Завдання і вправи з української мови професійно зорієнтовані(кухар, кондитер). Тема "Словотвір".

Про матеріал
Завдання і вправи з української мови для здобувачів освіти, що навчаються на кухарів і кондитерів, професійно зорієнтовані з розділу "Словотвір". Доцільно використовувати на уроках мови з теми "Професійна лексика".
Перегляд файлу

Словотвір

Вправа 1.

Від поданих слів утворіть прикметники, виділіть суфікси.  

Дієта, харчі, сад, овоч, баштан, сіль, смак, волога, теплиця, сезон, газ, маринад, картопля, томати, часник, спаржа, гриб, патисон, шпинат, морква.

 

Вправа 2.

Від яких слів чи основ утворене кожне з прізвищ. Визначте спосіб творення. Зробіть словотвірний розбір виділених слів. Хто з відомих історичних осіб носив котре з цих імен? Що ви знаєте про цих людей?

Варениченко, Філевич, Пивоварова, Кухаренко, Варивода, Когутенко, Кулішов, Непийвода, Кухарчук, Галушкевич Пирогов, Грушевський, Вишневецький.

Вправа 3.

Від поданих слів утворіть нові слова. Слова запишіть парами. Вкажіть спосіб творення слів. Позначте в словах орфограму: «Літери о, є, е у складних назвах».

Хліб, робити; праця, любити; зерно ховати; молоко возити; гроші, любов; руки творити; каша, варити, кава молоти, пиво, варити.

 

Вправа 4.

Від кожного з поданих дієслів утворіть слова з різними префіксами:

пекти, кинути, класти, м'яти, ділити, різати, шинкувати.

 

Вправа 5.

 Утворіть і запишіть від поданих слів нові за допомогою суфіксів. Підкресліть і поясніть орфограми в утворених словах: груша, цукор, буряк, борщ, мандарини.

 

Вправа 6.

Утворіть за допомогою префіксів нові дієслова  та поясніть їх правопис: терти, м'яти, мільчити, дрібнити, сушити, морозити, смажити, варити, пекти.

 

Вправа 7.

Від поданих іменників утворіть прикметники, підкресліть орфограму. 

         Лимон, виноград, журавлина, бульйон, сметана, тварина, шафран, качка.

Вправа 8.

Завдання: відгадати загадки, записати їх; з відгаданими словами утворити нові, пояснити спосіб творення.

Корова без ніг, без тіла скирту соломи з"їла. (Піч)

Повна діжка жита п’ятачком накрита. (Мак)

На сметану, масло, сир

Нам воно згодиться.

І корисне, і смачне,

Тече, як водиця.

Колір в нього, наче сніг,

Пригощу їм вас усіх! (Молоко)

 

 

Вправа 9.

У наведених прикметниках виділіть суфікси і поясніть, якого відтінку вони надають значенню прикметника.

Білісінький, височенький, добрячий, довжелезний, жирнющий, здоровенний, здоровенький, кисленький, кислющий, любесенький, ладненький, легесенький, малюсінький, низенький, огрядненький, поганий, поганенький, поганющий, рідний, ріднесенький, рукатий, синенький, старуватий, старий, старезний, старющий, тонкий, тонесенький, тонющий, тонюсінький, холодний, чистенький, чистющий, широкий, широченький, широчезний.

Вправа 10.

Випишіть із тексту слова, що ілюструють усі способи творення слів.

Українська кухня

Українська кухня тісно пов'язана з традиціями, культурою і способом життя українського народу. Вона відома своєю різноманітністю і присмаками.

Найпопулярніша українська страва — це борщ. Цю густу і смачну юшку готують із безлічі інгредієнтів, включаючи м'ясо, гриби, квасолю і навіть чорнослив.

Відомі також грибні супи, квасолевий і гороховий супи, супи з галушками і густі юшки з пшоном(кулеші).

Голубці, або фарширована капуста, — ще одна така сама улюблена страва, як і вареники з картоплею, м'ясом, сиром, кислою капустою або з ягодами: із чорницею або з вишнями. Вареники часто згадуються в народних піснях.

Українці люблять молочні продукти, наприклад, сирники й ряжанку (кисле пряжене молоко). Жодне свято не обходиться без пирогів, пампушок (вид оладок), «баби» (високої паски) і коржів-медовиків.

Дуже смачна українська домашня ковбаса. Її зберігають давнім способом — у керамічних посудинах, заповнених розтопленим смальцем.

Звичайно, кожна область України має свої власні рецепти й традиції.

 

Вправа 11.

Визначте в кожній парі слів твірне й похідне, відповідь обгрунтуйте.

Мед – медовий, майструвати – майстер, гарно – гарний, перехід – переходити, збирання – збирати, зелень – зелений, гнилий – гниль, свіжішати – свіжий, змелений – змолоти, верба – вербиця, біднота – бідний, згинати – згинання, накипіти – накип, ділити – ділення, навчати – навчання, насипати – насип, наклеїти – наклейка.

 

docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку