Завдання і вправи з української мови професійно зорієнтовані(кухар, кондитер). Тема "Морфологія".

Про матеріал
Завдання і вправи з української мови для здобувачів освіти, що навчаються на кухарів і кондитерів, професійно зорієнтовані з розділу "Морфологія". Доцільно використовувати на уроках мови з теми "Професійна лексика".
Перегляд файлу

http://st.depositphotos.com/1760784/1947/v/950/depositphotos_19472735-stock-illustration-woman-cook-restaurant.jpg           Морфологія

Вправа 1.

Поставте іменники у формі родового відмінка однини. З виділеними іменниками складіть речення.

Кріп , хліб, короп, кухар, млинець, сир, ополоник, бублик, обід, гарбуз, бульйон, капусняк, рис, лимон, шпинат, баклажан, лимонад, жир, банан, цукор, борщ, грам, ніж, цикорій.

Вправа 2.

Запишіть слова, визначаючи відміну та групу іменників.

Тісто, каченя, сіль, піала, олія, вермишель, лайм, пшениця, солянка, тарілка, чайник, оцет, зерня, борошно, зайченя, кисіль, вода.

 

Вправа 3.

Спишіть речення, іменники, що в дужках, поставте в потрібному відмінку.

      Цукроза під дією (кислота), що входять до складу (пюре), піддається інверсії, ступінь якої залежить від (кислотність) начинки, температури і тривалості уварювання. Часткова інверсія (до 40 % вмісту інвертного цукру в начинці) корисна, бо зберігає (начинка) від зацукрювання, але високий вміст інвертного (цукор) погіршує якість начинки. За рахунок утворення продуктів вторинного розкладу погіршується колір і смак начинки. Домінують при цьому продукти (розклад) фруктози. Наявність підвищеної кількості глюкози може привести до глюкозного зацукрювання (кристалізація глюкози).

 

Вправа 4.

Спишіть, знімаючи скісну риску. Поясніть правопис іменників.

Люля/кебаб, суп/харчо, салат/коктейль, сало/шпик, гриль/апарат, крес/салат, цибуля/шніт, томат/пюре, крем/суп, цибуля/порей.

 

Вправа 5.

Виберіть із тексту іменники ІІ відміни, розподіліть їх за типом відмінювання. Провідміняйте іменники: смаження, варіння, запікання.

Щирістю, гостинністю завжди славився український народ. І кухня національна з давніх – давен відзначалася різноманітністю, високими смаковими якостями, калорійністю. За народним звичаєм більшість страв української кухні готується комбінованими способами, тобто з використанням різних продуктів, застосуванням усіляких способів кулінарної обробки. Наприклад, до складу київського борщу входить 20 найменувань продуктів, полтавського – 18, чернігівського – 16. До речі, процес приготування борщу включає  не тільки варіння, але й підсмажування, тушкування. М’ясні та рибні страви до того, як опинитися на столі в апетитному вигляді, також проходять складну теплову обробку. Полюбляють українці страви у фаршированому і нашпигованому вигляді. Ми звикли до прислів’я: «Чим хата багата, тим і рада». Воно наче попереджає, щоб суворо не судили господиню гості, бо хата українська завжди щедра і гостинна

Вправа 6.

Визначте рід незмінюваних іменників. Дібрати до них прикметники.

Івасі, глясе, кольрабі, рагу, салямі, мате, фламінго, канале, сулугуні, барбекю, путасу, турамі, безе.

Вправа 7.

           Запишіть іменники в родовому відмінку множини, поясніть відмінності в закінченнях.

            Помідори, томати, макарони, апельсини, баклажани.

 

Вправа 8.

Визначте, чи можуть подані іменники мати форму множини. З'ясуйте різницю в значенні числових форм та їх стилістичну роль.

             Ковбаса, сир, сік, молоко, чай, морозиво, йогурт.

 

Вправа 9.

 Визначте рід незмінюваних іменників іншомовного походження – загальних назв. Складіть із ними речення.

            Смачн(ий, а) сулугуні, цілющ(ий, а) боржомі, морож(ий, а) кольрабі, свіжи(ий,а) салямі, морожен(ий, а) путасу, свіж(ий, а) івасі.

 

Вправа 10.

Від поданих іменників утворіть прикметники, підкресліть орфограму. З трьома на вибір складіть речення зі вставними словами.

         Лимон, виноград, журавлина, бульйон, сметана, тварина, шафран, качка.

 

Вправа 11.

Відновити деформований зміст висловлювання, уставивши в нього прикметники у відповідній формі. Зробити розбір за будовою   вставлених слів.

… начинка не повинна зберігатися у стані, бо в … начинці, особливо, … продовжуються процеси розкладу цукрів і гідроліз … речовин. Під час уварювання начинки завершується відділення діоксиду сірки, … кількість якого в карамелі з … начинкою повинна перевищувати 20 мг на 1 кг. Під час уварювання начинка стерилізується, в ній гинуть мікроорганізми.

Прикметники: зварений, гарячий, підкислений, пектиновий, залишковий, фруктовий.

Вправа 12.

Перепишіть, уставляючи пропущені літери. Поясніть написання прикметників.

Вершк.ві, овоч.ві, фірм.ві, сирк.вий, кав.вий, вишн.вий, цитрус.ві, цибул.вий, оселедц.ве, со.вий, яблун.вий, емал.вий, груш.вий, спарж.вий.

Вправа 13.

Перепишіть, знімаючи риски. Обґрунтуйте написання складних прикметників.

Гостро/солодкий, фруктово/ягідне, золотисто/коричневий, копчено/варений, дев’яти/відсотковий, десертно/фруктовий, багато/шаровий, яєчно/масляні, світло/золотистий, сметанно/томатний, темно/коричневий, сиро/морожені, овально/продовгуватий, молочно/білий, жовто/гарячий, червоно/гарячий.

 

Вправа 14.

Перепишіть текст, числа передаючи словами.

Ще відомо, що жирність молока коливається від 2% до 6%.   А чи відомо вам, що чим більший відсоток жирності молока, тим менше потрібно молока для виготовлення 1 кг масла. А ще треба знати, що через 1 годину після вживання молоко засвоюється на 32%,  кефір – 92%, тобто кефір засвоюється організмом людини майже повністю. Тому він корисніший, особливо для людей старшого віку.

Завдання № 15.

Розгадайте кросворд. Визначте, до якої кухні належать дані страви. Напишіть рецепт однієї з них, уживаючи складені числівники, поясніть їх правопис.

 

http://900igr.net/up/datai/165964/0001-001-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

4

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По горизонталі:

  1. Страва зі смаженого молодого кабана.
  2. Картопляні макарони

По вертикалі:

  1. Рід пельменів, які подають у томатному соусі з тертим сиром.
  2. Відварена широка локшина, виготовлена з тіста, замішаного з протертим крізь сито шпинатом.
  3. Плов з креветками, грибами, шинкою, зеленим горошком, а також з томатним соусом і тертим сиром.
  4. Круто зварена каша із кукурудзяного борошна.

 

Вправа 16.

Утворіть від поданих дієслів усі можливі форми часів. Три з них введіть в речення на професійну тему.

Носити, варити, презентувати, солити, шинкувати, випікати.

 

Вправа 17.

Визначте активні й пасивні дієприкметники. Вкажіть, від яких дієслівних основ вони утворені.

Зеленіючий, розтертий, зігріваючий, розталий, всипавши, випечений, стертий, розведений, змішавши, почорнілий, різаний, рубаний, вимитий, заправлений, відмірявши, залитий, застиглий.

 

Вправа 18.

Провідміняйте словосполучення, поясніть їх правопис:     харчовий лід, глютинові драглі, стручки квасолі, мазеподібна страва, однорідна консистенція, алюміньова фольга,  рум'яна шкірочка, жульєн з птиці, корзиночки з  шампіньйонами.

 

Вправа 19.

До картини доберіть іменники і запишіть, визначаючи їх групу.

 

docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
2117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку