Завдання і вправи з української мови професійно зорієнтовані(кухар, кондитер). Тема "Розвиток зв'язного мовлення".

Про матеріал
Завдання і вправи з української мови для здобувачів освіти, що навчаються на кухарів і кондитерів, професійно зорієнтовані з розділу "Розвиток зв'язного мовлення". Доцільно використовувати на уроках мови з теми "Професійна лексика".
Перегляд файлу

Розвиток звязного мовлення

Вправа 1.

Складіть рецепт страви «Салат улюбленому письменникові», викорстовуючи речення з однорідними членами.

 

Вправа 2.

Напишіть твір – роздум на тему: «Робота кухаря – це мистецтво?»

 

Вправа 3.

Напишіть есе на тему: «Робота, яку ми робимо охоче, зцілює болі».

 

Вправа 4.

Складіть і розіграйте діалог (8 – 9 реплік) можливий у такій ситуації: ви з одногрупником (подругою) обговорюєте останній випуск телепередачі «Смак». Використайте в діалозі неповні речення.

 

Вправа 5.

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, яке засноване конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств у 2004 році. Напишіть вітальну листівку одногрупнику (ці) з нагоди професійного свята.

 

Вправа 6.

В народі кажуть: «Добрий кухар вартий лікаря. Адже від харчування багато в чому залежить здоров’я людини.» Як ви гадаєте, чому? Дайте відповідь на запитання у вигляді твору – мініатюри.

 

Вправа 7.

Уявіть, що ви берете участь в міжнародному фестивалі «Майстер - шеф». У вас зав’язався діалог із європейцем фестивалю, який сказав, що українська кухня у світі невідома. Запишіть зміст вашої репліки на захист української кухні, наведіть конкретні приклади.

 

Вправа 8.

Вашій групі випала честь готувати для королеви Єлизавети ІІ. Розкажіть, яку б страву ви запропонували їй, якщо вам відомо, що Ектор Хіменес – Браво зі своєю командою вразив її копченою олениною з тертим козяним сиром, карамелізованим волоськими горіхами та кленовим сиропом. Складіть і розіграйте діалог.

 

Вправа 9.

Ви отримали завдання приготувати десерт для доньки важливого гостя. Розкажіть, щоб ви їй запропонували, використовуючи речення з однорідними членами.

 

Вправа 10.

Тобі випала честь відвідати семінар та майстер-клас з балканської кухні, організовані  відомим  шеф- кухарем і ресторатором  Джорджем Костичем для студентів професійних ліцеїв Луганської області. Взявши за основу побачене і почуте, підготуй виступ із повідомленням у публіцистичному стилі про особливості української та балканської кухонь.

 

Вправа 11.

Прочитайте текст і візьміть до уваги викладені в ньому відомості.

Підготуйте вітальну листівку одному з відомих шеф – кухарів з нагоди відзначення видатної події в його житті.

Впливове американське видання "The Forbes" опублікувало рейтинг найбільш високооплачуваних і популярних у світі шеф-кухарів.

На першій позиції рейтингу - Рейчел Рей. Рейчел є ведучою каналу "FoodNetwork", де знайомить своїх глядачів з кухнею народів світу. За останніх 12 місяців шеф-кухар заробила $18 млн.

На другій позиції - Вольфган Пак, який заробив за рік $16 млн. Шеф-кухар австралійського походження почав свою надзвичайну кар`єру в Лос-Анджелесі, в ресторані "Спаго" 1982 року. Сьогодні Вольфгану належить більше десятка престижних кулінарних брендів, включаючи "Chinois", "Cut" і "Source".

На третій позиції рейтингу знаходиться відомий британський шеф-кухар Гордон Рамсей, який заробив за останніх 12 місяців $ 7,5 млн. Сьогодні Гордону належать ресторани в Лондоні, Нью-Йорку, Дубаї, крім того він виступає ведучим на кулінарних шоу "Hell`sKitchen" (США) і "Ramsay" Kitchen" (Великобританія).

На четвертому місці рейтингу - Нобукі Матсушима, який заробив за минулі 12 місяців $ 5 млн. Спеціалізація кухаря японського походження - звичайно ж суші. Нобукі будував свою кар`єру в ресторанах Токіо, Перу, Аргентини, навіть на Алясці. Сьогодні його імперія включає 17 суши-ресторанів "Нобу" по всьому світу.

На п"ятій позиції за сумою доходів - французький шеф Ален Дюкас, який заробив за рік $5 млн.

На шостій позиції рейтингу - королева південно-американської кухні Пола Дін, яка заробила за минулі 12 місяців $4,5 млн. Пола є однією з ведучих каналу "FoodNetwork", випускає кулінарні книги, веде курси і практикуми.

Сьому позицію рейтингу займає італійський шеф Маріо Баталії, який заробив за рік $3 млн. Маріо належить більше десятка ресторанів італійської кухні в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі і Лас-Вегасі.

На восьмій позиції рейтингу - Том Колічіо, який заробив за 12 місяців близько $2 млн. За легендою Том навчався мистецтву бути шеф-кухарем за кулінарними книжками для домогосподарок. Навчання виявилося ефективним - сьогодні Тому належать три ресторани люкс-класу в Нью-Йорку і Лос-Анджелесі.

Дев"ята позиція - Бобі Флей. Він заробив за річний період близько $1,5 млн.

Замикає рейтинг найбільш високооплачуваних шеф-кухарів, Ентоні Борден, який заробив за рік трохи менше $1,5 млн.

 

Вправа 12.

Складіть і розіграйте за особами діалог (8-12 реплік), можливий описаній нижче ситуації.

  1. Ви приїхали на екскурсію в чуже місто і для вас влаштували зустріч з відомим Ектором Хіменес - Браво. Ви підійшли до нього, щоб подякувати за зустріч і уточнити рецепт фірменної страви.
  2. Ви під час практики працюєте кухарем на одному з місцевих підприємств. Маєте міркування щодо вдосконалення роботи. Вирішили поговорити про це зі своїм безспосереднім керівником.
  3. Друзі зайшли до магазину, де продаються торти. Між ними виникла суперечка, якої ви стали випадковим свідком, щодо вибору торту. Що ви їм порадите, як професіонал?

 

Вправа 13.

Прочитайте текст. Зробіть тематичні виписки за рубриками: «Це мені відомо», «Нова інформація», «Це мене здивувало», «Дуже важлива інформація». Напишіть рецепт приготування качки.

Смаки львівських контрабандистів

Були у Львові страви, котрі не можна було знайти в офіційному меню того чи іншого закладу. Вони подавались під особливі випадки, а інколи навіть слугували секретними знаками для особливо втаємничених людей. У місті діяла ціла низка закладів, де в умовлений час збирались люди, які, перебуваючи під перманентним наглядом представників КДБ, намагались вирішувати важливі справи. Кажуть, що «найсерйозніші люди» збирались у ресторані та кавярні «Жоржа». Усі заклади, які приймали інтуристів, як «Жорж», були суцільно нашпиговані підслуховуючими пристроями. Отож, конспірація учасників процесу мала бути на високому рівні. Старожили «контрабандного фронту» переповідають, що одним із способів подати знаючим людям сигнал було внесення у залу страв, яких не було в звичайному меню. У ресторані «Жорж» такою певний час вважалась зготована за спеціальним рецептом качка. Цей сигнал для втаємничих повідомляв про те, що угоду досягнуто, рішення прийнято.

Історія замовчує, яку саме качку виносили як знак для львівських контрабандистів. Однак цілком імовірно, що це була так звана качка по – краківськи, фарширована гречкою і печерицями. Адже саме цей рецепт у давніші часи був найпопулярнішим і в усій Галичині, зокрема у Львові(з кн. І. Лильо «Львівська кухня»).

 

Вправа 14.

Запишіть українські прислів’я. Доповніть їх афоризмами, крилатими висловами на цю саму тему. Складіть за наведеними прислів’ями діалоги на професійну тему.

1. І дурень кашу зварить: було б пшоно та вода. 2. Борщ — всьому голова. 3. Без солі, без хліба – немає обіда. 4. Не радий хрін тертушці, а проте на кожній танцює. 5. Риба — вода, ягода — трава, а хліб — усьому голова. 6. Хрін каже: я добрий з м’ясом, а м'ясо каже: я і без хрону добре. 7. Який за столом, такий і за роботою.

http://wpolscepraca.pl/wp-content/uploads/2017/12/%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BDi-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D0%BA%D0%B0%D1%8Fjpg-1.jpg

Вправа 15.

Прочитайте текст і візьміть до уваги викладені в ньому відомості. Зробіть тематичні виписки за рубриками: «Це мені відомо», «Нова інформація», «Це мене здивувало», «Дуже важлива інформація».

Сім шокуючих страв різних народів світу

Деякі гастрономічні традиції одних культур часом приводять в жах представників інших народів. Для того, щоб спробувати деякі страви, типові для різних народів, потрібно мати міцний шлунок і сталеві нерви.

Очні яблука тунця - улюблена страва в багатьох країнах Азії. Але особливо вони подобаються японцям. Жителі Японії вживають у їжу тунець з особливим ентузіазмом, з'їдаючи більшу частину його світового видобутку. Майже кожен японський супермаркет обладнаний спеціальним відділом, в якому можна придбати будь-яку частину цієї риби.

Популярність саме очних яблук тунця пояснюється простотою приготування і значними розмірами. Як правило, делікатес подають в смаженому вигляді з білим рисом і соєвим соусом.

 Сендвіч з мізками теляти (США). У більшості американських штатів подавати сендвіч з телячими мізками в системі громадського харчування категорично заборонено. Але не через етичні або естетичні причини, а через епідемію коров'ячого сказу.

Сьогодні такий сендвіч можна спробувати, мабуть, лише в долині річки Огайо. І то в дещо модифікованому вигляді. Якщо спочатку страва була дійсно варіантом сендвіча, і мізки обрамлялися тонкими скибочками білого хліба, то тепер начинку поміщають між булочками для гамбургера. Делікатес, зауважимо, має найніжніший смак.

 Касу марцу (Сардинія). Буквальний переклад назви цих ласощів звучить, як "гнилий сир", чим по суті вони і є. Спосіб доведення сиру до потрібної кондиції вельми оригінальний. Згнити правильним чином Сардинського сиру пекоріно допомагають личинки сирної мухи. Травна діяльність черв'яків прискорює процес розкладання і розпаду жирів, які містяться в сирі, завдяки чому продукт набуває м'якості. У готовому вигляді делікатес виділяє рідину, яку поетичні італійці називають Lagrima, що в перекладі означає сльози.

Самі ж личинки є хробаками і вживаються в їжу разом з сиром. Всім, хто збирається спробувати касу марцу, рекомендують їсти його з закритими очима. І справа тут не в тому, що страва може викликати огиду, просто потурбовані личинки здатні стрибати на відстань до 15 сантиметрів і можуть потрапити в око.

Балут (Камбоджа, Філіппіни, В'єтнам). Ця одна з найбільш непривабливих на вигляд страв, готується з курячого або качиного яйця, в якому вже сформувався плід з оперенням, хрящами і дзьобом. Потрібно володіти міцною нервовою (і вестибулярною) системою, щоб не тільки з'їсти балут повністю, а хоча б очистити його від шкаралупи.

Страва, поширена у всіх країнах Південно-Східної Азії, філіппінці її споживають щодня. Але не тільки (і не стільки) через смакові властивості. На Філіппінах балут входить виключно в чоловічій раціон: місцеві жителі приписують йому властивості афродізіака.

Ширако (Японія). Це молоки тріски, що містять сперму. Цей білий, м'який і слизький продукт, схожий на головний мозок, має вельми незвичайний смак. Японці вважають ширако цінним делікатесом і щиро не розуміють гидливості європейців.

А-пінг (Камбоджа). У 70-х роках минулого століття біженці, що ховалися в камбоджійських лісах, їли все, щоб вижити. Так, дослідним шляхом з'ясувалося, що волохаті скуонські павуки мають високу харчову цінність. Популярність цієї страви настільки висока серед населення, що екологи всерйоз побоюються за виживання павукової популяції.

Для вживання тарантула в їжу, його необхідно підсмажити на відкритому вогні до здобуття ним червонувато-коричневого відтінку. Готовий павук дуже ніжний всередині з хрусткою скоринкою зовні.

Саннакчі (Японія, Корея). Традиційна страва деяких азіатських кухонь - саннакчі - особливого приготування не вимагає. На стіл подається порізаний і приправлений кунжутною олією восьминіг, частини якого ще ворушаться. Але туристам, що зважилися на такий гастрономічний експеримент, варто проявити максимальну обережність. Під час трапези м'язи восьминога активно скорочуються і можуть призвести до удушення, перекривши ласуну доступ кисню.

 

Вправа 16.

Взявши за основу даний текст, підготуй виступ із повідомленням у публіцистичному стилі про особливості української кухні

 

Кухні світу. Факти про їжу

До Вашої уваги національні страви країн світу! Читайте про те, чим полюбляють ласувати в різних куточках нашої планети. Дізнайтеся про кухні народів світу, зокрема, про страви української кухні! Для всіх гурманів та не тільки–цікаві факти про кухні світу!
          Японські любителі морозива – великі гурмани. Адже вони із задоволенням їдять ці ласощі зі смаком крабів, курячого м’яса і навіть кактусів. Жителі Аляски вважають пікантним блюдо з підгнилими риб’ячими головами. Індіанці майя охоче наминали морських свинок, вважаючи їхнє м’ясо особливо ніжним. Глядачі колумбійських кінотеатрів їдять під час улюблених фільмів не поп-корн, а смажені мурахи. Індонезійці охоче ласують смаженими кажанами. А гастрономічна любов італійців до співочих птахів призвела до того, що в країні були повністю винищені багато видів пернатих.

Українські національні страви широко відомі за межами нашої країни. І це зовсім не стереотип чи приниження національної гідності, просто наші страви – справді смачні.

Борщ – одна з найпопулярніших страв в Україні, існує 3 види борщу: червоний, щавлевий, холодний. Вареники – варене тісто з різними начинками – традиційна українська страва на святковому чи недільному столі. Деруни або пляцки з тертої картоплі – улюблена повсякденна страва українців, зазвичай подається зі сметаною. Ну і, звісно ж, сало – корисне, смачне і ситне, до того ж довго зберігається.

Як бачимо, українці ще ті ласуни. Українська національна кухня надзвичайно багата – банош, куліш, кльоцки, медівники, балабушки, юшки, гарбузяна каша і т.д. Варто зазначити, що кожен регіон має свої страви-родзинки, до прикладу, скуштувати справжній куліш можна лише на полонині у вівчарів.

У 1919 році Бостон пережив маленьке цунамі з меляси: по місту прокотилася хвиля сиропу заввишки близько 2 м. Причиною солодкого форс-мажору став вибух величезної цистерни.

Найдавнішою їжею, яку віднайшли археологи під час розкопок в ПАР, виявилися молюски, якими понад 150 000 років тому пообідав один з наших предків. Вочевидь, людство завжди любило морепродукти.

Людовік 14–й, або Король-Сонце, – не визнавав столових приборів і їв руками все, навіть суп. При цьому він був дуже акуратний: на столі не залишалося ні крихти, ні краплі.

Щоб підтримувати себе в хорошій формі, сумоїст повинен проводити за обіднім столом не менше двох годин. При цьому не тільки наминати їжу, але й щедро запивати її пивом.

Більшість засуджених до смерті американців замовляли на останню вечерю картоплю фрі, стейки, а також гамбургери і чізбургери.

Кожен день в Макдональдси приходять не менше семи відсотків громадян США.

В 17-му сторіччі вживання кави вважалося в Туреччині страшним злочином. Викриті любителі кави засуджувалися до смерті.

Стародавні греки покращували смак вина, змішуючи його з морською водою.

Суп «Ластівчине гніздо», який так люблять в Китаї, названий так неспроста. Він дійсно готується з гнізд ластівок.

Якщо спробувати розігріти в мікрохвильовці виноград – він вибухне. Тільки не намагайтеся це перевірити – повірте нам на слово.

Класична італійська піца містить кольори національного прапора. Його утворюють такі продукти, як томати, сир «Моцарела» і зелень петрушки.

Деякі китайські любителі чаю не тільки підсолоджують, але і підсолюють напій.

Хочете «підзарядитися» вітаміном С? Тоді пам’ятайте, що в червоному грейпфруті його міститься набагато більше, ніж в жовтому, а в чорному чаю – набагато менше, ніж у зеленому.

Батьківщина звичної для нас квашеної капусти – насправді Китай. Тільки в Піднебесній імперії її не маринували, а вимочували у вині.

У першому кетчупі, що з’явився також в Китаї більше ніж три століття тому, зовсім не було томатів. До його складу входили молюски, маринована риба і приправи.

 

Вправа 17.

Прочитайте текст. Виконайте варіанти завдань: а) випишіть назви страв із яєць; б) запишіть один із способів приготування страв із яєць; в) запишіть традиційні в Україні страви з яєць.

 

Смачні й незвичні страви з яєць

Яєчня є однією з головних страв людей з глибокої давнини. Поживні і корисні, яйця можуть змагатися з м'ясом по кількості незамінних амінокислот. Людство їло яйця ще тоді, коли не було власне людством. Навіть тоді, коли людина не могла розвести вогонь, вона любила їсти яйця. Згодом кухня ускладнилася, але яйця нікуди не поділися. Сьогодні страви з яєць становлять національну гордість безлічі країн. Тут зібрано найкращі страви, що готують в різних країнах світу і які можна зарахувати до розряду «яєчень», від ізраїльської шакшуки до норвезького омлету.

Шакшука

Шакшука - страва з яєць, смажених в соусі з помідорів, гострого перцю, цибулі і приправ. Шакшука являє собою щось набагато більше, ніж яєчня з помідорами, - це цілий пласт ізраїльської кухні, який має безліч варіацій. Незважаючи на те, що з'явилася вона в Північній Африці, справжнє визнання шакшука завоювала на іудейських землях. Там її їдять на сніданок, обід, але ні в якому разі не на вечерю. Рецептів шакшуки існує безліч, але принцип зберігається - яйця смажаться в спеціальному соусі з томатів і перцю.

http://static.poshukach.com/imgpreview?key=455a99a23d8b93b1&mb=imgdb_preview_1958

Фріттата

Фріттата - італійський омлет, який готують з начинками з сиру, овочів, ковбаси чи м'яса. Зазвичай фріттату смажать на плиті, після чого доводять до готовності в духовці. Неаполітанську фріттату часто готують з використанням макаронів. Традиційна селянська фріттата містить цибулю-порей і сир пармезан. У фріттату не додаються продукти, що містять велику кількість рідини. Наприклад, якщо ви хочете додати помідори, їх спочатку слід розрізати, звільнити від насіння і рідини, потім дати полежати в сухому місці 15-30 хвилин і лише після цього використовувати для готування. Сьогодні італійську фріттату готують у сковороді з двома ручками, спеціально створеної для цієї страви.

Готується фріттата на повільному вогні. Збиті яйця заливаються на дно змащеної маслом сковороди, потім кладеться начинка. Коли нижній шар фріттати починає запікатися, сковороду можна закрити кришкою і довести фріттату до готовності на повільному вогні або можна помістити сковороду в духовку.

 

Пашот

Яйця пашот - традиційне французьке блюдо з розбитих яєць, приготованих способом «пашот» - в гарячій воді без шкаралупи. При такому способі приготування виходить м'який кремоподібний жовток, оповитий пелюстками білка. Головне - яйця повинні бути першої свіжості, а вода не повинна сильно кипіти.

Яйця пашот є основою для приготування різних страв, таких як, наприклад, яйця Бенедикт. У різних місцевостях існує також власна приставка кшталт «креольські яйця пашот». Деякі кулінари додають яйця пашот у суп або бульйон. Подаються яйця пашот на хрустких тостах, з смаженими помідорами або сосисками, посипані тертим сиром.

 

Орсіні

 

Незвичайний і трудомісткий спосіб приготування яєць. Жовтки відокремлюють від білків і залишають в половинці шкаралупи. Білки збиваються в піну і запікаються в духовці, після чого туди додається жовток і масло. Орсіні - популярна закуска в італійській кухні, яка подається з сиром і овочами.

 

Кокот

 

Яйця кокот запікаються в порційних формах з додаванням начинки - м'яса, шинки, овочів, грибів. Готуються за наступним принципом - спочатку у форму викладається начинка, після чого зверху розбивається яйце. Після цього кокот відправляють в духовку і запікають або варять на водяній бані.

 

http://static.poshukach.com/imgpreview?key=455a99a23d8b93b1&mb=imgdb_preview_1958

Норвезький омлет

Від звичайного омлету норвезький рецепт відрізняється оригінальним поєднанням солоної риби і злегка обсмажених яєць з цибулею. Поєднання настільки популярне у скандинавів, що рідкісний сніданок обходиться без риби з яйцями.

Тортилья

Тортилья де патата, іспанський омлет, іспанська тортилья, картопляний омлет. Є безліч версій походження цієї самої популярної страви іспанської кухні. Одна легенда свідчить, що автором рецепту був генерал Томас Сумалакарреги, який під час облоги Більбао винайшов омлет як просте, швидке і поживне блюдо, щоб задовольнити продовольчі труднощі карлистскої армії. З іншої думки, тортилью вперше приготувала анонімна домогосподарка з Наварри, в чиєму будинку по волі випадку вищезгаданий генерал зупинився на нічліг. Жінка була дуже бідною, і крім яєць, картоплі і цибулі у неї нічого не було, довелося імпровізувати - генерал залишився задоволений і передав рецепт армійським кухарям.

 

 Huevos rancheros

Huevos rancheros (вимовляється «уевос ранчерос») в перекладі означає «яйця по-селянськи». Це мексиканська яєчня з національним колоритом - додаванням червоного перцю, квасолі і гострого соусу чілі. Їдять таку яєчню з маісовими коржами.

 

Тамагояки

Японський омлет тамагояки - національна гордість Країни висхідного сонця. Його роблять, збиваючи курячі яйця, а потім підмішуючи бульйон, в якому є цукор, соєвий соус, сіль і, можливо, інші приправи. Суміш смажать, кілька разів перевертаючи при приготуванні. Часто омлет використовують для приготування ролів з самими різними начинками.

 

Вправа 18.

Прочитати текст. Правильно розставити розділові знаки

 

Листя салату джерело вітамінів

Салат    це однорічна рослина яка вважається скороспілою. Тому серед усіх овочів салат найчастіше з'являється на нашому столі першим і вже в цю пору ми можемо поласувати салатом із листя салату адже його вживання збагатить організм багатьма поживними речовинами.

Листя салату містить значну кількість вітамінів та мікроелементів. Він багатий на фолієву кислоту йод калій кальцій залізо магній фосфор та ін. Кожна з цих речовин так чи інакше сприяє повноцінній діяльності організму. Салат також є дієтичним продуктом який рекомендується для вживання дітям та діабетикам.

Регулярне вживання салату дозволить постійно поповнювати запаси різноманітних поживних речовин та просто урізноманітнить наш продуктовий стіл.

Існує більше ста видів салатів листові і кочанні різних форм і забарвлень від ніжно-зелених до темно-бордових. Найпоширеніші в кулінарії салати  це айсберг рукола  ромен  корн  крес-салат  латук  радіччіо і деякі інші.

В цілому нічого складного в приготуванні салатів із салатними листям немає однак кілька нюансів все-таки потрібно враховувати. По-перше листя салату потрібно мити не гарячою водою  інакше воно втратить форму (чим холоднішою буде вода  тим більш хрустким і міцним стане листя). По-друге  про запас такі салати не готують  тому що листя дуже швидко в'яне  приготувавши  його потрібно відразу подавати до столу. Ось і все  в іншому повна свобода  різні сорти салату можна сміливо змішувати між собою  всі вони прекрасно поєднуються один з одним і з усіма іншими овачами  м’ясом птицею рибою. Чудово підкреслить смак салату жменя горіхів  шматочки сиру або часточки апельсина. Салати з листя салату можна подавати без заправки   у свіжому вигляді злегка приправивши сіллю і перцем або полити їх оливковою олією йогуртом або сметаною. І смакуйте з користю.

 

Вправа 19. «Спробуй рідною мовою».

Завдання для учнів: перекласти українською мовою тексти.

1 група. Миндаль - вид орехов, наиболее часто применяемых в кондитерських изделиях. Миндаль может соединяться с любым видом теста. Другие виды орехов – грецкие, фундук – используются лиш в отдельных его видах: первые содержат слишком большое количество масла (применяют только для начинок), вторте – бістро высыхают и подгорают.

2 група. Салями (от итальянского - колбаса). Колбаса с одинаково измельченными кусочками мяса и жира, приготовливается из ослиного мяса. В других странах так называют внешне похожие виды колбасы из говядины и свинины.

Вправа 20. «Народ скаже як зав’яже».

Завдання для учнів: продовжити прислів’я про кухарів.

Немає поганих продуктів – є погані кухарі.

Кухар від запаху ситий.

Свій борщ хоч не солоний, та ліпший, ніж чужа юшка.

Чого не люблю, того і в борщ не кришу.

Недосіл на столі, пересіл на голові.

Хто куштує, той смаку не знає.

То мукиці, то водиці, аж доки з горшка не вилізло.

Наварила, напекла, сама з хати утекла.

Уміла готувати, та не вміла подавати.

 

Вправа 21.

Напишіть твір – роздум у публіцистичному стилі «Шануй запах хліба».

http://static.poshukach.com/imgpreview?key=443cbb16f931c834&mb=imgdb_preview_1167

 

 

 

docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
1433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку