"Завдання для роботи із уривком тексту роману-балади Валерія Шевчука "Дім на горі" на основі текстоцентричного підходу"

Про матеріал

Пропоную методичний матеріал для роботи з текстом твору дитячого письменника, що допомагає удосконалювати знання, уміння й навички з тем: "Орфографія", "Синтаксис", "Пунктуація".

Перегляд файлу

Уривок із роману-балади Валерія Шевчука «Дім на горі»

 

(1)"Тихий і незвичний спокій!" — подумав Володимир. (2)Не був то спокій, що знав його досі: тиша квартири, моторошна тиша перед початком бою, тиша лісу, коли лежав у польовому шпиталі й дивився, як хитаються над головою і порипують величезні сосни. (3)Тут відчував тишу первозданну, бо не була глуха; можливо, відчувалася так об'ємно, бо звуки гучали напрочуд влагоджено, світ раптом поширшав і спросторів для Володимира, тихе світло розлилося по ньому.

(4)Ішов уздовж вулички, брук — тільки в нікчемних залишках, інколи розливалася на дорозі брунатна калюжа, скраю галасливо хлюпалися горобці: сонце впало на плесо, і калюжа раптом заграла й запромінилася гострими голубими спалахами. (5)Горобці з шурхотом злетіли, покинувши в поросі мокрі гнізда; від найближчої хати долинув дзвін посуду, з іншого боку закудкудакала курка й загорлав півень. (6)Ліниво звивався з димарів літніх печей струмчастий дим, і Володимир аж розвернувся, роздивляючись усе те.

(7)У хвіртці виросла раптом молодиця з порожніми відрами, і він не зміг не задивитися і на цю молодицю: мала темні й величезні очі. (11)Володимир поспішив, накульгуючи, далі, бо йому аж у голові запаморочилося — від незнайомки наче золотими хвилями заструмувало. (12)Йому здалося, що ця вулиця — не просто шлях, який так собі кладеться, весь простір наповнювався тими золотистими хвилями, і чи від блимотливих калюж серед дороги, чи від повітря видалося йому, що шлях, яким ішов, дивно запрозорів. (13)Зрештою, попереду й справді заголубіло — лежала між городів та дерев тонка та звинна річка. (14)Там далі витиналися горби, і вони раптом застрибали йому у визорі, аж мусив спинитися: запаморочилося — спадок по тому житті, яке лишалося за спиною.

Завдання для роботи з текстом:

  1. Накресліть схему 2 речення. Поясніть уживання в ньому розділових знаків.
  2. Визначте частини мови у 4 реченні. Знайдіть у ньому іменник, що має інші форми роду.
  3. Поясніть уживання двокрапки у 7 реченні.
  4. Зробіть фонетичний розбір дієслів 6 речення.
  5. Назвіть номери речень, ускладнених вставними конструкціями.
  6. Знайдіть у тексті епітети. Використайте їх при описі Вашої вулиці.

 

docx
Додано
6 листопада 2018
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку