Збірка диктантів "Великий Кобзар"

Про матеріал
У збірці вміщено тексти для написання різних видів диктантів ( тренувальних, навчальних, контрольних) для 5 класу. Тексти відповідають віковим особливостям учнів, допоможуть засвоїти основні правила орфографії і пунктуації, виховуватимуть почуття любові до творчості Шевченка.
Перегляд файлу

Диктанти

Учитель-методист: Діденко Н. І.

     №1. Життя Тарасика

 

Росте Тарас Шевченко. Тільки зіп’явся на ноги, почалося те дитяче бурлакування. Батьки – на панщині, брат десь пастушить, сестра на городі, а ти, Тарасе, куди хочеш – скрізь тобі шляхи одкриті: на леваду, до ставу, за село до млина, у той сад густий та темний, за сад на могилу… А бур’яни несходимі! Залізе – до вечора не вибереться… І мандрує мала людина по світу з ранку до вечора, дива всякі на ньому споглядає, розуму набирається. Вийде із бур’янів на поле, як Кармалюк із лісу, дивиться як сонце заходить, як легенька хмарка з золотими крайками закриває його своїми полами.

(97 слів, за С.Васильченком)

№2.Хата Шевченка

Невесела у Шевченка зимою та восени хата – стоїть край села, як примара, найгірша, мабуть, в усьому селі: кривобока, стара, стіни повигинались, солома на покрівлі потемніла, потрухла, мохом узялася, почорніла од диму вивід, од вітру порозлазилась, дірки світять голими латами. А прийде весна, зацвіте садок за хатою, рясна яблуня коло хати, промете Катря під вікнами півники та барвінок, і хата як хата – суму мов не було того… Сад темний, густий, бур’янами зарослий. За садом ховалось сонце. Після першого жаркого квітневого для линув теплий, тихий вітер. Над хато зійшла вечірня зоря, заграла золотом в яблуневому цвіті, тихим, рожевим, у білій на стіні глині.

(103 слова, за С.Васильченком)

№3.Пісня в житті Кобзаря

У Тараса були пісні… завжди не одна, то друга бринить у грудях. Почує де-небудь, зразу запам’ятає всю од краю до краю, носиться з нею, виспівує – чи гуляє, чи робить що, поки інша пісня не закриє цієї. Пісня про сироту, що поневіряється в людях, зразу спя’нила Тараса. Сам сирота, що зазнав уже людського глуму й потирання, він так і прикипів до місця, дослухуючись до кожного слова цієї пісні. Щось у грудях почало битись, у горлі здавило. Зціпив Тарас зуби, щоб не заплакати, та де вже там йому, малому, змагатися з тією могучою і чарівною силою!

(98 слів, за С.Васильченком)

№4.Наука малого Тарасика

Нудна була наука в тодішніх школах, нудна і тяжка, учили з -під різок, по церковних книжках, старим, довгим способом. Проте малий Шевченко брався і до цієї науки охоче. Він одчував, що за цією дяківською безтолковою школою десь далі ховається справжня наука – ясна, радісна. І цей чарівний світ, мов магнітом, тягнув до себе крізь убогі грати дяківської школи. Цікавіша для учнів ставала наука, коли після Часословця і Псалтиря в школі починали учити «скоропису» - писанню. «У сусіда хата біла»,- напише дяк на таблиці, - переписуй! Було чисте свято. Для школяра Шевченка після довгої і нудної церковщини це була справжня утіха.

(102 слова, за С.Васильченком)

 

 

 

№5.Любов до малювання

У тому кутку України, де село Кирилівка, завжди було багато між людьми малярів. Мабуть, теж через те, що край такий, хоч малюй: в садах та в зорях. Діти завжди люблять малювати  чим попало і на чому попало, а по тих селах надто: скрізь по селу ворота вимальовані крейдою, а білі стіни –углиною. Малював, бувши малим, і Шевченко: хати, церкви, дерева. Проте справжня жага до малювання прокинулась у нього тільки тепер, коли вже він був чималим і служив у дяка.

(82 слова, за С.Васильченком)

№6.Великий Кобзар

Щороку у березні проводяться урочистості на честь Тараса Шевченка – генія і пророка України.

Народившись у кріпацькій родині, пройшовши тернистими стежками дякової науки,  здобувши освіту в Академії мистецтв, він здивував світ чудовими поезіями славнозвісного «Кобзаря». Його талант прорізав темряву царського мороку, показав народові шляхи до вільного життя.

Заповіти Шевченка любити Україну, народ, волю житимуть у віках, бо в його поезіях струменить віра у краще майбутнє моєї славної Батьківщини.

(69 слів)

 

№7.Український Кобзар

Тарас Григорович Шевченко – тонкий, проникливий лірик, поет – громадянин, який залишив нащадкам неоціненну книгу народного життя, відстояв і зберіг національну гідність свого багатостраждального українського народу. Для нас він – тайна, над розгадкою якої буде працювати ще не одне покоління, криниця з холодною джерельною водою, яка затамовує духовну спрагу народу. Щораз, спілкуючись з нетлінною творчою спадщиною великого сина українського народу, знаходимо щось нове, хвилююче, невідоме досі.

Шевченко дуже любив дітей, мріяв про власний сімейний затишок, про свою хатину у вишневому садочку.

(80 слів)

 

№8.Козацтво і Шевченко

Запорозька Січ – один із світових феноменів, над яким замислювались, який намагалися розгадати багато поколінь дослідників.

Козаків Січі називали у народі «святими лицарями», їх оспівали у думках, піснях та легендах. Звитяжні запорожці стали героями безлічі літературних і мистецьких творів. Вельми пишався приналежністю до козацтва Тарас Григорович Шевченко. Саме тому він так натхненно оспівав славнозвісне лицарство у своїх творах. І не дивно, що образ козака є одним із основних у його поетичному доробку.

(74 слова)

№9. Дитинство поета

Року 1814, 3 26 на 27 лютого старого стилю, темної ночі, перед світом у селі Моринцях, на Звенигородщині, в хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгардта, блиснув у вікні єдиний на все село вогник. Народилась нова панові кріпацька душа, а Україні – її великий співець Тарас Шевченко.

Минає рік, минає два, минає п’ять років… Росте Тарас. Тільки зіп’явся на ноги, почалося те дитяче бурлакування. Батьки – на панщині, брат десь пастушить, сестра Катерина на городі, а ти, Тарасе, куди хочеш: на леваду, до ставу, за село, до млина, у той сад густий та темний, за сад на могилу…

(97 слів, за С.Васильченком)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
1892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку