Заняття з оригамі "Казка "Рукавичка"

Про матеріал
Казка "Рукавичка" дуже відомий вітвір народного фольклору. Створення персонажів казки з паперу допоможе дітям не лише познайомитись з казкою, а саме головне прожити її в грі і спробувати навчитись моделюванню в техніці оригамі.
Перегляд файлу

 


imageОрігамі. Казка "Рукавичка"

НХК гурток паперової пластики "Папірус"


   Наталя Забіла

  РУКАВИЧКА

По ялинку внучка з дідом йшли по лісі навмання. А за ними бігло слідом довговухе цуценя. Задивилась, мабуть, внучка на ялинку, на сосну і зронила якось з ручки рукавичку хутряну. Рукавичка невеличка на снігу собі лежить.

Раптом мишка тишком-нишком з нірки вилізла й біжить.

— Ну й хатинка! Ну й дивинка! Відгукнися — хто тут є? Тільки голосу з хатинки щось ніхто не подає.

   Влізла мишка в рукавичку і сама в ній стала жить. Раптом зайчик-побігайчик з-під ялиночки біжить. — Ну й хатинка! Ну й дивинка!

Відгукнися — хто тут є? — Чує зайчик: із хатинки хтось там голос подає:

— Є тут мишка-гострозубка. Ну, а ти хто? Що за гість? — А я зайчик-побігайчик довгі вуха, куций хвіст! Вліз і зайчик в рукавичку, стали вдвох у хатці жить.

Раптом білка — стриб із гілки! Та по стежечці біжить.

— Ну й хатинка! Ну й дивинка!

Відгукнися — хто тут є? — Чує білочка: з хатинки хтось там голос подає:

  — Є тут мишка-гострозубка, є тут зайчик — куций хвіст! — А я білка — тепла шубка, невеличка я на зріст! Влізла й білка в рукавичку, стали втрьох у хатці жить, Глядь, поглядь, аж ось лисичка попід соснами біжить. — Ну й хатинка! Ну й дивинка!

Відгукнися — хто тут є? — Чує лиска: із хатинки хтось там голос подає: — Є тут мишка-гострозубка, є тут зайчик — куций хвіст, є тут білка — тепла шубка. Ну, а ти хто? Що за гість? — Хто ж не зна мене, лисичку, і вигадливу, й метку? — Влізла й лиска в рукавичку, примостилась у кутку.

   Ще й кабан прибіг ікластий, і куниця, й їжачок.

Тут і голці ніде пласти!

Скільки сміху й балачок! Рукавичка невеличка на снігу собі лежить. А з барлогу на дорогу вийшов заспаний ведмідь — Що за зборище зібралось? Що за хата? Хто тут є? Хто здіймає сміх та галас, зовсім спати не дає? — Є тут мишка-гострозубка, є тут зайчик — куций хвіст, є тут білка — тепла шубка,  то малесенька на зріст. Ще й лисиця є, сестриця, і вигадлива, й метка, є кабан, їжак, куниця.

Ну, а хто це нас ляка?

— Я ведмідь, я хочу спати, сміху-жартів не люблю! Сяду я на вашу хату всіх вас разом роздавлю! Злий ведмідь гарчить, лютує ломить всі кущі підряд. Що робити? Хто врятує переляканих звірят?! А тим часом дід та внучка вже ялинку принесли. Так у внучки змерзла ручка, що аж зашпори зайшли.

— Рукавичка де ж поділась? Загубила!.. Ай-ай-ай! Побіжи, мій песик милий, рукавичку відшукай! Песик дівчинку послухав, хвіст — угору, в землю — ніс, і примчався скільки духу на те саме місце в ліс.

Рукавичка як живая, ходить ходором, тремтить. А до неї підступає розлютований ведмідь. Як загавкав пес на нього — аж ведмідь оторопів, зразу втік і до барлога причвалав і захропів. Тут звірята всі зраділи, стали песика хвалить, що прогнав ведмедя сміло, не злякався ні на мить. Каже песик: — Дуже прошу інше мешкання знайти. Треба дівчинці хорошій рукавичку віднести.


Рукавичка image

imageДід

Для виконання форми використовуему схему "Санта Клаус". Готовий виріб можна розфарбувати, або доповнити образ аплікативними елементами.

Миша

image

imageЖабка image

Зайчик image

Лисичка image

Собака image

Для демонстрації казки можна створити справжні декорації з паперу. image

Використовуємо різні прийоми роботи з папером: аплікація, орігамі, квілінг. image


image

image


Творчих успіхів

image


 

pdf
Додано
15 березня 2023
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку