Заняття за системою Монтессорі "Вулкан"

Про матеріал
Тема: «Виготовлення вулкана» Мета: розвивати сенсорну сферу; формувати уявлення про символічне зображення речей; розвивати пізнавальний інтерес, самоконтроль; закріплювати знання про кольори. Обладнання: пластикова тара, пластилін для створення макета, харчова фольга, дві скляні колбочки для змішування інгредієнтів, рідина для миття посуду, харчова сода, фарба червоного кольору, оцтова кислота пісок, шприц, ножиці, ложка. Методика: ознайомлення з новими іграми за методикою М. Монтессорі Хід заняття: Вступне слово: Снігова гора, вгорі – діра, Усередині – жара! Інколи пускає лаву, На неї не знайти управу! (Вулкан) Повідомлення завдання заняття: Я сьогодні пропоную вам зробити вулкан. В мене є для цього матеріали та інструкція. Опрацювання завдань:
Перегляд файлу

Тема: «Виготовлення вулкана»

Мета: розвивати сенсорну сферу; формувати уявлення про символічне зображення речей; розвивати пізнавальний інтерес, самоконтроль; закріплювати знання про кольори.

Обладнання: пластикова тара, пластилін для створення макета, харчова фольга, дві скляні колбочки для змішування інгредієнтів, рідина для миття посуду, харчова сода, фарба червоного кольору, оцтова кислота пісок, шприц, ножиці, ложка.

Методика: ознайомлення з новими іграми за методикою М. Монтессорі

 

Хід заняття:

Вступне слово:

Снігова гора, вгорі – діра,
Усередині – жара!
Інколи пускає лаву,
На неї не знайти управу! (Вулкан)

Повідомлення завдання заняття:

Я сьогодні пропоную вам зробити вулкан. В мене є для цього матеріали та інструкція.

Опрацювання завдань:

Робимо макет.

Найбільш складний етап в тому, як зробити вулкан - це створення макета. Тут потрібно включити уяву і належним чином його оформити. В якості основи використовуємо пластикову пляшку. Вона повинна бути в центрі, і з неї буде вивергатися символічна лава.

Далі на неї накладається шарами пластилін так, щоб вийшла гірка. Кратер вулкана закриваємо харчовою фольгою. При цьому в ньому необхідно зробити отвір за допомогою ножиць для того, щоб була можливість змішувати інгредієнти лави. На завершальному етапі поверхню пластиліну покриваємо піском. При бажанні для природності макета його можна забарвити фарбою.

Змішуємо і отримуємо результат

Тепер розберемося з тим, як зробити виверження вулкана. Для початку в одній з колб змішуємо соду харчову і фарбу. Потім додаємо до них засіб для миття посуду. Ретельно перемішуємо отриманий розчин до отримання однорідної маси. У другу колбу наливаємо оцтову кислоту. Тепер розчин з першої посудини за допомогою ложки через заздалегідь приготований отвір заливаємо в вулкан.

Після цього до виверження все готово. Досить тільки наповнити шприц оцтовою кислотою і потім швидко її впорснути в сопло вулкана. При цьому почнеться реакція всередині, в результаті якої через пророблений отвір витече лава. При бажанні експеримент можна зробити кілька разів. Для цього достатньо потім повторно додати оцтову кислоту.

Обдумуючи, як зробити вулкан, не забуваємо про те, що з його жерла буде витікати лава. Тому заздалегідь рекомендується розташувати його так, щоб нічого не зіпсувалося (наприклад, на піддоні або у ванній). Ще один нюанс полягає в тому, що макет з пластиліну можна неодноразово використовувати під час проведення подібних експериментів. Тому надалі для отримання "виверження вулкана" потрібні будуть тільки сода, оцтова кислота, фарба червоного кольору і рідина для миття посуду.

 

Висновки:

Вам сподобалося робити макет вулкану?

Що ви запам’ятали ?

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Майстер-класи
Інкл
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку