Зберігання та переробка зернових культур - Брейн-ринг

Про матеріал
Повторення та закріплення вивченого матеріалу поданого в неординарній формі. Розвиток інтересу до галузі рослинництва, творча активність і винахідливість, вміння працювати в колективі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж” Дисципліна. “ Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва ” Брейн-ринг Інтелектуальна гра

Номер слайду 3

Тема. Зберігання та переробка зернових культур. Мета. Повторення та закріплення вивченого матеріалу поданого в неординарній формі. Розвиток інтересу до вивчення дисципліни, творча активність і винахідливість, увага, вміння працювати в колективі.

Номер слайду 4

Ⅰ тур Розминка. Теоретичні питання.

Номер слайду 5

1. Як називається група рослин, які вирощують для отримання зерна, яке є продуктом харчування людини а також кормом для тварин? Зернові культури

Номер слайду 6

2. В якій частині зернівки містяться вуглеводи? В ендоспермі

Номер слайду 7

3. Самосортування зернової маси під час його переміщення – це явище позитивне чи негативне і чому? Негативне, тому що, зерно розподіляється нерівномірно.

Номер слайду 8

4. Яке завдання трієрних машин зерноочисних комплексів? За допомогою трієрів очищають зерно від домішок, які неможливо виділити робочими органами машин первинного очищення, а також відділяють малоцінні насінини основної культури.

Номер слайду 9

5. При якому режимі зберігання зернових мас використовують пропіонову кислоту? Хімічне консервування зернових мас

Номер слайду 10

6. З якою метою просіюють борошно в технології приготування хліба? Запобігання потраплянню домішок та насичення частинок борошна киснем, який на початку бродіння використовується дріжджами для дихання

Номер слайду 11

7. Для чого під час випікання хліба в піч вприскують воду? Внаслідок конденсації пари відбувається клейстеризація крохмалю і розчинення декстринів, які утворюють рівну глянцеву скоринку хліба

Номер слайду 12

8. Як визначити еластичність хлібної м’якушки? Якість хлібної м’якушки визначають легким надавлюванням пальцем на зріз хліба, м’якушка повинна набути початкової форми

Номер слайду 13

9. Як визначити запах зерна не маючи при собі ніяких приладів? Взяти зерно в жменю, зігріти його своїм диханням і понюхати, запах здорового зерна – слабкий, мало відчутний.

Номер слайду 14

10. Які показники якості зерна є обов’язковими для всіх партій зерна і насіння, що використовуються на будь-які цілі? Ознаки свіжості Вміст домішок Вологість Зараженість шкідниками

Номер слайду 15

11. Як називається прилад для визначення натури зерна (об‘ємної маси в г.)? Пурка

Номер слайду 16

12. Які показники визначають хлібопекарські властивості зерна м’якої пшениці? Кількість білка, кількість і якість клейковини

Номер слайду 17

13. Який показник якості зерна визначають приладом Гагберга-Пертена? Число падіння

Номер слайду 18

14. Яка крупа після процесу лущення готова до вживання і подальшої обробки не вимагає? Ядриця із гречки

Номер слайду 19

15. Перша операція при обробці тіста? Поділ на куски

Номер слайду 20

Ⅱ тур До кожного визначення доберіть відповідний термін або поняття.

Номер слайду 21

1. Перетворення тіста в хліб супроводжується втратою маси, що дістала назву ….. упікання

Номер слайду 22

2. Зерно в крупи переробляють на круп’яних заводах, які мають назву ….. крупорушки

Номер слайду 23

3. Поліпшення хлібопекарських якостей пшеничного борошна за певний період зберігання після помелу називається ….. дозрівання борошна

Номер слайду 24

4. Кількість борошна, виробленого в результаті помелу і вираженого у відсотках до маси переробленого зерна називають ….. виходом борошна

Номер слайду 25

5. Здатність зерна і зернової маси переміщуватись по будь-якій поверхні, що розміщена під певним кутом до горизонту це ….. сипкість

Номер слайду 26

6. Втрати сухої речовини в результаті дихання зерна називають ….. природними

Номер слайду 27

7. Активне вентилювання зернових мас проводять за допомогою установок, обладнаних ….. вентиляторами

Номер слайду 28

8. Прилад, яким беруть проби зерна на аналіз називається ….. щуп

Номер слайду 29

9. Комплекс умов, які забезпечують певну якість продукції на кінець зберігання це ….. режим зберігання

Номер слайду 30

10. Відходи борошномельних заводів які містять плодові й насінні оболонки та алейроновий шар називають ….. висівками

Номер слайду 31

Ⅲ тур Заповніть порожні місця у схемах виробництва: А) борошна Б) круп В) хліба

Номер слайду 32

а) Технологічна схема виробництва борошна Очищення зерна ………………. Подрібнення Просіювання

Номер слайду 33

а) Технологічна схема виробництва борошна Очищення зерна Кондиціювання Подрібнення Просіювання

Номер слайду 34

б) Технологічна схема виробництва круп Очищення зерна Сортування Лущення .................. Обробка ядра Фасування зберігання

Номер слайду 35

б) Технологічна схема виробництва круп Очищення зерна Сортування Лущення Відокремлення ядра від плівок Обробка ядра Фасування зберігання

Номер слайду 36

в) Технологічна схема виробництва хліба Підготовка сировини Приготування тіста ………………….. Випікання хліба ………………… Зберігання хліба

Номер слайду 37

в) Технологічна схема виробництва хліба Підготовка сировини Приготування тіста Обробка тіста Випікання хліба Охолодження Зберігання хліба

Номер слайду 38

Ⅳ тур Чи правильне твердження, що:

Номер слайду 39

1. Вміст білку завжди більший у крупних зернівках твердих пшениць. Так

Номер слайду 40

2. Ліпіди- це один із видів ферменту зерна. Ні

Номер слайду 41

3. Найважливішим фактором, що впливає на інтенсивність розвитку комах і кліщів у зернових масах є вологість. Ні

Номер слайду 42

4. У силосах елеваторів зерно можна зберігати 2-3 роки. Так

Номер слайду 43

5. Зерно кукурудзи можна зберігати насипом. Ні

Номер слайду 44

6. Насіння соняшнику надійно зберігається при вологості 14%. Ні, 7%

Номер слайду 45

7. Процес дозрівання борошна практично не відбувається при t˚ до 0˚С . Так

Номер слайду 46

8. У пшеничних висівках міститься дуже мало білків. Ні, багато

Номер слайду 47

9. Чим більша плівчатість, тим кращі властивості круп’яного зерна. Ні

Номер слайду 48

10. Із 100 кг борошна можна одержати 100 кг хліба. Ні, більше

Номер слайду 49

Ⅴ тур Що їх об’єднує?

Номер слайду 50

Це види сховищ для зберігання зерна

Номер слайду 51

Це хлібні злаки

Номер слайду 52

Шкідники хлібних запасів

Номер слайду 53

Проблемно-виробнича ситуація 1.Під час контролю за станом зберігання зерна пшениці, Ви виявили, що температура зерна у верхній частині маси на глибині 30 см становить 25˚С.Ваші дії. При такій температурі проходить перша стадія суцільного самозігрівання зерна.Потрібно охолодити масу провітрюванням сховища, переміщенням в інше місце конвеєром або пропустити через зерноочисні машини.

Номер слайду 54

Подумай і розв’яжи чайнворд. 1.Озимий хлібний злак? 2. Яра рання зернова культура? 3) Будівля для зберігання рослинницької продукції? 4) Велика будівля для зберігання зерна? 5) Культура з якої виробляють крупу? 6) Цінна бобова культура? 7) Зернова культура?

Номер слайду 55

Відповіді: Жито Овес Сховище Елеватор Рис Соя Ячмінь

Номер слайду 56

Дякуємо за увагу!

Номер слайду 57

ppt
Додано
24 червня 2019
Переглядів
1408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку