Презентація "Класицизм"

Про матеріал
Презентація містить основні відомості про добу класицизму та її найяскравіших представників
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класицизм: філософське та естетичне підгрунтя, характерні ознаки. Класицизм (від лат. classicus — взірцевий, довершений, зразковий) —художній напрям, що виник у XVII столітті у Франції й набув поширення в країнах Європи до початку XIX століття, для якого характерними є громадянська тематика, суворе дотримання певних творчих норм і правил.

Номер слайду 2

Класицизм узяв за зразок, за еталон для наслідування мистецтво Давньої Греції і Давнього Риму, що й визначило його назву

Номер слайду 3

Причина виникнення: формування сильних монархічних держав, укріплення абсолютизму. Спершу він виникає у Франції на гребені піднесення французької нації, яка в другій половині віку стала наймогутнішою абсолютистською монархією Європи.

Номер слайду 4

Філософська основа: раціоналізм, утвердження культу розуму

Номер слайду 5

Естетичне підгрунтя:антична теорія поетики, зокрема «Поетика» Арістотеля

Номер слайду 6

Класицизм значну увагу приділяв теорії мистецтва, упродовж століття було створено досить багато трактатів із поетики класицизму. Найвідомішим серед них став віршований трактат Н. Буало «Поетичне мистецтво». 

Номер слайду 7

Основні риси:1) Зображення героїв позитивних (зразок для наслідування) або негативних (моральний урок читачам).2) Дотримання в драматургії правила трьох єдностей: єдність дії (чітка композиція), єдність часу (один день), єдність місця (в одному місці).3) Підкреслення в образах героїв однієї риси характеру (честь, обов’язок, хоробрість, лицемірство, жадібність тощо).4) Конфлікт пристрасті (серця) і обов’язку (розуму) — розум перемагає.5)Поділ літературних жанрів на «високі» (ода, трагедія, епопея, героїчна поема; величава, урочиста мова), «середні» (наукові твори, елегії, сатири; загальновживана мова), «низькі» (комедія, пісні, листи в прозі, епіграми; розмовний стиль).

Номер слайду 8

6) зображення дійсності з позицій правдоподібності, значущість громадянської проблематики7) утвердження почуття обов’язку як головного8) об’єктивність розповіді9) повчання і виховання як одна з основних функцій

Номер слайду 9

Представники:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Байкар Ж. де Лафонтен

Номер слайду 13

Творцем класичного напряму в живописі Франції став Нікола Пуссен (1594-1665). Живописні полотна Ф. Пуссена передають порядок, чіткість, гармонію, урівноваженість, піднесено-безпристрасну високу красу.

Номер слайду 14

Клод Лоррен був майстром пейзажу з ясними небесами, розлогими рівнинами, морем і горами, де домінує повітря, далечінь, глибина і світло (Акіс і Галатея, Тібр під Римом), це ніби персоніфікації “золотого віку”.

Номер слайду 15

Класицизм виявляє себе у французькій музиці, у творах композиторів Ж. Б. Люллі, Ф. Куперена, Ж. Ф. Рамо. Інструментальним творам і оперним аріям притаманні чіткість ритму, досконалість і ясність гармонічної мови, стрункість і пропорційність форми.

Номер слайду 16

Шедевром архітектури класицизму став пишний Версальський палац (Жюль Гардуен-Мансар) і парк (Андре Ленотр).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1.  Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Івануна неллі
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
15 березня 2021
Переглядів
2583
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку