Завдання до теми "В. Стефаник "Камінний хрест"

Про матеріал

Завдання з теми "Українська література наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Василь Стефаник «Камінний хрест» (№№ 1-18 - тестові завдання; №№ 19-20 - завдання на встановлення відповідності) розроблено з метою перевірки знань учнями біографії письменника та змісту новели

Перегляд файлу

Українська література                                                                  10 клас

 

Українська література наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття.

Василь Стефаник «Камінний хрест»

 

№№ 1-18   - тестові завдання;

№№ 19-20 - завдання на встановлення відповідності

 

1.  Новела «Камінний хрест» В. Стефаника змальовує…

А) радісне передчуття щасливого життя за кордоном;  

Б) масове переселення селян до міста;

В) трагедію переселення галицьких селян до Канади;   

Г) тимчасовий виїзд селян до Канади.

 

2. «Камінний хрест» написано в руслі (течії)…

А) неореалізму;      Б) неоромантизму;      В) імпресіонізму;              Г) експресіонізму.

 

3.За основу твору «Камінний хрест» автор узяв…

А) вигадану  історію;                                                          Б) розповіді емігрантів;

В) факт із життя Штефана Дідуха із с.Русова;                 Г) історію Василя Гнидки.

 

4.Важка праця зігнула Івана Дідуха в дугу, то в селі його називали      

А) «Переламаний»;         Б) «Зігнутий»;           В) «Поламаний»;            Г) «Каліка»

 

5. Прийшовши з війська, Іван Дідух застав…

А) гарне господарство, яке йому залишили батьки;  Б) великі боргові зобов'язання батьків;

В) завалену хату й смерть тата й мами;                      Г) наділ землі

 

6. Іван Дідух любив істи…

А) біля столу;                    Б) на лаві;                    В) на возі;                       Г) у полі.

 

7. Іван запросив ґаздів до своєі хати, бо

А) від’їжджав з родиною до Канади;                    Б) зібрав гарний урожай;

В) справляв  весілля;                                               Г) зустрічав гостей Канади.

 

8. Деякі селяни радили Іванові Дідухові не дуже хвилюватися за цим краєм, бо…

А) заможні ґазди не сумують;                                    Б) там буде краще;

В) ця земля не годна стільки людей прогодувати;   Г) заможним повернеться з Канади.

 

9. Іван Дідух поклав собі на своєму горбі хрест камінний, щоб…

 А) земля належала йому;                                      Б) пам'ять по собі залишити;        

 В) оберігав село;                                                    Г) був дороговказом подорожнім

 

10. Перед від’їздом Іван звернувся до громади з проханням, щоб…   

А) не минали його горба, коли святять поле;      Б) не забували його родину;                   

В) листи писали;                                                     Г) горба забрала громада

 

11. Ґазда Іван для себе й дружини замовив музику словами:  

А) - Гопака мені грай, по-панськи...;                   Б) - Польки мені грай, по-панськи...;

В) - Коломийки мені грай, по-панськи...;            Г) - Вальса мені грай, по-панськи…

 12. Коли покидали село, Іван Дідух показував старій хрест зі словами: 

А) - Там є вибито і твоє намено...є і моє, і твоє...;   Б) - На новому місці заживемо краще...;

В) - Не хвилюйся, повернемося на цю землю...;      Г) - Не журися, хоч дітям буде щастя...

 

13. Дослідження сенсу страждання, відчуття болю, які спонукають людину

     до пізнання суті свого існування - це у творі В. Стефаника «Камінний хрест»   ознаки

А) реалістичного письма;                          Б) символістського письма;

В) експресіоністичного письма;               Г) сентименталізму

 

14. «Страшно сильно пишете Ви. Так, якби витесували потужною рукою пам'ятник свого народу...», - писала про В. Стефаника…

А) Ольга Кобилянська;        Б) Марко Вовчок;         В) Леся Украінка;         Г) Ліна Костенко.

 

15. Василь Стефаник найчастіше писав у жанрі

А) соціально-психологічного роману;                Б) оповідання; 

В) послання;                                                          Г) психологічної новели.

 

16. Камінний хрест, горб, прізвище Дідух – це у творі …

А) образи-символи;                                               Б) художні засоби;           

В) зорові образи;                                                    Г) слухові образи.

 

17. У творі «Камінний хрест» Василь Стефаник описує еміграцію українців… 

А) у 20-х роках ХVІІІ ст..;                                     Б) у роки Другої  світової війни; 

В) після Першої світової війни;                            Г) наприкінці ХІХ - початку ХХ ст.

 

 18. «Не давайте мені нічого, бо я бачу, що Україна московська. А з мене ви вже москаля не зробите!» - заявив В.Стефаник…

А) товаришеві-однокурснику;                              Б) друзям-літераторам;

В) радянському консулові у Львові;                    Г) австро-угорському уряду.

 

19. Установіть відповідність:

 

   ХУДОЖНІЙ ЗАСІБ                                                                                     ПРИКЛАД

1. Метонімія                                А. Як би хмара плачу, що нависла над селом, прірвалася,  як би                                                                

2. Персоніфікація                            горе людське дунайську загату розірвало - такий був плач.

3. Порівняння                             Б.  Спросив Іван ціле село.

4. Гіпербола                                В. Одна сльоза покотилася по лиці, як перла по скалі

                                                     Г. «Ви знаєте, що я на своїм горбі хресток камінний поклав

                                                     Д. Блимає той камінь мертвим блисками…  і кам’яними

                                                          очима своїми глядить на живу воду і сумує.

 

20. Установіть відповідність між образами-символами та тим, що вони уособлюють:

1. пам’ятник усім емігрантам                                         А. горб

2. розпач від прощання з рідним краєм                         Б. Камінний хрест

3. протистояння людини і життєвих випробувань,      В. останній танець з дружиною

    які випадають на її долю                                             Г. ворота

4. розірваний зв'язок між поколіннями                         Д. прізвище Дідух

    і з навколишнім світом       

 

 

КЛЮЧІ  ДО ЗАВДАНЬ:

Завдання №№ 1-18:  

1-В;     2-В;    3-В;    4-А;   5-В;    6-Б;    7-А;    8-В;    9-Б; 

10-А;  11-Б;   12-А; 13-Г;  14-А;  15-Г;  16-А;  17-Г;  18-В.

Завдання  №19: 1-Б; 2-Д; 3-В; 4-А;  №20: 1-Б; 2-В;  3-А; 4-Д.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Агафонова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Луценко Ольга Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Савощенко Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
11 березня 2018
Переглядів
39003
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку