Засоби комічного у романі М.Булгакова "Майстер і Маргарита"

Про матеріал
Запропонований матеріал розрахований для самостійного опрацювання вдома або у якості роздаткового матеріалу до уроку в 11 класі щодо засобів комічного.
Перегляд файлу

РОБОЧА КАРТКА

Завдання № 1

Вкажи, який саме засіб комічного або трагічного у наведених нижче цитатах із тексту (за романом М.Булгакова «Майстер і Маргарита»).

  1. Воланд запитує: - А диявола теж немає? () - Немає ніякого диявола! () - Ну, вже це позитивно цікаво, – трясучись від реготу, промовив професор, – що ж це у вас, чого не згадаєш, нічого немає! 
  2. - Котам не можна! З котами не можна! Дзуськи! Злізай, не то міліцію покличу! Ані кондукторку, ані пасажирів не вразила сама сутність факту: не те, що кіт лізе в трамвай, у чому було б іще півбіди, а те, що він збирається платити! Кіт виявився не лише платоспроможною, але й дисциплінованою твариною.
  3. Марґариті Миколаївні не бракувало грошей. Марґарита Миколаївна могла купити все, що їй би забаглося. Серед знайомих її чоловіка траплялися цікаві люди.
  4. Розходившись у спальні, Наташа мазнула кремом Миколу Івановича і сама оторопіла від дива. Обличчя шановного нижнього мешканця збіглося в рильце, а руки й ноги виявилися з копитцями. Глянувши на себе в дзеркало, Микола Іванович відчайдушно та дико завив, але було вже пізно. За кілька секунд він, засідланий, летів кудись до біса з Москви, скімлячи від горя.
  5. Наставала пора діяти, доводилося пити гірку чашу відповідальності.
  6. За величезним письмовим столом з масивною чорнильницею сидів порожній костюм і неумоченим у чорнило сухим пером водив по аркушу. Костюм був при краватці, з кишеньки костюма стриміла самописка, але над коміром не було ані шиї, ані голови, так само як з манжетів не виглядали кисті рук.
  7. - Трамваєм задавило? - пошепки запитав Поплавський.

- Начисто! - крикнув Коров’єв, і сльози в нього ручаями побігли з-під пенсне. - Начисто! Я був свідком.

Вірите - раз! Голова - геть! Права нога - хруп, надвоє! Ліва - хруп, надвоє! Ось до чого ці трамваї доводять!

 

docx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку