Засоби музичної виразноств

Про матеріал
Матеріал для опрацювання на уроці.Приклади для прослуховування. Портрети видатних композиторів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Засоби музичної виразності. Підготувала викладач теоретичних дисциплін: Ганджук С. В. М. Хмельницький

Номер слайду 2

Думки й почуття , образи уяви та навколишнього світу передаються в музиці звуками. Ці звуки мають певну висоту , тривалість у часі , силу звучання та забарвлення . Вони є своєрідним «музичним алфавітом». Кожен твір відмінний від іншого , він має свій власний набір характеристик . Ці характеристики музиканти називають елементами музичної мови. Зміст музичного твору передається різними елементами музичної мови , які створюють відповідний музичний образ. Як із літер складаються слова , так різні сполучення звуків утворюють елементи музичної мови , які ще називають засобами музичної виразності. Уважно розглянь таблицю з картинками - символами . Вона унаочнює десять основних елементів музичної мови. З більшістю із них ви вже знайомі :

Номер слайду 3

ЗасобимузичноївиразностіМелодія Ритм Регістри. Фактура. Гармонія. Динаміка. Тембр. Метр. Лад. Темп

Номер слайду 4

Мелодія – одноголосно виражена музична думка , яка містить у собі інформацію та емоції. Провідний голос твору .«Душа музичного твору». Ритм ( розмірений рух) – чергування різних тривалостей нот і пауз в музиці . Мелодія не існує за ритмом , а ритм може існувати без мелодії. У музичному творі ритм організує , впорядковує рух мелодії . Засобом вимірювання ритму є метр. Метр ( міра , розмір) – чергування сильних та слабких долей . Буває дводольним та тридольним.34 ; 44 ; 38 ; 24 ; 22 і т. д.

Номер слайду 5

Гармонія ( зв’язок , злагодженість , порядок , лад) – акорди , співзвуччя та їх послідовність . Гармонія ніби огортає мелодію , супроводжує її та посилює виразність. Лад – це взаємозв'язок стійких та нестійких ступенів навколо тоніки . Лад буває мажорний та мінорний . Від ладу залежить тональність. Темп (час) – швидкість виконання музичного твору . Точний розмір темпу визначається за допомогою метроному. Назви темпів походять від італійських слів .

Номер слайду 6

Тембр - це специфічне забарвлення звуку . Або голос музичного інструменту на якому виконується музичний твір ( скрипка, труба , бандура , людський голос). Фактура - сукупність усіх голосів музичного твору , які звучать одночасно. Динаміка - гучність , з якою виконується музика. Forte – f - голосно. Piano – p - тихо

Номер слайду 7

Регістри – це умовний розподіл діапазону інструменту або голосу . Музика може звучати у верхньому , середньому й нижньому регістрах. Штрихи - це прийоми гри на музичних інструментах. Вони мають величезне виражальне значення . Високий Середній Низький

Номер слайду 8

Музична інтонація Мовна інтонація - це виразне підвищення або пониження голосу в розмові. Музична інтонація - це втілення художнього образу в музичних звуках. З уроків сольфеджіо ми вже знаємо музичні інтервали. Всі вони можуть нести в собі музичну інтонацію. Наприклад : кварта висхідна надає музиці героїчного колориту ; чиста квінта - спокійна, передає почуття простору . Секста – лірична , зустрічається в народних піснях. Проте найчастіше зустрічається в мелодіях інтервал секунда . У всі часи низхідна секунда асоціюється з плачем , скаргою.Інтонація заклику – атрибут героїчного в музиці ( чіткий , гострий ритм , активні штрихи , висхідний рух на ч.4). Ця інтонація використовується у військовій та сигнальній музиці. М. В. Лисенко Увертюра до опери «Тарас Бульба».

Номер слайду 9

Інтонація плачу , жалю – втілення образу суму , печалі , страждання ,горя . Для цієї інтонації характерні секундові низхідні ходи , повільний темп , плавний ритм , помірна динаміка. Італійською – це «Lamento» – жаль , стогін , скарга. П.І. Чайковський «Хвороба ляльки» Фортепіанний цикл «Дитячий альбом»Інтонація запитання – найчастіше висхідний мелодичний рух із зупинкою на нестійкому ступеню , помірний темп і динаміка. Роберт Шуман «Чому?» Фортепіанний цикл «Фантастичні п’єси»

Номер слайду 10

Інтонація відповіді – переважно низхідний мелодичний рух із зупинкою на стійкому ступеню та на сильній долі такту. Після запитання завжди іде відповідь , так і в музиці. Ференц Ліст «Прелюди» Вступ Інтонація прохання – це поєднання інтонації жалю та запитання з багаторазовим повторенням одного мотиву. Роберт Шуман «Дитяче прохання» з циклу «Дитячі сцени»

Номер слайду 11

Інтонація погрози – поєднує риси інтонацій заклику та відповіді. Людвиг ван Бетховен. Симфонія № 5 1 частина (початок) Показовим щодо порівняння різних музичних інтонацій є уривок з симфонічної сюїти «Шехерезада» російського композитора Миколи Римського – Корсакова. Тут ми почуємо і грізні інтонації султана Шахріара , і м’яку відповідь граційної , прекрасної та ніжної Шехерезади.

Номер слайду 12

Запитання по темі : Що таке елементи музичної мови ? Назвіть усі десять елементів музичної мови . Який засіб музичної виразності називають «душею музики» ? Взаємозв’язок стійких та нестійких ступенів це - ? Чергування сильних та слабких долей це -? Що таке тембр ? До яких засобів виразності належить форте і піано ? Які ви знаєте регістри ? Назвіть основні штрихи в музиці . Що таке музична інтонація ? Які музичні інтонації ви відчули при прослуховуванні уривка з симфонічної сюїти М. А. Римського – Корсакова «Шехерезада» ? Який музичний твір з вище прослуханих вам сподобався і найбільше запам’ятався?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рустіківна Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гріньова Віталіна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
25302
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку