Засідання круглого столу. Тема "Щаслива жінка – щаслива сім’я"

Про матеріал
Засідання круглого столу (до міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок) розроблене з метою формування поняття про домашнє насильство; визначення причин та наслідків сімейного насильства щодо жінок; визначення порядку дій жертв при домашньому насильстві.
Перегляд файлу

Засідання круглого столу

(до міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок)

Тема: Щаслива жінка – щаслива сім’я (для вчителів)

Мета: Сформувати поняття про домашнє насильство; визначити причини та наслідки сімейного насильства щодо жінок; визначити порядок дій жертв при домашньому насильстві.

Обладнання: аркуші для фліпчарту, маркери, роздатковий  матеріал до вправи «Дерево насильства»

Очікувані результати:

• Ознайомлені з поняттям «домашнє насильство»;

• Обговорили можливі ознаки, причини, форми та наслідки домашнього насильства;

• Ознайомлені з порядком дій жертв при домашньому насильстві.

 

Перебіг заходу:

1. Повідомлення теми і мети засідання круглого столу.

2. Основна частина

Психолог. Кожна жінка повинна бути щасливою. Просте жіноче щастя —  щаслива сім’я, коханий чоловік та діти. Надійний і вірний супутник життя — це один з ключових складових поняття щастя для багатьох жінок. Такий чоловік завжди знайде час на свою кохану. Для нього не складе проблем допомогти дружині по дому або сходити за покупками в магазин, він з радістю відправиться з вами по магазинах і буде годинами чекати вас в черзі.

Якою б сильною і мужньою зовні не була жінка, в своїй душі вона прагне відчувати, що її люблять. Любов — одна з головних потреб людини. Саме це почуття закладено природою в кожній людині з дитинства. З ранніх років життя дитина повчає міцну, щиру і безмежну любов від своїх батьків, в першу чергу, а ще від рідних і близьких людей.

Але в житті не завжди буває так гарно. Нещасною дорослу жінку найчастіше робить нерозділене кохання, непорозуміння або домашнє насильство.

Сьогодні ми  з вами поговоримо саме про насильство, про те що насправді є домашнім насильством над жінками, з якими проблемами  стикається жінка та як вирішити дану проблему.

2.1 Міні - диспут

Психолог: Пропоную обговорити такі питання:

- Насильство в сім’ї. Як ви це розумієте?

- Чи існують різновиди насильства в сім’ї

Вчитель 1. Інформаційне повідомлення:

Проблема насильства -  не нова. Проте якийсь час була відсутня  система виявлення насильства і профілактики цього явища. У сім’ї закладається основа любові, пошани моральності, терпимості. Жінки, які стали  жертвами насильства в сім’ї, нерідко замовчують про це.

 Домашнє насильство є однією з найважливіших причин, які сприяють соціальному та психічному нездоров’ю сім’ї.

Домашнім насильством визнаються діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім'єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Діяння визнається насильством лише тоді, коли воно порушує вимоги чинного законодавства і призводить чи може призводити до порушення конституційних прав і свобод члена сім'ї. Домашнє насильство може мати форму, як активних дій (нанесення побоїв, знищення майна тощо), так і бездіяльності, тобто пасивної поведінки особи, коли вона не вчиняє дій, які могла та повинна була вчинити, щоб запобігти настанню шкідливих наслідків (наприклад, ненадання допомоги члену сім'ї, який перебуває у небезпечному для життя становищі).

2.2 Інформаційне повідомлення: Основні ознаки домашнього насильства:

Вчитель 2.

• насильство завжди здійснюється за попереднього наміру, тобто умисно.

• дії унеможливлюють ефективний самозахист.

• дії порушують права і свободи особи.

• насильницькі дії спричиняють шкоду (фізичну, морально-психологічну, матеріальну) іншій особі.

3. Вправа «Дерево насильства»

Психолог: Учасники круглого столу  на аркушах  для  фліпчарту  малюють  «Дерево  насильства»,  в  якому:

-         корені  символізують  його  причини, 

-         стовбур – саму проблему насильства: фізичне; психологічне; економічне; сексуальне.

-         гілки – це конкретні форми, в яких здійснюється насильство щодо жінок,

-         листя та плоди – це наслідки насильства, які проявляються в поведінці жінки.

Психолог просить  звернути  увагу  на  багаторівневість  причин  та  наслідків насильства в таких сферах: суспільство, сімейні стосунки та індивідуальні особливості  людей.   Психолог пропонує  відбити  цю  багатовимірність  в  деревах, які малюватимуть учасники. Після закінчення малюнку, презентують свої «дерева» (обговорення).  Психолог  підбиває  підсумки  та  звертає  увагу  учасників  на  роздатковий  матеріал, де зазначено види, причини та наслідки насильства в сім’ї та жорстокого поводження з жінками. Нормативно-правова база  з попередження насильства у сім'ї.

4.Інформаційне   повідомлення: «Нормативно – правова база  з попередження насильства у сім'ї»

Вчитель 3. Нормативно – правова база  з попередження насильства у сім'ї і жорстокого поводження з дітьми включає:

- Сімейний Кодекс України

- Закон України «Про попередження насильства у сім'ї» від 15.11.01 № 2789-111; № 2671-VIII від 17.01.2019

- Закон України «Про  запобігання  та  протидію  домашньому  насильству»,  який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної полі-тики  у  цій  сфері  і  спрямований  на  захист  прав  та  інтересів  осіб,  які  постраждали  від  такого  насильства. 

- Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за вчинення насильства у сім'ї або невиконання захисного припису» від 15.05.03 № 759-ІУ.

 - «Всеукраїнську декларацію протидії насильства», прийняту 26.10.01 Другим Всеукраїнським конгресом жінок.

Закон України «Про попередження насильства в сім'ї» визначає правові та організаційні основи попередження насильства в сім'ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів із попередження насильства в сім'ї. Так у розділі 1 «Загальні положення», який включає ст. 1—4, дається визначення термінів «насильство в сім'ї», «фізичне насильство», «сексуальне насильство», «психологічне насильство», «економічне насильство», «жертва насильства», «попередження насильства в сім'ї», «реальна загроза вчинення насильства», «захисний припис», «віктимна поведінка щодо насильства в сім'ї». У ст. 2 визначено законодавчі основи попередження насильства в сім'ї. Стаття 3 вказує на органи та установи, які здійснюють заходи щодо попередження насильства в сім'ї. У ст. 4 розглядаються підстави для здійснення заходів щодо попередження насильства в сім'ї.

У розділі ІІ «Органи та установи, на які покладається здійснення заходів із попередження насильства в сім’ї» (ст..5-9) детальніше визначені межі  повноважень таких органів як уповноваженого органу виконавчої влади , служби дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції у справах не повнолітніх, органів опіки та піклування, центрів медико – соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, кризових центрів .

У розділі ІІІ «Спеціальні заходи з попередження насильства в сім’ї» (ст.. 10-14) розкрито питання про передбачувані Законом офіційні поперед, профілактичний облік і заняття з обліку,захисний припис, стягнення коштів на утримання жертв насильства.

Окремий розділ – розділ ІV (ст..15) – про відповідальність за вчинення насильства; розділ V (ст..16) – про джерела фінансування органів та установ, на які покладається здійснення заходів до попередження насильства; розділ VІ (ст..17) – про охорону членів сім’ї при здійсненні заходів із попередження насильства; розділ VІІІ – прикінцеві положення.

 

5.  Інформаційне повідомлення «Порядок дій жертв при домашньому насильстві»

Психолог: Першим кроком має бути виклик поліції — 102, яка зафіксує випадок та порадить, що робити далі. За новим законом, поліція може видати припис, який тимчасово заборонятиме кривднику наближатися до жертви. Приписи можуть бути терміновими заборонними та обмежувальними. Перші зобов’язують кривдника негайно покинути оселю, перебувати поряд із постраждалою особою на термін до 10 днів.

Обмежувальний припис забороняє кривднику не лише перебувати у оселі, де проживає постраждала особа, а і наближатися до неї на певну, чітко визначену відстань. Термін дії такого припису — від 1 місяця до півроку, може бути продовжений ще на півроку за необхідності.

Нова опція, яка з’явилася в Україні разом із законом про протидію домашньому насильству — це типові корекційні програми для кривдників [наказ Мінсоцполітики від 1 жовтня 2018 року № 1434]. На таку програму кривдника може відправити суд. Її тривалість — від трьох місяців до року. Суть полягає у тому, що кривдник має регулярно відвідувати психолога у одному із соціальних центрів. Ці послуги надаються безкоштовно.

Якщо ви стикнулися з домашнім насильством, також можете звернутися для консультації за телефоном Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства — 116 123.

6. Рефлексія

Психолог: Пропоную висловити свою думку про отриману інформацію.

 

docx
Додав(-ла)
Наташа Могилка
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Додано
17 січня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку