Мотивація: Для кваліфікованого бармена необхідні не тільки теоретичні знання, але й практичні вміння та навички. Приготування змішаних напоїв – це мистецтво. На наших уроках виробничого навчання ми починаємо його опановувати. Знання способів приготування коктейлів надасть вам впевненості при роботі за барною стійкою. Ці способи формувалися довгі роки, починаючи ще з часів, коли барною індустрією заправляли самі перші, вже легендарні бармени. Саме їх нотатки стали першими основами мікслогіі (науки про приготування коктейлів). Тому, на сьогоднішнє заняття ми перед собою ставимо таку мету оволодіти класичними способами приготування змішаних напоїв
Зародження професії бармен. Професія бармена зародилася в Сполучених Штатах Америки в період «золотої лихоманки». Коктейлі в їх сучасному вигляді з'явилися також в США. У 1862 році вийшла «Bartender's Guide» - перша книга, що містить відомості про напої, рецептуру коктейлів і професійний кодекс бармена. Її автор - Джеррі Томас, сам багато років відпрацював за барною стійкою.
Актуалізація опорних знань учнів (проведення гри “БРЕЙН-РИНГ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} № запи-тання Питання Бажана відповідь1 З яких операцій складається підготовка торгового залу до прийому відвідувачів?прибирання приміщення;розміщення столів, накривання їх скатертинами; одержання посуду і приборів;сервіровка столі;особиста підготовка офіціанта до роботи.2 Правила підготовки столової білизнистолову білизну отримують в необхідній кількості;скатертини, серветки мають бути чистими, накрохмаленими, відпрасованими,3 Правила підготовки столового посудупосуд отримують в сервізній;перевіряють якість миття, наявність тріщін, сколів;полірують і зберігають прикрив рушником4 Підготовка барної стійки та вітрини, організація робочого місця бармена.в робочій зоні, на нижній стільниці барної стійки, бармен кладе дерев'яну дошку, ножі для нарізання цитрусових і зрізання з них шкірочки та інший інструмент;справа холодильна шафа, напої;зліва розміщують посуд та інвентар для приготування змішаних напоїв.
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}5 Підготовка бармена до роботи перед початком роботи бармен перевіряє свій зовнішній вигляд;перевіряє наявність необхідного посуду та приладів що потрібні йому для роботи;перевіряє наявність продуктів які потрібні йому для відпуску замовлень;він повинен мати гарний зовнішній вигляд та хороший настрій.6 В чому різниця між меню та прейскурантом. У прейскуранті фігурують товари, що є в продажу(алкогольні, безалкогольні напої, тютюнові вироби) , а в меню — вироби кухні, які можна замовити протягом дня. 7 Карта вин це - Асортиментний перелік вин, які подаються в ресторані, із (або без) зазначення ціни за пляшку або келих. 8 Барна карта це - Барна карта - це меню бару
Коктейль “Мохіто”Інгрідієнти (на 1 порцію)Мята свіжа- 4-5 веточек. Коричневий цукор - 1 ч. л. Білий ром (наприклад, Bacardi) - 50 мл. Спрайт (або содова) - 60 мл. Лайм - 0,5 шт. Лід - скільки помістеться. Готуючи мохіто, спочатку додають сік лайму до цукру і кладуть листочки м'яти. Отриману суміш обережно мнуть. Бажано, щоб листки м'яти були тільки пошкоджені, а не роздроблені. Так щоб виділились ефірні олії. Далі додається ром і суміш перемішується, щоб цукор розчинився. Згодом кладеться лід і додається газована вода. Листки м'яти та шматочки лайму застосовуються для прикрашання бокалу з коктейлем.
Коктейль “Зелений мексиканець” Інгредієнти:лікер «Pisang Ambone» — 25 мл;лимонний сік (без цукру та мякоті) — 10 мл;текіла (прозора, охолоджена) — 25 мл. Спосіб приготування: Всі інгредієнти вливаються за методом "білд" в строгому порядку по ножу, притиснуті до стінки келиха або перевернутої ложечці..
Коктейль Текіла Санрайс. Ингрідієнти. Текіла – 40 мл. Сік апельсиновий – 90 мл. Сироп “Гренадін” – 15 мл. Бокал: хайболл. Прикрашаєм: апельсином чи вишенькою. Спосіб приготування: Заповнити хайболл льодом. Додати 40 мл текіли. Потім додаємо 90 мл апельсинового сіку. Прикрашаєм вишенкою чи кружальцем апельсину.
Метод приготування коктейлей Стир (Stir)Коктейлі приготовані цим методом подаються охолоджені але без льоду. Бокал для змішування наповнюють льодом на 2/3, потім додаються всі інгрідієнти та перемішуються барною ложкою на протязя 5-6 сек. Після чого, приготований напій проціджують через стрейнер в бокал подачи. Таким чином готують коктейлі Манхетен та Мартіні
Коктейль “Мартіні” Мартіні ді Арма ді Таджиа – італійський імігрант, бартендер отеля «Нікербокер» в Нью-Йорку якось, 1912 році, взяв і змішав дві частини Джину з однієючастиною Сухого вермуту, добавив краплю Апельсинової настоянки – и назвав цей витвір «Сухий Мартіні»На 1 бокал:4-6 кубіков колотого льоду3 части джину1 ст л сухого вермуту коктейльная оливка
Метод приготування коктейлей Шейк (Shake) Цей метод застосовується для приготування коктейлів зі складно змішуючих компонентів: сиропі, лікерів, яєць, пюре. Шейкер заповнюється на 2/3 льодом, додаються компоненти коктейлю, потім інгрідієнти енергійно збиваються продольними рухами до тих пір, пока шейкер не запітніє зовні. Післе чого він проціджується в бокал.
Коктейль “Маргаріта”Інгрідієнти:30 мл текилы 30 мл сока лайма 20 мл апельсинового ликера «Трипл сек» або «Куантро»Приготування: Край бокала змочити долькой лайма и опустить его в тарілку з дібною сіллю. Текилу, сік лайму та лікер Куантро влити в шейкер, взбить и перелити в бокал. Прикрасити кружальцем лайму.
Метод приготування коктейлей Блэнд (Blend) Коктейлі готують за допомогою блендера. Це необхідго, коли до складу напою входять фрукти, ягоди, морозиво та інші вязкі компоненти. Приготування способом бленд: насипте в блендер лід, потім додайте інгрідієнти, починайте перемішувати, починаючи з невеликих швидкостей.