер нападе –

Оксамит цей пропаде. (Паморозь, іній)

 

7. Літає часто він довкола,

Дерев чимало поламав,

Але ніхто, ніде й ніколи

Його не бачив, не тримав. (Вітер)

 

8,9. Жили братик і сестриця.

Люди бачили дівицю,

А про брата тільки чули

Хто ці незнайомці були? (Грім і блискавка)

 

 

  1. В лузі вдосвіта Галинка

Погубила намистинки.

Сонце встало – позбирало

Та Галинці не віддало. (Роса).

 

  1. Що за диво? – із хмаринки

Вниз спадають горошинки. (Град)

 

  1. Без рук, без ніг, а по полю гасає. (Хуртовина)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корнієнко Росіта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 жовтня 2019
Переглядів
7385
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку